Pierwszy roslinny baniak - co nie tak? - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pierwszy roslinny baniak - co nie tak?

Liczba wyświetleń: 6608·Odpowiedzi: 21
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam,
Po kilkunastu latach zabawy w akwarium z rybami (very low tech) odpaliłem swój pierwszy baniak roślinny i mam pare problemów. Może uda mi się uzyskać tutaj jakąś pomoc:-)
Więc tak:
Baniak:
100L narożny :-( - nie było innej opcji, więc nie podlega wymianie na tradycyjny
Filtracja:
Eheim Pro 2222 ? standardowe media
Oświetlenie:
12h ? 2x30W zwykłe belki
7h - 2x30W zwykłe belki + 1x24W t5 philips 865
5 h - 2x30W zwykłe belki + 1x24W t5 philips 865 + compact 30W 6700k
Co2:
Butla + reduktor + dyfuzor ceramiczny
Podłoże:
Biogrunt (aquabotanique) + żwirek 1-5 mm
Woda:
Ph - ~7.0 ? 7.2 (zoolek)
kh - 6.0 (zoolek)
Fe ? 0,0 ? (zoolek) (po teście podałem 1ml micro)
Więcej testów brak
Dodatkowo posiadam micro, mocro, aquapotas z aquabotanique (nie stosowałem jeszcze)
Flora:
Glossostigma elatinoides
Hemianthus callitrichoides
Eleocharis vivipara
Alternanthera Colorata
Rotala indica
Ludwigia repens
Moczarka kanadyjska
Fauna:
Neon x 10
Od startu upłynęło 5 dni. Nie dysponuje niestety dobrymi fotami, gdyż nie mam aparatu ? załączone pochodzą z komórki. A teraz problemy:
Jedynie moczarka rośnie ładnie, zielono itp. Pozostałe roślinki nie chcą rosnąć. Alternanthera Colorata ? stoi w miejscu, przy czym ładbnie nabrała barw, więc się do niej nie czepiam
Ludwiga stoi, traci liście, podobnie rotala. Heniek zaatakowany nitkami, gnije i już chyba po nim. Glosia też się ?kończy?. Myślałem, że to nie aż takie trudne
Czy jest jeszcze dla trawnika ratunek?
CZy tym co posiadam jestem w stanie im pomóc?
PrzemekXX

PrzemekXX
Ranga: Początkujący

michalek206 Niepołomice

27 sie 2009, 11:30   (#2)  

Też jestem początkującym,ale wydaje mi się że dużo zależy od podłoża , u mnie heniek i glosia nie chciały rosnąć na żwirku...na początku identycznie miałem jak u Ciebie,glony i jeszcze raz glony,ale zastosowałem się do rad tutejszych znachorów i jakoś się udało wyjść z opresji :D oczywiście trawnik poszedł w zapomnienie,teraz pomyślałem sobie że dołożę na żwirek trochę amazonii , w tych miejscach w których ma rosnąć trawnik.I mam nadzieję że to pomoże ;) ciekaw jestem opini innych czy to wogule ma sens,jeśli tak to i Tobie to powinno pomóc,oczywiście wcześniej to nawal moczarki ile wlezie żeby szybciej ustabilizować akwarium.

michalek206

Miasto: Niepołomice

spider72 Wick, Szkocja

27 sie 2009, 11:55   (#3)  

Nie dysponuje niestety dobrymi fotami, gdyż nie mam aparatu ? załączone pochodzą z komórki.

I na dodatek ktoś te zdjęcia ukradł, bo ich nie widzę :lol: .

Wszystko zaczyna się od swiatła.
Dużo światła, to szybka fotosynteza i szybkie zużycie węgla (CO2) i innych składników pokarmowych, czyli nawozów.
Swiatła Ci nie brakuje, więc może brakować węgla (CO2) i nawozów w zależności od tego ile masz roślin (niestety zdjęcia zaginęły w akcji :D ).
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

27 sie 2009, 12:51   (#4)  

spider72 napisał(a):
Nie dysponuje niestety dobrymi fotami, gdyż nie mam aparatu ? załączone pochodzą z komórki.

I na dodatek ktoś te zdjęcia ukradł, bo ich nie widzę :lol: .

Wszystko zaczyna się od swiatła.
Dużo światła, to szybka fotosynteza i szybkie zużycie węgla (CO2) i innych składników pokarmowych, czyli nawozów.
Swiatła Ci nie brakuje, więc może brakować węgla (CO2) i nawozów w zależności od tego ile masz roślin (niestety zdjęcia zaginęły w akcji :D ).

Zdjęcie mam komórkowe - poglądowe zbiornika, więc nic by raczej nie wniosło...a tylko bym sie skompromitował z kompozycję narożnika:) - tak na poważnie to miałem kłopoty z załączeniem...
Co do CO2 wydaje się być nie najgożej - 19mg/l
CZy zaczac już nawozić?
PrzemekXX

PrzemekXX

spider72 Wick, Szkocja

27 sie 2009, 14:24   (#5)  

Przy Twoim świetle sugerowałbym poziom CO2 30ppm, potas mozesz zacząć podawać od początku, można też zacząć podawać makro, ale w jakich dawkach, to Ci nie powiem, bo nie znam składu nawozów które masz i nie wiem ile masz roślin.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72

27 sie 2009, 14:35   (#6)  

spider72 napisał(a):Przy Twoim świetle sugerowałbym poziom CO2 30ppm, potas mozesz zacząć podawać od początku, można też zacząć podawać makro, ale w jakich dawkach, to Ci nie powiem, bo nie znam składu nawozów które masz i nie wiem ile masz roślin.

- zawsze mogę zredukować światło tymczasowo
- wobec tego odkręcimy zawór, zacznę "potasowac" i odrobinę makro dodawac. Zobaczymy co z tego wyjdzie...:)
PrzemekXX

PrzemekXX

28 sie 2009, 22:28   (#7)  

Porobiłem więcej testów. Oto wyniki:
TWW - 7
TWO - 17
PH - 7,6
NO3 - 30
PO4 - 0,4
FE 0,0
Podałem Aquaflore Żelazo, zwiększyłem dawkę CO2, oraz zacznę lać Aquapotas.
Czy może ktoś jeszcze doradzić, co jeszcze mogę zrobić/zmienić? Czy może być spowodawane takie wysokie TWO? Zauważyłem też bardzo lekkie zmętnienie wody i kilka nitek na ściankach akwarium:) Może mnie ktoś uchroni przed restartem?
PS. załączam ogólny widok zrobiony komorką - nie mam innej mozliwości. CZy takie kamienie mogą być przyczyną TWO?
PrzemekXX

PrzemekXX

spider72 Wick, Szkocja

30 sie 2009, 13:07   (#8)  

TWW-7, pH-7.6
Masz za mało CO2 w wodzie, przy podanym TWW, pH powinno być co najmniej 6.8, bez tego kombinowanie nawozami nic nie da, bo przy tym swietle zawsze polegniesz bez odpowiedniego poziomu CO2.
Najpierw doprowadź CO2 do poprawnego poziomu i przydało by się więcej roślin na starcie, zwłaszcza szybkorosnących.
Pozdrowienia
Obrazek Obrazek

spider72

30 sie 2009, 23:07   (#9)  

witam, udalo mi sie wyprowadzić ph na 6,8, a tym samym CO2 na około 30. Po dobie zauważyłem, ze rosliny odrzywiają (heniek i glosia chyba już poległy)
A co za tym idzie, zacząłem dostrzegać poczatki glonów:)
CZyli w szystko w standardowej kolejności początkującego...:)
Zobaczymy, czy lektora forum pomoże się obronić przed tymi "niechcianymi" goścmi...
PrzemekXX

PrzemekXX

spider72 Wick, Szkocja

31 sie 2009, 16:38   (#10)  

Miłego czytania.
Zanim się doczytasz, to Ci podpowiem, że jak masz CO2 ok, to pora podać makro.
Pozdrowienia
Obrazek Obrazek

spider72

31 sie 2009, 19:13   (#11)  

spider72 napisał(a):Miłego czytania.
Zanim się doczytasz, to Ci podpowiem, że jak masz CO2 ok, to pora podać makro.

Dzięki Spider za info:-)
Problem mam pewnie ten sam co wiele osób, że jak juz w końcu sa jako takie fundusze na akwarium takie jakie by się chciało, to za cholere nie ma czasu na nic...
Leje juz aquapotas, a za Twoją radą zaczne od dziś podawać Makro.
oczywiście w akwarium robi się mały Sajgonik. Roślinki się wzięły do roboty - moczarka i rotala szczególnie, reszta powoli, trawnik poległ:-(
Co do glonów, to nitki, brązowe plamy na szybie, "wata" brązowa na dnie.
Czytam dalej...
PrzemekXX

PrzemekXX

spider72 Wick, Szkocja

31 sie 2009, 22:25   (#12)  

PrzemekXX napisał(a):Co do glonów, to nitki, brązowe plamy na szybie, "wata" brązowa na dnie.

Eeee tam, masz się czym chwalić. Tak się uprawia glony :lol: :wink:
Obrazek
Obrazek
Pozdrowienia
Obrazek Obrazek

spider72

Matrixowo Zduńska Wola

31 sie 2009, 22:29   (#13)  

o kurde, czyje to baniaki takie piękne w wspaniałe gloniki??? :P

Matrixowo
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Zduńska Wola

31 sie 2009, 22:36   (#14)  

dzieki Spider, że potrafisz dodać otuchy Żółtodzibowi:)
Powiedz mi, czy jezeli nie mam ani połowę tak, jak w Twojej "hodowli", to "wyleczę" to jeszcze bezinwazyjnie, czyli roslinkami i parametrami, a wyciąganiem wszystkiego z baniaka?:)
PrzemekXX

PrzemekXX

Adamynas Płock

31 sie 2009, 22:50   (#15)  

PrzemekXX napisał(a):Powiedz mi, czy jezeli nie mam ani połowę tak, jak w Twojej "hodowli", to "wyleczę" to jeszcze bezinwazyjnie, czyli roslinkami i parametrami, a wyciąganiem wszystkiego z baniaka?:)

Pociesze Cię żółty, że u mnie było 2x więcej nitek (wakacje - mama akwa doglądała i za dużo nawozu nalała :shock: )niż na zdjęciu Spidera i dało radę "bezinwazyjnie" pozbyć się tego dziadostwa: wyjmownie, wycinanie, podmienianie i wiele innych ale to niech już Spider dalej tłumaczy :P
powodzonka

Adamynas
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Płock

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
spider72 Wick, Szkocja

01 wrz 2009, 16:28   (#16)  

Matrixowo napisał(a):o kurde, czyje to baniaki takie piękne w wspaniałe gloniki??? :P

Moje :D , im bardziej limitowałem ilość skałdników w wodzie, aby zagłodzić glony, tym lepiej rosły, a jak zacząłem je karmić nawozami, to zdechły, chyba się przejadły :lol: .

PrzemekXX napisał(a):dzieki Spider, że potrafisz dodać otuchy Żółtodzibowi:)
Powiedz mi, czy jezeli nie mam ani połowę tak, jak w Twojej "hodowli", to "wyleczę" to jeszcze bezinwazyjnie, czyli roslinkami i parametrami, a wyciąganiem wszystkiego z baniaka? :)

Powinieneś dać radę. Ja swoje wyleczyłem wyciągając nadmiar glonów raz lub dwa w tygodniu i lejąc "duże" dawki nawozów przy wysokim CO2 (EI). Po około 3 tygodniach glony znikły, resztki których nie wybrałem, po prostu sie rozpuściły.
Jak jesteś nierciepliwy, to możesz większość glonów wykończyć kilkudniowym całkowitym zaciemnieniem.
Pozdrowienia
Obrazek Obrazek

spider72

Matrixowo Zduńska Wola

01 wrz 2009, 19:38   (#17)  

[quote="spider72"]

Moje :D , im bardziej limitowałem ilość skałdników w wodzie, aby zagłodzić glony, tym lepiej rosły, a jak zacząłem je karmić nawozami, to zdechły, chyba się przejadły :lol: .[quote]

hehe dobre :)))

Ale co z tego wynika, że glony nie żywią sie tymi samymi składnikami co rośliny czyli NPK, a te składniki powodują, że rośliny z tego korzystają i przy okazji zjadają te składniki czym się żywią glony. dziwna sprawa jeśli dobrze rozumuję

Matrixowo
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Zduńska Wola

spider72 Wick, Szkocja

05 wrz 2009, 18:42   (#18)  

Matrixowo napisał(a):Ale co z tego wynika, że glony nie żywią sie tymi samymi składnikami co rośliny czyli NPK, a te składniki powodują, że rośliny z tego korzystają i przy okazji zjadają te składniki czym się żywią glony. dziwna sprawa jeśli dobrze rozumuję

Wynika z tego, że rozwój glonów w zbiorniku gdzie żyją zwierzęta i rośliny, nie zalezy od ilości dostępnych składników pokarmowych.
Glonom do życia wystarczają ilości 100-1000 razy mniejsze niż minimalne wymagania roślin i nie można limitować glonów ograniczajac dozowanie nawozów. Glonom wystarczy to co powstaje z odchodów ryb, resztek pokarmu, czy rozkładających się starych liści roślin. Ograniczajac nawozenie zaczynamy głodzić rośliny, a nie glony, dając glonom przewagę w walce z roślinami o przestrzeń życiową jakim jest dla nich nasze akwarium.
Gdy rośliny dobrze i szybko rosną, to są w stanie wykończyć wszystkie glony, jednak akwaryści sami często ograniczają ich wzrost dajac przewagę glonom.
Najczęstszym czynnikiem limitującym wzrost roślin w akwarium (zarówno low-tech jak i hi-tech) jest niedostosowana do poziomu światła lub składników pokarmowych ilość dostępnego roślinom węgla.
Pozdrowienia
Obrazek Obrazek

spider72

06 wrz 2009, 17:48   (#19)  

witam, mam takie pytanie:
zmierzyłem podstawowe parametry mojej kraniczanki oraz wody w akwarium:
Akwarium:
PH - 6,6
TWO - 20
TWW - 10
Kran:
PH - 7,4
TWO - 12
TWW - 5
W akwarium mam żwirek akwariowy i kilka kamieni - gnejsów. Czy różnice w tej twardości są spowodowane tymi własnie kamieniami, czy też innymi czynnikami mogą być także?
Czy powinienem usunąć te kamienie?
PrzemekXX

PrzemekXX

spider72 Wick, Szkocja

07 wrz 2009, 22:09   (#20)  

Jezeli rosną obydwie twardości na raz, to za wzrost twardosci wody odpowiedzialne są węglany. Ich prawdopodobne źródło to zwirek albo kamienie. Wyciągnij kamienie i polej je octem lub roztworem kwasku cytrynowego lub innego kwasu. Jeżeli po kilku minutach zaczną się pienić, to znaczy ze zawierają weglany. Jeżeli nie to znaczy, ze żwirek je zawiera.
Pozdrowienia
Obrazek Obrazek

spider72

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Tak wygląda ławica w akwarium

Totik w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1749
Miłego oglądania &t=&t=

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1768
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Tych konkursów z nami już nie ma...

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1279
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC... szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 16008
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Co jest nie tak?

Łoś w Rośliny · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6254
Witam Pisałem w innym dziale o moim akwarium i oświetleniu. Okazało się tak że mam 2x30 watt led tuby aquastel(plant i power) oraz mam 46 watt belke Fluval Plant 3.0 które ponoć daje około 3000 lumen...

Małe.glonojady nie wychodzą.

jaztorunia w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5254
Witam. Pierwszym raz mam narybek glonojada. Wykluły się po 5 dniach, narybek jest teraz cały czas w jaskini glonojad zrobił ja w skalę dragon Stone. Jaskinia jest dość ciasna jak glonojad do niej wejd...

Podstawowe trzy roślinny do akwarium

Karolek12c w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2485
Hej, zastanawiam się jakie trzy rośliny uważacie za podstawowe wyposażenie każdego akwarium?

Aquael D&N nie świecą białe diody

Badman w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3163
Tuba Aquael D&N 14W nie zapala białego światła, diody niebieskie świecą się. Kabel zasilający był "luźny", tzn. jak pokręciłem to cały pasek z diodami i scalakami w szkle także się okręc...

Hygrophila Corymbosa - nie rośnie

Arturrro w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2375
Czołem. Niby to niewielki „problem”, ale zastanawiam się, dlaczego Hygrophila corymbosa nie chce u mnie rosnąć? Nic się z nią złego nie dzieje, a w zasadzie NIC się nie dzieje. Nie rośnie, nie gnije, ...

Żółw nie może nurkować

Kacper183 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2421
Witam Mam żółwia chińskiego i dzisiaj przeniosłem go ze starego akwarium do nowego 200l. Problem w tym, że w poprzednim akwarium żółw normalnie nurkował a w tym nie może. Nie wiem czy to wina akwariu...

Statystyki

Ten temat przegląda 391 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 390 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.