szukam przyczyny spadku pH i kH, macie jakies pomysly? :/ - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

szukam przyczyny spadku pH i kH, macie jakies pomysly? :/

Liczba wyświetleń: 1643·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
sytuacja wyglada tak. mam akwarium typu zestaw,60l, z wbudowanym filtrem gabkowym (3 wielkie gabki) i deszczownica. teoretycznie jest tez filtr podzwirowy ale go nie uzywam.na dnie czarny bazalt. robi za przechowalnie dla ryb i roslin.

roslin jest dosc sporo, w wiekszosci masy valisneria, rogatek, rzesa, plud heteranthera, ludwigia, sessiflora i jakas mala kryptokorynka od wczoraj. troche ryb (gupiki, otoskowate, male rasborki), pare krewetek.
w ciagu ostatniego tygodnia 2 razy wybieralam nadmiar rogatka i rzesy, w tym czasie podmienilam 2 razy po ok 20 % wody ( normalnie robie to o wiele rzadziej. kranowka ma kh i gh ok 6, ph 6,8 ( testy paskowe jbl, ph dodatkowo potwierdzone kropelkowym tej samej firmy).

dzikie gupiki samiczki zaczely sie jakos niemrawo zachowywac wiec zmierzylam ph i okazalo sie ze jest 4,5 ! (kropelkowy, w paskowym w dol poza skala, a kh wychodzi na nim 0 w porywach do 3, ale bardziej zero)

niem am drewna, nie dozuje co2, od czego moglo tak poleciec ph? jakis czas temu wrzucilam 2 wapienne muszelki z malzy morskich, patrzac pod katem wspomagania muszli slimakow, no przeciez nie od tego? nie rozumiem co sie stalo, a chcialabym tego na przyszlosc uniknac, rzuccie jakimis pomyslami:/

loeb
Ranga: Poznaje temat

TURYSTA Trzebinia

21 lip 2009, 11:37   (#2)  

Kh/Gh spada jak woda stoi w akwarium to normalka.
Sprawdź wodę w kranie jeszcze raz. Nalej kranowit do jakiegoś pojemnik i zmierz za 12 h i 24 h

TURYSTA
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Trzebinia

21 lip 2009, 11:48   (#3)  

odstana z kranu nie zmienia ph, ( akurat mama pod reka czysta odstana w pustym akwarium, ma kilka dni). w tej chwili w akwarium jest gh14 a ph i kh bardzo niskie...

loeb
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
TURYSTA Trzebinia

21 lip 2009, 11:59   (#4)  

No i masz odpowiedź .W kranie masz niskie kh. A na świeżej wodzie Cie test oszukuje :)
Aby podnieść kh kup sobie red sea kh + 1 strzykawka 5 mil pełna podnosi mi kh o 1 stopień w 200 l akwarium.
Muszle usuń :)

TURYSTA
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Trzebinia

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1.jpg

Czy to glon, pleśn czy jakieś bakterie?

Tata_Franka w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2792
Czy czarna lub szaroczarna plecha, która tworzy się na korzeniu tylko głównie pod spodem i w zacienionych miejscach to jest jakaś pleśn, bakteria czy glon? Uniosłem korzeń lekko do góry, żeby zrobić z...
Rotala_macrandra_mini_1.jpg

Identyfikacja przyczyny przebawień Rotalii

ontdamian w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1353
Witajcie, chciałem poprosić o pomoc w zidentyfikowaniu przyczyny żółto-zielonych przebarwień uwidaczniających się na Rotali Macrandra Mini oraz Rotali Blood Red. U Macrandry przebarwienia widoczne są...
CB819D8D-778B-4133-A0C2-165DA0290270.jpeg

Zdechnięcie paru krewetek blue velvet bez przyczyny.

daniel5 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 41 · Wyświetlenia: 23495
Witam, jestem nowy na tym forum. W krótkim czasie zdechło mi parę krewetek blue velvet. Akwarium nowo zakładane woda stała z 3 tygodnie puste. Wpuściłem krewety pożyły normalnie z 10 dni. Po tym czasi...
rotala-plozaca.jpg

Płożące się rotale - przyczyny i co na to poradzić

marcinox w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1696
Mam problem z płożącymi się rotalami, dodatkowo pojawiły im się korzenie z łodyg, oraz pąki w międzywięźlach. Wcześniej rosły w miarę pionowo, przestały po zmianach: -zmiana oświetlenia na Chihiros ...
IMG_20220925_205125_1.jpg

Jakieś dziadostwo

korben28 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1725
Dziś przy podmianie wody zauważyłem jakieś takie dziadostwo, jakby pijawka czy coś. Ma około 1,5cm. Może ktoś się z tym spotkał. Na pewno jest tego dużo bo wyłowiłem kilka sztuk.Zapewne przywlokłem to...
YouTube

Macie wolne 2 godziny? :)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2900
To zapraszam do obejrzenia :)

Szukam pokrywy na 300 litrów(120x50cm) dla roślin akwariowyc

Łoś w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3447
Witam Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...

Szukam Vallisnerii

Totik w Rośliny · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4148
Posiadam obecnie w swoim akwarium Vallisneria spiralis, która jest bardzo ładną rośliną, ma jednak wadę, taką że rośnie zbyt długa. U mnie dorasta nawet do 120cm, natomiast w opisie na stronie RA jest...

Ma ktoś jakieś rośliny z przycinki?

Igor Skorus w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2043
Chętnie kupię rośliny z przycinki. :D

Możliwe przyczyny "strzału" co2

AquaMolitor w Technika CO2 · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4384
Panowie mili. Powiedzcie proszę, jaka jest możliwa przyczyna nagłego uwolnienia dużej ilości co2 przez butlę/dyfuzor/zaworek/reduktor??? Miałem szczęście, bo akurat byłym w okolicy akwarium. Nagle -...

Statystyki

Ten temat przegląda 432 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571017
 •  Liczba wątków: 48814
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 432 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.