Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Co zrobi by Lilaeopsis brasiliensis rósł gęściej?? Bo u mnie wypuszcza nowy liś co około 4cm. Czyjest na to jakiś sposób?? Czy jak przetne "kłącz" to z niego wyrosną dwa następne??
-
PampersBoy
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A jakie masz warunki w akwarium? U mnie rósł o wiele wolniej w bazalcie 5-10 niż w drobnym kwarcu. Dawał sobie też ładnie radę w cieniu, ale lubi dobre światło.
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...
-

Yahilles
●
- Ranga: Znający temat
-
Akwa około 72l światło HQI 70W podłoże sera floradeport a na to zwirek. Nawożenie CO2 i nawzoy Aqua Art.
-
PampersBoy
●
Po prostu potrzeba dużo czasu i wycinania tych roślin, które rosną nie tam, gdzie powinny, a trawnik stanie się gęsty.
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
W jaki sposób wycinanie "tych roślin, które rosną tam gdzie nie powinny" sprawi że trawnik będzie gęsty??[/quote]
-
PampersBoy
●
Jak przykładowo lilaeopsis zamiast w stronę środka wypuszcza pęd, który wchodzi w, dajmy na to, kępę rotal, to wycinasz ten pęd, wyciągasz, dzielisz na sadzonki i sadzisz na środku.
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...
-

Yahilles
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A masz jakiś skuteczny sposób jak go sadzić?? bo mi za kazdym prawie razem sie łamie.
-
PampersBoy
●
A sadzisz pęsetą? U mnie trudno było go złamać przy sadzeniu. Ja odcinałem pęd pod ziemią w miejscu, gdzie powinien się kończyć zasięg rośliny i ostrożnie wyrywałem roślinkę z podłoża- wychodziły białe korzonki bez żwirku i ziemi. Wtedy przecinałem każde międzywięźle i sadziłem pęsetą (trzymając za korzonki) z powrotem w podłożu.
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
-

Yahilles
●
-
Oczywiście że mam pęsetę i nią sadze. Problem polega na tym że gdy wsadzam go w zwirek to on sie lamie. Może faktycznie powinniennem podzielić ja na male roslinki, bo ja caly czas chcialem sadzic cala dluga (10 cm) rosline.
-
PampersBoy
●
Powiązane tematy
brasil2.jpg
Lilaeopsis brasiliensis to południowoamerykańska roślina trawnikowa dorastająca do 4-7cm wysokości...
Czytaj więcej »
caroli-1.jpg
Roślina o pokroju trawy o wąskich spiczastnych liściach, które rosną w gęstych grupach. Jest gatunkiem pierwszego planu, raczej do większych akwariów.
Występuje na wschodnim wybrzeżu A...
mau-news1.jpeg
Lilaeopsis mauritiana jest mniej wymagająca pod względem oświetlenia od Lilaeopsis brasiliensis. Została odkryta przez Holdera Windelov (założyciela firmy Tropica) na Mauritiusie w 19...
Witam,
mam do Was prośbę odnośnie posadzonego trawnika. Roślina z invitro posadzona ok 2 tygodni temu od jakiegos czasu zrobiła się wyraźnie jaśniejsza (żółcieje) - jaka może być przyczyna ?
Podłożo...
No wiec tak, posiadam te roślinę dłuższy czas ale w ogóle nie rośnie. Nie to ze gnie czy coś, po prostu stoi w miejscu. Co jakiś czas po akwarium pływa jej trochę chyba przez ślimaki.
Podłoże zwykły...
Witam!
Roslinka jak w temacie, rozrasta się w stosunkowo szybko jednak listki nie wyglądają jak te zaraz wyjęte z koszyka przed posadzeniem czyli takie płaskie trochę jak zwykła trawa tylko okrągłe ba...
https://roslinyakwariowe.pl/baza/lilaeopsis_brasiliensis/
Zdecydowanie podoba mi się trawnik z tej rośliny .
Przeważają opinie, iż jest to dość trudna w uprawie roślina, o wolnym, w porównaniu do innych trawiastych, wzroście.
Miałem kiedyś z nią doczynieni...
witam!! mam problem mój Lilaeopsis brasiliensis ma różowawe końcówki liści, które potem powoli obumierają od czubka, czego to może być niedobór???
od grudnia ubieglego roku jestem posiadeczem tej wdzięcznie wygladajacej rosliny ale moja chodowla dzieje sie w glównej mierze poomacku
czy ktoś zna te rosline lepiej i podzieli sie ta wiedzą
p...
|
|