|
|
Bio-florin firmy Tropical
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
witam, uzywam tego nawozu od niedawna, dużo osób ostrzegało mnie przed użyciem go bo ponoć rosną po nim glony, jednak ja nic nie zauważyłam oprócz tego że rośliny ( kryptokoryny didiplis i moje ufo) rosną jak na drożdżach. Wstrzykuje im przosto pod korzenie co 2-4 dni tak z 0,2-0,5ml. na roslinke.
czy ktos używa tego nawozu w swoim akwa, jakie wrażenia?
-
harpia
●
Cześć:
Skąd jesteś ??Jestem ciekaw gdzie kupiłeś ten nawóz??
I czy w tym sklepie jest też dostępny Ferro Florin Topicala ??
Dzięki
Pozdr.
Krzysiek
-

Krzysiek
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Brzesko
jestem z małopolski, okolice Krakowa, kupiłam ten nawóz w zwykłej kwiaciarni za 2,50zł. jak będe w poblizu to zobacze czy jest ten drugi 
-
harpia
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam:
OK. Dzięki
I ja też jestem z małopolski a dokładnie z Brzeska  :D:
Mam nadzieje,że w tym rejonie znajdzie się więcej osób,
z którymi będzie można się powymieniać wiadomościami
czy też roślinkami  :D
Pozdr.
Krzysiek
-

Krzysiek
●
Witam:
Jeszcze zapomniałem o jednym:
Mozesz napisać skład tego nawozu ??
Z góry dzięki
Pozdr.
Krzysiek 
-

Krzysiek
●
nawóz bardzo dobry ale główna wada ma azot (N) około 12% reszta to pięciotlenek fosforu (rozpuszczalny) 3% i potas (K2O) 6,5%
-
harpia
●
Rownież używam tego nawozu, ale zawsze lałem go normalnie do wody i nie byłem zadowolony z efektów, jedyna zmiana jaką zauważyłem to więcej zielenic w akwarium. Po Twoim poście zacząłem wstrzykiwać pod korzenie. Zobaczymy czy efekty będą podobne jak u Ciebie 
-
Othello
●
Witam:
Po około 2 miesiącach stosowania tego nawozu
zauważyłem,że roślinki ładnie bąbelkują i rosną  :D
Leje go codziennie bezpośrednio do akwa.Glony rosną
mi tylko na szybach natomiast roślinki są wolne od glonów.
Czy możliwe,że te glony na szybach rosną po tym nawozie ??
Czy jak bym np. zaczął lać ten nawóz pod korzenie roslin
to te glony ustąpią ?? i jak zielsko by na to zareagowało ??
Pozdrawiam
Krzysiek
-

Krzysiek
●
To najprawdopodobniej właśnie od lania bezpośrednio do wody ja też tak robiłam i do dzisiaj pozostały ślady krasnorostów na roślinach teraz wstrzykuje pod korzenie i glonow mam jak na lekarstwo, kosiarka by padła z głodu 
-
Gość
●
Witam:
Hmmmmm.Ale u mnie glony (taki meszek to chyba zielenice)
rosną tylko na szybach akwa.Roślinki są wolne od glonów
i pięknie rosną.Tzn. że nawóz jest OK.  Mi przy stosowaniu
tego nawozu krasnorosty się nie pojawiły, a na moje 64 litry
akwa codziennie leje go dość sporo bo około 4 ml ?
To nie mało ale mam w akwa 0,9W/litr światła i CO2 to chyba
jest on w pełni wykorzystywany przez rośliny.Czasami pojawiają
mi się niedobory azotu ,a Bio-florin zawiera go całkiem sporo.
Gdzieś wyczytałem,że takie glony na szybach oznaczają,że akwarium
jest dojrzałe i niema się co przejmować tymi glonami ? Tylko je zdzierać
dla dobrej widoczności
Czy to prawda ??
Pozdrawiam
Krzysiek
-

Krzysiek
●
Co prawda nie używałem osobiście tego nawozu, ale wiem ze jest on nawozem podstawowym w akwariach wrocławskiego Ogrodu Botanicznego.
Skład nawozu może straszyć (azot i fosfor), ale tylko akwarystów z silnymi nawykami z prowadzenia akwariów nie-roślinnych.
Muszę przyznać się że bardzo długo musiałem się kurować z tych nawyków, aby pozbyć się strachu przed azotem (NO3) i fosforem (PO4).
W prowadzeniu akwarium roślinego, gdzie występuje duża ilość roślin, silne oświetlenie, dozowanie CO2 i prawidłowe dozowanie mikroelementów, przy stosunkowo niewielkiej obsadzie ryb wcześniej czy później zaistnieje konieczność dozowania tego, czego się jak ognia należy obawiać w typowych akwariach nie-roślinnych: azotanów i fosforanów.
-
Witold Sławiński
●
Nie wiem skąd się wziąl ten pomysl z wstrzykiwaniem nawozu pod korzenie! Przecież po pary sekundach nawóz i tak jest już wcałym akwa  Chyba, że nie macie filtrów a na dnie drobniutki piaseczek, który zatrzyma (i to na niedługo) nawóz.
-
dawid212
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/easy-life-easycarbo-bio-nowa-naturalna-wersja-wegla-w-plynie_1_intro.jpg
Nowość w ofercie Easy-Life. W sprzedaży pojawiła się nowa odsłona jednego...
Witam.
Pomyślałem że przetestuje u siebie produkty Denisa Wonga czyli mineralizator Apt Sky i nawoz Apt Complete.
Jezeli chodzi o mineralizator to przy ustawieniu gh na 7,5 daje on 36ppm wapnia, 10,5...
Witam
Czy dodatek soli Aloe Vera w ilości 4 płaskie łyżeczki na 100l wody rybom zaszkodzi
Obsada w akwarium:
Glonojad pospolity
Otocinclus
Krewetka amano
Kirysek sterby
Brzanka sumatrzańska
Racze...
Witam czy ktos posiada testy paskowe tropical i mógł by wstawic zdjęcia instrukcji chodzi mi o odczytanie wyników
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/images/zoolek/test-na-potas.jpg
Na rynku pojawił się długo wyczekiwany test na potas produkcji naszej rodzimej firmy ZOOLEK.
Obok testu JBL (akt...
Witam.
Chodzi mi o to czy nawozicie całym pakietem tej firmy, bo dopiero zaczynam i jak sobie obliczyłem to wyjdzie kopę kasy.
Moje akwa to 112l jeszcze puste mam już podłoże ADA amazonie 2x9l teraz k...
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-tropical-aqua-care-a989aa14780d029abbdab955e12e6301.jpg
Tropical Aqua Care to linia specjalistycznych produktów, dzięki któ...
Może to dziwne pytanie, ale mnie nurtuje właśnie ta kwestia.
Konkretnie chodzi mi o nawozy Aqua plant i Aquaflorin.[mikro również] Producent zaleca dodawać określoną dawkę co tydzień przy podmianie. M...
Witam wszystkich.
Czy macie jakieś doświadczenia z nawozami firmy AZOO?
"Nawozy podstawowe:
- Azoo Plant Nutrients - Podstawowy nawóz do akwarium, kompletny system nawożenia z potasem, żelazem i...
Mam pytanie o ciekawy produkt Microbe-lift Bio-Carbon - CO2 W PŁYNIE. Zawiera oprócz związku wchodzącego w skład typowego CO2 w płynie dodatki m.in zawiera wysokiej jakości wyciąg z torfu
- zawiera n...
|
|