Zakladanie nowego baniaczka 400ll
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Jestem w trakcie kompletowania sprzetu potrzebnego do zalozenia baniaczka 350l w chwili obecnej posiadam 112l ale wiadomo w miare jedzenia apetyt rosnie no i padlo na 350l oswietlenie to 4x55w t5 10.000k jako podloze narazie zakupilem 2x 5.8kg tetra complete substrate i zastanawiam sie jak to ulozyc czy dac cos pod to czy na to i co wogole do tego podloza dokupic lcze na wasza pomoc
Ostatnio edytowano 17 paź 2009, 23:07 przez alzak, łącznie edytowano 1 raz
-
alzak
●
Pierwsze co to bym zmienil swietlówki na inne bo barawa 10.000k nadaje sie bardziej do akwariow morskich.
-
PampersBoy
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Czy posiadasz zestaw CO2?
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wiem wiem ale takie byly w zestawie a nie bylo mozliwosci zamiany na poczatek moze byc czy raczej zmienic na inne jak najszybciej jak tak to na jakie jaka barwa
-
alzak
●
W swoim akwarium 112 posiadam bimbrownie ale jutro albo pojutrze jade odebrac butle 4.7kg pojemnosc co2 2kg i bedzie ona do nowego baniaczka
-
alzak
●
Myślę, że na 350l zbiornik, bedziesz potrzebował min. 3 wiaderka podłoża Tetry, a chyba lepiej 4. Ja dałem dwa wiaderka na 180 litrów, czyli trochę za dużo, ale i tak nie miałbym co zrobić z końcówką. Na to dałem 4cm drobnego, czarnego zwirku podobnego do tego http://www.aquaessentials.co.uk/index.p ... ts_id=1208
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Miasto: Wick, Szkocja
Kupilem tetre bo zaplacilem dobra cene ale nie wiem czy dobrze zrobilem mam zamiar dokupic jakis substrat jeszcze ale nie wiem co jest dobre no i wiadomo cena ma duze znaczenie bo jeszcze troche to w nocy sie bede przytulal do baniaczka ... Wow
-
alzak
●
Kupilem tetre bo zaplacilem dobra cene ale nie wiem czy dobrze zrobilem mam zamiar dokupic jakis substrat jeszcze ale nie wiem co jest dobre no i wiadomo cena ma duze znaczenie
Sprawdzone substraty mają w ofercie firmy Tropica, JBL, Sera, Dennerle. Możesz kupić któryś z tych i domieszać do tego co masz, albo po prostu jeszcze jedną Tetrę dorzucić i przykryć żwirkiem. jeszcze troche to w nocy sie bede przytulal do baniaczka
Hehe  Najważniejsze to mieć w życiu priorytety 
-

Kadazan
●
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Raczej bede kupowal cos innego niz tetre bo tetra wyglada jak piasek i ma za delikatne ziarnka a ja chcialbym jako ostatnia warstwe jakies czarne ewentualnie ciemnobrazowe granulki max do 4mm srednicy dno bede robil dwu kolorowe z tym ze na piasku nie bedzie zadnych roslinek
-
alzak
●
alzak napisał(a): ... no i wiadomo cena ma duze znaczenie bo jeszcze troche to w nocy sie bede przytulal do baniaczka ... Wow
Zobaczysz jak zmieni zdanie, gdy się wszystko zazieleni  . Ja jak krzywo albo za nisko obetnę rośliny, to nie ma przytulania przez tydzień, tak się babie spodobało podwodne zielsko, ważniejsze teraz ode mnie  .
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
mam urodziny niedlugo wiec zawsze moge powiedziec ze prezent na urodziny co do akwarium to mam wolna reke tak dlugo jak nie ruszam zlotych glonojadow syjamskich (ulubione rybki mojej drugiej polowki) Male pytanie na temat amazoni moge pomieszac ja z tetra complete substrate no a dokladniej to polozyc tetre na dno a pozniej amazonie czy moze cos jeszcze do tego? I jaka jest roznica pomiedzy amazonia 1 i 2?
-
alzak
●
A jak z podlozem jbl znalazlem w sklepie niedaleko i zastanawiam sie czy nadaje sie na przykrycie podloza tetry?
-
alzak
●
Hmm to ja juz sam nie wiem a jakie podloze bylo by najlepsze do przykrycia tetry?
-
alzak
●
alzak napisał(a):Hmm to ja juz sam nie wiem a jakie podloze bylo by najlepsze do przykrycia tetry?
Czarny, drobny zwirek, o którym pisałem wcześniej, tak wygląda w akwarium
naturalnie i elegancko, jak ktoś się nie zna, to możesz mu powiedzieć, że to Amazonia  .
Pozdrowienia

-

spider72
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Raczej nie mam wsrod znajomych zadnego akwariowego wariata a zeby jeszcze ktokolwiek wiedzial co to amazonia ... Jak im mowie mniej wiecej co za ile to stukaja sie w czolo no nic przynajmniej mam cos z tej wydanej kasy wlasnie siedze na overach zbiera sie kaska na nowy baniaczek
-
alzak
●
odgrzewam temat bo zostalo mi "tylko " akwarium do kupienia butla,swiatlo juz jest i czeka
mam kilka pytan jako ze jeszcze nie zakladalem akwarium nastawionego glownie na rosliny:
1 widzialem gdzies na forum ze ktos dal pomiedzy substrat a zwirek siatke zeby sie nic nie pomieszalo i zeby przytrzymac substrat co wy o tym myslicie
2 kamienia czy korzenie ?? podoba mi sie i to i to z czym latwiej lepiej jakich kamieni nie moge wlozyc do akwarium a jakie sa najlepsze
3 wklady do filtra jakie do roslin\
z gory dzieki za wszelka pomoc sorki za polskie znaki ale nie posiadam takich chwilowo
-
alzak
●
alzak napisał(a):odgrzewam temat bo zostalo mi "tylko " akwarium do kupienia butla,swiatlo juz jest i czeka
mam kilka pytan jako ze jeszcze nie zakladalem akwarium nastawionego glownie na rosliny:
1 widzialem gdzies na forum ze ktos dal pomiedzy substrat a zwirek siatke zeby sie nic nie pomieszalo i zeby przytrzymac substrat co wy o tym myslicie
2 kamienia czy korzenie ?? podoba mi sie i to i to z czym latwiej lepiej jakich kamieni nie moge wlozyc do akwarium a jakie sa najlepsze
3 wklady do filtra jakie do roslin\
z gory dzieki za wszelka pomoc sorki za polskie znaki ale nie posiadam takich chwilowo
ad.1 siatka ma swoje wady i zalety, zaleta to oczywiscie, że nic się bęzie mieszać, jednak rośliny jak wrosną w siatkę , to trudno je wyrwać. Ja nie mam siatki i nie zanotowałem większych problemów. Często siatka jest używana przy akwariach na ziemi, która lubi sobie wypływać przy wyrywaniu roślin. W zasadzie Twój wybór, jak zamierzasz użyc siatki, to żeby nie miała za małych oczek.
ad.2 w sumie co Ci się podoba, można użyć obydwu w jednej aranżacji, chyba że chcesz akwarium w określonym stylu japońskim, ale wtedy to eksperci od aranżacji muszą Ci pomóc, bo ja się na tym w ogóle nie znam, dla mnie najważniejsze, aby mi się podobało, no i żonie  , Nie powinno używać się kamieni zawierających węglany, bo będą podnosić Ci twardosć wody, żeby sprawdzić, czy kamień zawiera węglany polej go woda z octem lub kwaskiem cytrynowym lub innym kwasem, jezeli pokaze sie piana po kilku minutach, to kamień zawiera węglany
ad.3 jako wkład do filtra, proponuję to http://www.zooplus.co.uk/shop/fish/filt ... edia/13330 to jedno z najlepszych mediów biologicznych na rynku, jedno z droższych co prawda, ale za to praktycznie wieczne, łatwo się płucze i nie zapycha filtra tak szybko jak lawy, ja mam ten wkład we wszystkich filtrach
Pozdrowienia

-

spider72
●
no wlasnie zakupilem maly baniaczek dla dziewczyny i w nim chyba zrobiw kamienie a w duzym beda raczej korzenie w weekend przeprowadzka i pozniej szukanie duzego baniaczka swiatlo juz kupilem hqi 2 x 150w wystarczy na jakies 350l tak jest w planach
-
alzak
●
no wiec wlasnie zakupilem baniaczek rena aqualife wymiary 120x50x70 d/s/w pojemnosc kolo 400l zaszalalem troche no ale co zrobic wiecz ruszamy z tematem zakladania sprzet ktory narazie skompletowalem
hqi aquamedic 2 x 150w
filtr rena i fluval 205
zestaw co2 jbl narazie w drodze (juz raz do mnie byl wyslany ale niestety firma kurierska zepsula karton i odeslali do nadawcy)
grzalki rena x 2
tetra plant complete substrate x 2 wiaderka
-
alzak
●
Powiązane tematy
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
Witam
Przedstawiam mój nowy zbiornik założony dwa dni temu.
240l (120x40x50cn) Przód + boki Opti White
Podłoże: Aqua Nature Pro Soil, żwir kwarcowy, Ferka Aquabase
Korzenie torfowe, kamienie Dragon...
Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy. W dziecinstwie czyli jakies 20L temu mialem akwarium 120L.
Zawsze moim marzeniem bylo zalozenie w przyszlisci wiekszego akwarium no i chyba ten moment nadszedl. Zd...
Witam
Wystartowałem właśnie z baniakiem trochę mało roślin mi wyszło myślałem ze starczy 1 puszka parvulki ale może się rozrośnie:)
Podłoże ziemia ogrodowa i na tow bazalt 1-2mm
Powiedzcie mi jaki naw...
Hej, cześć i czołem!
To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :)
Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam.
Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...
Planuję kolejne akwarium ok 91 litrów 65x40x35, lampa chihiros A601 plus 65w, co2, filtracja eheim professionel 4+ 250. Woda 100% ro + mineralizator qual drop Gh plant one, mineralizacja na GH 8.
Ter...
Cześć, interesuje mnie aktywne podłoże do mojego nowego zbiornika. Zaczynam wszystko od początku i po prawie 7 latach wracam na forum.
Zbiornik 126l filtr aquael midikani 800 kubełkowy, W środku korz...
Witam .
Potrzebuje pomocy w wybraniu obsady ,na dzien dzisiejszy mam akwa 80l i rybki z niego beda przenoszone do nowego.
Plan jest ze bedzie to
Betta-samiec - jest w starym akwa
Betta- 2samice - w st...
Witajcie.
W tym miesiącu planuje odpalić nowe akwarium.
Docelowo ma To być 60x40x40 OP z oświetleniem A601.
Ma to być najbardziej zielony zbiornik jaki do tej pory posiadałem raczej LT.
Planowane ro...
Witam
Prosiłbym was o opinię poradę jak rozwiązać kwestie z oświetleniem.
Posiadam Akwarium 80x35x45 roślinne, razem z pokrywą gdzie mam zamontowane.
2x biale to 22 w/m i 3200 lm/ LED 8520
1 x plant ...
|
|