|
|
Amazonia - aktywność podłoża i restart na tym podłożu
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam serdecznie.
Mam pytanie odnośnie tego podłoża. Czytałem sporo o tym podłożu. Ogólnie same pozytywy oprócz ceny. Ale nie o cenie chciałem pisać. Gdzieś wyczytałem, że te podłoże jest aktywne przez 2 lata. Co później - czy te podłoże staje się jałowe? Jeśli tak to jak wtedy nawozić? Czy nadal tak samo jak w trakcie pierwszego roku i drugiego? Czy jednak kupić zupełnie nowe podłoże?
Drugie pytanie: czy po restarcie całego zbiornika na tym podłożu należy stosować ponownie takie nawożenie jak na samym początku - i czy nadal wymieniać tą wodę na samym początku? Pytam bo właśnie jestem przed dużym restartem swojego zbiornika i zastanawiam się nad zakupem produktu ADY. Lecz za ok 7-8 miesięcy czeka mnie przeprowadzka i wtedy szykuje się ponowny restart.
Bardzo proszę o odpowiedź na powyższe pytania.
Pozdrawiam
Michał
-
gislan77
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Tychy
Czas aktywnosc podloza zalezy od tego w jakim stopniu nawozisz kolumne wody. Przy obfitym nawozeniu kolumny wody rosliny beda pobierac skladniki glownie z wody i "oszczedzac podloze" przez co wystarczy ono na dluzej.
O "dlugosci zycia" podloza decyduja rowniez rosliny w nim posadzone (szybko lub wolno rosnace) oraz ich ilosc. Jezeli producent ocenia zywotnosc podloza na dwa lata, to nalezy traktowac ta wartosc jako orientacyjna, gdyz producent nie zna przyszlej konfiguracji zbiornika.
Podloza typu Amazonia czy AquaSubstrate oparte na glinkach jonowymiennych mozna regenerowac nasycajac je z powrotem skladnikami nawozowymi w formie kationow, albo najprosciej naszpikowac je po czasie produktami typu Osmocote (tutaj troche informacji https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... highlight= )
Po restarcie zbiornika na uzywanym podlozu nie ma potrzeby duzych i czestych podmian jak przy nowym podlozu, gdyz bedzie tam malo azotu w formie NH4. W nowym podlozu prawie caly azot wystepuje w tej formie i dlatego potrzebne sa duze i czeste podmiany wody zanim akwarium dojrzeje.
Sorry, ale znowu padly mi polskie czcionki.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

Ostatnio edytowano 23 lip 2009, 15:43 przez spider72, łącznie edytowano 2 razy
-

spider72
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wick, Szkocja
Bardzo Ci dziękuję za szybką odpowiedź. Właśnie takiej informacji oczekiwałem. Przy okazji dowiedziałem się o regeneracji podłoża o czym w ogóle nie wiedziałem.
Pozdrawiam.
Michał.
-
gislan77
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Tychy
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mam w akwarium 90cm od prawie 3lat i przez te okres zrobiłem 8aranżacji nie ruszając za każdym razem 50%podłoża. Technologia zmiany aranżu w moim wykonaniu wygląda tak:
1.spuszczam około 30%wody z akwarium do karnistrów
2. wywalam zwierzęta, rośliny, hardscape z akwarium a filtr zapuszczam aby pracował w osobnym naczyniu (filtruje wodę w dużym garnku)
3. spuszczam wodę do zera odsysając muł zbierający się przy przedniej szybie wzruszając podłoże tak aby utworzyć możliwie największe wzniesienie przy tylnej szybie
4. wyrównuje podłoże i dosypuję/odejmuję taką ilość aby pasowała do nowej aranżacji
5. robię nowy aranż
6. wlewam starą wodę z baniaków i dolewam świeżej prosto z kranu
7. wpuszczam zwierzęta zaraz po zalaniu
8. dodaje potas, green bacter, podpinam CO2, oświetlenie skracam o 20-30%
9. po 2-3dniach zaczynam nawożenie w dawkach zmniejszonych od normalnych o 50%
10. po tygodniu robię podmianę i powoli zwiększam nawożenie
11. po kolejnym tygodniu wracam do normalnego nawożenia i oświetlenia....
Nigdy nie regenerowałem podłoża. Czasami przy zmianie aranżu dodaję pałeczki nawozowe do podłoża.
Pozdrawiam, Norbert
-

Norbert Sabat
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Deep In Underground
-
Chyba nikt jeszcze nie regenerował podłoża solami, bo jest to zbyt kłopotliwe i pracochłonne. Najprościej je zregenerować dodając właśnie produkty typu Osmocote lub pałeczki nawozowe. Za oceanem niektórzy uzywali w przeszłości zwykłego nawozu ogrodniczego w płynie pod podłoze.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wick, Szkocja
Powiązane tematy
Akwarium 250l
Chihiros LED WRGB II PRO 120 138W 120 aktualnie ustawione na 70v(połowa mocy)
Żwirek do akwarium grafitowo czarny 2-3mm / butla co2 24/7 (5l)
Filtr zewnetrzny AquaEl UltraMax 1500. Wkła...
Cześć,
Miesiąc temu po dłuższej przerwie założyłem swoją mała kostkę na podłożu Yokuchi.
W akwarium rosną rotale, bucki, mchy, anubiasy, microsorium, trochę salvini na tafli wody, lobelia, cryptocory...
Witam forumowiczów,
Jestem początkujący akwarystą, założyłem akwarium 77 l,wymiary 60x35x35, na podłożu aktywnym yokuchi jiban soil w rogu piach. Start akwarium to 2.02.2023.Zastosowany filtr to Aquae...
Dzień dobry. Proszę o pomoc doświadczonych akwarystów:
Stan obecny:
Akwarium 125l od 18 miesięcy. Podłoże z ziemi oraz na to źwir czarny. Obsada ryb duża, roślin mało. Nie nawożę niczym. Bardzo dob...
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia?
Czy może składniki powin...
Hej. Jak zaczynać nawozić od startu na samym żwirku? Rośliny będą z uprawy nadwodnej.
Cześć,
Zarejestrowałem się do tutaj na forum bo z tego co widziałem jest tu sporo osób z doświadczeniem i wiedzą specjalistyczną z której nie ukrywam chciałbym skorzystać. Moja mama jest starszą oso...
Dzień Dobry,
Dotychczas mineralizowalem wode ro którą wlewałem do akwarium postawionego na podłożu ada amazonia ver. 1 przy pomocy preparatu growise mineraliser. Preparat ten dostarcza wapń i magnez w...
Witam .
Pytanie czysto teoretyczne .
Czy macie jakieś określone pory nawożenia NPK na podłożu aktywnym.
Pytam się gdyż wychodzę z domu o 6 rano a światło odpala się o 10 tak więc nawozy podaje przed...
Jak zacząć nawozić na podłożu jałowym ?
Czy ktoś się orientuje jak zacząć tuż po restarcie.
Wysłane z mojego ASUS_I003DD przy użyciu Tapatalka
|
|