Problem z Aqua Soil Amazonia I
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Kupiłem niedawno podłoże Aqua Soli Amazonia (I). Od początku było z tym wiele problemów. Po urządzeniu akwarium (jeszcze bez roślin) wlałem trochę wody, lecz niektóre kawałki podłoża wypłynęły na wierzch, woda była czarna jakby ktoś wlał do niej czarnej farby nic nie było widać. Na dodatek podłoże mogłem rozgnieść w dłoni. Myślałem, że tak ma być więc dałem trochę Amazoni i na to czarny żwirek, od tego czasu jest dobrze. Dziś zrobiłem nawet taki test z resztek podłoża.
Ato zdjęcie akwarium teraz widać, że podłoże się rozpada po pomarańczowym nalocie. Kiedy wsadzam nową roślinę i za bardzo poruszam wodą robi się mętna.
Test polegał na wlaniu wody do naczynia z podłożem.
Przed wlaniem wody:
I po wlaniu wody:
Proszę o pomoc
Ostatnio edytowano 22 sie 2009, 11:25 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz
-
Gość
●
Brudna woda ustąpi po pewnym czasie.
Szybciej by było z filtracją 
-

KarolF
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Katowice
Też tak myślałem zostawiłem akwarium na noc z filtrem uni filter 500 i nic rano była taka sama woda.( przy zakładaniu akwa)
-
Gość
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Prince, gdybyś dokładnie przeczytał instrukcję stosowania Amazonii, a takowa jest w torbie z podłożem, to wiedziałbyś o tym że:
1. Podczas układania podłoża w akwarium a następnie sadzenia roślin, należy je spryskiwać wodą.
2. Zabarwienie i zmętnienie nie jest niczym niezwykłym w przypadku Amazonii, nawet tydzień od zalania. Wyklaruje się po pewnym czasie.
3. Jest to wypalana w wys temperaturze mieszanka gleby i iłów, dlatego też łatwo po namoczeniu ulega roztarciu. Tylko po co to robić ?
Pozdrawiam.
-

Robcio
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łódź
Mozna jeszcze dodac, ze na TYM forum jest dziesiatki wypowiedzi uzytkownikow Amazonii, ktorzy stosuja ja z powodzeniem, ale po co czytac.... 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Myślałem, że tak ma być więc dałem trochę Amazoni i na to czarny żwirek, od tego czasu jest dobrze.
Prooooszęęęęę
Powiedz nam jeszcze, że podłoże te pachnie jak gleba, to już na pewno Ci nie uwierzymy 
-

darma11
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Płock
Ale, co chciałem się dowiedzieć czy tak ma być orzekliście, że to naturalne i ok. Swoją drogą pachnie nieźle, no może nie jak gleba. Tak czy inaczej postępowałem z instrukcją podłoża. Dzięki za pomoc!
-
Gość
●
I jeszcze jedno - nie wiem jakiej pojemności jest zbiornik ale przy Amazonii filtr wewnętrzny nie wystarczy.
-
Anonim 1811
●
Niestety nie mogę się z tym zgodzić. Zwykła turbina zaopatrzona w gąbkę w zupełności wystarcza. Będzie o tym więcej w moim nowym wątku, już najbliższym tygodniu. Zawiesina z podłoża wg moich obserwacji bardziej osiada na świeżym filmie bakteryjnym tworzącym się na substracie niż jest efektem intensywnej filtracji. To samo zjawisko obserwują akwaryści LT.
-

Robcio
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łódź
Akwarium ma 60 litrów(nie długo dodam je do galerii), a filtr jest sporo mocniejszy. Ja mam turbinę i dwie gąbki.
-
Gość
●
Powiązane tematy
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Hej,
Od kilku dni w akwarium mam kontroler pH: PH-BOT Aqua-Trend zestaw MIDI
Odczyt z sondy nie jest stały i zmienia się w ciągu jednej sekundy kilkukrotnie - pH skacze np między 6.60 a 6.63.
Skutk...
Witam
Akwarium 240 lirtrow,2 filtry jbl e-1502. Oświetlenie luwela 1 x led naturę 6500K 21W, 1 x led Day 9000K 21W + sinkor wrb 6000K 40W. Podłoże zwykły żwir. Woda podmieniana co tydzień na ro w ilo...
Witam, jestem początkującym akwarystą. zawsze miałem akwaria na podłożu jałowym bez nawozów. Teraz założyłem akwarium 112l na substracie jbl aquabasis i zacząłem nawozić akwarium nawozami aqua art bez...
6-280921.jpg
Do oferty sklepu dołączyły nowe nawozy marki GT Aqua. Są one przeznaczone dla roślin wodnych hodowanych w akwariach dekoracyjnych. Nawozy zawierają kluczowe składniki dla rozwoju zdrowy...
Witam forumowiczów,
Jestem początkujący akwarystą, założyłem akwarium 77 l,wymiary 60x35x35, na podłożu aktywnym yokuchi jiban soil w rogu piach. Start akwarium to 2.02.2023.Zastosowany filtr to Aquae...
Witam.
Wystartowałem wczoraj akwarium 112L na podłożu aktywnym contrsoil. Jako że to moje pierwsze akwarium na podłożu aktywnym to potrzebuje pomocy w starcie i w rozpoczęciu nawożenia... Światło mam ...
Witam ! Posadziłem roślinki i po tygodniu ,czyli dziś zauważyłem dziury na liściach nie wiem jakie jest pH wody ,wodę podmieniam co tydzień ,prosto z kranu , nie wiem co już robić żeby ładnie rosło ma...
Witam
Posiadam akwarium 112 litrów i co tydzień podmieniam wode w akwarium wodą ro. Dodaje oczywiście do wody ro mineralizator Qualdrop GH+ One plant. Musze stosować mineralizator bo nie rozcieńczam ...
|