czarne tło- banalny problem - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

czarne tło- banalny problem

Liczba wyświetleń: 4000·Odpowiedzi: 10
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Anonim 12498

04 cze 2009, 17:42 czarne tło- banalny problem  (#1)  

Witam, gdy fotografuję akwarium, piękne i smoliście czarne w realu tło na zdjęciu robi się szare. Po prostu mam pytanie- czy da się temu jakoś zaradzić? Lub obrobić zdjęcie tak, by czarne tło było czarne ?

Anonim 12498

04 cze 2009, 17:52   (#2)  

Robisz z lampą błyskową czy bez?

Gość

Anonim 12498

04 cze 2009, 17:58   (#3)  

Bez lampy.

Anonim 12498

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

04 cze 2009, 18:58   (#4)  

A MOŻE TO ISO?

K.Nemo

a4 Radom

04 cze 2009, 21:46   (#5)  

Możesz w aparacie ustawić balans bieli?
Jeżeli nie to ciężko będzie uzyskać Ci ładne czarne tło.
Ewentualnie zabawa czasem migawki, oczywiście jeżeli jest taka możliwość.

a4
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Radom

05 cze 2009, 06:13   (#6)  

Takie uroki małpek ;)

Jeśli nie wychodzi Ci czarne tło to może zmień je na białe? :P

Dawid Wesołowski
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Wrocław

05 cze 2009, 07:22   (#7)  

no a mam takie pytanie, tyle się naczytałem opinii żę czarne tło pogłębi mi zbiornik, miałem brzydką fotapete i było git, zmieniłem na czarny brystol i nagle głębia całkowicie się wytraciła - nie na foto tylko w "realu" - czemu?

K.Nemo

Trezor Wrocław
Adam Wiesner napisał(a):Witam, gdy fotografuję akwarium, piękne i smoliście czarne w realu tło na zdjęciu robi się szare. Po prostu mam pytanie- czy da się temu jakoś zaradzić? Lub obrobić zdjęcie tak, by czarne tło było czarne ?

Zakładam, że fotografujesz małpką, albo lustrzanką przy ustawionym pomiarze światła na "matrycowy". W takim przypadku aparat stara się uzyskać jasność całego zdjęcia na poziomie około 16% szarości dla całego kadru. Jeśli cały kadr jest stosunkowo ciemny, w tym czarne tło, to całe ujęcie zostanie rozjaśnione i czarny wyjdzie szary.
Z tego samego powodu fotografując bardzo jasny kadr uzyskujemy przyciemnienie (np. zimowe zdjęcia gdzie śnieg jest szary, a nie biały).
W takich przypadkach należy wprowadzić korektę pomiaru światła na aparacie, lub fotografować na manualu dobierając odpowiednio czas i przysłonę, żeby zdjęcie wyszło ciemniejsze.
Jeśli masz lustrzankę wprowadź korektę pomiaru światła na poziomie -1EV do -2EV i powinno być lepiej.
"Wiem, że nic nie wiem". Ale próbuję się dowiedzieć... ;)

390l - http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?p=456424

Trezor
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Wrocław

Anonim 1811

05 cze 2009, 11:00   (#9)  

To co wyżej lub Burn w Photoshopie. Shadows 50% zwykle bardzo ładnie ściemnia. Druga kwestia to rodzaj tła. Czarny karton zwykle wychodzi szary, ale czarne spienione pcv powinno już wyjść bardzo ładnie.

K.Nemo, wynika z tego, że całą głębie robiło tło. Czyli popracuj nad aranżacją :wink:

Anonim 1811

investcom Olsztyn

19 sie 2009, 23:29   (#10)  

Czarny karton nigdy nie wyjdzie tak czarny jak byś chciał. Ja użyłem naklejki z czrnej folji. Dostaniesz taką w firmach zajmujących sie poligrafią. Zapytaj w dowolnej firmie zajmującej się produkcją szyldów to się dowisz gdzie taką folię kupić. Czasami problemem okazuje się odpowiednie przylepienie jej. Ja poprostu mocno zwilżam folię wodą z mydłem. Naklejam na mokro i potem sciągam wodę gumową wycieraczką do szyb samochodowych. Folia idealnie przylegnie bez bąbli pomiędzy szybą a folią. Pozostale zmętnienie minie po około 2 do 3 dniach jak reszta wody odparuje. Gwarantuję ci o wiele głębszą czerń. Powodzenia

investcom
Ranga: Początkujący

Miasto: Olsztyn

Paweł Warszawa

22 sie 2009, 13:44   (#11)  

Nie wiem jak smoliście czarne chcesz mieć. U mnie kiedyś było tak: https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=11357

Czarny karton i zakładka z tyłu, aby światło z HQI go nie oświetlało.

Paweł
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

IMG_20250602_124852.jpg

Tło wewnętrzne DIY

jacekp1 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 10652
Mając w planie aranżację akwarium 160L dla amerykańskich pielęgniczek postanowiłem zacząć od tła, które wymaga sporo czasu na przygotowanie. Byłem zainspirowany techniką kolegi użytą w wątku: https:/...
tło 8.jpg

Tło do akwarium z żywicy

oring w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4383
Witam wszystkich akwarystów . W tym poście chciałem opisać jak można zrobić tło 3D do akwarium z żywicy epoksydowej. tło 8.jpg Do wykonania tła wykorzystałem żywicę epoksydową Epidiam 652, utwardzac...
YouTube

300L Akwarium biotopowe. Czarne wody Ameryki Południowej.

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2484
Zapraszam do obejrzenia.

Nowe kamienie w ofercie - czarne otoczaki

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2564
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-lawa-news-1-a7b028f3f9b019042f5422560fd44816.jpg Do oferty sklepu dołączyły nowe kamienie dekoracyjne - czarne otoczaki z lawy wulkanicznej...
YouTube

ADA - Podświetlane tło do akwarium

Rfck w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2896
Fajny patent, do fotek super ułatwienie.

Problem z ustawieniem korzenia

BB w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 6502
Dorwałem dość ciekawy korzeń, którym chciałbym "wypełnić" zbiornik 60x30x36cm. W grę wchodzą dwa ustawienia jak na poniższych zdjęciach. Mam zagwozdkę które ustawienie wybrać i jak zaaranżow...

Problem z aranżacją 160l

Żabek w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 7562
korz1.jpg Witam wszystkich. Problem polega na tym, że w moim akwarium 160l jest pusto. jako iż jestem dzieckiem, akwarium założylem bezmyślnie i w konsekwencji uzyskałem niezbyt przyjazny efekt. Opi...

Tło zewnetrzne ze styropianu 120x40 Fotorelacja

bendek1x w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 13686
Witam, Przedstawiam tło własnej roboty do akwarium o wym. 120x40 gr. około 6cm( zależy jak grube cięte paski) zrobione ze styropianu o gr 2cm (można i z grubszego ale wtedy paski poziome bd grubsze). ...

Jak łatwo przykleić tło z folii

astar w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 26201
Właśnie przykleiłem tło w akwarium i pomyślałem, że dobrze było by pokazać jak to zrobić bez bąbli. U siebie zrobiłem czarne z gładkiej folii samoprzylepnej, kupionej w sklepie papierniczym za 10zł. I...

Papier do pieczenia jako tło do akwarium.

nashiq w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3518
Witam czy matowy papier do pieczenia dał by taki sam efekt ja to tło? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/folie-tylna-szybe/folie-samoprzylepne/matowe-mist-30x30cm-p-8645.html

Statystyki

Ten temat przegląda 443 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570989
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 443 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.