pokrywa Diversa 150x50cm 4x54W - potrzebna opinia i porada - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

pokrywa Diversa 150x50cm 4x54W - potrzebna opinia i porada

Liczba wyświetleń: 2985·Odpowiedzi: 8
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Majszczur Wa-wa
Witam,
przyszedł czas na zmianę pokrywy (dotychczasow spuchła i niedługo się rozpadnie) .
Mój wybór padł na tę pokrywę :arrow: https://roslinyakwariowe.pl/sklep/os ... -4836.html
czy ktoś z forum ją ma i mógłby mi powiedzieć:
1. czy to oświetlenie wystarczy mi do typowego roślinniaka (teraz mam 0,88W/L a tu jest niecałe 0,5W) czy da się do niej dołożyć jeszcze 2x54W bez wpływu na komfort użytkowania, tzn czy jest tam na tyle miejsca, żeby po dołożeniu dodatkowych świetlówek dało się jeszcze je przesunąć przy pracach pielęgnacyjnych? Bo o ile się orientuję, belki są ruchome/przesuwne?
2. czy jej wysokość umożliwia zamontowanie wiatraczków komputerowych (chłodzenie) o średnicy 10cm. Jeśli nie to jakich?
3. czy jeśli dam szyby nakrywowe nie utrudni to dostępu do akwa?
4. jak pokrywa jest mocowana na akwarium - w opisie na stronie producenta jest informacja że nalezy ja przymocować do akwa silikonem czego nie bardzo rozumiem - tzn przykleja się ją na stałe do szyby?
5. czy jest na tyle wytrzymała, że zniesie ciężar wylegującego się 10kg kota ?
6. czy w ogólle warto?

bardzo dziękuję,
MAgda
:arrow: moje https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=25387 :arrow: http://majszczur.posadzdrzewo.pl
Obrazek Piszę poprawnie po polsku, a przynajmniej się staram

Majszczur
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wa-wa

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Adamynas Płock

06 lip 2009, 20:16   (#2)  

Ad 6. :twisted: ja bym się naprawde zastanowił nad takim rozwiądaniem - drogo i jak planujesz dołożyć światła wyjdzie jeszcze drożej - może jakaś lampa nad akwa :?: coś wiszącego. Na alegro znajdziesz dobre lampy w dobrej cenie

Ad 2. przy wiszącej lampie nie trzeba wiatraczków :D O ile się orientuje to standardowa wysokość takich pokrych to około 10 cm
Ad 3. przy wiszącej lampie szyby będą psuć efekt, ale jak to sie ma to tej pokrywy to nie mam pojęcia - może być problem z dostępem
Ad 4. :shock: nie rozumiem jak to na silikon :?: normalnie pokrywy opierają się na akwa (zachodzą kilka cm zasłaniając tafle wody)
Ad 5. 10kg kota -yyyy znaczy masz w domku małego Geparda Czestera czy co? a da rade tam wejść hehe żarcik oczywiście - wytrzyma, w końcu to aluminium. Przy lampie wiszącej jest już kłopot z kotkiem bo pewnie bedzie próbował naśladować panią :p i ganiać biedne rybki

Ogólem wybrałbym inne rozwiązanie, szczególnie za takie $$
pozdrawiam

Adamynas
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Płock

Majszczur Wa-wa

06 lip 2009, 20:45   (#3)  

OK... czyli ani słowa na temat :roll:
1. czy mogę poprosić o opinię osoby posiadające tą pokrywę, lub przynajmniej mające z nią fizycznie do czynienia?
2. czy mogę poprosić o darowanie sobie uwag, że lepiej wiszącą. Nie zadałam pytania o oświetlenie ogólnie tylko WYRAŹNIE napisałam że chodzi mi o POKRYWĘ, czyli COŚ CO POKRYWA akwarium (między innymi dlatego, że mój wielki kocur z rozpędu wskakuje na pokrywę i permanentnie poleguje na tej którą teraz mam, a poza tym mój niesforny synek z przyjemnością oglądałby swobodne opadanie przeróżnych przedmiotów na dno).
3. czy mogę prosić (tak na przyszłość) o darowanie sobie uwag, że mogę sobie sama zrobic taniej (nie mogę, bo: ani nie potrafię , ani nie mam czasu na majsterkowanie, a ta pokrywa DIY, którą mam od pół roku właśnie się powoli rozpada, więc w moim przypadku nigdy więcej samoróbek :twisted: ) Przejrzałam w necie bogatą ofertę gotowych pokryw w tym rozmiarze i ta wydała mi się optymalna ale nie mam możliwości zobaczyć jej na żywo przed zakupem, stąd założony temat na forum.
4. poproszę konkretnie i na temat :)

dziękuję,
MAgda
:arrow: moje https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=25387 :arrow: http://majszczur.posadzdrzewo.pl

Majszczur

Adamynas Płock

06 lip 2009, 21:04   (#4)  

Majszczur napisał(a):OK... czyli ani słowa na temat :roll:

*standardowa wysokość takich pokrych to około 10 cm
*może być problem z dostępem, dostępem do szyb nakrywowych a co za tym idzie do akwa
*pokrywy opierają się na akwa (zachodzą kilka cm zasłaniając tafle wody)
*10kg kota - wytrzyma

:evil:

Adamynas
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Płock

Majszczur Wa-wa

06 lip 2009, 21:32   (#5)  

No dooobra Adamynas ... trochę na temat było :wink:
... ale za mało żeby mi pomóc podjąć decyzję o zakupie tej, a nie innej POKRYWY

a'propos tego przyklejania na silikon, tez nie rozumiem po co to uszczelniać, ale producent zaleca :arrow: http://www.diversa.info.pl/zasoby/attac ... lus_PL.pdf

Majszczur

cherry_ukasz Rzeszów/Kraków

06 lip 2009, 22:19   (#6)  

Witam,
Też miałem taki dylemat miesiąc temu jak rozpadł się mój Wromak... ale jako, że jeszcze sam za dużo kasy nie zarabiam, 1200zł na pokrywę 100x40 ze światłem 4x39W to było dużo za dużo...
Co do pokrywy, którą proponujesz:
1. No wszystko ładnie pięknie, ale właśnie belki opierające się na akwarium będą Ci przeszkadzać w pracy - nie ma co się oszukiwać. Przynajmniej jedną będziesz musiała wyciągać jak dodasz to dodatkowe 2x54W, żeby móc spokojnie lawirować w akwarium rączkami :)
2. Belki też przydałyby się z odbłyśnikami, żeby przy pracy w akwarium Cie nie oślepiało a przede wszystkim by światło było kierowane tam gdzie trzeba.
3. W standardowych pokrywach nie masz jednak żadnego chłodzenia. Ja też nie miałem i temp. pod pokrywą przy 3x30W w lecie sięgałą 29-30 stopni. Teraz, przy 4x30W przy 2x6cm wiatraczkach komputerowych jest max 27. To mówi samo za siebie

Więc nie odradzam, ale bym się zastanowił. Ja wykonałem wkońcu pokrywę sam. Jest funkcjonalna, estetyczna a przede wszystkim taniej. No i znam użytkowników pokryw ze spienionego PCV i po 3-4 latach użytkowania dalej wyglądają te pokrywy estetycznie :)
...Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia...

cherry_ukasz

Miasto: Rzeszów/Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
askpl Łódź

07 lip 2009, 07:54   (#7)  

Witam,

Mam prawie taką samą pokrywę z tym że profilowaną.

1. Myślę że w zupełności wystarczy
2. Pokrywa ma z miarą w ręku około 10 cm. Jest profilowana od środka, więc równej powierzchni na montaż wiatraków zostaje poniżej 6-7 cm. Na moje oko ogólnie będzie ciężko.
3. Jest taka możliwość ale długość szyby i szerokość musi być zdecydowanie mniejsza ok 135 x 45 ponieważ pokrywa nachodzi na akwarium ma około 2 cm z wyprofilowanymi progami. Podsumowując, nie polecam szyby nakrywkowej, problem będzie duży z wyjęciem szyby.
4. Jak jak napisałem są profilowane progi i nachodzą na akwarium około 2 cm. Niie trzeba nic kombinować z mocowaniem, pięknie się trzyma :)
5. U mnie przez pewien czas stało akwarium 10l i było ok
6.

Na plus:
- ładny estetyczny wygląd
- solidnie wykonana

Na minus:
- przy dwóch belkach zapomnij o tym że dostaniesz się do akwarium (jedną zawsze musisz odkręcić)

- dziury na węże są zbyt oddalone od rogu i są bardzo wąskie. Trzeba się trochę nakombinować jeśli chcesz założyć np. eheim set 1 +2

- świetlówki (t5 54w) na belce ustawione są centralnie, boki akwarium są niedoświetlone, wymagana raczej przeróbka (przynajmniej ja tak zrobiłem) Jedna max w lewo druga max w prawo itd.

- kable z belki wychodzą z boku, więc jeśli założysz odbłyśnik będzie problem z ustawieniem go jak należy.

- stateczniki zdecydowanie powinny być na zewnątrz, a nie w belce.

- belki już na starcie miały przebicia :D

Jeśli będziesz chciała wrzucę fotki jak wrócę z pracy.

askpl
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Łódź

Trezor Wrocław

07 lip 2009, 08:53   (#8)  

Magda... wiem, że nie na temat, ale pomyśl nad: http://www.zoolight.pl/product-pol-28-POKRYWA-ALUMINIOWA-CZARNA-150x50.html
Dużo większe możliwości manewrowania w akarium, przy takiej samej możliwości konfiguracyjnej.
"Wiem, że nic nie wiem". Ale próbuję się dowiedzieć... ;)

390l - http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?p=456424

Trezor
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Wrocław

Majszczur Wa-wa

07 lip 2009, 09:08   (#9)  

Wielkie dzięki Panowie, w szczególności askpl :D
Jak to zwykle bywa, kiedy człowiek zasięgnie opinii zaczyna mieć coraz większe wątpliwości :roll:

ad1. :D
ad2. :?
ad3. myślałam o 2-3 szybkach, ale skoro nie wchodzi to w grę, a i montaż wiatraczków problematyczny to jak poradzić sobie z nadmiernym skraplaniem (rano powierzchnię wewnętrzną obecnej pokrywy mam mokruteńką) ???
ad4. :D
ad5. :D
ad6. ....

z tego co na minus:
- mówisz o konieczności odkręcania jednej belki z pokrywy standardowej (4x54W) czy z wersji wzbogaconej tak jak ja chciałam (+ 2x54W) ?
- nie wiem co to jest eheim set 1+2 :oops: ale ja mam kubeł eheima z wężami 16'-21' więc ...?
- centralnie ustawione świetlówki to rzeczywiście porażka, ale może zamawiając pokrywę można od razu poprosić o montaż naprzemienny (zapewne za dopłatą)?
- mogę zrezygnować z gotowego (asymetrycznego) odbłyśnika na rzecz folii , którą wykleję całą pokrywę od wewnątrz i wtedy chyba problem z głowy.
- że stateczniki są wewnątrz to tragedia (nie przypuszczałam, że za tą cenę może być taka wtopa :evil: ) przecież to dodatkowe źródło ciepła pod pokrywą :evil:

Oczywiście fotki szczegółów mile widziane!

Czyli nie ma na rynku pokrywy idealnej bądź mocno zbliżonej do ideału :?

M.

edit:
Trezor napisał(a):Magda... wiem, że nie na temat, ale pomyśl nad: http://www.zoolight.pl/product-pol-28-POKRYWA-ALUMINIOWA-CZARNA-150x50.html Dużo większe możliwości manewrowania w akarium, przy takiej samej możliwości konfiguracyjnej.

dzięki Wojtek, ale macałam osobiście tą pokrywę (mieszkam blisko tego sklepu) i nie przypadła mi do gustu, ale może nie miałam dostatecznie sprecyzowanych oczekiwań, bo to było na początku mojej "akwarystycznej kariery po latach" ;) No i wychodzi zdecydowanie drożej (cena z linku jest tylko za sam korpus), ale może warto jeszcze raz ją obejrzeć...

Majszczur

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

YouTube

Film Test Zenona - Lampa Diversa BT

Jacek Pawłowski w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1279
Hej Nowa lampa firmy Diversa. &t=?si=9nw40-sS8azy5Gge
SAVE_20220213_105829.jpg

Różnice oraz opinia.

explosion_x w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6748
Witam, czy zakup aquastel oświetlenie led glass plant 18w 70cm to dobre rozwiązanie jako tańszy zamiennik aquael plant 16w?? Akwarium 112 l. Pierwsza lampa aquael sunny 16 w. Rośliny wszystkie wybrane...

Pokrywa z oświetleniem LED diy.

przemx23 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3393
Witam, Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45. Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...

Pokrywa Aquastel - porada

Ucek w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4144
Jako, że to mój pierwszy wątek na forum, chciałbym się z Wami serdecznie przywitać. Z racji, że posiadam więcej czasu oraz trochę miejsca - wracam do akwarystyki po ponad 15 latach. Jestem na etapie ...

Pokrywa i oświetlenie do akwarium 60 l

kajper w Oświetlenie · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 8639
Witam Zawasze chciałem mieć akwarium ale zawsze było jakieś ale ....... Zamówiłem 60*30*36 na dobry początek. Spodobała mi się pokrywa z oświetleniem - Pokrywa aluminiowa AQUASTEL prosta LED (60x30cm ...

Belki led lub pokrywa aluminiowa do akwarium 200l

dominik kantor w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2067
Witam! Zastanawiam się nad rezygnacją z dotychczasowej plastikowej pokrywy w moim akwarium (100x40x50). Planuje zakup dobrej belki led do akwarium roślinnego lub ewentualnie zakup aluminiowej pokrywy...

Pokrywa aluminiowa z Gdańska

Dafnides w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3891
Witam, Jest to mój pierwszy post na forum. Witam wszystkich i pozdrawiam serdecznie. Mam prośbę o pomoc w wyborze pokrywy aluminiowej do mojego nowego zbiornika 120x40x50 (240)l. Czy ktoś z Was miał ...

Świetlówka Diversa led -w czym problem- świeci 2 s

azet w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1541
Witam. Pytanie do elektryków. Jakiś czas temu , kupiłem w 2016 https://sklep.roslinyakwariowe.pl/expert-modernizacja-pokrywy-130cm-p-27849.html Od jakiegoś czasu, belka zapalała się na 1 s , i gasła...

Porada w budowie belki power LED.

andrzejkowac w Oświetlenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 9843
Naszła mnie ochota na budowę nowej belki Ma być już bardziej profesjonalnie z zasilaniem 24V i TC420. Ze względu na słaba znajomość elektroniki szukam prostego układu ,bez zbędnych elementów i oblicz...

Pokrywa LED 70X35

farello w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2653
Chcę zamówić z firmy Aquastel pokrywę na wymiar do baniaka 70X35X40 cm. Oświetlenie to lampy LED 2X16W (POWER i PLANT) o długości 65 cm. Planuję mchy, minipelię, mikrosoria, bolbitis, kryptokoryny i m...

Statystyki

Ten temat przegląda 310 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 310 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.