K2SO4 od d4ni3l89, krewetki zdechły - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

K2SO4 od d4ni3l89, krewetki zdechły

Liczba wyświetleń: 4184·Odpowiedzi: 17
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Cześć,

Kupiłem jakiś czas temu od niego K2SO4.
Wcześniej miałem od Ridiana - jego towar był bardziej żółtawy.
Towar od d4ni3l89 jest biały jak śnieg.

K2So4 podaję w tych samych dawkach od ok 1 roku i przewinęło się już od 3 roznych sprzedawców.

Po wsypaniu 2 tyg temu K2SO4 od d4ni3l89 2ml proszku rozpuszczonego dla 240litrów (ok 200netto) do akwarium mocno zarośniętego, holenderskiego, zdechły dwie krewetki, reszta straciła orientację. Odratowałem je wkładająć do czystej wody.

Podyskutowałem trochę ze sprzedawcą, który zarzekał się że towar jest pewny. OK pomyślałem, przypadek. Po 2 tygodniach, czyli dziś wsypałem znowu ok 2ml uprzednio rozpuszczając i krewetek już nie mam.

UWAŻAJCIE i powiedzcie co to może być
CHodzi o krewetki AMANO

malai

21 cze 2009, 22:08   (#2)  

Witam,

Pewnie zbytnio upraszczam, ale.... Nawet K2SO4 z ogrodniczego nie powinien zawierać toksycznych substancji. Czytaj tu:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... highlight=

W sklepie gdzie pracuję używamy dużo "środków chemicznych" np. siarczan miedzi. Na każdej butelce jest etykieta, co, jak i dlaczego. Większość tych związków zawiera śladowe ilości np. Ołowiu, Miedzi itd. Mówimy o poziomach 0.000xx %.

W akwarium sklepowym używam tonami K2SO4[od ok. 6 miesięcy] z ogrodniczego. 2 krewetki Amano mają się b. dobrze. Nie wyglądały i nie wyglądają na zestresowane.

zvirus
Ranga: Aktywny użytkownik

zulix Rzeszów
malai napisał(a):powiedzcie co to może być.

Zanieczyszczenia w tzw. nawozach nie są zwykle tego typu aby mogły spowodować przy ich "mikrośladach" zatrucie obsady. Stąd nawet nawozy ogrodnicze są powszechnie stosowane w akwarium. Nie jest jednak wykluczone, że jakaś kombinacja twoich czynności spowodowała padanie obsady. Jeżeli jednak nie to można ewentualnie sprawdzić co to jest za substancja. Nie wiem skąd jesteś więc pewnie nie mógłbym ci pomóc osobiście.

Niestety biała substancja = takich substancji są setki tysięcy. Jeżeli możliwa jest jakakolwiek pomyłka to najbliżej temu mogą być takie substancje szkodliwe jak:
- siarczyn sodu/potasu. Roztwór wodny powinien wydzielać dwutlenek siarki a więc mieć wyraźny zapach. Po dodaniu mocnego kwasu (np. siarkowego) zapach by się wzmagał.
- sole amonowe, np. siarczan amonu. Tutaj dodajesz do roztworu nawozu kilka granulek tzw. kreta ze sklepu chemicznego i ogrzewasz. Wyraźny zapach amoniaku świadczy, że to sole amonowe.
Wszelkie testy robisz w rękawicach ochronnych i okularach aby sobie nie narobić krzywdy a później zmywasz dużą ilością wody.

Tyle potrafię poradzić bez "twojego, spodziewanego się" dostępu do laboratorium chemicznego.
Kalkulator do nawozów i "chemii wody": http://podforak.rzeszow.pl/upload/nawoz ... a_wody.xls - nowa wersja z 10.03.2012
Podkarpackie forum akwarystyczne: http://podforak.rzeszow.pl

zulix
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Rzeszów

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
D4ni3l Gdańsk

22 cze 2009, 17:55   (#4)  

Witam,
Nie sprzedaję innych soli, prócz k2so4 i mgso4 więc na pewno był to K2SO4.

Z K2SO4 które sprzedaje korzysta wiele osób i nikt nie ma problemów :)
Pozdrawiam,
-Daniel.
-D4ni3l-

D4ni3l
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Gdańsk

zulix Rzeszów

22 cze 2009, 18:27   (#5)  

W sumie też (poza zamianą substancji i odrzuceniem działań konkurencji) nie widzę możliwości zatrucia obsady nawet jakby czystość soli była podejrzana.
Te 2 ml soli to na prawdę mało i obecność śladowych zanieczyszczeń nie powinna mieć żadnego wpływu na życie zwierzątek, szczególnie, że wiem jak produkuje się K2SO4 w przemyśle i stąd jakie może mieć zanieczyszczenia (na pewno nie są to metale ciężkie).

Tym niemniej jest to jednorazowa dawka rzędu 4,5 ppm potasu i 5,5 ppm siarczanów. Nie próbowałem dawać jednorazowo takich dawek więc i wytrzymałości krewetek na takie zabiegi nie znam. Może to za dużo - taki szok dla nich? Może ktoś potwierdzi wpływ dużego dozowania bądź jego brak na zachowanie się krewetek.

P.S. Wpływ MgSO4 byłby jeszcze mniejszy.
Kalkulator do nawozów i "chemii wody": http://podforak.rzeszow.pl/upload/nawoz ... a_wody.xls - nowa wersja z 10.03.2012

zulix

22 cze 2009, 18:55   (#6)  

mówię nie!
Ostatnio edytowano 31 lip 2009, 18:54 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz

Gość

zulix Rzeszów

22 cze 2009, 20:49   (#7)  

W sumie też potwierdzasz małe ryzyko zatrucia bardziej zanieczyszczonymi produktami a także większymi ilościami nawozu.
Tak więc "przypadek" kolegi może zostać z gatunku "niewytłumaczalnych". :cry:

zulix

22 cze 2009, 23:30   (#8)  

Koledzy akwaryści, przykro mi jak takie rzecz się dzieją.
Nie będę tutaj dochodził swoich racji. Nie zamierzam też tego tak zostawić.

CZY SPRZEDAWCA MA CERTYFIKAT NA JAKOŚĆ WYSTAWIANYCH PRODUKTÓW? CZY MA UDOKUMENTOWANY PROCES PRODUKCJI?

Nie oczekuję waszego wsparcia/potwierdzenia/zaprzeczenia. U mnie stało się co się stało.
Co z tego że masz zadowolonych klientów???
Jeśli ktoś sprzedaje w sklepie jedzenie i nagle sprzeda zatrute i zginie dziecko, to na dziecko zrzucisz winę??????????????????????????

Nie sprzedaję K2SO4 i nie jestem konkurencją!

Za dużo głosu jak na jednego człowieka, ponieważ straciłem za towar ok 10zł łącznie, wyjąłem 5 zdechłych krewetek Amano (6zł sztuka) reszty nie widać.

Wszystkie testy wody robię zestawami Sera (jeśli robię) bo jestem na tyle doświadczony, że nie muszę ich robić. NO3 jest OK. Wodę osmotyczną używam na 50% z kranówą a krewetki ODŻYŁY po niej właśnie a nie zdechły, żeby nie było wątpliwości

Na początek link do zdjęcia z wczoraj (wczoraj robiłem drugie podejście):
Obrazek

Akwarystyką zajmuję się ładnych parę lat. K2SO4 stosuję już sporo czasu. Wcześniej od innych sprzedawców tym razem od ciebie (NAWET NIE PODAJĘ NAZW INNYCH SPRZEDAWCÓW). Zawsze było OK. Po
wsypaniu twojego K2SO4 do zbiornika zdechło parę krewetek (nie wiem
dokładnie jak szybko), natychmiast jak to zauważyłem podmieniłem 50% wody. NIESTETY nie wezmę od sąsiadki wody osmotycznej więc musiałem wlać kranówę, lepsze to niż ten twoj proch!!!Krewetki odżyły po jakimś czasie. Potem wsypywałem K2SO4 które jeszcze gdzieś tam mi na dnie torebki zostało od kogoś innego.

Pomyślałem.. skoro jesteś taki pewny, że to przypadek, to może masz rację...

Krewetki jadły sobie w spokoju w akwarium jak codzień i wsypałem... niby
nic się nie działo. Po krótkim czasie kilkunastu minut, następne trupy
krewetek pojawiły się w przedniej części akwarium. Tym razem nie podmnieniałem wody, myślałem że to ostatnie niedobitki. Dziś zauważyłem jeszcze dwie żyjące!!!!. I mogę na nich udowodnić, że mam rację - chcesz?.

Dawka 2ml K2SO4 (jak zawsze) rozpuszczone w wodzie z akwarium dla 200netto.

Rybkom oczywiście nic się nie dzieje i tutaj sprzedawca ma rację,
zarzekając się że one żyją, moje też żyją ale krewetki zdechły.

malai

D4ni3l Gdańsk

22 cze 2009, 23:37   (#9)  

Przykładowy post z innego forum (użytkownik bitter):

"Potwierdzam, że potasik dobry, leje codziennie i nic nie zdycha (również krewetki)"

Więcej nie trzeba się wypowiadać.
Pozdrawiam,
-Daniel.
-D4ni3l-

D4ni3l

22 cze 2009, 23:39   (#10)  

D4ni3l napisał(a):Przykładowy post z innego forum (użytkownik bitter):

"Potwierdzam, że potasik dobry, leje codziennie i nic nie zdycha (również krewetki)"

Więcej nie trzeba się wypowiadać.
Pozdrawiam,
-Daniel.

No nie trzeba, bo śmieszne jest tłumaczenie typu: u niego działa... To tak jak z lekarstwami... Co z tego że jednego coś leczy jeśli drugiego zabija?

malai

23 cze 2009, 17:01   (#11)  

Dziwna sprawa. Ja tu nie widzę innego wytłumaczenia, niż przypadkowa pomyłka proszków. Bo, że celowa to nie uwierzę, bo i po co miałaby być? Ja też używam K2SO4 ogrodniczego, zanieczyszczonego i to nawet nie w postaci sypkiej soli (bo nie dostałem), ale takich granulek, które dość ciężko rozpuszczają się w wodzie. Jest naprawdę brudny. O swoich odczuciach dotyczących wpłwu nadmiaru K2SO4 (a raczej siarczanów) na stan roślin już pisałem, ale nigdy nie zauważyłem jego złego wpływu na ryby bądź krewetki, chociaż czasami lałem naprawdę dużo.

Kurde wypadki się zdarzają, więc nie bądźmy tacy surowi w ocenie, tym bardziej, jeżeli to był jednorazowy przypadek. I nie stawiajmy w jednym szeregu życia ludzkiego i krewetki. Zachowajmy rozsądek. A sprzedawcy radziłbym jednak sprawdzić, czy nie doszło do jakiejś przypadkowej zamiany, aby w przyszłości uniknąć niemiłych sytuacji.

rudolf

23 cze 2009, 18:05   (#12)  

Kupiłem od tego allegrowicza K2SO4 w sob 28 mar 2009 i też był śnieżny proszek. Zrobiłem jak zwykle i dawkuję do teraz nic z moimi rybciami ani krewetkami złego się nie dzieje. Roztwór 250ml wody + 3 łyżeczki K2SO4 dawkowanie 6ml ma 182L brutto wody. Nie zauważyłem dziwnego zachowania żadnych. Czyli może to coś inne ? nie wiem ale u mnie jest ok

Thorn76

23 cze 2009, 19:58   (#13)  

Thorn76 napisał(a):Kupiłem od tego allegrowicza K2SO4 w sob 28 mar 2009 i też był śnieżny proszek. Zrobiłem jak zwykle i dawkuję do teraz nic z moimi rybciami ani krewetkami złego się nie dzieje. Roztwór 250ml wody + 3 łyżeczki K2SO4 dawkowanie 6ml ma 182L brutto wody. Nie zauważyłem dziwnego zachowania żadnych. Czyli może to coś inne ? nie wiem ale u mnie jest ok

No właśnie.

Malai sory za głupie pytanie, ale nie dodałeś może przypadkiem do wody czegoś co zawiera miedź? Objawy przez Ciebie opisane mi pasują do miedzi, kiedyś w czasach niewiedzy to przerabiałem na krewetkach. Rybom nic nie będzie, ale krewetki szlag trafi. Może dodałeś sporo Symfoni Złotej, albo jakiś środek na glony np. Algin?

rudolf

Waldek Wrocław

24 cze 2009, 13:11   (#14)  

Sprawdźcie zawartość azotanów w akwarium (lub po godzinie niezbyt stężony roztwór tej soli), bo może był to KNO3 (biały proszek), a nie K2SO4. Jeśli ten proszek łatwo rozpuścił się w wodzie, to prawdopodobnie nie był K2SO4. Krewetki są dosyć wrażliwe i mogło im zaszkodzić wiele czynników np. większa podmiana wody, przy niezbyt czystym akwarium o dawno nie zmienianej wodzie. K2SO4 też nie wykluczam, ale nie po jednorazowym podaniu 2 cm3 na 80 l wody.
Pozdrowienia
Waldek

Waldek

Miasto: Wrocław

D4ni3l Gdańsk

24 cze 2009, 16:34   (#15)  

rudolf napisał(a):Dziwna sprawa. Ja tu nie widzę innego wytłumaczenia, niż przypadkowa pomyłka proszków. Bo, że celowa to nie uwierzę, bo i po co miałaby być? J

Pisałem w poprzednim poście. Sprzedaję K2SO4 i MgSO4, które przypomina bardziej cukier niż biały pył, więc pomyłka nie jest możliwa.
Waldek napisał(a):bo może był to KNO3 (biały proszek), a nie K2SO4.

Nie posiadam w ogóle KNO3.

Konkurencja i tyle,
pozdrawiam.
-D4ni3l-

D4ni3l

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
zulix Rzeszów

26 cze 2009, 10:32   (#16)  

malai napisał(a):Nie będę tutaj dochodził swoich racji. Nie zamierzam też tego tak zostawić.
...
Nie oczekuję waszego wsparcia/potwierdzenia/zaprzeczenia.

To po co tu piszesz skoro od nas nic nie chcesz? Są inne instytucje do tego typu zgłoszeń, badania dowodów itd. Czy mamy osądzić któregoś z was na zasadzie "kogo lubimy bardziej"?
Dopóki nie będzie wyroku sądu to wątek może być traktowany jako pomówienie i też możesz oczekiwać, że adresat może też tego "tak nie zostawić". Rozgrywki proszę więc na priva albo w sądzie bo przecież... od nas nic nie chcesz.
Chodziło pewnie o to, aby pojawiło się 100 postów od problemów innych kupujących, ale tak się niestety nie stało. Reszta dyskusji na forum jest więc zbędna. Wybacz, ale powyższym tekstem przestałeś być dla mnie wiarygodny. Emocje emocjami ale sprawy załatwia się inaczej i po pierwsze "gdzie indziej".
Dla jasności: nie znam nikogo z tego wątku, nic nie kupowałem, nic nie sprzedaję. Zaciekawił mnie wątek w sensie poznawczym, ale teraz już mi się nie podoba i się trwale żegnam.

zulix

lubusik Bolszewo/k. Wejherowa

27 cze 2009, 21:09   (#17)  

no to sie zgadza ze kolega to się chyba trochę za daleko zagalogowal z tą wypowiedzią ....

lubusik

Miasto: Bolszewo/k. Wejherowa

cherry_ukasz Rzeszów/Kraków

27 cze 2009, 22:24   (#18)  

Tu kolega zwala winę na K2SO4. A ja Wam powiem, że miałem pomór krewetek a wszystko dawałem jak zawsze!! Woda podmieniana co 2 tygodnie i tak wszystko jechało od 5 miesięcy. A tu nagle 4 AMANO padły, 9 karłowatych !! i to jednego dnia, wciągu 2 godzin!! woda była nie podmieniana 10 dni więc nie podmianka.
Więc ja bym radził koledze nie osądzać tak tego K2SO4. Ja sam do tej pory nie znalazłem wytłumaczenia dla tego przypadku
...Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia...

cherry_ukasz

Miasto: Rzeszów/Kraków

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

112 K.jpg

K2SO4 - pierwsze kroki w nawożeniu

ostek w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2659
Za kilka dni stuknie 4 miesiace jak zalałem baniak. Miał być LT, akwarium na ziemi ogrodowej, bezobsługowe. Niestety już wiem, że to klasyczny LT nie jest. Od miesiąca leje Carbo, a za chwilę będę zmu...
3mlna10l.png

Siarczan potasu K2SO4 jako substytut nawozu firmowego

Angry Birds w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1758
Witam, mam pytanie czy firmowy potas z AA K+ można zastąpić roztworem K2SO4 ( podobno czystym w 99% ), czy roztwór tego siarczanu będzie bezpieczny dla ryb i roślin tak jak nawóz firmowy? Pozdrawiam...
IMG_0330.JPG

K2SO4 - 3 pytania

kristofer w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2194
Szanowni forumowicze, Czy nadmiar siarki z K2SO4 może być odpowiedzialny za: a) palenie stożków u niektórych roślin b) długie zielone nitki c) mniejszy rozmiar blaszki liściowej ? Najbardziej drę...

KNO3, KH2PO4, K2SO4- jaki producent/sklep w UK lub PL

bartosz34 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2300
Witam, używam u siebie makro, które nabywałem od osoby która chwilowo zamknęła swój "domowy sklepik" i poszukuję sprawdzonego producenta lub sprzedawcy (UK lub Polska) który ma w swojej ofer...

CSM+B i K2SO4 na 30l

guzi75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1219
Witam temat pewnie z 1000000 albo i więcej przerobiony ale jak czytam to mętlik mam w tych wyliczeniach pewnie na forum są tacy co z akwarium nie mają problemów więc proszę o prostą pomoc z konkretnym...

K2SO4 i mieszanie soli

aaaaaaaaaa w Nawożenie · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 7480
Wyjasni mi ktos.. Chce rozrobić Potas.. czyli k2sO4... w kalkulatorze pokazuje mi.. a raczej wymusza ze jesli chce miec 20mg w akwa to muszę dac 10ml dziennie to musze rozpuscic w 500ml az 46.8g ... n...

Nawóz potasowy,k2so4,khco3,k2co3?

michalek206 w Nawożenie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 10189
Witam.Chciałbym zapytać o potas.Chcę zrobić sam nawozik potasowy,i teraz stoję przed dylematem czy kupić K2SO4,KHCO3 czy K2CO3?chciałem te sole rozpuścić w destylce.Czym się te sole różnią?która ewent...

Test soli K2SO4 testem na NO3

king1000 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 1797
Kurcze, miałem podejrzenie, że przy rozrabianiu soli pomyliłem butelki i wlałem KNO3 do butelki po potasie, zrobiłem test na NO3 na potasie i wyszlo mi 1-5. Czy to normalne? Skąd NO3 w K2SO4?

Wyliczenia K2SO4 - kalkulator Estimative Index ?

Anonim 35279 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 3743
Poszukuję potwierdzenia moich wyliczeń wg. kalkulatora EI. A mianowicie chodzi tylko i wyłącznie o siarczan potasu K2SO4. Mam sole 100g i rozrabiam to w 1 litrze wody destylowanej (od czego zależy ta ...

Dozowanie K2SO4

MCU w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1336
Witam, Akwarium netto 330L Oświetlenie: grolux , sylvania luxline 830 , Narva 865 , Wszystkie 54 watowe łącznie 162 watty , łączny czas świecenia 12 h. CO2 podawane 24/h Podłoże : żwirek 2-3 mm i sub...

Statystyki

Ten temat przegląda 305 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 304 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.