|
|
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam, planuję kostkę 30cm i już przemyślałem wszystkie opcje oświetlenia takiego akwarium. Niestety wszystkie lampki które można kupić są albo za słabe albo z innych powodów się nie nadają, w każdym razie ja nie znalazłem niczego odpowiedniego, więc postanowiłem złożyć idealne dla mnie oświetlenie. Z tego co widziałem najlepsze efekty dają świetlówki PL-L i był bym przekonany do nich gdyby nie dodatkowe koszty stateczników które są nie potrzebne w przypadku zwykłych świetlówek kompaktowych zintegrowanych .
Dam jeszcze linki do tych świetlówek którymi byłbym zainteresowany:
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=874869c41dd6&UID_p=8f05c3e5d401&UID=d2f0d7cfd05e
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=e9d74d3868ff&UID_p=be77bc65a1bc&UID=223cc4abad19
Czy ktoś wie jaka jest różnica między nimi? Po co wielu akwarystów montuje droższe i mniej wygodne PL-L?
Pozdrawiam
-

mprusek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
Hehe, chyba trudne pytania zadaję  Chyba jednak zdecyduję się na PL-L bo jak to wszystko oglądam to jakoś mi bardziej wizualnie odpowiadają poza tym świetlówka która ma 25cm może dla roślin nie robi różnicy ale dla oka z tego co widziałem robi a to jest ważniejsze od parametrów.
Mimo wszystko nadal czekam na kogoś kto najlepiej sprawdził te dwie opcje osobiście.
-

mprusek
●
A czemu nie świetlówki kompaktowe? Pytam ponieważ też kompletuję sprzet do takiej kostki i wybór padł na Solar Duo 26W, a byc może twój wybór jest lepszy.
https://roslinyakwariowe.pl/sklep/os ... -4648.html
Im więcej się uczę tym bardziej jestem przekonany, że niewiele wiem.
-

greenrat
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Radom
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Solar duo jest na świtlówki kompaktowe zintegrowane takie same albo podobne jak w moim 2 linku  W sumie wybajerzona lampka, pewnie jak by miała 10w więcej to bym ją wybrał. Przy 26w może być problem z małym heńkiem którego planuję. Poza tym dwie świetlówki mimo wszystko lepiej doświetlą akwarium niż jedna.
Pamiętaj że taką samą świetlówkę jak w solar duo możesz wkręcić do każdej lampki biurkowej i oszczędzisz trochę kasy. Ale jak jesteś zwolennikiem stawiania na estetykę w akwarystyce (i nie masz wybitnych talentów w DIY  ) to rozumiem i doceniam bo dla mnie jest to jeden z głównych aspektów ładnego akwarium.
Drugi link jest do świetlówek kompaktowych niezintegrowanych które jak się domyślam różnią się tylko tym że nie mają wbudowanego statecznika (w przeciwieństwie to zintegrowanych) i trzeba dokupić do nich specjalny statecznik (około 40zł sztuka)
Ja swoje świetlówki planuję wsadzić w belkę którą można zamówić na wymiar w sklepie roślinyakwariowe.pl, sam jestem ciekawy jak mi to wyjdzie
Pozdrawiam
-

mprusek
●
Miałem takie same dylematy kilka lat temu. Po różnych własnych konstrukcjach od roku stosuje Solar Duo Boy 26W w 30litrach i sprawdza się. Największą zaletą lampy jest to, że można ją obrócić na boki i nie trzeba zdejmować, aby wygodnie pogrzebać w akwarium. Mały Heniek świetnie sobie radzi, a jak miałem problemy z nim to akurat chodziło o coś zupełnie innego (strasznie lubi chemię). Problem z nim może być, gdy masz dużo łodygowców, ale to dotyczy każdego zbiornika.
Oj, przestrzegam przed stosowaniem zwykłych lampek biurowych nad akwarium.
Lampa MUSI być bryzgoszczelna. Zabawa woda-prąd może się źle skończyć a, wywalone bezpieczniki to ta lepsza rzecz która może cię spotkać.
A po co się bawić żeby co? zaoszczędzić 40zł?
Poza tym oryginalną rzecz zawsze możesz sprzedać.
Ja żałuję że tyle czasu straciłem na własne obszerne konstrukcje, zamiast od razu zastosować gotową lampę zwłaszcza że cena do jakości jest OK. Dodam że mają ją również koledzy i nikt nie narzeka.
-
an-tech
●
- Ranga: Początkujący
No z heńkiem przy takim oświetleniu nie zawsze musi być kolorowo a nawet jak jest to pnie się do góry. Z wodą i prądem wiem jak jest i jak się zachowa zdrowy rozsądek to nic się stać nie powinno. Już napisałem wcześniej że nie chcę zaoszczędzić ale po prostu 26w to dla mnie za mało. Mimo to przemyślę jeszcze opcję tej lampki.
-

mprusek
●
Powiązane tematy
Witam,
Ile diod powerled i o jakiej barwie dodać do akwarium roślinnego 200l? I jak je rozmieścić na profilu 160 mm
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
Hej, chciałbym wymienić oświetlenie w zbiorniku, proszę was o doradztwo w co najlepiej zainwestować, aby nie wydać pieniędzy w błoto. Wymiary akwarium: 121x41x55 cm. Rośliny głównie anubiasy, limnophi...
Witam,jako ze niedawno zacząłem przygode z akwarystyka i zakupilem zestaw optiset200, potrzebuje pomocy w doborze oswietlenie,pewnie bylo juz takich postow kilkaset:) mianowicie jest to akwarium zamkn...
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
Cześć
Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm.
Zastanawiam się nad kilkoma lampami.
Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
|
|