modrooki w akwarium otwartym - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

modrooki w akwarium otwartym

Liczba wyświetleń: 2153·Odpowiedzi: 4
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

31 lip 2009, 13:47 modrooki w akwarium otwartym  (#1)  

Witam , mam pytanie do osób posiadających w swoim akwarium modrooki ( Pseudomugil furcatus i Pseudomugil gertrudae ) czy można je ugościć w akwarium otwartym . Akwarium stoi przy ścianie , między regałami w spokojnym miejscu , akwarium to 126 ( 80x35x45 ) zaś po eksmisji poprzednich lokatorów do śwagra za towarzyszy mieć będą piskorki i krewetki redki ( red fire) . Szczególnie zależy mi na opinii osób posiadających akwarium otwarte i modrooki ( z pozytywnym skutkiem ) , czytałem , że nie powinny być one w akwarium otwartym ze względu na swoją ruchliwość ale widziałem też zdjęcia akwarium otwartego , w którym zgdonie pływały modrooki . Proszę o odpowiedź , ponieważ bardzo mi się one podobają i chce kupić ze 30 modrooków . Nie chciałbym zaś wydać niezły grosz i być świadkiem wielkiej , masowej ucieczki , również zakup 2 szt. na próbę mnie interesuję . Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam .

Ps.parametry wody : PH 6,8 - 7,2 , Gh < 14 , Kh 11 , podaje z bimbrowni Co2 i nawozy Easy Life do moich roślinek .
Ps. gdyby , osoba hodująca te śliczne rybki chciała się podzielić swoimi doświadczeniami na forum lub prive ( np. o optymalnej ilości rybek , hodowli , karmieniu ) byłbym bardzo wdzięczny .
Ps. dzięki aldred za podpowiedź .

Rodman17
Ranga: Początkujący

31 lip 2009, 17:27   (#2)  

Te ryby wbrew pozorom rosną całkiem spore, 30 to chyba za dużo. Druga sprawa - one bywają dość agresywne, z małymi krewetkami może być problem, nie wiem czy ze sobą nie walczą(bo w pary dobierają się na pewno)

Rumcajs
Ranga: Poznaje temat

01 sie 2009, 06:34   (#3)  

Witam , z tego co czytałem rosną ok. 5 cm i są spokojne , choć bardzo energiczne , zaś na forach krewetkarzy są zachwalane jako idealny towarzysz redek . Pozdrowienia .

Rodman17
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Grzegorz Guzik Kraków

03 sie 2009, 10:44   (#4)  

Pseudomugile agresywne :shock: :?: Cos Ci sie Rumcajs pomylilo :!: To bardzo spokojne male rybki- bywaja niestety, ze wyskakuja (choc chyba nie czesciej niz inna drobnica). Mialem P. gertrudae dwukrotnie- bardzo sympatyczne.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

aldred Piekary Śląskie

03 sie 2009, 22:02   (#5)  

Rybki bardzo towarzyskie i ruchliwe. Czasami gdy pilnują wybranego terenu akwarium mogą wydawać się agresywne. Stroszą się wtedy(pięknie to wygląda :P ), pływają jak szalone, i przeganiają innych, ale do agresywności to im daleko :-). U mnie nie wyskakują. Miałem wcześniej neonki i co chwilę znajdowałem jakąś zasuszoną rybkę. teraz mam "furkatki" i jeszcze żadna mi nie wyskoczyła, podobnie jak razbory które pływają w tym samym zbiorniku. Jednak mając otwarte akwa tak czy innaczej jest ryzyko i może się zdarzyć, że coś wyskoczy.

Pozdrawiam.

aldred
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Piekary Śląskie

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198410
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
YouTube

Tak wygląda ławica w akwarium

Totik w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1710
Miłego oglądania &t=&t=
20250410_203113.jpg

Identyfikacja: ślimaki w akwarium

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 70329
slimaki.jpg Na zdjęciach: Clea helena (Anentome helena) Apple snail (Pomacea diffuse) Brotia (Brotia pagodula) Blue turbo snail (Celetaia persculpta) Nerite snails (Neritina natalensis sp.) Dusky N...
20250531_094104.jpg

Robaki w akwarium

kubus____123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1891
Mam problem, w akwarium pojawiły się takie robaki. Są bardzo żarłoczne i z dnia na dzień jest ich coraz więcej. Co to może być? Jak je zwalczyć?
IMG_20231120_192306.jpg

Niezidentyfikowane stworzenia w akwarium

Kefasos w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1634
Witam! Zaobserwowałem w akwarium dziwne stworzenia (widoczne na zdjęciach w załączniku). Owe stworzenia są przyklejone do ścianki, lekko falują i się przemieszczają. W akwarium obecnie są tylko dwa oz...

Obsada akwarium 63l

ormiel w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3786
Posiadam akwarium 63l. Planuję do 5 krewetek Amano dorzucić 8 neonków i 4-5 kirysków. Czy taka obsada będzie odpowiednia (będą ze sobą żyły "w zgodzie"?), czy dodać/odjąć jakąś ilość rybek?...

Jaka polecacie obsade rybek z krewetkami do akwarium 125 L

sqban w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6056
Witam forumowiczow, Jak w temacie planuje zalozyc moje perwsze akwarium bardziej naturalne z latwymi rybkami do chodowli dla poczatkujacego oraz z takimi roslinami aby nie bylo duzo przycinania. Obec...

Zbrojnik terroryzuje akwarium

aureum w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2472
Witam, Akwa 72l, 60cm długość, filtracja ultramax 1500. Obsada: 6 gupikow dorosłych i kilka sztuk narybku 4 danio 6 brzanek wysmuklych Kilka krewetek 1 zbrojnik pospolity... No i właśnie... Syn ż...

Krewetki w 8L "akwarium"?

pk77 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1925
Czy w zbiorniku 20X20X20 mogę trzymać krewetki? A jeśli tak, to ile? Zastanawiam się nad restartem mojego zbiornika 72L, w którym mam ze 25-35 krewetek i szukam im "tymczasowego domu". Tak s...

Jakie ryby do akwarium 60l?

igor123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3993
Jakie ryby do akwarium z brzankami ktorymi jest 6 i jedna molinezja oraz 2 kryskami chcial bym cos jescze dorzucic zeby ladnie to wygaldalo

Statystyki

Ten temat przegląda 714 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570932
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 714 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.