Laboratoryjne mierzenie zawartości pierwiastków - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Laboratoryjne mierzenie zawartości pierwiastków

Liczba wyświetleń: 1446·Odpowiedzi: 5
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
marofoxyz Skierniewice
W jaki sposób bada się zawartość pierwiastków w wodzie w laboratoriach?Jeżeli ktoś zna linki do profesjonalnego sprzętu pomiarowego czyt. metod pomiarowych to bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
Jak mam czas to leżę i odpoczywam, jak nie mam czasu to tylko leżę :D

marofoxyz
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Skierniewice

wirek Wrocław

18 sie 2009, 10:44   (#2)  

Do szybkich, dość dokładnych pomiarów można używać elektrod jonoselektywnych. Pomiar odbywa się analogicznie do pomiaru pH-metrem. Ofertę elektrod znajdziesz np. na stronie Detektora http://www.detektor.biz/strony/elektrody_rodzaje.php Niestety ich trwałość jest paromiesięczna, a ceny spore - kilkaset złotych na jeden oznaczany jon.. Inną metodą jest metoda miareczkowa - taka "typowo" chemiczna, podobna do testów kropelkowych ale wymagająca większej dokładności i dzięki temu daje bardziej realny wynik. Wymagane jest do tego porządnej jakości szkło laboratoryjne takie jak zlewki, kolby i biurety, termostat, waga analityczna, odczynniki wysokiej czystości - koszt wyposażenia od około tysiąca złotych. Najbardziej eleganckie są metody spektrofotometryczne, np. absorpcyjna czy emisyjna spektroskopia atomowa. Ja osobiście wolałbym jednak kupić sobie mercedesa. Wpisz w google "analiza wody", "analiza miareczkowa", ale jeśli nie interesowałeś się chemią to szkoda czasu

wirek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Wrocław

marofoxyz napisał(a):W jaki sposób bada się zawartość pierwiastków w wodzie w laboratoriach?Jeżeli ktoś zna linki do profesjonalnego sprzętu pomiarowego czyt. metod pomiarowych to bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

http://www.labart.pl/media/system/pdf/strony/199.pdf
http://www.labart.pl/media/system/pdf/strony/198.pdf
nawet potas sobie można oznaczyć...
tylko nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ile takie "zabawki" kosztują -nawet kolesie tuska się zastanawiają przed zakupem bo dostają kataru.....

Gość

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
wirek Wrocław
zubrzyna napisał(a):... ile takie "zabawki" kosztują ...
I to nie jest jeszcze dokładna metoda analityczna tylko "test poligonowy" - taki test kropelkowy ale dla zawodowców. Pracowałem kiedyś w zakładzie, w którym specjalista od gospodarki ściekowej używał do szybkich testów viscolora z optycznym porównaniem ze skalą barwną. Zestaw podstawowy do ścieków kosztował ponad 1000 euro, a zestaw odczynników na każdy jon wystarczający na bodajże 30 analiz ponad 60 euro za jeden jon. 8)

wirek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Wrocław

Piotr Baszucki Nowa Ruda
marofoxyz napisał(a):W jaki sposób bada się zawartość pierwiastków w wodzie w laboratoriach?Jeżeli ktoś zna linki do profesjonalnego sprzętu pomiarowego czyt. metod pomiarowych to bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Tak jak wspomnieli koledzy - fotometrycznie.

Ja w swoich badaniach w przypadku sprawdzania zawartosci miedzi w roztworach (akurat zamiast wody byly to roztwory woda + preparat antyglonowy oraz wyciagi z roslin) korzystalem ze zjawiska znanego absorbcja atomowa w spektrometrze.

Do kazdego pierwiastka wykorzystuje sie tam inna lampe i mierzy dokladnie ilosc danego pierwiastka (jest to bardzo dokladna metoda).

Aprat do pomiaru oznaczony byl modelem: Perkin Elmer? 3300. Ponizej link do strony producenta: http://www.perkinelmer.com/?gclid=CInjv ... zAodsmnljA

Swego czasu zachodnie laboratoria wyprzedawaly te aparaty na e-bay, sprawdzilem dla Ciebie i widze ze dalej jest dosc duzo dostepnych modeli:

http://shop.ebay.com/i.html?_trkparms=6 ... op=3&_sc=1

Prace mozesz sobie w wolnej chwili poczytac tutaj:
https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... erska.html
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

marofoxyz Skierniewice

18 sie 2009, 23:53   (#6)  

No tak jak myślałem,kwestia ciekawa i sporadycznie poruszana na forum,dzięki za natychmiastowy odzew,szczególnie dla Piotrka Baszuckiego :) Wiecie co,u mnie w Skierniewicach w Instytucie sadownictwa i kwiaciarstwa analiza kosztuje ok 170 zł,ciekaw jestem jaki jest rzeczywisty koszt to znaczy ile na tym zarabiają ale to tylko tak z ciekawości chciałbym wiedzieć. W chwili obecnej takiego sprzętu nie zakupię bo aż tak bardzo jeszcze nie jest mi potrzebny, na razie planuję zakup wagi jubilerskiej z dokładnością 0,001g i testu na NO2 NO3 Seachema,jest bardzo dokładny z tego co czytałem na stronie Seachema-skoki co 1 miligram od połowy skali a do połowy nawet podziałka jest w dziesiątych miligrama. Chcę nawozić metodą Azot jako wskaźnik zawartości poszczególnych pierwiastków,czyli sposób z artykułu który chyba wszyscy znają chociaż nie pamiętam czy jest na tym forum czy na holenderkie.pl zdaje się że "Kontrola wzrostu glonów" Paula Searsa.Pozdrawiam
Jak mam czas to leżę i odpoczywam, jak nie mam czasu to tylko leżę :D

marofoxyz
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Skierniewice

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Nawożenie i stosunki pierwiastków

Gr4b3Q w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 722
Witam, mam kilka pytań odnośnie nawożenia i stosunku pierwiastków w akwarium. Gdzieś w internecie przeczytałem że prawidłowe stosunki parametrów wody to: N:P – 10:1 / Ca:Mg – 4:1 , 3:1 / K:Mg – 2:1 , ...

Pomoc w identyfikacji braków mirko/nano pierwiastków

mieciu12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 3665
Witam bardzo serdecznie !!! Ostatnim czasy moje roślinki coraz bardziej marnieją.Czytałem trochę na ten temat,ale mam sieczkę z mózgu i wolę aby doświadczeni akwaryści mi doradzili.Podejrzenia z moje...

Mierzenie parametrów wody

luck w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 979
O jakiej porze najlepiej mierzyć parametry wody, aby były jak najbardziej wiarygodne (przed rozpoczęciem świecenia, czy może pod koniec dnia)?

Prośba o pomoc w obliczeniu zawartości Ca w mojej kranówie.

ci3chy w Nawożenie · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 7229
Mam prośbę do kolegów którzy są bardziej ogarnięci w tym temacie niż ja. Moje wodociągi podają twardość ogólną CaCO3/dm3 191 a zawartość magnezu liczona w Mg/dm3 jako 8,51. Wnioskuje więc że mam ...

SEACHEM EQULIBRIUM wyliczenie ilości pierwiastków po dodaniu

wlodek03 w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2291
Witam. Najpierw opis z ulotki: "W celu podwyższenia twardości całkowitej o 1meq/l (3dH) przy zakładaniu nowego zbiornika lub podmianach wody, zaleca się dodanie 16g (1 łyżka stołowa) preparatu na...

ADA ujawnia analizy laboratoryjne podłoży i nawozów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 611
Zainteresowanych odsyłam na stronę: http://www.adana.co.jp/en/products/performance/FLASH/index.html Na wykresach uwzględniono porównanie z podłożami i preparatami innych marek (niestety nie podan...

Kolorymetr do pomiarow zawartosci nawozow - projekt

Amoeba w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 3097
Jak powszechnie wiadomo dokladnosc testow akwarystycznych nie jest najlepsza, jednak jest na to sposob - mozna je skalibrowac. Inny problem, to ten zwiazany z odczytem wartosci. Ja np. mam duze probl...

Objawy niedoboru pierwiastków

Gość w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2182
Witam. Niedawno grzebiąc w necie i szukajać czegoś co mogłoby mi dokładnie okreslić niedobory u rotali sp. green znalazłem ciekawą stronkę. http://bonsai.kamcio.com/viewtopic.php?p=23602 Artykuł ten ...

Zawartość pierwiastków w roślinie

jabol w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2515
witam pozwole sobie zaprosic wszystkich zainterseowanych do dyskusji na ww temat dyskusja wywwiazala sie wczoraj na pl.rec.akwarium. w zwiazku z tym iz dosc duza czesc forumowiczow nie czyta tejze...

Jak sie maja zawartosci pierwiastow w mg/dm3 do ppm

jake w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1709
Dla przykladu to zawartosc pierwiastkow w mojej wodzie kranowej (mg/litr): Wapń Ca+2 90,19 Magnez Mg+2 8,53 Sód Na+ 10,00 Potas K+ 1,20 Żelazo ogólne Fe 0,01 Siarczany SO4-2 41,60 Chlorki...

Statystyki

Ten temat przegląda 342 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 341 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.