Witam wszystkich...
Planuję założenie pierwszego w swoim życiu akwarium. Czytałem to (i inne również) forum, ale nadal czuję że jestem daleko w lesie, dlatego proszę o pomoc doświadczonych użytkowników.
Akwarium ma być quasi roślinne. Celem nadrzędnym jest jak najlepszy efekt wizualny (nie od razu, naturalnie).
Baniak już mam i plany co do sprzętu też:
- 63 litry (60x30x35)
- Filtr zewn. Elite Cristal Flo 20
- Oświetlenie 2 x 15 W T8 (konkretnych świetlówek jeszcze nie wybrałem)
- CO2 na początek z bimbrowni, potem pomyślimy
-
Podłoże: AquaSubstrate II+ (czarne)
- Nawożenie: jak będzie trzeba tak będę nawoził
Planowane rośliny:
- Glossostigma elatinoides
-
Blyxa japonica
- Hygrophila difformis
-
Cryptocoryne species red
-
Echinodorus quadricostatus
- Echinodorus latifolius
Planowana obsada:
- neon innesa x10
- otosek x3
- kirysek spiżowy x3
-
krewetka amano x4
- i jeszcze ze 2-3 sztuki czegoś co będzie czerwone:)
Planuję też dekoracje i kryjówki dla ryb z
korzenia i małych kamieni. Zastanawiam się, czy kiryski nie będą potrzebowały choć kawałka "plaży"? Jeśli tak, to jak ją odgrodzić od Glossostigmy, żeby nie zarosła? I z jakiego podłoża tę plaże zrobić?
Moje pytania i wątpliwości:
1. Czy przy zarośniętym Glossią dnie na wspomnianym podłożu mogę mieć krewetki i kiryski?
2. Czy pod AquaSubstrate pakować jeszcze jakiś biogrunt czy inne cudo, oraz czy mogę AquaSubstrate przykryć jakimś piaskiem albo drobnym żwirkiem - na fragmencie powierzchni? Producent pisze, że nie trzeba tego robić, ale nie pisze, czy jest to dozwolone.
3. Jak się zapatrujecie na dobór roślin i obsady - będą się zabijać i zjadać (albo zjadać rośliny) czy też będzie spokój? Rośliny według Was do siebie pasują?
4. Czy kirysek nie wykopie Glossi?
5. I oczywiście jakie - czerwone - rybki?
6. Czy może ktoś wie, gdzie mogę dostać pokrywę z 60x30 z oświetleniem 2x15W T8 bądź 2x24W T5? Znalazłem 1 (słownie jeden) taki sklep...
Oczywiście, jeśli macie dla mnie jakieś rady, albo inne koncepcje to bardzo chętnie posłucham.
Pozdrawiam,
Quentin.