Witam wszystkich!
Jakiś czas temu (01.07.2009) założyłem 120 litrowe (napełnione do 90 l) akwarium roślinne na ziemi "uniwersalnej", nie jest to jednak typowy low-tech. Zamierzam mocno naświetlać akwarium przy odpowiednim nawożeniu i CO2. Przez pierwsze dwa dni świeciło 48W, później 60W, a teraz od dwóch dni 78W, ponieważ przeczytałem, że gdy stosuje się ziemię należy rośliną zapewnić jak najlepsze warunki rozwoju w pierwszym okresie, by wykorzystały nadmiernie wydzielane makro z ziemi. CO2 podłączyłem dopiero wczoraj.
No i tak.. z początku było wszystko ok, roślinki ruszyły już drugiego dnia. Z czasem jednak zacząłem zauważać pewne nieprawidłowości:
-
Hygrophilia polysperma pociemniała w górnych partiach co mnie cieszyło, jednak jej liście zaczęły się nieznacznie wykręcać wraz z wypukleniem żyłek. Jej powierzchnia wygląda jak bibułka
-
Rotala indica pochodziła z dobrze oświetlonego zbiornika, więc w pierwszych dniach wzrostu jej nowe liście były znacznie jaśniejsze (co mnie nie niepokoiło), jednak z czasem zaczęły się robić drobniejsze i bardziej delikatne.
- u
Ludwigia repens zaobserwowałem pociemnienie zewnętrznych krawędzi
niektórych starszych liści (znaczy tych które miała przed przesadzeniem), za to jej nowe odnogi wyglądają na zdrowe i ładnie się prezentują
-
Pogostemon helferi oklapł - starsze listki zaczęły "więdnąć" i ciemnieć, zaś nowe, górne przyrosty są soczyście zielone (wydaje mi się, że gatunek ten po prostu źle zniósł przeprowadzkę)
Za to inne rośliny (trzy gatunki
kryptokoryn, strzałki oraz
nurzańce) mają się świetnie, wypuszczają nowe listki, niektóre kryptokoryny mają mają już z pięć nowych odkąd je zasadziłem.
Limnophilia sessiflora ledwo ocalała z poprzedniego "aranżu" - został tylko jeden mały marny pęd, który obecnie wygląda o niebo lepiej (wypuścił już cztery soczyste boczne pędy). Ku mojemu zdziwieniu nie zaobserwowałem żadnych glonów.
Moje pytania:
- Czy takie zachowanie wymienionych gatunków może być spowodowane przez brak CO2 w pierwszym "tygodniu" (9 dni) od startu (większość roślin pochodziła z gazowanych zbiorników)?
- Jeżeli nie to niedobór jakiego z pierwiastków mógł to spowodować?
- Jak temu zaradzić? Jakie nawozy podawać i w jakich ilościach?
Dane techniczne akwarium:
Wymiary: 110x28x40h (zalewam do wysokości około 30-31cm co daje około 90l)
Oświetlenie: 2x30W+18W (865, 960 i 10,000K)
~ 0,8W/l
Nawozy: w zapasie mam PG Micro, KNO3, K2SO4 i chelat Fe + CO2 (podawane od wczoraj)
Gatunki roślin: w/w
Podłoże: ziemia wzbogacana w N, P i K oraz żwirek "rzeczny".
Podmiany: 1 day (10%), 7 day (25%)
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Mam nadzieje, że odpowiedni dział