Dobór oświetlenia do akwarium 45x28 (cm)
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam,
W planach jest akwarium rozmiaru jak w temacie. Teraz mam dylemat czy:
- Zainstalować jedną świetlówkę kompaktową 36W (długość świetlówki 417mm)
- Zainstalować 2x świetlówka kompaktowa 18W
Cenowo wyjdzie drożej ok 30 zł (dodatkowe mocowanie i koszt świetlówki). Bardziej chodzi mi o to, która opcja będzie lepsza, żeby oświetlić równomiernie cały zbiornik. Wydaje mi się, że wystarczy jedna 36W. Jak uważacie?
Pozdrawiam
...Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia...
-

cherry_ukasz
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów/Kraków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam
mam podobne akwarium i tez zastanawiałem się nad kompaktem 36W ale wybrałem 2x24W t5 w nowej, krótszej wersji (t8) http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=50a04a73536a&UID_p=c86ee89082ec&UID=d2f0d7cfd05e
Może i wyjdzie drożej, ale będziesz mógł zapalać na zmianę lub wszystko czyli 48W  - wadą jest to że na razie możemy dostać tylko dwa rodzaje 24W lamp o tej długości Aquastar i Grolux
Wydasz raz i będziesz zadowolony
Tańsza opcja to 15W t8 - 45cm długości ale tylko 15W 
-

Adamynas
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Płock
-
Fajna świetlówka, ale jednak za drogo...wyjdzie więcej o ok 60 zł...a i tak na całość wydam ok 500zł więc budżet mam napięty  Zresztą ponad 1,5W/litr to już nie przelewki. A ostatnia sprawa - jeśli piszesz o osobnym włączaniu jednej świetlówki bądź dwóch to na osobnych statecznikach co generuje dodatkowe koszta :/
...Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia...
-

cherry_ukasz
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów/Kraków
Powiązane tematy
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Witam, posiadam lampę Chihiros Led Rgb C II Serie 20-36Cm 20W, oraz akwarium 22L 36x22x28cm.
W akwarium posadziłem Micranthemum tweediei Monte Carlo (in-vitro) i Rotala rotundifolia BLOOD RED (in-vitr...
Hej
Jeśli jesteś ciekawy jak świecą topowe marki to obejrzyj te porównanie. &t=?si=9eszQrLYDkU5Ifdu
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Witam serdecznie, na wstępie proszę o wybaczenie za popełnione błędy (np. nie ten dział, głupie pytania itp.). Jest to mój pierwszy post.
Posiadałem akwarium 126 litrów, rośliny anubiasy (różne odmian...
|
|