Świetlówka Philips ActiViva - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Świetlówka Philips ActiViva

Liczba wyświetleń: 1868·Odpowiedzi: 9
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
darma11 Płock

22 lip 2009, 18:43 Świetlówka Philips ActiViva  (#1)  

Przechodzę z T8 na T5. Chcę kontynuowac "Philips'owską" tradycję i zdecydowany byłem na zestaw Aquarellki + TLD 865 (lub) TLD 965 (24W). Ale obejrzałem ActiVive Natural (i) ActiVive Active i mam dylemat: Czy nie zastąpic Aquarellki właśnie którąś z nich? Różnica w lumenach wyraźna. Co o tym sądzicie?
1. ActiViva Natural http://www.libra-zoolamp.com.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=129&option=com_virtuemart&Itemid=3
2. ActiViva Active http://www.libra-zoolamp.com.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=130&option=com_virtuemart&Itemid=3
Pozdrawiam

darma11
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Płock

22 lip 2009, 19:36   (#2)  

Ja tam ilości lumenów nie widzę, co najwyżej podane są kelwiny (temp barwowa) 8000K i 17000 i tu jest różnica duża, ale ja bym się nią nie sugerował a zwracał uwagę wyłącznie na lumeny

K.Nemo

darma11 Płock

22 lip 2009, 19:55   (#3)  

Wydaje mi się, że ktoś Ci już zwracał uwagę Nemo, byś nie zaśmiecał forum swoimi dziecinnymi tekstami. I proszę Cię - przemyśl po kilka razy, to z czym chcesz sie z nami podzielic :!: Ile Ty masz w ogóle lat :?:

darma11
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Płock

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

22 lip 2009, 20:10   (#4)  

zdaje się że:
1) Pytasz - więc odpowiadam
2) Forum jest otwarte dla wszystkich i każdy może na nim się wypowiadać
3) Gdzie tu widzisz dziecinny tekst?
4) Nie czepiaj się jak chcę pomóc, czybyś śmiał twierdzić że źle mówię? Skoro tak to po co pytasz jak sam wiesz lepiej?

i Spasuj bo ja chce dobrze a ty tylko kosy podstawisz :roll:

A co do wieku to nie wiem co ci nie gra mam 20lat zresztą znam nie jednego nicka co koleś ma 15lt a jest bardziej kumaty niż Niejeden "AS z tego forum"

K.Nemo

Norbert Sabat Deep In Underground

22 lip 2009, 21:41   (#5)  

K.Nemo napisał(a): ja bym się nią nie sugerował a zwracał uwagę wyłącznie na lumeny

Czyli co? Prowadzimy hodowlę roślin czy też coś co ma cieszyć nasze oko w domu? Co z tego, że przy pewnej liczbie lumenów rośliny będą rosły świetnie i będzie jasno podczas gdy zbiornik będzie wyglądał jak landrynkowa trupiarnia?
Pozdrawiam, Norbert

Norbert Sabat
Ranga: Znający temat

Miasto: Deep In Underground

TURYSTA Trzebinia

23 lip 2009, 08:22   (#6)  

Podzielam zdanie Norberta.
Nie kieruj się liczbą lumenów (lumeny to pomiar do ludzkiego oka a nie dla roślin)
Aby akwarium mieć ładnie oświetlone a zarazem spełniony warunek odpowiedniej barwy musisz zastosować dwa rodzaje świetlówek.
Pierwsza to świetlówka która rozjaśni Ci akwarium czyli barwa 6500 k. A druga świetlówka która uzupełni brakujące widmo a będzie wspomagała rozwój roślin 10000k ( ukierunkowanie na pasmo niebieskie,czerwone)
I taka kompozycja świetlówek sprawi że będzie miło dla oka i dobrze dla roślin.

Pamiętaj nie lumeny tylko widmo .

TURYSTA
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Trzebinia

23 lip 2009, 15:26   (#7)  

tak? Problem w tym że wiele osób tak klepie nieuzasadnione wypowiedzi innych sam nie rozumiejąc o co w nich chodzi

zapraszam was do tematu:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... highlight=

Żeby nie było, że to moje "dziecinne teksty" to to jest tekst ZAHORYZONTEM
a w dodatku jego słowa są uzasadnione a nie tylko żeby było 6500 K ot i wtedy rośliny ładnie będą rosły.... pff. Ja zależy ci na roślinach - to zależy ci na fotosyntezie a co za tym idzie robisz wszystko aby zapewnić jak najintensywniejszy i najefektywniejszy sposób.
8) problemem jest to, że nie rozumiecie "jak to ma działać", ja zgłębiałem notorycznie temat tego, sam pytałem innych i wszystko sprowadza się do jednego..
Ale co ja tam wiem, wy przecież wszystko wicie lepiej

K.Nemo

23 lip 2009, 16:00   (#8)  

K.Nemo napisał(a):problemem jest to, że nie rozumiecie "jak to ma działać", ja zgłębiałem notorycznie temat tego, sam pytałem innych i wszystko sprowadza się do jednego..
Ale co ja tam wiem, wy przecież wszystko wicie lepiej

Ależ ty chłopie uparty jesteś w swoich bezsensownych przekonaniach. Wszyscy tu się starają wyjaśnić zależności pomiędzy barwą, ilością lumenów i odbiorem tego przez oko ludzkie. Przecież Norbert zapytał się co chcesz mieć hodowlę roślin czy akwarium, którym można cieszyć oko? I tu trzeba znaleźć kompromis. Owszem można dążyć do potężnej ilości lumenów, ale zapytaj się sam siebie czy takie akwarium będzie przyjemne dla oka ludzkiego, a jeżeli takiego akwarium nie widziałeś, to może sobie zrób i wtedy będziesz mógł znaleźć odpowiedź. Poza tym nie wszystko opiera się o ilość lumenów, znaczenie i to niebagatelne ma też barwa, bo wiadomo, że rośliny najchętniej przyswajają barwy z zakresu widma czerwonego i zielonego, no ale spróbuj zrobić sobie akawrium oparte na samych takich świetlówkach, życzę pozytywnych wrażeń estetycznych. Więc jak w wielu innych przypadkach niestety i tutaj mówimy o kompromisie - przynajmniej jeżeli mamy na myśli akwarium, które ma wyglądać, a nie stanowić hodowlę.

rudolf
Ranga: Poznaje temat

23 lip 2009, 16:37   (#9)  

I dlatego właśnie się miesza barwy a - dla estetyki oraz racja dla przyswajania przez rośliny,
ALE... I tak najwięcej zależy od lumenów, a co do barw czerwonej to się zgodzę, ale zielonej już nie bo "zielona okazuje się najmniej przydatna dla roślin" -= tekst wzięty z stronki o wyborze świetlówek, nie pamiętam już adresu ale jak znajdę to dam

K.Nemo

TURYSTA Trzebinia

23 lip 2009, 20:55   (#10)  

Rudolf czerwona i niebieska (zieloną można sobie darować )
Niebieska -wzrost roślin o odpowiednim nm
czerwona-kwitnienie roślin o odpowiednim nm

K.NEMO wiem że z Ciebie wielki filozof i cytujesz innych tylko szkoda że cytujesz innych a nie sprawdzisz co cytujesz choćby na swoich badaniach czy praktyce.

Dla Twojego przekonania coś Ci napiszę może zrozumiesz
masz świetlówkę o barie 6500 k 30 watową i jest lux jasno
masz świetlówkę o barwie 10000 k l30 wat jest lux ale ciemno
Masz dwie świetlówki o tej samej mocy jednak jedną widzisz a drugą już mniej a dlaczego ?
A no dlatego że Twoje oko większości nm nie widzi i odbierasz to jako ciemność ale roślina odbierze to jak halogen.
Więc jak widzisz nie sugeruj się lumenami bo to do nią nie prowadzi no chyba że chcesz ucieszyć oko jasnością.
Chez mieć ładne rośliny sugeruj się barwa ,chcesz mieć akwarium sugeruj się lumenami a konkretnie to od razu zrób sobie Malawi lub Tangę i unikniemy zbytecznej filozofii.

A bym zapomniał żeby nie było myślę że jakieś 5 lat praktyki akwarystycznej a w całości jakieś 20 lat do Ciebie przemówi niż klepanie bez sensownej treści.
Ty razem to my mamy racje a nie Ty.
Jak to cytowany zahoryzntem napisał nawet w moim wątku o LED że nie kieruje się lumenami a fotnami :) A więc piernik od wiatraka dość daleko :)

TURYSTA
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Trzebinia

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

17263024922056816243280038951954.jpg

Która lampa bądź świetlówka jest energooszczędna

Basia9819 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2646
Witam a właśnie się zastanawiam nad wymianą oświetlenia u siebie w akwarium 60l na jakiś którejś bardzo energooszczędne tylko nie wiem czy wziąć sobie świetlówkę czy po prostu lampę ledową i to jest m...
solar_lux_26w-600x600.jpg

Solar Duo boy a żarówka philips

Lexus w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2774
Witam, niestety ominęło mnie ostatnie parę lat w akwarystyce i średnio orientuję się w oświetleniu LED. Po kilku latach przerwy oodkopałem i postawiłem 08.11.2022 zbiornik 45l (50x30x30) Posiadam lamp...

Belka vs świetlówka LED

bigfe w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1825
Witam, mam spory dylemat dotyczący oświetlenia w nowo planowanym akwarium. W skrócie: do tej pory miałem akwarium roślinne (mało wymagające gatunki) które stało na ziemi i było oświetlane (pod pokrywą...

Świetlowka T5 na LED

lotus w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1428
Witam, Niestety nie mam czasu na przegląd wszystkich wątków o oświetleniu, ale mam dość specyficzne pytanie, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Mam w tej chwili Sylvania, 2x80W 4000K T5 i 2x80W 10000...

Świetlówka Diversa led -w czym problem- świeci 2 s

azet w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1543
Witam. Pytanie do elektryków. Jakiś czas temu , kupiłem w 2016 https://sklep.roslinyakwariowe.pl/expert-modernizacja-pokrywy-130cm-p-27849.html Od jakiegoś czasu, belka zapalała się na 1 s , i gasła...

Świetlówka AZOO Tri-Power Light - proszę o opinię

prcz0 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1324
Hej. Czy ktoś używał tej lub podobnej świetlówki? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/swietlowki-t8/swietlowki-t8/15w-45cm/swietlowka-azoo-tripower-light-44cm-p-32984.html Moje akwarium to...

Jaka świetlówka t8 do 72l LT

Paulaa w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2948
Witam. Posiadam zbiornik 72l na ziemi ogrodowej, typowy lt. W standardowej pokrywie obecnie świecą dwie świetlówki LED (takie:https://archiwum.allegro.pl/oferta/oswietlenie-led-do-akwarium-50-cm-5630-...

Jaka świetlówka do akwarium?

SławekW w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2146
Witam. Założyłem akwarium 200L. W obudowie mam miejsce na trzy świetlówki T5. Obecnie mam zamontowane dwie nowe aquastar i grolux - obie 45W. Jedna jest starsza aquastar 45W i chyba zaczyna delikatnie...

Swietlowka LED Plant Grow

leczyk10 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3523
Czesc Wam Zastanawiam sie nad dolozeniem do 2x24 T5 w 72litrach dodatkowo owej swietlowki. Zainteresowala mnie z racji braku dodatkowych statecznikow itp. Kabelek i odrazu do kontaktu. Opis produkt...

Świetlówka - chemiczna katastrofa w twoim domu

Prospero w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2113
Instrukcja postępowania brzmi jak plan usuwania skutków ataku bronią chemiczną: 1. Przewietrzyć pomieszczenie przez co najmniej 15 minut. Jak najszybciej opuścić pokój. 2. Prace porządkowe wykonywać w...

Statystyki

Ten temat przegląda 1405 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1405 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.