Pogostemon Helferi - trudnośc w uprawie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pogostemon Helferi - trudnośc w uprawie

Liczba wyświetleń: 1065·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
cybbul Nowy Sącz
Jak w temacie.
Zastanawiam się nad kupnem tej roślinki do mojego akwa, ale wyczytałem, że jest to roślina trudna. Dlatego, jeżeli ktoś miał to roślinkę to chciałbym wiedzieć na czym ta trudnośc polega i jakei macie obserwacje dot. tej rośliny.
Troche danych o moim zbiorniku:
Wymiary: 60x30x30 profil czyli jakieś 48l brutto
Światło: 2x15W; Philips Aquarelle i 765,
Podłoże: ziemia ogrodowa ok. 3cm, a na niej grys bazaltowy ok 3-4cm,
CO2- od przyszłego tygodnia butla 1,5kg,
Nawożenie: na razie brak,
Parametry:
ph-7,5
kh-14
gh-16
no3- 20,(wczoraj po niecałym tygodniu było ok. 5)
no2-0
PO4-0,5
Z gory dzięki za odp.

cybbul
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Nowy Sącz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Anonim 1811

27 sie 2009, 10:09   (#2)  

Szczerze powiedziawszy nie wiem, na czym ta trudność miałaby polegać. Pogostemon rósł u mnie zawsze bez problemów, na różnych podłożach i różnej wodzie. Czasem potrzebuje trochę czasu na aklimatyzację ale potem już rośnie bez problemów. Sadź i patrz co się będzie działo :wink:

Anonim 1811

cybbul Nowy Sącz

27 sie 2009, 10:47   (#3)  

W takim razie muszę jej poszukac, bo u mnie w okolicy jej nie znajdę.
Zobaczymy jak to będzie u mnie wyglądało.

cybbul
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Nowy Sącz

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

pogh-news2-800x400.jpeg

Pogostemon helferi

roslinyakwariowe.pl w Rośliny pierwszego planu · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 18261
pogh-news2-800x400.jpeg Pogostemon helferi został odkryty przez akwarystów na terenie Tajlandii w pobliżu granicy z Birmą. Gatunek ten określany jest potocznie nazwą „Dawnoi” (mała gwiazda) – co łat...
pogo.jpg

Pogostemon erectus

roslinyakwariowe.pl w Rośliny środkowego planu · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 31060
erectus-news2.jpeg Ta pochodząca z Indii roślina łodygowa tworzy w akwarium bardzo dekoracyjne jasno-zielore grupy przypominające pokrojem drzewa iglaste. W zależności od rozmiarów i parametrów akwa...
DSC_0070-3.jpg

Pogostemon Heidelberg

cob_ra w Rośliny środkowego planu · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2715
Roślina drugiego planu, charakteryzuje się soczyście zielonymi listkami wpadający w srebrny kolor stożka wzrostu, sztywną łodygą. Rozmnaża się poprzez boczne odrosty, lub cięcie. Wymaga dużo światł...
yataba2.jpg

Pogostemon yatabeanus (Pogostemon Maikino)

Piotr Baszucki w Rośliny środkowego planu · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 7783
yataba2.jpg SYNONIMY: Dysophylla yatabeana, Pogostemon Makino, Eusteralis yatabeana (Makino), Pogostemon Panigrahi, Pogostemon yatabeanus Yatabes , Dysophylla yatabeana Makino Charakterystyka: ...

Trudność w ustawieniu stałej ilości podawanego CO2

Saymek w Technika CO2 · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2129
Cześć, od dłuższego czasu walczę z ustawieniem odpowiedniej ilości Co2. Wcześniej wymieniałem już na gwarancji reduktor - okazało się, że uciekał gaz na zegarach i wymienili mi na nowy. Teraz mam wraż...

Czerwona roślina na trzeci plan łatwa w uprawie

Kredu w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2344
Potrzebuję na trzeci plan do istniejącego już od dwóch lat akwarium w miarę łatwą w uprawie roślinę czerwoną, poza lotosani co byście polecili? Wysłane z M2102J20SG przy użyciu aplikacji mobilnej ...

Cyperus helferi

Dany88 w Rośliny · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3676
Ktoś miał, poleca, odradza?

Pogostemon Kimberley - cięcie

Majkel82 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2646
Hej, podpowie ktoś czy to prawda, że ten łodygowiec nie puszcza nowych odrostów z odciętej łodygi i trzeba sadzić tylko odcięte szczyty ?? Gdzieś kojarzę, że tak czytałem ale nie mogę znaleźć. Mam ju...

Pogostemon erectus - wolny wzrost.

Janczu w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1982
Witam, 2 miesiące temu startowałem akwarium, rośliny wszystkie z invitro, wszystko ok, problem mam jedynie z pogostemonem erectusem. Przez te 2 miesiące urósł może jakieś 3 cm i tyle, nie gnije, nie m...

Właściwy sposób przycinania łodygowców Pogostemon Stelata.

Majkel82 w Rośliny · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3263
Cześć, mam banalne pytanie ale jednak wolę zapytać. Jak właściwie ciąć takie rośliny ? Czytałem, że tnie się jak wszystkie łodygowce… ale w moim przypadku gdy już kilkukrotnie poprzednio zacząłem uci...

Statystyki

Ten temat przegląda 1127 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571603
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1127 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.