Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam. Trzy tygodnie temu założyłem akwarium 200l. Mam jednak spory problem. Liście lotosa i blyxy zupełnie rozpływają się. Lotos nie ma już ani jednego liścia, a blyxa stopniowo je traci, choć zauważyłem, że z środka wypuszcza już nowe. Czego są to niedobory? Nawożenie to PG Classic i Macro. Oświetlenie 140W/200l HQI. CO2 jeszcze niestety nie posiadam, podobnie testów. Mam nadzieję, że z tego co tutaj napisałem będziecie w stanie mi pomóc. Pozdrawiam.
-
Biku
●
- Ranga: Początkujący
Postaraj się jak najszybciej zaopatrzyć w CO2.
Dodawaj potas, bo na starcie to bardzo ważne.
Nie wiem czy nie za wcześnie zacząłeś z mikro, ale niby glonów nie masz.
Makro w bardzo niewielkich ilościach możesz dawać.
Na razie najważniejszy potas i CO2.
-

Trezor
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Wrocław
-
Mnie to wygląda na zerowy azot. Ale to trochę dziwne, bo Macro podajesz. Ale blyxa potrafi rozpuścic się przy NO3=0. Kup lepiej testy. Może na sam początek na NO3 oraz Two i Tww.
Pozdrawiam
-

darma11
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Płock
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A czy to może być reakcja na nowe warunki w akwarium? Rośliny kupiłem przez internet, przyszły pocztą. Zauważyłem, że blyxa wypuszcza już nowe liście z środka i z tego co widzę, to na razie są one w dobrym stanie.
-
Biku
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Hej
Tak to jest jak jest dobrze a człowiek chce lepiej. Dodałem jedną nakrętkę Tetra Vital na Moje 64 litry. Stało się zielono na kamieniach od glona. Otoski mają co skrobać z kamieni.
Poniżej opis ...
Hej,
Wracam po długiej przerwie, wystartowałem zbiornik HT 90x45x40H oświetlenie Hyperbar FXL75 zawieszona 15cm nad taflą wody, świeci 8h. Podmiany 40 litrów RO + PLANT MINERAL i mikro wg producenta....
Może ktoś spotkał się z problemem skręconych liści poniżej stożka wzrostu (sam stożek jest zdrowy). Pacjent: ludwigia rubin red.
Parametry:
GH:9-10
KH:4
K:25-28
P:0.25
NO3:2-5
Fe:0.1
Ca:45
Mg:18
C...
Witam ! Posadziłem roślinki i po tygodniu ,czyli dziś zauważyłem dziury na liściach nie wiem jakie jest pH wody ,wodę podmieniam co tydzień ,prosto z kranu , nie wiem co już robić żeby ładnie rosło ma...
Proszę o poradę w identyfikacji niedoboru, lub blokady.
Poskręcane liście występują w zbiorniku tylko na Alternanthera Reineckii.
Na pierwszy rzut oka - coś z Ca/Mg/K , ale tu nie powinno być problemu...
Witam.
Zbiornik na 2 tygodnie w zasadzie od kilku dni zacząłem zauważać białe i przezroczyste listki na początku na Monte Carlo , teraz również na innych roślinach którym towarzyszy białe nitki .
Nie...
Witam, mam jak sądzę problem z kumulacją potasu w wodzie i nie mogę się go pozbyć. Macie jakiś pomysł jak szybko obniżyć jego poziom po za podmianami wody które niewiele pomagają?
Trochę o akwarium k...
Witam,
borykam się z następującym problemem. Miałem 5 sadzonek Ludwigii sp. Mini Red i zasadziłem je w podłożu mniej więcej pod źródłem światła (żwirek + kulka GT pod spodem). Sadzenie odbyło się w d...
Słuchajcie,
co jest przyczyną wyrastania białych (dosłownie) liści u Heterantery?
Już nie mam z nią siły... Inne rośliny rosną (w miarę) w porządku. Trochę mają nienaturalnie powykręcane liście (z...
Dzień dobry wszystkim!
Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...
|
|