|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Mam pytanie do doświadczonych akwarystów. Czy zmieszanie jakichkolwiek nawozów, soli w akwarium (używam mikroelementów planta activ, KNO3 i KH2PO4 i chodzi o jednoczesne podanie) mogło spowodować mleczną zawiesinę w akwarium? W szczególności jest on przy dnie blisko miejsca w którym mam dozowniki nawozów, które ostatnio sprawiają problemy. Wyszłam z domu rano i po powrocie wieczorem zauważyłam to nawet przy zgaszonym świetle:(. Nigdy nie miałam takiego problemu, a rośliny rosną dobrze bez glonów, tylko czasem jest trochę pyłu na szybach. Rybki z krewetkami też w porządku. Ogólnie to wygląda to tak jak po dodaniu soli Planta Gainera po podmianie na wodę RO. Jednak jeśli to nie wytrącenie tych soli, to co to może być? Bo chyba pierwotniaki by się tak z niczego nie wzięły, a w akwarium nic nie zmieniałam od miesięcy, więc tylko te nawozy przychodzą mi do głowy:( Proszę w takim razie o pomoc.
-
Madziara
●
- Ranga: Poznaje temat
Spróbuj zrobić dwa działania testowe.
Do świeżo przegotowanej ostudzonej szklanki wody wlej "Twoją" mieszankę nawozów /proporcjonalną w stosunku do wielkości jaką lejesz do akwarium/.
Do drugiej szklanki zaczerpnij wody z akwarium -odstaw, będzie to wzorzec odniesienia barwy do porównania ze szklanką trzy dnia następnego.
Do trzeciej szklanki w, którą zaczerpniesz wody z akwarium wlej taką samą porcję nawozu jak do pierwszej szklanki. Sprawdź w momencie wlewania czy w obu następuje taki sam poziom zmętnienia. Odstaw obie szklanki na dobę do "wyklarowania" , a następnego dnia sprawdź czy w szklance z "akwariuwką " woda zmętniała w sposób większy niż to wynikało z naturalnego zabarwienia wody przed podaniem nawozu- tu przyda się szklanka dwa .
Jeżeli barwa/zmętnienie w szklankach 1 i 3 jest taka sama to "przebarwianie " spowodowane nawozami . Jeżeli w szklance 1 woda się wyklarowała, a w szklance 3 woda jest widocznie mętniejsza jak w szklance 2 to raczej wina pierwotniaków. Przy całkowitej ciemności w pokoju (nocy) jeśli oświetlisz szklankę 3 światłem przechodzącym silną latarką na ogół widać "pomykające" drobiny....zanieczyszczenia "mechaniczne" na ogół "leżą klockiem na dnie" lub unoszą się bezwładnie/konwekcje cieplną pomijam/.
-
Gość
●
Chyba trochę za późno:( Podmieniłam wczoraj ok 30l wody na 126l w akwarium i dzisiaj woda jest jak zwykle krystaliczna. Problem w zasadzie zniknął i teraz jestem praktycznie pewna, że coś się wytrąciło albo za dużo wlało, ponieważ to co było przy dnie, w czasie kiedy przygotowywałam wodę RO rozprzestrzeniło się na akwarium w raz z ruchem wody i w miarę upływu czasu klarowało. Zobaczę co będzie się działo dzisiaj wieczorem;), bo rozumiem, że pierwotniaki tak łatwo by nie zniknęły po podmianie?
-
Madziara
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mówię nie !
Ostatnio edytowano 31 lip 2009, 18:49 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz
-
Gość
●
Praktycznie całe dno jest pokryte roślinami, więc pewnie nie jest tam za czysto. Myślę, że skoro cały dzień jest w porządku to chyba rzeczywiście coś z tymi nawozami, może pokombinuję i posprawdzam co z czym mogło tak przereagować;) Ale dzięki wielkie za pomoc.
-
Madziara
●
Powiązane tematy
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Witam. Od pół roku stoi akwarium, od 4 miesięcy zamieszkały tam Redki. Woda z kranu przez ok 5 miesięcy, później kupiłem filtr RO i podmieniam na wodę RO. Podłoże to żwirek naturalny. Korzeń brzozy ba...
Witam serdecznie,
Akwarium bardzo amatorskie, założone 22.07.2024.
Zestaw gotowy AQUAEL LEDDY 60XL - 60 x 30 x 40 cm (zmieniony wyłącznie filtr)
Filtracja AQUAEL Turbo Filter 500 filtr wewnętrzny - t...
Hej, piszę tutaj ponieważ nie mogę sobie poradzić z mleczną wodą w moim zbiorniku, powoli tracę cierpliwość już, a więc kilka słów o moim zbiorku.
Gdy wleje Tetra Crystal Water woda klaruję się na 1 d...
Cześć
Ciekawostka dlaczego woda różni się parametrami od tych podanych w wodociągach. To ma też przełożenie dla naszych zbiorników.
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
Czy woda może znaleźć się w czaszy (dzwonie?) dyfozora (w sensie dostać się do niej przez spiek ceramiczny), czy takie coś nie powinno się stać?
|
|