Mały experyment - Aquasubstrate - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Mały experyment - Aquasubstrate

Liczba wyświetleń: 2350·Odpowiedzi: 8
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Kansol Bydgoszcz
Dwa miesiące temu kupiłem trzy worki aquasubstrate. W dotyku ziarenka są miękkie dlatego postanowiłem wsypać do plastikowego kubka nieco aquasubstrate i zalałem to wodą. Od razu zauważyłem, że na ściankach pojawił się brązowy osad z podłoża. Przez dwa miesiące uzupełniałem parującą wodę. Dziś wodę wylałem i okazało się, że podłoże rozpada się w palcach przy lekkim nacisku. No i teraz zastanawiam się czy w akwarium po prostu się nie rozpadnie choćby przy sadzeni roślin tworząc chmurę brązowego osadu.

Kansol
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Bydgoszcz

10 lip 2009, 14:57   (#2)  

hmmm.... ten substrat rozpada się bo taki jest i to ma niby wspomóc ukorzenianie się roślin i jeśli go grubo przysypiesz żwirem to nie powinno się nic dziać chociaż zawsze jest pewne ryzyko ale filtr powinien sobie z tym poradzić w mgnieniu oka;)

Gość

Trezor Wrocław

10 lip 2009, 15:00   (#3)  

ASII nie jest podłożem, które należy przysypywać czymś innym.
"Wiem, że nic nie wiem". Ale próbuję się dowiedzieć... ;)

390l - http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?p=456424

Trezor
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Wrocław

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kansol Bydgoszcz

11 lip 2009, 14:09   (#4)  

Dziś wysłałem w tej sprawie zapytanie do producenta. Zobaczymy czy i jaka będzie odpowiedź.

Kansol

altum Mikołów

11 lip 2009, 16:20   (#5)  

Zadaj pytanie w tej sprawie na "bratnim" forum - zobaczymy co powie producent :lol:

altum
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Mikołów

Paweł Warszawa

12 lip 2009, 21:14   (#6)  

Mam pod opieką akwarium w którym jest ASII. Zbiornik jest od września i żadnych zmian w podłożu nie zauważyłem. ...A może jestem ślepy :lol: :?

Paweł

Miasto: Warszawa

Kansol Bydgoszcz

12 lip 2009, 22:25   (#7)  

Ja "badałem" aquasubstrate ten tańszy. Tak jak pisałem po dwóch miesiącach moczenia ziarenka rozpadają się w palcach.

Kansol

dAb lbn

13 lip 2009, 19:38   (#8)  

w zasadzie nie wiem czy ziarenka tego podłoża powinny być super twarde ale baniaczek zalany w połowie czerwca na AS II+ trzyma się super. Podłoże w palcach jestem w stanie rozetrzeć w pył (coś jakby twardsza glina?) nie widzie prawdę powiedziawszy nic w tym nadzwyczajnego... a że jest pył hmm czy przy podłożu ADA nie ma pyłu? jak jest?

dAb
Ranga: Poznaje temat

Miasto: lbn

Paweł Warszawa

13 lip 2009, 23:33   (#9)  

mih Kansol napisał(a):Ja "badałem" aquasubstrate ten tańszy. Tak jak pisałem po dwóch miesiącach moczenia ziarenka rozpadają się w palcach.
Poza zwiększoną zawartością mikro ASII niczym się nie rózni od AS.
czy przy podłożu ADA nie ma pyłu? jak jest?
Też się daje rozetrzeć w dwóch palcach.

PS. Po prostu podłoża nie są do rozcierania ich w palcach tylko do sadzenia roślin.

Paweł

Miasto: Warszawa

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Film Mały zbiornik z liquid nature.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1440
Hej Film długi ponad godzinę, ale jak zwykle fajnie przedstawiony krok po kroku z budowy aranżacji i opieki nad zbiornikiem. Miłego oglądania.
5l.jpg

5l - Mały brzdąc

Adamsky41 w Akwaria · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2284
Witam. Przedstawiam moje 5l akwarium które już działa kilkanaście miesięcy. Akwarium: 17x17x17cm OptiWhite Oświetlenie: Chihiros Magnetic Lamp Filtracja: Filtr Aqualighter model nieznany Co2: zestaw...
YouTube

Film Mały zbiornik - aranż Green Aqua.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1592
Hej Film pokazuję jak fajnie można zaaranżować mały zbiornik. ?si=etqQaJl7TxK7jGQU
najas-guadalupensis.jpg

Najas guadalupensis 'Guppy grass' (Najas mały)

Piotr Baszucki w Rośliny tylnego planu · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2185
najas-guadalupensis.jpg Najas guadalupensis, znana popularnie jako Guppy Grass (Trawa Gupików), to jedna z najprostszych i najbardziej wszechstronnych roślin akwariowych, charakteryzująca się błyska...
podloze-aqua-substrate.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Aqua-Art AquaSubstrate I

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3201
podloze-aqua-substrate.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże ...
podloze-aqua-substrate-pro.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Aqua-Art AquaSubstrate Pro

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3042
podloze-aqua-substrate-pro.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
akwa1.jpg

030l - Mały Kolorowy - Marcinox

marcinox w Akwaria · Odpowiedzi: 43 · Wyświetlenia: 24766
Akwarium : opti white 30x30x35cm podłoże : - substrat podżwirowy tropica (Tropica plant growth substrate), na spód odrobina podłoża za starego akwarium + bakterie QD BIOBACTER, na górze żwirek filt...
CAM01961.jpg

Military Helmet nasz mały-wielki bohater!

roslinyakwariowe.pl w Zwierzęta · Odpowiedzi: 89 · Wyświetlenia: 89719
military1.jpg Każdy, kto w swoim akwarium ma zaaranżowane kamienie, korzenie lub inne dekoracje - ma na nich również... glony. Tak, w naszych galeriowych akwariach też są! Przetestowaliśmy wszystko ...
kostka 1.jpg

080l - Mały wodospad - Radek Rabi

rabiradekgracz w Akwaria · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3030
To już moja własna aranżacja założona u kolegi w kręgielni, która pomału się rozrasta. Skałki własnoręcznie zbierane i poklejone z małym działającym wodospadem z piasku. Akwarium 40x40x50 = 80 l Oświ...

Mały filter zewnętrzny z wbudowaną grzałką

Om3n84 w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2566
Witam. Szukam jakiegoś filtra zewnętrznego z wbudowaną grzałką, dla kostki 30L. Wiem że malutki ale chce zrobić małą kostkę iwagumi - dywan i skały do tego białe tło i nie chce żeby grzałka i filtr ...

Statystyki

Ten temat przegląda 410 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570982
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 410 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.