dobór roślin - prośba - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

dobór roślin - prośba

Liczba wyświetleń: 1841·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
ziabak Warszawa

05 cze 2009, 20:57 dobór roślin - prośba  (#1)  

Poradźcie mi proszę - z własnego doświadczenia - jakie rosliny z niżej wymienionych będę mogła bez problemów związanych z niedoborem światła obsadzić w akwarium o wymiarach 70x35x35 zakładając że:

oświetlenie to belka Glo 2x24W (czyli przy netto wody około 61 l mam prawie 0,8W na 1l - ale czy tak mogę to liczyć? Czy wypada jednak liczyć brutto 85 l - czyli niecałe 0,6 W na 1L)
woda RO
podłoże ADA Amazonia
CO2 z bimbrowni
nawożenie PGP

zależy mi na tym, żeby rośliny nie wegetowały, tylko przy takich warunkach jakie planuję zapewnić by dobrze rosły - jak przegladam np. takie strony: http://www.cau-aqua.net/ - to oni tam mają straszne ilości światła w stosunku do pojemności akwa (np. 60x30x30 = 4x39W T5 ... http://www.cau-aqua.net/index.php?op...=1&key=0&hit=1) - ja nie planuję krótkoterminowego akwa, które mi zarośnie w 2 tygodnie na full - ale takie, które będzie długoterminowe lecz nie wegetujące.

Zakładam, że rośliny sadzić będę na wzniesieniach od ok 8-10 cm od dna - czyli wysokość wody nad nimi będzie max 25 cm a belka nad taflą jakieś 10-15 cm (nie zmierzyłam jeszcze bo szkło w zamówieniu).

Chciałam dobrać coś z następujących roślin:

TRAWNIKOWE jeden/dwa z poniższych gatunków:

Eleocharis parvula
Glossostigma elatinoides
Hemianthus micranthemoides

DRUGI PLAN jeden z poniższych gatunków:

Echinodorus tenellus
Blyxa japonica
Eleocharis vivipara

TRZECI PLAN dwa/trzy z poniższych gatunków:

Bolbitis Hendelotii
Vallisneria nana
Heteranthera zosterifolia
Didiplis Diandra
Najas guadelupensis

Skąd moje dylematy: mam dwa nano akwarium, gdzie wjednym jest 8W na 12 l brutto wody, mam tam podłoże ADA, małego henia i eleocharis - i nie ma jakiegoś szczegolnie zauważalnego wzrostu roslin - ale jest OK, widać że rosną - ale nie za szybko, powiedziałabym - w normie. Tu wychodzi mi 0,66 W na 1l.
Drugie - 2 x 8 W na 17 litrów brutto wody, podłoże Floran z kulkami filtusa - roslin mniej ,bo charakter zbiornika inny, ale obserwuję, że: do tej pory nie ma nowych odrostów eleocharisa - nie pada, ale też nie rośnie - wegetuje. Wychodzi 1 W na 1 l.

Nie chcę po prostu dobrać takich roślin, które z góry wiadomo, że nie dadzą rady pociągnąć przy takim świetle - sorry za długiego posta, ale mam nadzieję, że porozważa ktoś ze mną :)

ziabak
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

Anonim 1811

11 cze 2009, 08:05   (#2)  

Wszystkie wymienione gatunki będą rosły, a jeśli nie, to przyczyną nie będzie ilość światła. Oprawę przesuń lekko w tył, tak aby doświetlić łodygowce - parvula na pewno sobie poradzi w słabszym świetle. BTW vivipara to raczej na trzeci plan. Osobiście bym wybrał taki zestaw:
1 plan: E. parvula
2 plan: Blyxa
3 plan: V. nana, Didiplis i Heteranthera

Anonim 1811

ziabak Warszawa

13 cze 2009, 00:38   (#3)  

Dziękuję za odpowiedź :)

ziabak

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
KubaGsxR Solec Kujawski

15 cze 2009, 11:08   (#4)  

ziabak a zastanawialeś się jak belka a raczej świetlówki w niej 24W T5, dlugość 55 cm doświetlą Ci boki w twoim dłuższym akwa. Mam też taką belkę na akwarium 60 cm i chce kiedys kupic własnie o dlugości 70cm i sie zastanawiam czy będę miał doświetlone boki.

KubaGsxR
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Solec Kujawski

ziabak Warszawa

15 cze 2009, 12:16   (#5)  

Tak, myślałam o tym i mój pomysł to odpowiednia aranżacja zbiornika - planuję tak go skomponować aby główne skupisko roślin zajmowało środkową strefę zbiornika - pod lampą - dodatkowo na wzniesieniu, natomiast boki i przód bedą zaaranżowane podłożem z piasku - dlatego w moim przypadku kwestia niedoświetlonych boków nie powinna wpływac na rośliny.

ziabak

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Test roślin z 3 sklepów

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 246
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1944
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
YouTube

Film Temperatura dla ryb i roślin w akwarium.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1585
Hej Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
IMG_20260308_184419879.jpg

Oświetlenie pod pokrywę dla czerwonych roślin

realfish888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2565
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
s.jpeg

Opracowano szkło zwiększające przyrosty roślin

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2728
Amerykański startup UbiQD opracował i przetestował szkło laminowane polimerem zawierającym kropki kwantowe dzięki czemu pasywnie przekształca fotony UV oraz niebieskie w fotony czerwono-pomarańczowe. ...
YouTube

Film - Dwie ważne porady przy przycinaniu roślin

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2653
Hej Film po niemiecku. Pachi omawia zagadnienie jak przycinać rośliny w akwarium. ?si=IWYDhJdsmvKhOg3L

Oświetlenie do 200l Aquael Optiset - prośba o radę

lukaszsz w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3391
Dzień dobry. Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie. Na ten moment mam: 1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm 2. Diversa LED Expert ...

Szukam pokrywy na 300 litrów(120x50cm) dla roślin akwariowyc

Łoś w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3347
Witam Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...

Wysyłka roślin

Lejla w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3225
Chciałbym zacząć sprzedawać rośliny z przycinki tylko pytanie czy zapakowanie ich w woreczki strunowe i odrobiną wody po prostu żeby było wilgotno wystarczy? Czy trzeba np heatpack?

Statystyki

Ten temat przegląda 455 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570949
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 455 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.