Poradźcie mi proszę - z własnego doświadczenia - jakie rosliny z niżej wymienionych będę mogła bez problemów związanych z niedoborem światła obsadzić w akwarium o wymiarach 70x35x35 zakładając że:
oświetlenie to belka Glo 2x24W (czyli przy netto wody około 61 l mam prawie 0,8W na 1l - ale czy tak mogę to liczyć? Czy wypada jednak liczyć brutto 85 l - czyli niecałe 0,6 W na 1L)
woda RO
podłoże ADA Amazonia
CO2 z bimbrowni
nawożenie PGP
zależy mi na tym, żeby rośliny nie wegetowały, tylko przy takich warunkach jakie planuję zapewnić by dobrze rosły - jak przegladam np. takie strony:
http://www.cau-aqua.net/ - to oni tam mają straszne ilości światła w stosunku do pojemności akwa (np. 60x30x30 = 4x39W T5 ...
http://www.cau-aqua.net/index.php?op...=1&key=0&hit=1) - ja nie planuję krótkoterminowego akwa, które mi zarośnie w 2 tygodnie na full - ale takie, które będzie długoterminowe lecz nie wegetujące.
Zakładam, że rośliny sadzić będę na wzniesieniach od ok 8-10 cm od dna - czyli wysokość wody nad nimi będzie max 25 cm a belka nad taflą jakieś 10-15 cm (nie zmierzyłam jeszcze bo szkło w zamówieniu).
Chciałam dobrać coś z następujących roślin:
TRAWNIKOWE jeden/dwa z poniższych gatunków:
Eleocharis parvula
Glossostigma elatinoides
Hemianthus micranthemoides
DRUGI PLAN jeden z poniższych gatunków:
Echinodorus tenellus
Blyxa japonica
Eleocharis vivipara
TRZECI PLAN dwa/trzy z poniższych gatunków:
Bolbitis Hendelotii
Vallisneria nana
Heteranthera zosterifolia
Didiplis Diandra
Najas guadelupensis
Skąd moje dylematy: mam dwa nano akwarium, gdzie wjednym jest 8W na 12 l brutto wody, mam tam podłoże ADA, małego henia i eleocharis - i nie ma jakiegoś szczegolnie zauważalnego wzrostu roslin - ale jest OK, widać że rosną - ale nie za szybko, powiedziałabym - w normie. Tu wychodzi mi 0,66 W na 1l.
Drugie - 2 x 8 W na 17 litrów brutto wody, podłoże Floran z kulkami filtusa - roslin mniej ,bo charakter zbiornika inny, ale obserwuję, że: do tej pory nie ma nowych odrostów eleocharisa - nie pada, ale też nie rośnie - wegetuje. Wychodzi 1 W na 1 l.
Nie chcę po prostu dobrać takich roślin, które z góry wiadomo, że nie dadzą rady pociągnąć przy takim świetle - sorry za długiego posta, ale mam nadzieję, że porozważa ktoś ze mną