Pogostemon Helferi (rozmnazanie, pielegnacja) - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pogostemon Helferi (rozmnazanie, pielegnacja)

Liczba wyświetleń: 3914·Odpowiedzi: 5
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam, zdobylem niedawno przepiekna roslinke jaka jest Pogostemon Helferi, i nie wiem zabardzo jak ja pielegnowac/rozmnazac.

Mam roslinki ktore "rozmnazaja" sie wzorowo(przynajmniej tak to wyglada), obok rosliny matecznej pojawila sie 2 identyczna roslinka tylko ze mniejsza, i tu nie ma zadnego problemu:

Obrazek

Mam tez roslinki ktore wygladaja tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i teraz pytanie, czy takie klacza nalezy oderwac juz teraz, czy czekac az bedzie jeszcze wieksze (czy taka mala oderwana roslinka nie zgnije i czy sie zakorzeni?), czy oderwac je jak najblizej rosliny matecznej czy moze przeciac w polowie?

Wiec jak Wy to robicie? Moze ktos ma jakies ciekawe spostrzezenia dotyczace tej pieknej roslinki?

robal_ag
Ranga: Zainteresowany tematem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
macek.g UK

22 sie 2009, 23:19   (#2)  

gdzies na filmiku widzialem przycinanie tej roslinki,w sumie mam ja okolo dwoch tygodni.

macek.g
Ranga: Znający temat

Miasto: UK

23 sie 2009, 01:03   (#3)  

Ja bym poczekał, aż te odrosty wypuszczą własne korzonki i wtedy odciął i posadził obok, w ten sposób będzie łatwiej uzyskać gęstszą grupę tych Pogostemonów.
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...

Yahilles
Ranga: Znający temat

marthinez Szczecin

23 sie 2009, 08:35   (#4)  

Ta roślinka wbrew temu co sie słyszy do trudnych nie należy.
U mnie rośnie jak chwast.

Nie musisz nic odcinać.i
Pogostemon świetnie się zagęści sam.

marthinez

Miasto: Szczecin

24 sie 2009, 00:19   (#5)  

IMHO oderwanie w odpowiednim momencie malej roslinki od rosliny matecznej, dobrze wplynie na kazda z nich.

robal_ag

marthinez Szczecin

24 sie 2009, 07:40   (#6)  

robal_ag napisał(a):IMHO oderwanie w odpowiednim momencie malej roslinki od rosliny matecznej, dobrze wplynie na kazda z nich.
Byc może, jeżeli mówimy o jednej roślince posadzonej w naszym wybranym miejscu. Ja zazwyczaj sadzę kilka sztuk obok siebie.
U mnie lepiej wygląda kępa Helferi, kiedy nie odrywam nic.
Jest wtedy ładna, gęsta, zbita w całość.
Proponuje poczekać. Przyjrzeć się wzrostowi tego ziela i sam dojdziesz do odpowiednich wniosków.

marthinez

Miasto: Szczecin

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

pogh-news2-800x400.jpeg

Pogostemon helferi

roslinyakwariowe.pl w Rośliny pierwszego planu · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 18265
pogh-news2-800x400.jpeg Pogostemon helferi został odkryty przez akwarystów na terenie Tajlandii w pobliżu granicy z Birmą. Gatunek ten określany jest potocznie nazwą „Dawnoi” (mała gwiazda) – co łat...
467473975_1747812139126210_592438537910567604_n.jpg

Ramirezki - rozmnazanie

radh w Zwierzęta · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 14246
Mam dwie parki ramirezek. Obie parki dobraly sie same. Ostatnio para nr 1 zlozyla ikre dwukrotnie w odstepie 2-3 tyg., natomiast para nr 2 raz. Niestety zadna ikra nie przetrwala. Para nr 1 zlozyla ik...
pogo.jpg

Pogostemon erectus

roslinyakwariowe.pl w Rośliny środkowego planu · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 31098
erectus-news2.jpeg Ta pochodząca z Indii roślina łodygowa tworzy w akwarium bardzo dekoracyjne jasno-zielore grupy przypominające pokrojem drzewa iglaste. W zależności od rozmiarów i parametrów akwa...
YouTube

Pielęgnacja nano akwarium

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4681
Zapraszam do obejrzenia, może kogoś zainspiruje do postawienia takiego baniaczka.
razbora-galaxy-3.jpg

Microrazbora galaxy - rozmnażanie

domin94 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 14599
Witam. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak odróżnić samiczkę od samca? czytałem że samiczka ma czarną kropkę przy płetwie odbytowej i mniej jaskrawe płetwy zaś u samca tej kropki czarnej praktycznie ...
maxresdefault.jpg

Pielęgnacja akwarium roślinnego - film

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1806
Zapraszam do obejrzenia jak robią to inni.
maxresdefault.jpg

Pielęgnacja akwarium [GreenAqua]

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 5508
Zapraszam do obejrzenia, może coś podpatrzycie.
DSC_0070-3.jpg

Pogostemon Heidelberg

cob_ra w Rośliny środkowego planu · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2733
Roślina drugiego planu, charakteryzuje się soczyście zielonymi listkami wpadający w srebrny kolor stożka wzrostu, sztywną łodygą. Rozmnaża się poprzez boczne odrosty, lub cięcie. Wymaga dużo światł...
YouTube

Pielęgnacja akwarium roślinnego - wideoporadnik Green Aqua

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3918
Zapraszam do obejrzenia, każdy znajdzie coś dla siebie.

Echinodorusy - rozmnażanie

Waldek w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3296
Niektóre Echinodorusy tworzą małe bulwki korzeniowe w dużych ilościach. Niestety rzadko kiedy wyrastają z nich samoistnie rośliny. Czy ktoś zna sposób, jak pobudzić te bulwki do kiełkowania. W zamian ...

Statystyki

Ten temat przegląda 669 użytkowników w tym 2 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571614
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 667 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.