czy powinienem zacząć nawozic-akwa na ziemi
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
Moje akwa na ziemi funkcjonuje juz ponad 100 dni.Na poczatku było troszke pod góre ale teraz jest juz ok.Przyrost roslin jest odpowiedni,ladnie sie rozrastają,czasami zdarzy sie ze korzenie, te które sa na samym dnie podłoża ,są koloru jasnobrązowego ale to chyba nic poważnego.Nie podaje żadnych nawozów,co2 non stop,oświetlenie przez 10h ,ph-7 kh-6 gh-10 no3-0 po4-0,1 ,podmiany cotygodniowe po 20l kran.Problemem jest to ,że sporadycznie pojawiają się bardzo długie nitki,które staram sie na bieżąco usuwac ale bardziej męczy mnie wybarwienie moich roslin.Rosliny wyglądaja na zdrowe,ale kolory sa dosyć blade np rotala wybarwia sie lekko na czerwono i to tylko przy powierzchni,sagitara subulata ma liscie koloru zielonego ale jest on dosyc blady, Micranthemum Umbrosum również ma słabo zielony kolor a jego dolne listki maja kolor żółty.Ogólnie rzecz biorąc rosłiny mają słabe kolory. Czy powinienem zacząć delikatnie nawozić?Myślałem o potasie ale do głowy przychodzi mi także azot oraz żelazo.Czy w akwarium gdzie jest ziemia w słupie wody poziom azotu moze byc na poziomie zerowym?Zastosowałem ziemie jako substrat po to aby rosliny miały dostep do makro i mikroelementów.Roślinki powinny pobierać te składniki poprzez korzenie ale wiem że rosliny pobieraj także wartosci odżywcze poprzez liście czyli ze słupa wody a u mnie poziom no3 -0 po4- 0,1 .Czy to może być powodem ,że roślinki są słabo wybarwione?

-
gintur
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam,
Nie napisałeś jaka pojemność akwarium, ile światła. Dużo światła + CO2 = nie obejdzie się bez nawożenia. Szczególnie gdy sam już zauważyłeś, że rośliny nie wyglądają zadowalająca
Światło i CO2, to 2 główne czynniki wpływające na prędkość fotosyntezy. A glony pojawiają się tylko gdy roślinki nie "czują się" najlepiej...
Ja bym podawał odrobinę KNO3 + odrobinę mikro. Np. 1ppm NO3/dzień + 0.03Fe
Ps. Nie wygląda to aż tak źle na zdjęciu. Całkiem miłe dla oka akwarium.
-

zvirus
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Akwarium ma 92l,oświetlenie 4 x 18W philips tld 865 oraz aquarell przez 10h.Czyli żeby poprawić sytuację musiałbym albo zacząć delikatnie nawozić albo zmniejszyć oświetlenie.Jeżeli zdecydowałbym się zmniejszyć oświetlenie to poprzez skrócenie czasu świecenia czy zmniejszenia natężenia światła?
-
gintur
●
gintur napisał(a):Jeżeli zdecydowałbym się zmniejszyć oświetlenie to poprzez skrócenie czasu świecenia czy zmniejszenia natężenia światła?
I tak źle, i tak niedobrze. W zasadzie to lepiej zmniejszyć intensywność oświetlenia a nie czas, ale to i tak nie zastąpi nawożenia jeżeli chcesz mieć ładnie wybarwione roślinki 9te czerwone). Bez azotu nie dojdziesz do pięknych soczyście zielonych barw przy tym świetle - mógłbyś rzeczywiście to zrobić zmniejszając jasność, ale wtedy będzie konflikt z roślinkami czerwonawymi. Azot jest tym co najłatwiej jest usuwane z ziemi więc poziom zerowy jest raczej niewskazany. Co do żelaza to mam mieszane odczucia przy akwariach na ziemi - w moim przy 0,7 W/l nie nawożę mikro w ogóle (akwa ma prawie rok). Myślę, że warto zrobić wariant podany przez zvirus. Na azot i potas rośliny reagują prawie natychmiast (kilka dni) więc szybko zobaczysz (lub nie) różnicę.
-

zulix
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów
zulix napisał(a):Na azot i potas rośliny reagują prawie natychmiast (kilka dni) więc szybko zobaczysz (lub nie) różnicę.
nawet nie kilka dni, bo widoczne są chyba szybciej jak głodowały 
-
Matrixowo
●
- Miasto: Zduńska Wola
Matrixowo napisał(a):nawet nie kilka dni, bo widoczne są chyba szybciej jak głodowały 
Niepolitycznie jest obiecywanie czegoś za szybko  bo już za dzień może być pytanie: "dodałem... i nic"  .
Jak minie kilka dni i nic to będzie można się zastanawiać co jest grane, chociaż często zmiana jest rzeczywiście natychmiastowa. Mój kolega miał pierwszy raz "bąblowanie" roślin zaledwie po 2 godzinach od dodania nawozu który mu sugerowałem - był w lekkim szoku  .
-

zulix
●
- Miasto: Rzeszów
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
bo to jest prawda. dodanie nawozów jak rośliny głodują powoduje niemal po kilku godzinach widoczny efekt. ja zauważyłem zdecydowanie na didlipis gdzie dostałem roślinę w złym stanie, siedziała w miejscu 2 tygodnie, po dodaniu nawozów zdecydowanie widać było poprawę, a po dodaniu całości NPK widać gołym okiem jak roślinki się mają dobrze.
Wszystko zależy również od roślin czy szybko rosnące czy nie itp.
-
Matrixowo
●
- Miasto: Zduńska Wola
Będę musiał spróbować i podać nawóz do słupa wody tylko zastanawiam się co wlać azot czy potas .Nie chcę wlewać dwóch składników na raz bo nie będę wiedział na który składnik zareaguja rośliny.NO3 mam aktualnie zerowy (test Zooleka) to podniósłbym go do 5mg/l a potas 15mg/l.Co zatem doradzicie N czy K?
-
gintur
●
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
Hej, cześć i czołem!
To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :)
Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam.
Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?
|
|