|
|
Mały experyment - Aquasubstrate
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Dwa miesiące temu kupiłem trzy worki aquasubstrate. W dotyku ziarenka są miękkie dlatego postanowiłem wsypać do plastikowego kubka nieco aquasubstrate i zalałem to wodą. Od razu zauważyłem, że na ściankach pojawił się brązowy osad z podłoża. Przez dwa miesiące uzupełniałem parującą wodę. Dziś wodę wylałem i okazało się, że podłoże rozpada się w palcach przy lekkim nacisku. No i teraz zastanawiam się czy w akwarium po prostu się nie rozpadnie choćby przy sadzeni roślin tworząc chmurę brązowego osadu.
-
Kansol
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Bydgoszcz
hmmm.... ten substrat rozpada się bo taki jest i to ma niby wspomóc ukorzenianie się roślin i jeśli go grubo przysypiesz żwirem to nie powinno się nic dziać chociaż zawsze jest pewne ryzyko ale filtr powinien sobie z tym poradzić w mgnieniu oka;)
-
Gość
●
ASII nie jest podłożem, które należy przysypywać czymś innym.
-

Trezor
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Wrocław
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dziś wysłałem w tej sprawie zapytanie do producenta. Zobaczymy czy i jaka będzie odpowiedź.
-
Kansol
●
Zadaj pytanie w tej sprawie na "bratnim" forum - zobaczymy co powie producent 
-
altum
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Mikołów
Mam pod opieką akwarium w którym jest ASII. Zbiornik jest od września i żadnych zmian w podłożu nie zauważyłem. ...A może jestem ślepy 
-

Paweł
●
- Miasto: Warszawa
Ja "badałem" aquasubstrate ten tańszy. Tak jak pisałem po dwóch miesiącach moczenia ziarenka rozpadają się w palcach.
-
Kansol
●
w zasadzie nie wiem czy ziarenka tego podłoża powinny być super twarde ale baniaczek zalany w połowie czerwca na AS II+ trzyma się super. Podłoże w palcach jestem w stanie rozetrzeć w pył (coś jakby twardsza glina?) nie widzie prawdę powiedziawszy nic w tym nadzwyczajnego... a że jest pył hmm czy przy podłożu ADA nie ma pyłu? jak jest?
-
dAb
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: lbn
mih Kansol napisał(a):Ja "badałem" aquasubstrate ten tańszy. Tak jak pisałem po dwóch miesiącach moczenia ziarenka rozpadają się w palcach.
Poza zwiększoną zawartością mikro ASII niczym się nie rózni od AS. czy przy podłożu ADA nie ma pyłu? jak jest?
Też się daje rozetrzeć w dwóch palcach.
PS. Po prostu podłoża nie są do rozcierania ich w palcach tylko do sadzenia roślin.
-

Paweł
●
- Miasto: Warszawa
Powiązane tematy
Hej
Film długi ponad godzinę, ale jak zwykle fajnie przedstawiony krok po kroku z budowy aranżacji i opieki nad zbiornikiem. Miłego oglądania.
Witam. Przedstawiam moje 5l akwarium które już działa kilkanaście miesięcy.
Akwarium: 17x17x17cm OptiWhite
Oświetlenie: Chihiros Magnetic Lamp
Filtracja: Filtr Aqualighter model nieznany
Co2: zestaw...
Hej
Film pokazuję jak fajnie można zaaranżować mały zbiornik. ?si=etqQaJl7TxK7jGQU
najas-guadalupensis.jpg
Najas guadalupensis, znana popularnie jako Guppy Grass (Trawa Gupików), to jedna z najprostszych i najbardziej wszechstronnych roślin akwariowych, charakteryzująca się błyska...
podloze-aqua-substrate.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże ...
podloze-aqua-substrate-pro.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
Akwarium : opti white 30x30x35cm
podłoże : - substrat podżwirowy tropica (Tropica plant growth substrate),
na spód odrobina podłoża za starego akwarium + bakterie QD BIOBACTER,
na górze żwirek
filt...
military1.jpg
Każdy, kto w swoim akwarium ma zaaranżowane kamienie, korzenie lub inne dekoracje - ma na nich również... glony. Tak, w naszych galeriowych akwariach też są! Przetestowaliśmy wszystko ...
To już moja własna aranżacja założona u kolegi w kręgielni, która pomału się rozrasta. Skałki własnoręcznie zbierane i poklejone z małym działającym wodospadem z piasku.
Akwarium 40x40x50 = 80 l
Oświ...
Witam.
Szukam jakiegoś filtra zewnętrznego z wbudowaną grzałką, dla kostki 30L.
Wiem że malutki ale chce zrobić małą kostkę iwagumi - dywan i skały do tego białe tło i nie chce żeby grzałka i filtr ...
|
|