restart zbiornika - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

restart zbiornika

Liczba wyświetleń: 5873·Odpowiedzi: 24
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
poczatkujacy.pniewy pniewy wlkp

10 cze 2009, 17:47 restart zbiornika  (#1)  

witam:) planuje restart zbiornika poniewaz ten co mam popadl w ruine przez brak czasu a po za tym dziecko bralo w nim udzial:) moze ktos mi poradzi i pomoze jak zaczac jaki typ wybrac i moze troche o podlozu itp. zbiornik 400 l oswietlenie 2 razy 70 w hqi filtr tetra 1200 grzalka atman 300 wat

poczatkujacy.pniewy
Ranga: Początkujący

Miasto: pniewy wlkp

mikit Biała Podlaska

12 cze 2009, 19:23   (#2)  

140w na taki zbiornik nie da ci hodować zielska wymagającego, raczej anubiasy, microzoria, bolbitisy, zwartki, żabienice z tych większych, valisnerie, mchy czyli zielsko mniej wymagające. na pewno coś jeszcze da się tam wsadzić ale to zależy od twoich preferencji i upodobań i tego co chcesz z tym wielkim szkłem zrobić.

co do porad to polecam czytać, czytać i jeszcze raz czytać :D
Od czasu stworzenia Internetu, ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

mikit
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Biała Podlaska

12 cze 2009, 20:23   (#3)  

dzieki. interesuje mnie taki zbiornik ktorynie wymaga duzo opieki bo moge nim zajmowac sie tylko w weekendy:( a moze przejsc na lt troche czytam ale nie wiem czy to mi sie uda. pomozcie i doradzcie

poczatkujacy.pniewy

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mikit Biała Podlaska

12 cze 2009, 21:03   (#4)  

podaj dokładne wymiary szkła. co chcesz w nim hodować. jeżeli myślisz o LT to te ziele co wymieniłem nie wymaga żadnej obsługi, żwir, światło, woda, może jedynie zwartki czy żabienice polubiłyby coś pod korzenie. resztą będą zajmować się ryby.
polecam jakieś korzenie a na nich anubias, mech lub microsoria, bolbitis na tył jako maskowanie dla sprzetu, żabienice [amazonka np.] centralnie w punktach światła, na dno zwartki i jedziemy z akwa które samo będzie rosło [piszę z autopsji].
przejrzyj tematy z akwariami LT i sam zdecyduj. złotego środka nikt ci nie poda ot tak.
Od czasu stworzenia Internetu, ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

mikit

12 cze 2009, 21:13   (#5)  

akwarium ma 150 cm dlugosci i 50 szerokosci i wysokosci.co do roslin to raczej zdam sie nawasze doswiadczenie poniewaz obserwujac allegro te same rosliny na roznych aukcjach maja rozne wymagania:) bardzo interesuja mnie akwaria z motywem wysp

poczatkujacy.pniewy

13 cze 2009, 13:10   (#6)  

mikit napisał(a):140w na taki zbiornik nie da ci hodować zielska wymagającego, raczej anubiasy, microzoria, bolbitisy, zwartki, żabienice z tych większych, valisnerie, mchy czyli zielsko mniej wymagające. na pewno coś jeszcze da się tam wsadzić ale to zależy od twoich preferencji i upodobań i tego co chcesz z tym wielkim szkłem zrobić.

co do porad to polecam czytać, czytać i jeszcze raz czytać :D

MITY MITY MITY !!!!!!

spokojnie możesz sadzić wszystkie rośliny światła masz wystarczająco ! Temat światła był tyle razy poruszany, że powinieneś się już nauczyć że przy lampach HQI nie przelicza się W/L po drugie nawet przy takim małym twoim zdaniem świetle da się chodować nawet trawniki ! popatrz sobie na te akwaria :

http://www.pbase.com/plantella/130cm_tank

pewnie że lepiej by było do takiej długości dodać jeszcze na środek HQI 150W lub przynajmniej 70W ale przy 2x700 spokojnie możesz mieć roślinne akwa

Thorn76

mikit Biała Podlaska

13 cze 2009, 18:19   (#7)  

Thorn76 napisał(a):MITY MITY MITY !!!!!!

spokojnie możesz sadzić wszystkie rośliny światła masz wystarczająco ! Temat światła był tyle razy poruszany, że powinieneś się już nauczyć że przy lampach HQI nie przelicza się W/L po drugie nawet przy takim małym twoim zdaniem świetle da się chodować nawet trawniki ! popatrz sobie na te akwaria :

pewnie że lepiej by było do takiej długości dodać jeszcze na środek HQI 150W lub przynajmniej 70W ale przy 2x700 spokojnie możesz mieć roślinne akwa

to skoro ja mam się uczyć to ty też naucz się czytać ze zrozumieniem. poczatkujacy.pniewy chce zbiornika nie wymagającego zbytniej uwagi a ty piszesz o akwariach z roślinami typu aromatica, spec. cuba itp. jeżeli ktoś ma czas na opiekę akwarium tylko w weekendy to jak chcesz by nawoził micro i macro, co2 itp i tego wszystkiego dopilnowywał [nie pisz mi o automatyce].
poza tym pytałem się czy chce akwarium LT.
akwarium które pokazujesz w linku ma oświetlenie równomierne na T5 a na 150cm długości akwa 2x70w hqi to myślę że będzie sporo niedoświetleń które można zlikwidować tylko poprzez powieszenie wyżej lamp co spowoduje spadek wydajności światła [teoretyzuję bo dopiero sam co ruszam z hqi, na razie mam doświadczenie tylko z T5 i T8].
poza tym pokazujesz w linku akwarium które jest prowadzone raczej przez speców a to też ma znaczenie.
PS. pokaż mi gdzie przeliczałem W/L przy hqi bo trochę nie lubię jak ktoś mi wmawia coś czego nie powiedziałem [napisałem]
PS2. akwarium roślinne może być też zrobione z roślin jakie wymieniłem.
PS3. proszę tego co napisałem nie brać jak bym może się wymądrzał albo kłócił ale poprostu staram się coś doradzić na miarę mojego dośiadczenia

mikit

13 cze 2009, 20:03   (#8)  

mikit napisał(a):
Thorn76 napisał(a):MITY MITY MITY !!!!!!

to skoro ja mam się uczyć to ty też naucz się czytać ze zrozumieniem. poczatkujacy.pniewy chce zbiornika nie wymagającego zbytniej uwagi a ty piszesz o akwariach z roślinami typu aromatica, spec. cuba itp. jeżeli ktoś ma czas na opiekę akwarium tylko w weekendy to jak chcesz by nawoził micro i macro, co2 itp i tego wszystkiego dopilnowywał [nie pisz mi o automatyce].
poza tym pytałem się czy chce akwarium LT.
akwarium które pokazujesz w linku ma oświetlenie równomierne na T5 a na 150cm długości akwa 2x70w hqi to myślę że będzie sporo niedoświetleń które można zlikwidować tylko poprzez powieszenie wyżej lamp co spowoduje spadek wydajności światła [teoretyzuję bo dopiero sam co ruszam z hqi, na razie mam doświadczenie tylko z T5 i T8].
poza tym pokazujesz w linku akwarium które jest prowadzone raczej przez speców a to też ma znaczenie.
PS. pokaż mi gdzie przeliczałem W/L przy hqi bo trochę nie lubię jak ktoś mi wmawia coś czego nie powiedziałem [napisałem]
PS2. akwarium roślinne może być też zrobione z roślin jakie wymieniłem.
PS3. proszę tego co napisałem nie brać jak bym może się wymądrzał albo kłócił ale poprostu staram się coś doradzić na miarę mojego dośiadczenia

Nie chciałem zaśmiecać tematu ale twoja wypowiedź

140w na taki zbiornik nie da ci hodować zielska wymagającego...............

to wystarczy już właśnie przez ten tok myślenia przeliczyłeś 2x70W =140W i uznałeś ze to za mało to ci powiem że nie bo jednej 70 używa się do 80cm akwa i jest na 100% doświetlone czyli reasumując 150 cm /2 = 75cm na 1 HQI więc spokojnie ma kolega nasz bardzo dobrze doświetlone akwa z wysokości 30cm. Zanim kupiłem swoje HQI przeczytałem na ich temat masę informacji i przeprowadziłem naocznie wizję lokalną jak się sprawują HQI w rozproszeniu światła na zbiornikach. Owszem mam więcej tego światła u siebie ale spokojnie mogę stwierdzić że 2x70W wystarczą na to akwa kolegi wystarczy zadbać o rośliny, a chyba po to się robi rośliniaka by spędzać z nim torchę czasu a nie po to by stało i glony rosły. Bo na stanie akwarium sobie z rybkami to polecam Tange albo malawi z nimi trochę mniej się robi

PS : nie mówię o moim akwarium z podpisu bo w nim mam 3x18 + 1x20W

mówię o moim nowym akwa które na dniach będzie zakładane.
Ale tak na marginesie nie chce się kłucić tylko pokazać że przeliczanie tego śmiesznego W/L jest pomyłka bo już wiele osób udowodniła że przy mniej niż 0,5W można hodować wszystkie rośliny. Tak samo mit o CO2 i 0,5W i nawozach ale się to utarło w PL że trzeba mieć minimum 0,5W co jest bajką i po między bajki można wstawić. A udowodnili to już Polscy jak dla mnie wielcy akwaryści nawet z tego forum !

Thorn76

mikit Biała Podlaska

14 cze 2009, 09:50   (#9)  

to wystarczy już właśnie przez ten tok myślenia przeliczyłeś 2x70W =140W i uznałeś ze to za mało

skąd możesz znać mój tok myślenia ?

po to się robi rośliniaka by spędzać z nim torchę czasu a nie po to by stało i glony rosły. Bo na stanie akwarium sobie z rybkami to polecam Tange albo malawi z nimi trochę mniej się robi

akwarium robi się po to by cieszyć się z jego posiadania. oglądając przeróżne akwaria uważam że nawet na przykładowo 5 gatunkach można zrobić piękny dekoracyjny zbiornik który będzie zachwycał i właściciela i jego gości którzy będą akwarium oglądać

Ale tak na marginesie nie chce się kłucić tylko pokazać że przeliczanie tego śmiesznego W/L jest pomyłka bo już wiele osób udowodniła że przy mniej niż 0,5W można hodować wszystkie rośliny. Tak samo mit o CO2 i 0,5W i nawozach ale się to utarło w PL że trzeba mieć minimum 0,5W co jest bajką i po między bajki można wstawić. A udowodnili to już Polscy jak dla mnie wielcy akwaryści nawet z tego forum !

myślę że jakiś czas temu sam przeliczałeś tak jak w twoim cytacie, a jeżeli chodzi o mnie to zawsze stawiałem oświetlenie z głową a nie z przeliczaniem czy to te wymarzone 0,5w/l. aczkolwiek jak już od początku piszę jeżeli użytkownik poczatkujacy.pniewy chce mieć akwarium dekoracyjne bezobsługowe to z tych roślin co mu wymieniłem może to zrobić do tego prosze bardzo niech dorzuci coś na trawnik, do tego jakieś piękne łodygowce i po kilku tygodniach/miesiącach zda sprawozdanie byśmy mogli zobaczyć co się da a co nie.

na zakończenie chcę napisać że to tyle ode mnie bo wątek przerodził się w wymianę mądrości między mną a Thorn76. ja swoje powiedziałem i jeżeli ktoś pokieruje się moimi spostrzeżeniami to będzie mi miło :D
pozdrawiam

PS. pod względem obsady roślinnej i dekoracyjności polecam zobaczyć akwaria Sergiusza Kowalewa na tym forum

mikit

14 cze 2009, 12:25   (#10)  

witam sznownych akwarystow:) po dlugim czytaniu zdecydowalem sie na lt bez zmiany oswietlenia, czy moze mi ktos doradzic ile w tak dozym szkle powinno miec grobosc podloza z ziemi, czy moze to byc sma ziemia z sklepu czy lepiej ja z czyms zmieszac. i ile centymetrow musi miec podloze z zwirku? czy moze to byc zwir bazaltowy powszechnie sprzedawany na allegro. a moze jeszce cos warto podlozyc nphttp://www.allegro.pl/item655535084_f ... iltus.html
a co do roslin to podajcie mi z waszego doswiadczenia choc kilka gatunkow ktore nie wymagaja ciaglej pielegnacji i nie padna jak przez kilka dni sie nimi nie zajme. a co z nawozamii co2 poniewaz mam estaw co2 i szkoda aby stal bezuzytecznie. juz w krotce zaczne restart i postaram sie opisac dokladnie jego rozwoj . pozdrawiam i czekam na pomoc

poczatkujacy.pniewy

14 cze 2009, 12:29   (#11)  

ps miedzy czasie zaistniala mozliwosc zamiany tego wielkiego szkla na mniejsze. ale z tego co slyszlem to im mniejsze szklo tym wiecej wymaga uwagi czy to prawda czy tylko reklama wiekszych zbiornikow

poczatkujacy.pniewy

mikit Biała Podlaska

14 cze 2009, 15:09   (#12)  

jeżeli chcesz to możesz nadal używać co2 a nawet jest to wskazane przy każdym zielu.

tu zapoznasz się z wymaganiami roślin https://roslinyakwariowe.pl/baza/

co do LT i ziemi to ja ci nie poradzę ale jeżeli chcesz dać na dno produkty mhk filtus to mój znajomy stosował to z dużym powodzeniem a i ja sam zastanawiam się nad tym gdyż jest to najtańsze chyba z firmowych podłoży [ewentualnie aquagrunt czy jakoś tak ale to już jest droższe lecz ma dobre opinie]. co do grubości warstwy polecam z przodu min.4-5cm co pozwoli na bezproblemowe sadzenie trawniczków itp. a tył min z 10-12cm by nie mieć problemu z sadzeniem łodygowców które by nie wypływały trzeba jednak głębiej zakopać w szczególności jak sadzi się spore kępy.

co do wielkości zbiornika to każdy może być kłopotliwy ale z obiegowej opinii wiadomo że duże akwarium lepiej znosi błędy.

mikit

zulix Rzeszów

14 cze 2009, 15:10   (#13)  

poczatkujacy.pniewy napisał(a):...po dlugim czytaniu zdecydowalem sie na lt bez zmiany oswietlenia, czy moze mi ktos doradzic...

Jeżeli nie masz czasu to najbezpieczniej jest rzeczywiście LT. Ono dużo wybacza a zasadą jest to, że prawie nic w nim nie robisz. Zasada im większy zbiornik tym lepiej też się sprawdza. Jeżeli jesteś w stanie obsłużyć go to nie zmieniaj. Oczywiście "jednostkowa" praca jest większa przy większym baniaku.
Co do ziemi to może być zwykła ze sklepu (ale zwykła - bez nawozów). Może być też ziemia z ogródka, byle nie był intensywnie nawożony, bądź szpikowany środkami ochrony roślin. Czasem ziemię się nieco spulchnia piaskiem bądź żwirkiem, czasem dodaje nieco gliny, niekiedy dolomitu. Jak poszukasz na forum to są całkiem różne przepisy na "super ziemię" do akwarium. Ja mam 3 baniaczki na ziemi i nigdy nie robiłem jakichś specjalnych mieszanek. Na ziemię (może być warstwa 2 cm) wysypuje się żwir płukany (kwarcowy, bazaltowy - obojętnie), tj. nie zawierających dodatków nawozowych. Prawdę mówiąc im grubsza warstwa żwirku tym lepiej dla roślin i stabilności akwarium, ale oczywiście grubsza pogarsza efekt estetyczny. Ja stosuję warstwy 5-7 cm. Możesz zastosować oczywiście porowaty żwir filtrusa, ale policz jak dużo ci go wyjdzie na tak duży baniaczek. Może więc tylko na końcową wierzchnią warstwę.
CO2 można podawać zawsze, ale gdy będziesz mieć zbyt obfite światło to baniak będzie wymagał również nawożenia mineralnego. Jeżeli będzie mało ryb to dodatek CO2 będzie wręcz niezbędny niezależnie od oświetlenia.
Rośliny, które nie wymagają prawie żadnego zachodu to zwartki (kryptokoryny). jest ich bardzo dużo gatunków od małych po olbrzymy. Oczywiście są i wśród nich gatunki wymagające, ale większość dostępnych w handlu zadowala się byle czym pod warunkiem że nie będzie gwałtownych zmian jakości wody w akwarium. Kolejne łatwe roślinki to anubias nana, mikrozorum, różne mchy. Wiele żabienic też się przyjmie a są tam bardzo "widowiskowe" egzemplarze. Teraz rośliny szybciej rosnące:
- trawkowate: nurzaniec, strzałki, trawka brazylijska, blyksa japońska.
- łodygowce: nawódki (kilka całkiem ładnych gatunków, najładniejsza z nich to nawódka zmienna), limnofile (kilka gatunków, polecam wodną i bezszypułkową), kabomba, bakopa, ludwigie,
- inne: różdżyce (takie paprotki - 3 gatunki), wąkrotka, moczarki, rogatek
- pływające limnobium, pistia.
Większość powyższych roślinek udaje się bardzo dobrze w akwarium, które zasugerowałeś. Wolniej rosnące potrafią miesiącami rosnąć i nic nie trzeba przy nich robić. Te rosnące szybciej trzeba przycinać, przerzedzać, itd., ale w akwarium LT jest to "co kilka tygodni".

Nie wyczerpuje to tematu, ale może pomoże w dalszych poszukiwaniach...
Kalkulator do nawozów i "chemii wody": http://podforak.rzeszow.pl/upload/nawoz ... a_wody.xls - nowa wersja z 10.03.2012
Podkarpackie forum akwarystyczne: http://podforak.rzeszow.pl

zulix

Miasto: Rzeszów

Kichu Wrocław

14 cze 2009, 18:57   (#14)  

Witam!
Nie zrozum mnie źle, bo życzę Ci udanego zbiornika ale jak sądzę nie unikniesz problemów m.in. związanych z dojrzewaniem akwarium, nawet w przypadku - jak to określili moi przedmówcy - roślin mniej wymagających. Fakt, iż jesteś początkującym akwarystą a przede wszystkim ramowy zakres opieki w weekendy może - co nie znaczy, że tak będzie - nastręczać wielu problemów, których same weekendy nie rozwiążą, stąd doradzam Ci byś wpierw trochę poczytał nim dokonasz restartu. Piękne ogrody - nawet z tych mniej wymagających roślin - też bywają wyzwaniem, stąd polecam Ci książkę Diany Walstad "Rośliny w akwarium", to kompendium wiedzy - w mojej ocenie niezbędnik każdego akwarysty. Ponadto przedmiotowe forum to kopalnia wiedzy, która pozwoli Ci jeśli nie uniknąć problemów to przede wszystkim poradzić sobie z nimi, tak byś nie zarzucił myśli o uprawie zarówno tych mniej wymagających jak i tych trudnych roślin. Powodzenia.
Kichu

Kichu
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Wrocław

15 cze 2009, 19:49   (#15)  

czy mozecie podac mi linki do tematow na temat akwarium lt?

poczatkujacy.pniewy

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

15 cze 2009, 20:43   (#16)  

no nie wierze, że nie jesteś w stanie znaleźć tematów z akwariami LT. A np. mega tasiemiec pod tytułem Akwarium ala Diana Walstad... Akwarium Romanbyd-a :wink: :D akwa baturki, thorna, yahillesa....tusia zaczynała z takim częściowym LT :wink: To naprawdę wymaga niewiele wysiłku a linków jest masa.... :)

turkutek

15 cze 2009, 21:25   (#17)  

duzo znalazlem i chlone wiedze jak gabka ale moze ktos cos jeszcze wie :)

poczatkujacy.pniewy

marti Szczecin

15 cze 2009, 22:08   (#18)  

poczatkujacy.pniewy napisał(a):duzo znalazlem i chlone wiedze jak gabka ale moze ktos cos jeszcze wie :)

Nie chłoń jak gąbka tylko czytaj ze zrozumieniem :wink: :P a tutaj znajdziesz sporo wiedzy https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=25304 + tak jak kolega wyżej napisał akwarium ala Diana Walstad
Dążyć do doskonałości, uczyć się od najlepszych

Moje skromne 40 litrów ;> https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=25208

marti

Miasto: Szczecin

17 cze 2009, 11:24   (#19)  

dostalem od kolegi zarnik do hqi marki philips , widnieje na nim napis uv block. czy moze ktos wie czy ona nadaje sie do akwarium roslinnego. daje on delikatnie niebieskie swiatlo, szkoda go wyzucic moze sie przyda.

poczatkujacy.pniewy

17 cze 2009, 11:32   (#20)  

UV block oznacza że nie trzeba używać szybki osłonowej bo promieniowanie UV jest już zabezpieczone przez żarnik. A co do samych żarników nadają się do akwa

Thorn76

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Restart akwarium w ADA Poland

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2263
Zapraszam do obejrzenia.
uploadfromtaptalk1450375283572.jpg

Nowy hardscape zbiornika 40x40x40

kviatek88 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 9868
Podloze to JBL vulcano mineral i JBL plant soil. Mysle obsadzic zbiornik Eleocharisem sp mini
YouTube

Restart zbiornika i zakładanie Iwagumi.

smynio w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 11232
Witam wszystkich forumowiczów. Planuje restart akwarium bo panuje tam chaos. Nie pasujące do siebie roślinki, gatunki ryb itp. Chciałem pójść w jakimś konkretnym kierunku i padło na... Iwagumi. Zbior...
YouTube

Aranżacja Twojego zbiornika - jak osiągnąć sukces?

salava8 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 13864
Postanowiłem założyć temat w którym będziemy umieszczać przydatne linki, zdjęcia, artykuły itp. na temat sztuki aranżacji akwarium. Temat na pewno będzie pomocnych dla początkujących osób, które będą ...

Restart zbiornika-kilka pytań.

BOROTom w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 39 · Wyświetlenia: 11452
Witam. Po prawie trzech latach nadszedł czas na restart.Czytając forum i prowadząc zbiornik przez ten czas trochę się nauczyłem choć nie ukrywam ,że nadal mam drobne kłopoty z nawożeniem i innymi spra...

100l - Start Zbiornika

michu kostka w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 8677
Witam mam na imię Michał,jestem początkującym akwarystą (dowiadywałem się z forum jak krok po kroku założyć i pielęgnować zbiornik,zobaczymy jak to będzie w praktyce),chce iść bardziej w rośliniaka ta...

Restart - dezynfekcja akwarium po ślimakach

spioo w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8348
Witam. Restart zbiornika już pewny, ponieważ kompletnie nie podoba mi się aranżacja no i te ślimaki. Ale nie odbiegając od tematu. Planuje restart zbiornika i zastanawiam się jak najlepiej zdez...

Restart 112l- brak pomysłu na aranżacje

ryszard233 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1288
Cześć. Posiadam akwarium 112l (podłoże żwir, 3x18W filtr wew.) Planuje zrobić restart akwarium i zastosować podłoże na bazie ziemi. Chciałbym się was doradzić odnośnie aranżacji. 1.Jak rozmieścić rośl...

Paludarium z jaszczurkami ze zbiornika Juwel 180

MateuszS w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1459
Witam, to mój pierwszy post na forum. Postanowiłem napisać ponieważ od jakiegoś czasu, myślę nad przerobieniem zbiornika 180L firmy Juwel, na paludarium z felsumami i może jakimiś żabkami. No i tutaj ...

Trawnik do mojego zbiornika.

b_arni w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1599
Witam, Jestem nowy na forum, mam nadzieje że mi jakoś pomożecie. :) Szukam odpowiedniej rośliny na przód. Wymarzył mi się trawnik. Wiem że muszę podnieść w/l i stosować co2 plus jakiś nawóz zapewne k...

Statystyki

Ten temat przegląda 299 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 299 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.