|
|
Laboratoryjne mierzenie zawartości pierwiastków
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
W jaki sposób bada się zawartość pierwiastków w wodzie w laboratoriach?Jeżeli ktoś zna linki do profesjonalnego sprzętu pomiarowego czyt. metod pomiarowych to bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
Jak mam czas to leżę i odpoczywam, jak nie mam czasu to tylko leżę 
-

marofoxyz
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Skierniewice
Do szybkich, dość dokładnych pomiarów można używać elektrod jonoselektywnych. Pomiar odbywa się analogicznie do pomiaru pH-metrem. Ofertę elektrod znajdziesz np. na stronie Detektora http://www.detektor.biz/strony/elektrody_rodzaje.php Niestety ich trwałość jest paromiesięczna, a ceny spore - kilkaset złotych na jeden oznaczany jon.. Inną metodą jest metoda miareczkowa - taka "typowo" chemiczna, podobna do testów kropelkowych ale wymagająca większej dokładności i dzięki temu daje bardziej realny wynik. Wymagane jest do tego porządnej jakości szkło laboratoryjne takie jak zlewki, kolby i biurety, termostat, waga analityczna, odczynniki wysokiej czystości - koszt wyposażenia od około tysiąca złotych. Najbardziej eleganckie są metody spektrofotometryczne, np. absorpcyjna czy emisyjna spektroskopia atomowa. Ja osobiście wolałbym jednak kupić sobie mercedesa. Wpisz w google "analiza wody", "analiza miareczkowa", ale jeśli nie interesowałeś się chemią to szkoda czasu
-
wirek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Wrocław
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
zubrzyna napisał(a):... ile takie "zabawki" kosztują ...
I to nie jest jeszcze dokładna metoda analityczna tylko "test poligonowy" - taki test kropelkowy ale dla zawodowców. Pracowałem kiedyś w zakładzie, w którym specjalista od gospodarki ściekowej używał do szybkich testów viscolora z optycznym porównaniem ze skalą barwną. Zestaw podstawowy do ścieków kosztował ponad 1000 euro, a zestaw odczynników na każdy jon wystarczający na bodajże 30 analiz ponad 60 euro za jeden jon. 
-
wirek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Wrocław
marofoxyz napisał(a):W jaki sposób bada się zawartość pierwiastków w wodzie w laboratoriach?Jeżeli ktoś zna linki do profesjonalnego sprzętu pomiarowego czyt. metod pomiarowych to bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
Tak jak wspomnieli koledzy - fotometrycznie.
Ja w swoich badaniach w przypadku sprawdzania zawartosci miedzi w roztworach (akurat zamiast wody byly to roztwory woda + preparat antyglonowy oraz wyciagi z roslin) korzystalem ze zjawiska znanego absorbcja atomowa w spektrometrze.
Do kazdego pierwiastka wykorzystuje sie tam inna lampe i mierzy dokladnie ilosc danego pierwiastka (jest to bardzo dokladna metoda).
Aprat do pomiaru oznaczony byl modelem: Perkin Elmer? 3300. Ponizej link do strony producenta: http://www.perkinelmer.com/?gclid=CInjv ... zAodsmnljA
Swego czasu zachodnie laboratoria wyprzedawaly te aparaty na e-bay, sprawdzilem dla Ciebie i widze ze dalej jest dosc duzo dostepnych modeli:
http://shop.ebay.com/i.html?_trkparms=6 ... op=3&_sc=1
Prace mozesz sobie w wolnej chwili poczytac tutaj:
https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... erska.html
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
No tak jak myślałem,kwestia ciekawa i sporadycznie poruszana na forum,dzięki za natychmiastowy odzew,szczególnie dla Piotrka Baszuckiego :) Wiecie co,u mnie w Skierniewicach w Instytucie sadownictwa i kwiaciarstwa analiza kosztuje ok 170 zł,ciekaw jestem jaki jest rzeczywisty koszt to znaczy ile na tym zarabiają ale to tylko tak z ciekawości chciałbym wiedzieć. W chwili obecnej takiego sprzętu nie zakupię bo aż tak bardzo jeszcze nie jest mi potrzebny, na razie planuję zakup wagi jubilerskiej z dokładnością 0,001g i testu na NO2 NO3 Seachema,jest bardzo dokładny z tego co czytałem na stronie Seachema-skoki co 1 miligram od połowy skali a do połowy nawet podziałka jest w dziesiątych miligrama. Chcę nawozić metodą Azot jako wskaźnik zawartości poszczególnych pierwiastków,czyli sposób z artykułu który chyba wszyscy znają chociaż nie pamiętam czy jest na tym forum czy na holenderkie.pl zdaje się że "Kontrola wzrostu glonów" Paula Searsa.Pozdrawiam
Jak mam czas to leżę i odpoczywam, jak nie mam czasu to tylko leżę 
-

marofoxyz
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Skierniewice
Powiązane tematy
Witam, mam kilka pytań odnośnie nawożenia i stosunku pierwiastków w akwarium. Gdzieś w internecie przeczytałem że prawidłowe stosunki parametrów wody to: N:P – 10:1 / Ca:Mg – 4:1 , 3:1 / K:Mg – 2:1 , ...
Witam bardzo serdecznie !!!
Ostatnim czasy moje roślinki coraz bardziej marnieją.Czytałem trochę na ten temat,ale mam sieczkę z mózgu i wolę aby doświadczeni akwaryści mi doradzili.Podejrzenia z moje...
O jakiej porze najlepiej mierzyć parametry wody, aby były jak najbardziej wiarygodne (przed rozpoczęciem świecenia, czy może pod koniec dnia)?
Mam prośbę do kolegów którzy są bardziej ogarnięci w tym temacie niż ja.
Moje wodociągi podają twardość ogólną CaCO3/dm3 191 a zawartość magnezu liczona w Mg/dm3 jako 8,51.
Wnioskuje więc że mam ...
Witam.
Najpierw opis z ulotki:
"W celu podwyższenia twardości całkowitej o 1meq/l (3dH) przy zakładaniu nowego zbiornika lub podmianach wody, zaleca się dodanie 16g (1 łyżka stołowa) preparatu na...
Zainteresowanych odsyłam na stronę:
http://www.adana.co.jp/en/products/performance/FLASH/index.html
Na wykresach uwzględniono porównanie z podłożami i preparatami innych marek (niestety nie podan...
Jak powszechnie wiadomo dokladnosc testow akwarystycznych nie jest najlepsza, jednak jest na to sposob - mozna je skalibrowac.
Inny problem, to ten zwiazany z odczytem wartosci. Ja np. mam duze probl...
Witam. Niedawno grzebiąc w necie i szukajać czegoś co mogłoby mi dokładnie okreslić niedobory u rotali sp. green znalazłem ciekawą stronkę. http://bonsai.kamcio.com/viewtopic.php?p=23602
Artykuł ten ...
witam
pozwole sobie zaprosic wszystkich zainterseowanych do dyskusji na ww temat
dyskusja wywwiazala sie wczoraj na pl.rec.akwarium. w zwiazku z tym iz dosc duza czesc forumowiczow nie czyta tejze...
Dla przykladu to zawartosc pierwiastkow w mojej wodzie kranowej (mg/litr):
Wapń Ca+2 90,19
Magnez Mg+2 8,53
Sód Na+ 10,00
Potas K+ 1,20
Żelazo ogólne Fe 0,01
Siarczany SO4-2 41,60
Chlorki...
|
|