zawyżone wartości KH i GH ze można by gwoździe w wodę wbijać - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

zawyżone wartości KH i GH ze można by gwoździe w wodę wbijać

Liczba wyświetleń: 766·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam Szanownych Forumowiczów!
Mam problem z moim Baniakiem 200l.
Najpierw coś bliżej o nim?
ROSLINY:
Cypreus, Acorus pusillus, Cryptokoryna nevilli, Alternanthera colorata, Echinodorus lothar, Echinodorus Joanna, Echinodorus amazonicus.
OBSADA:
5x błyszczyk cesarski (Tetra Cesarska),5x Żałobniczki, 6x raz bory, 3 x zbrojniki, 15 x danio pręgowane 10 x neon, 2 kirysy, 3 kiryśniki, 5 kosiarek 2 pielęgnice papuzie (wychowane od maleńka u mnie mają 11 cm i nie jedzą żadnych rybek w moim baniaku.)
2 parki gurami dwuplame i parka mozaikowych
Dekoracja 1 duży korzeń z zoologicznego i jeden duży kawałek piaskowca. I żwirek ze sklepu zwykły nie jakiś kolorowy
Wyposażenie:
Filtr kubełkowy zawartość ceramika bioceramika i żwirek amonowy. Wydajność 1200 l/h.
Oświetlenie Aqua Glo i Sun Glo po 30 watt
PROBLEM:
Od pewnego czasu zaczęły zamierać mi rośliny? pojawiły się dziury w liściach i zaczęły brązowieć.
O nitkowatych glonach koloru brązowego już nie wspomnę :O(
Zacząłem dodawać żelaza w postaci ferro + (Planta Gainer) około miesiąca, nie pomogło. Zrobiłem bimbrownie i od 2 tyg całodobowo co2 do oporu indykator SERY cały czas niebieski czyli za mało co2.
Sprawdziłem poziom azotanów, wynik bardzo niski poziom No2 rozumuję iż dobrze?
I tu zaczynają się schody!
Sprawdziłem sobie pH wyszło 8! Zawsze było poniżej 6,5
dGH- 32 !!!
dKH- 8!!!
Wymieniłem całą wodę i po 4 dniach to samo. (GH mojej kranówy to 11).dolewałem systematycznie SERA pH - i wyciąg z torfu SERY nic nie pomaga?
PANIE I PANOWIE JAKIEŚ SUGESTIE ???????
Pomoże ktoś?
RAFAŁ
P.S. zamówiłem już butl wysokociśnieniową z reduktorem koniec z bimbrownią.

Voodo.pl

31 lip 2009, 22:05   (#2)  

Witam,

Tu masz odpowiedź:
i jeden duży kawałek piaskowca.

A tu na temat piaskowców: http://pl.wikipedia.org/wiki/Piaskowiec

Z doświadczenia wiem, że bardzo dużo żwirków "akwariowych" podnosi obie twardości.
Seiryu Stone który używa wielu też jest zbudowany w większości z węglanów wapnia więc podwyższa obie twardości. Mam 40l akwarium i tylko wlewam wodę RO - efekt: kH 3-5, gH 5-10. Zauważyłem też, że więcej CO2 w wodzie szybciej rozpuszcza Seiryu Stone. Zmieniam wodę 2 razy w tygodniu po ok 40% a woda ciągle na poziomach ww.

Wszystkie preparaty PH Minus są szkodliwe i działają na krótką metę w raczej miękkiej wodzie, tak samo jak torf. Tracisz tylko pieniądze i czas. Zainwestuj w RO i wywal te piaskowce.

zvirus
Ranga: Aktywny użytkownik

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Krewetka_Amano_2.jpg

Identyfikacja krewetek - tutaj można wklejać zdjęcia

konrad_es w Zwierzęta · Odpowiedzi: 59 · Wyświetlenia: 161417
Witam, Mam prośbę o identyfikację krewetki ze zdjęcia. Długość około 25-30 mm. ImageUploadedByTapatalk1374599304.973753.jpg

Miejsca, w których można nabić butlę CO2 (cała Polska)

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 413 · Wyświetlenia: 396880
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu). Pomyslalem przy okazji o ...

Jak podgrzać wodę RO

bkoz w Filtracja · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5197
Cześć Wodę do podmian podaję bezpośrednio z filtra ro i mam problem z jej temperaturą w okresach około-zimowych. Proszę o radę, może ktoś już coś kombinował w tym obszarze. Mam dwa pomysły: 1. Zamont...

Jak mocno mozna nacisnac szybe w akwarium.

aureum w Sprzątanie · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 18444
Witam, Mam głupie pytanie. Jak mocno mozna naciskać szybę w akwarium 6mm (przed edycja napisałem 4mm co było błędne) i 72l? Mam troche nitek zawsze na szybie wiec je ścieram karta bankomatowa i zaw...

Jak zakwasić wode bez CO2 ??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 15106
Witam Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....

Czy raz wyjęty lignit można ponownie włożyć do akwarium?

Anonim 59529 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1830
Witam W starym akwarium miałem lignit, który z pewnych względów wyjąłem na pare dni. Przez ten czas usechł on i zaczął się kruszyć. Czy jak go włoże ponownie do akwarium to czy nie rozkruszy mi się o...

Stymulatory - czy można łączyć?

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2000
Mam kilka stymulatorów, hormonów wzrostu dla roślin różnych firm jak * Azoo Hormony (Gibereliny, auksyny, zeatyny), * Vimi Stimulator, * Seachem Flourish Advance, * ADA Green Gain Czy można je łąc...

Czy można stosować Purigen podczas kuracji Blue Exit?

Amarok w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2210
Witam! Walcze z sinicami i innymi glonami, mam tez podwyzszomny poziom azotu. Chcialem uzyc Purigen https://sklep.roslinyakwariowe.pl/seachem-purigen-100ml-woreczku-p-6386.html , pyta...

Panel filtracyjny - czy można gdzie zamówić

szkot w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2260
Planuje zamówić akwarium Opti white w firmie X. Tam raczej nie produkują paneli filtracyjnych z grzebieniem na tył akwarium. Czy orientujecie się, czy można zamówić taki estetyczny panel w wymiarach...

Jak mineralizowac wode ?

rdaw20 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2969
Witam, Proszę o informację w jaki sposób mineralizować wodę RO/woda kranowa Poniżej podaję testy wody kranowej: kh 8 gh 10 po4 <0,02 k 4 no3 <0.5 fe <0,02 Poniżej przedstawiam testy wody RO...

Statystyki

Ten temat przegląda 633 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571013
 •  Liczba wątków: 48810
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 633 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.