Chelat żelaza forte - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Chelat żelaza forte

Liczba wyświetleń: 12424·Odpowiedzi: 31
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

27 sie 2009, 13:37 Chelat żelaza forte  (#1)  

Witam forumowiczów !!!!

Mam pytanie odnośnie nawożenia żelazem. Jak dotąd stosowałem Ferro - activ firmy Tropical. ostatnio zastanawiałem się czy można by ten nawóz zamienić Chelatem żelaza forte rozrobionym w wodzie destylowanej. I tu moje pytanko ... w jakich proporcjach ma to się odbyć....
Szukałem odpowiedzi na forum ale nie mogłem znajść jednoznacznej odpowiedzi, z góry dziękuje za udzielone informacje.

Pako_2007
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

27 sie 2009, 22:26   (#2)  

Podawanie samego żelaza jest złym pomysłem. Można w ten sposób łatwo spowodować niedobory np. manganu czego wielokrotnie doświadczyłem. Trzeba podawać jednocześnie wszystkie mikroelementy. Samo żelazo można wyjątkowo dodać gdy zostało ono "strącone" lampą UV. Mimo wszystko najbezpieczniej podawać je przynajmniej wraz z manganem.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...

kekon7
Ranga: Zaawansowany użytkownik

27 sie 2009, 22:37   (#3)  

Błąd zrobiłem, że nie napisałem dokładnie, oczywiście oprócz żelaza dodaje jeszcze mieszankę symfoni złotej z K2SO4 i żelazo Ferro Activ. Chciałem właśnie zamienić Ferro Activ na CHelat żelaza forte.

Pako_2007

27 sie 2009, 22:52   (#4)  

Błąd zrobiłem, że nie napisałem dokładnie, oczywiście oprócz żelaza dodaje jeszcze mieszankę symfoni złotej z K2SO4 i żelazo Ferro Activ. Chciałem właśnie zamienić Ferro Activ na CHelat żelaza forte.

To juz jest znacznie lepsze rozwiązanie :)
Z tego co pamiętam, FerroActiv dodaje ok. 0,1 ppm Fe przy zalecanej dawce.
Ilość podawanego żelaza trudno oszacować ale typowo jest to 0,02..0,05 ppm dziennie (czasem nawet więcej) w silnie oświetlonym zbiorniku (0,75 i więcej W/l).
Jeśli stosujesz Symfonię to prościej jest dodać do jej roztworu chelat Forte. Osobiście nigdy nie stosowałem Symfoni ale najpierw trzeba przeliczyć i zrobić taki roztwór aby tygodniowa dawka boru nie była większa od 0,010..0,02 ppm chociaż wiele osób daje znacznie większe. Wtedy trzeba będzie przeliczyć ile to daje jednocześnie żelaza z samej symfonii i dodać tyle chelatu Forte aby wyszło wm sumie 0,2..0,3 ppm Fe tygodniowo.
Na 100l akwarium można sporządzić roztwór 20g Symfonii w 250 ml wody. Do tego dodać 6,6g chelatu Fe Forte (8% Fe). Wówczas 1ml takiego nawozu na 100l akwarium doda 0,03 ppm Fe. W przypadku innego litrażu trzeba oczywiście podane proporcje zwiększyć lub zmniejszyć.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...

kekon7

27 sie 2009, 23:01   (#5)  

Szperając po forum znalazłem takie o to proporcje:

250 ml wody destylowanej;
- 10g Symfoni złotej;
- 5g K2SO4;
- 1g Chelatu Zelaza Forte.

Akwarium 112 litrów, a jeśli chodzi o oświetlenie to nie ma rewelacji 0,2 W/l

Pako_2007

spider72 Wick, Szkocja

28 sie 2009, 16:43   (#6)  

Formuła podana przez kekona7 jest lepsza, mi zresztą wyszła podobna, chociaz liczyłem niezależnie i podałem Ci ją na sąsiednim forum.
Różnica jest tylko taka że formuła kekona da Ci bardziej stężony nawóz niż moja jednak w obydwu stosunek SZ : FeForte wynosi około 3 : 1.
Stosunek 10:1, który znalazłeś na forum da Ci za małe stężenia innych mikro w stosunku do żelaza.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

28 sie 2009, 18:59   (#7)  

A jak proponujecie podawać potas, bo zawsze podawałem wraz z mieszanką Symfonii złotej, a w waszych propozycjach nie znajduje się potas.

Pako_2007

28 sie 2009, 19:38   (#8)  

Kiedy sprawdzam stężenia nawozów zawsze patrzę jaka będzie ilość boru i żelaza podana na cały tydzień. Zwykle nawozy ogrodnicze mają rzeczywiście za mało żelaza i managanu, dlatego lepiej jest dodać Fe i Mn ale tak jak napisał Spider72 nie może być również za dużo Fe w stosunku do innych mikro bo mogą pojawić się niedobory.
Ptasu wogóle nie ma sensu dodawać do mikmro gdyż niewiele go się da rozpuścić (K2SO4) i dzienna dawka będzie tak co "kot napłakał". Lepiej podawać ok. 15..20 ppm do podmienianej wody i dziennie np. 0,5 ppm.

kekon7

28 sie 2009, 21:04   (#9)  

Witam,

Nawiązując do pytania. Nie, żebym podważał czyjś autorytet Panowie. Od zawsze zastanawiałem sie nad celowością produkowania i sprzedawania np. czegoś takiego:
http://www.seachem.com/Products/product ... hIron.html

Bo "ze chłopskiej" logiki wynika, że trzeba jeszcze kupić to i to i tamto... :?
Dlatego "ożeniłem" się z Plantex CSM+.

zvirus
Ranga: Aktywny użytkownik

28 sie 2009, 21:11   (#10)  

http://www.seachem.com/Products/product_pages/FlourishIron.html

Te żelazo służy do "wspomagania" pozostałych nawozów gdy okaże się, że jest go ciut za mało np. we Flourish Trace lub w zwykłym Flourish. Chodzi o to, że w przypadku gdy widać braki Fe wówczas trzeba podawać coraz większe dawki nawozu ale można wtedy przedawkować inne mikro. Wtedy można dolewać Flourish Iron (oczywiście z rozwagą) który jest w postaci glukonianu żelaza (słabym chelatem) który jest podobno lepiej przyswajalny od innych chelatów ale jednocześnie szybciej znika z wody.

kekon7

28 sie 2009, 21:15   (#11)  

Zgadzam się. Tylko od czego są 50% podmiany wody[?] Myślałem, że niwelują wszelkie nadmiary innych pierwiastków :?

zvirus

28 sie 2009, 21:21   (#12)  

Tylko od czego są 50% podmiany wody[?] Myślałem, że niwelują wszelkie nadmiary innych pierwiastków

Niwelują, ale to nie działa wybiórczo. Wtedy zmniejsza się stężenia wszystkich pierwiastków (chyba że woda stosowana do podmian zawiera jeszcze więcej mikro co może mieć miejsce w przypadku miedzi, cynku i boru; żalaza w kranowicie jest zwykle bardzo mało)

kekon7

28 sie 2009, 21:31   (#13)  

:roll:

Chyba czas się na zbieranie znaczków przerzucić... Mniej skomplikowane :wink:
Po raz kolejny przez zwykły przypadek odkryłem co może być problemem w moim akwarium...

CSM+, który używam to:
Fe 6.53%
Mn 1.87%
Mg 1.40%
Zn 0.37%
Cu 0.09%
Mo 0.05%
B 1.18%
Co 0.00%

Pytanie, jakie jest prawdopodobieństwo braków żelaza przy dostatku innych pierwiastków? :? Co ma na to wpływ?

Z góry dzięki za pomoc :wink:

zvirus

28 sie 2009, 22:00   (#14)  

Przy używaniu nawozów nie do celów akwarystycznych jest większe ryzyko niedoboru Fe. Nawozy akwarystyczne mają typowo kilkanaście razy więcej Fe niż np. boru tymczasem nawozy dla roślin lądowych - kilka razy. Jest tak dlatego, ponieważ w wodzie i silnym oświetleniu i dostatku tlenu żelazo znacznie szybciej przechodzi w nierozpuszczalne związki niż to jest np. w przypaku gleby, czy przy hodowli hydroponicznej. Dlatego daje się go więcej do nawozów dla roślin wodnych (typowo).
Nawozy takie jak PMDD czy Plantex mają w sumie mało Fe. Są podobne jeśli chodzi o proporcje do nawozów ogrodniczych. Przy używaniu takich nawozów często może wystąpić chloroza - nie wywołana bynajmniej brakiem Fe - tylko nadmiarem głównie boru i cynku w stosunku do żelaza. Ponieważ żelaza jest mało w takich nawozach więc zwykle ludzie zaczynają lać go coraz więcej i powodują nadmiary boru, cynku, miedzi co powoduje już toksyczne poziomy wywołując chlorozę co sugeruje braki Fe. (nadmiary np. boru bardzo "pięknie zażółcają" rośliny)
Chociaż niektórzy leją np. sporo Symfonii (wysokie dawki mikro) i mają dobre efekty ale nie należy się tym zbytnio sugerować.
W nawozie TMG jest np. Fe:B = 17,5:1 dlatego można znacznie zwiększyć dawkę w celu poprawiania stężenia Fe bez ryzyka przedawkowania innych mikroelementów.
Typowe dawki Fe w zbiorniku Hi-tech to 0,03..0,06 ppm dziennie.
Dlatego zalecane jest dodanie żelaza do nawozu jeśli są typu ogrodniczego (a nawet do takiego jak PMDD gdyż w 100% dawce jest tam dość mało Fe)

kekon7

28 sie 2009, 22:07   (#15)  

Stokrotne dzięki Kekon!

Wszystko się zgadza! Sprawdziłem tu:
http://www.theplantedtank.co.uk/traces.htm

W niektórych nawozach stosunek Fe:B jest np. 50:1
Np. Brightwell Aquatics - Florin Multi

Edit:
Barr też sugeruje mieszanie "wynalazków" z czystym żelazem:
http://www.barrreport.com/talk-tom-barr ... ight=boron

zvirus

29 sie 2009, 09:41   (#16)  

To moje wszystkie wątpliwości na ten temat zostały rozwiane .... Dziękuje za wszystkie odpowiedzi

Pako_2007

spider72 Wick, Szkocja

29 sie 2009, 12:55   (#17)  

Jezeli chodzi o PMDD, to jego formula zostala opracowana z mysla o roslinach wodnych w akwarium. To samo TMG (TPN), ktore jest podobne do PMDD.
Niemniej wiekszosc zelaza wytraci sie zanim rosliny zdaza je pobrac i osiadzie w substracie jako osad. Dwuwartosciowe sole zelaza znajdujace sie w osadzie moga stanowic pozniej zrodlo zelaza dla roslin, zostanie ono pobrane przez korzenie.
Plants are able to acquire iron from soils of low iron
availability using one of two strategies. Strategy I plants
reduces Fe3+=> Fe2+, which is then transported across
the plasma membrane. Strategy II plants release Fe3+
chelating siderophores and then transports
Fe3+?siderophore complexes across the plasma membrane.
Ligand exchange and degradation are alternative
fates for the Fe3+ complex. FRO2, ferric reductaseoxidase
2; IRT1, iron-regulated transporter 1; YS1, yellow
stripe 1. Foliar applications likely follow a similar
pathway to Strategy 1 but frequent applications are required

zrodlo: http://www.barrreport.com/barr-report-n ... anese.html
Wynika z tego, ze na poczatku zycia zbiornika wskazane jest dozowanie wiekszej ilosci zelaza, jezeli nie mamy substratu bogatego w ten skladnik. Po jakims czasie stworzy sie jednak zapas osadu zawierajacego zelazo ze straconych skladnikow nawozow plynnych i mozna powrocic do mniejszych dawek zelaza w kolumnie wody, czyli PMDD czy TMG bez dodatkowego zelaza.
U mnie Plantex dziala ok bez dodatkowego zelaza, ale od poczatku mam substrat wzbogacony mikroelementami. Dozuje Plantex w ilości 0.5ppm Fe na tydzień.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72

29 sie 2009, 19:50   (#18)  

Witam,

Hmmm, no nie wiem Spider :wink: Z tego kalkulatora:
http://www.holendry.republika.pl/kalk_p ... owity.html
wynika, że w TMG stosunek Fe:B to 17:1 a w PMDD 6:1 :? Różnica trzykrotna.
Gdyby nie kosmiczna cena sam bym poszedł na łatwiznę i używałbym TMG/TMG+

Obawiam się, że np. w moim akwarium samo CSM+ + RO się nie sprawdza.
Stosunek Fe:B w ww. to 5.5:1. Zauważyłem, że czasami gdy wleję jednorazowo 0.1Fe z CSM+ zamiast zazielenienia młodych liości mam zażółcenie o czym wspominał Kekon. Jestem zwolennikiem sporego nawożenia ale wychodzi, że z tym trzeba uważać.
Innymi słowy - zgadzam się z Kekonem.
Kiedyś, gdy walczyłem z krasnorostami zgodnie z "mitologią" wymieniłem ponad 50% wody. Nie lałem mikro przez 2 tygodnie. W tym czasie niektóre rośliny wyskakiwały z akwarium [ mimo zbyt niskiego poziomu CO2 - powodującego rozrost krasnych ]

W moim podłożu mam z kilogram kul glinianych JBL`a a mimo to Heteranthera bieleje jak zjadę z dzienną dawką poniżej 0.025 Fe. Więc jednak żelaza nigdy za mało.
T. Barr lał przez jakiś czas 1.0ppm Fe dziennie i wszystko było OK. Z tym, że nie wiem czy samo Fe, czy z innymi pierwiastkami. Zna ktoś szczegóły tej sprawy?

zvirus

30 sie 2009, 11:45   (#19)  

To samo TMG (TPN), ktore jest podobne do PMDD.

Różni się i to znacznie.
Zobacz jakie są tygodniowe dawki poszczególnych mikroelementów (w ppm):

TMG PMDD

Fe: 0,07 0,07
Mn: 0,04 0,02
B: 0,004 0,013
Cu: 0,006 0,001
Zn: 0,002 0,004
Mo: 0,002 0,00025

Jak widać jedynie zelazo jest w takiej samej ilości. Pozostałe pierwiastki są w ilościach kilkukrotnie większych lub mniejszych - różnica jest więc znaczna. PMDD był jednym z pierwszych nawozów dla roślin akwariowych i w tamtym czasie nie było zbyt wielu doświadczeń związanych z akwarystyką roślinną.

PMDD ma bardzo mało molibdenu co może być odczuwalne przez niektóre rośliny szczególnie na wodzie RO.

U mnie Plantex dziala ok bez dodatkowego zelaza, ale od poczatku mam substrat wzbogacony mikroelementami

Dlatego można mniej podawać z nawozu w płynie. Bez dodatków w podłożu jest inaczej.

Zauważyłem, że czasami gdy wleję jednorazowo 0.1Fe z CSM+ zamiast zazielenienia młodych liości mam zażółcenie o czym wspominał Kekon.

Miałem tak wielokrotnie. Na 99% jestem przekonany że to bor. Gdy dodawałem go oddzielnie z kwasu borowego to miałem ten sam efekt. Dlatego bezpieczne jest duże zwiększenie dawki przy nawozie TMG (nawet do 400%) bez obawy przedawkowania boru bo jest tam go niezbyt dużo.

T. Barr lał przez jakiś czas 1.0ppm Fe dziennie i wszystko było OK. Z tym, że nie wiem czy samo Fe, czy z innymi pierwiastkami. Zna ktoś szczegóły tej sprawy?

U pana Barra zawsze dzieją się niesamowite rzeczy. Według niego można hodować wszystko i we wszystkich warunkach.
Już przy dawce 0,5 ppm Fe woda zabarwia się na żółty kolor. Gdyby podawac 1 ppm codziennie przez tydzień to pod koniec tygodnia mielibyśmy w zbiorniku "rdzawą zupę" a roślinom na pewno by to nie pomogło. Chyba że Barr podawał nieschelatowane Fe w postaci FeSO4 to wtedy może i by to działało.

kekon7

spider72 Wick, Szkocja

30 sie 2009, 12:40   (#20)  

kekon7 napisał(a):Przy używaniu takich nawozów często może wystąpić chloroza - nie wywołana bynajmniej brakiem Fe - tylko nadmiarem głównie boru i cynku w stosunku do żelaza. Ponieważ żelaza jest mało w takich nawozach więc zwykle ludzie zaczynają lać go coraz więcej i powodują nadmiary boru, cynku, miedzi co powoduje już toksyczne poziomy wywołując chlorozę co sugeruje braki Fe. (nadmiary np. boru bardzo "pięknie zażółcają" rośliny)

kekon7 napisał(a):W nawozie TMG jest np. Fe:B = 17,5:1 dlatego można znacznie zwiększyć dawkę w celu poprawiania stężenia Fe bez ryzyka przedawkowania innych mikroelementów.

zvirus napisał(a):...wynika, że w TMG stosunek Fe:B to 17:1 a w PMDD 6:1 Różnica trzykrotna.
Gdyby nie kosmiczna cena sam bym poszedł na łatwiznę i używałbym TMG/TMG+

Obawiam się, że np. w moim akwarium samo CSM+ + RO się nie sprawdza.
Stosunek Fe:B w ww. to 5.5:1. Zauważyłem, że czasami gdy wleję jednorazowo 0.1Fe z CSM+ zamiast zazielenienia młodych liości mam zażółcenie o czym wspominał Kekon. Jestem zwolennikiem sporego nawożenia ale wychodzi, że z tym trzeba uważać.
Innymi słowy - zgadzam się z Kekonem.

Badania naukowe przeprowadzone przez Gerloff'a i Krombholtz'a pokazują co innego.
http://www.new.aslo.org/lo/toc/vol_11/issue_4/0529.pdf
Obrazek
Obrazek

Zobaczcie w jakich stosunkach do żelaza występują bor, cynk i miedź, a zwłaszcza bor o którym mówicie, a autorzy sugerują w opisie, ze była to mieszanka dająca najbardziej satysfakcjonujące rezultaty.
Stężenia tych pierwiastków, o których mówimy w akwarium są dziesiątki albo setki razy mniejsze od przedstawionych w eksperymencie i na pewno nie mogą być toksyczne dla roślin. Takie stęzenia prędzej zabiją wszystkie ryby i krewetki w zbiorniku dlatego trzymamy je o wiele niżej, ale ze względu na zwierzęta - nie rośliny.
Jeżeli w akwarium występują problemy z mikro, to co najwyżej przez ich niedobór a nie nadmiar powodujący toksycznośc dla roślin, bo do takich poziomów mikro w zbiorniku to nam bardzo bardzo daleko.

Podobnego zdania jest Tom Barr, który przykopał się przez dziesiątki opracowań naukowych na ten temat, oto fragment prywatnej korespondencji, którą prowadziłem z nim jakiś czas temu:
spider72 napisał(a):I know about Liebiegs minimum rule probably since highschool, but I have never thought that it can be applied to tank, I have simple missed the fact, that it is just small ecosystem. Liebiegs law has been extended later by Ernest Shelford, if I good remember, who claimed that that also excess of some factors can limit organisms.

Tom Barr napisał(a):Yes, but those levels are extremely high, I do not even know how far you have to go before you see negative signs in plants for most nutrients, but..........fish and shrimp respond long before plants do from higher levels of NO3, Copper, NH4 etc.

Plants are extermely tolerant, so for our purposes, there is no upper limit for plants themselves.

Only shrimp, then fish, then lastly, maybe.......for plants.
But you are at 200ppm of NO3 or higher.

kekon7 napisał(a):U pana Barra zawsze dzieją się niesamowite rzeczy.

Pan Barr jest w przeciwieństwie do nas profesjonalistą i opiera sie na wynikach dotychczasowych badań, potwierdzonych własnymi doświadczeniami, w końcu robi doktorat z biologii roślin wodnych.

Stosunki między pierwistkami w nawozie mają drugoplanowe znaczenie, znaczenie to wzrasta gdy zbliżamy sie do granicy minimum Liebiega.
Pozdrowienia
Obrazek Obrazek

spider72

Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu

Ten wątek zawiera 32 odpowiedzi...

i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

"Złodziej" żelaza

breugnir w Nawożenie · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 23586
Pomóżcie, bo nie kumam :x Coś na potęgę wyciąga mi żelazo ze zbiornika. Rano przed zapaleniem światła podaję 10ml Seachem Flourish Iron co daje ok. 0,6mg/l Fe. Po 12 godzinach test pokazuje 0!!!??? ...
20220102_124500_HDR.jpg

Nadmiar żelaza bez nawożenia

pjanus w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 12974
Cześć, tydzień temu pojawił się w moim akwarium problem z żelazem. Testy aktualnie wskazują na ok. 1,25 mg/l, co jest bardzo dziwną sytuacją, bo praktycznie na nawożę żelaza, a już nie w ostatnich 2 t...

Seachem Flourish Iron - wyjątkowa suplementacja żelaza

roslinyakwariowe.pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 14919
https://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2015/12592/iron-news.jpg Wyobraźmy sobie dobrze funkcjonujące akwarium roślinne z odpowiednio dobraną filtracją, oświetleniem i suplemen...

Nowość QualDrop - Basic GROW oraz Fe Forte

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 10362
Na rynku pojawią się kolejne nawozy marki QualDROP. Tym razem będą to: Basic Grow (nawóz makroelementowy ) i Fe Forte (żelazo + mikroelementy i pierwiastki śladowe). Jest to linia Basic Line która ...

Żródło żelaza w akwarium

Berlioz w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 10625
Sytuacja wygląda tak: akwarium prawie trzyletnie gęsto obsadzone roślinami na podłożu aktywnym Prodibio, nawożone nawozami Aqua Art (Macro Red i Green na zmianę oraz K+). Woda RO mineralizowana HydroM...

Glukonian Żelaza

arkkab w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4182
Cześć, orientujecie się gdzie można kupić Glukonian Żelaza (oprócz allegro)?

Nadmiar/niedobór potasu? żelaza?

djwow w Nawożenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 17647
Witam załączam fotkę i jeśli ktoś miał podobny problem to proszę o jakiekolwiek informacje Żelazo (Fe) Objawy nadmiarów:- na liściach pojawiają się żółte i żółto-brązowe plamki przechodzące w dziur...

Pierwotniaki po dodaniu żelaza?

MisterVento3 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3496
Witam, przed chwilą dodałem żelazo do akwarium i po chwili woda zmętniała, jest mleczna. Czy żelazo jest pożywką dla pierwotniaków? Akwarium ma miesiąc, rośliny szybko rosną ale cały czas czegoś im br...

Poziom żelaza w teście i nawożenie azotem

yamo12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 5662
Czy ktoś wie czy testy na Fe wskazują Fe2 i Fe3, czy tylko Fe2. Pytam się bo kupiłam żelazo Fe 2 i 3, a w ulotce testu Zooleka nie jest napisane jakie żelazo mierzy. Drugie pytanie to jak nawozić azot...

Czy to niedobór żelaza?

Robi68 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3274
[attachment=0]20180420_180104.jpg[/attachment Czy tak wygląda niedobór żelaza lub magnezu. Ciemniejsze żyłki na Nymphoides hydrophylla Taiwan i anubiasach. Żelazo podaję to co jest w mineralizatorze ...

Statystyki

Ten temat przegląda 246 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 246 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.