|
|
Dym tytoniowy a akwarium.
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam
Mam dla Was nowinkę związaną z tematem. Wiadomo, że dym tytoniowy nie jest niczym dobrym dla życia w akwarium, 4000 toksycznych i rakotwórczych substancji powstających w wyniku spalania papierosa przenika do wody (zwłaszcza jak ktoś używa napowietrzaczy).
Nie było chyba jeszcze o tym na forum, więc ja niosę "kaganek oświaty"  . Sama jestem od lutego na etapie testowania tego urządzenia i ... pełna akceptacja
Ryby się cieszą, kot się cieszy, dziecko też
Dam link do stronki gdzie dowiecie się wszystkiego na ten temat bo mnie zajęłoby zbyt dużo czasu opisywanie w czym rzecz. Miłej lektury. Jakby ktoś był zainteresowany to chętnie odpowiem na pytania.
http://www.digicig.pl/dc/index.php
http://papierosyforum.pl/
-

Tusia
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzgów
-
W moim dawnym pokoju w rodzinnym domu palono sporo..a rosliny mialy kondycje jakiej na oczy nigdy wiecej nie widzialem
No ale to kwestia swietnej Noworudzkiej wody
p.s. oczywiscie powyzszy post nie jest probowa namawiania kogokolwiek do nalogu tytoniowego celem poprawienia jakosci roslin w akwarium 
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Roślinom to wsio rybka...  , ale rybom już nie...  Wszędzie...mądre książki...autorzy... piszą, że akwarium nie powinno stać w zadymionym pomieszczeniu. I coś w tym jest, kiedyś jak moje dawne akwarium...zostało na imprezie (jeszcze nie było dziecka...) totalnie uwędzone, ryby to odchorowały  . W tamtych...dawnych  czasach używałam do filtracji brzęczyka, który wtłaczał powietrze z dymem do akwarium..., tak je "dotleniłam", że kilka tego nie przeżyło. Tak samo trzeba uważać z kadzidełkami  Też toksyczne dla ryb...
-

Tusia
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzgów
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wiadomo - takie mega stezenie to nic fajnego.
-
Krzysztof
●
kadzidelka sa ogolnie toksyczne, nie tylko dla ryb. tak jak i "drzewka zapachowe" popularnie uzywane w samochodach. z tego co wiem efektem dlugotrwalego wdychania tych "aromatow" moga byc nawet uszkodzenia watroby.
-
loeb
●
- Ranga: Poznaje temat
loeb napisał(a):kadzidelka sa ogolnie toksyczne, nie tylko dla ryb. tak jak i "drzewka zapachowe" popularnie uzywane w samochodach. z tego co wiem efektem dlugotrwalego wdychania tych "aromatow" moga byc nawet uszkodzenia watroby.
Prawdziwe kadzidełka to te wytwarzane z pyłków kwiatowych (m.in. w Indiach, Tybecie), nie sądzę aby były toksyczne. Inną kwestią są te produkowane w Europie, których składników i metody tworzenia nie znam (a jest inna), więc nie wykluczam takiego działania. Co do drzewek zapachowych itp. sztucznych aromatów "odświeżających" powietrze to ich toksycznośc chyba nie jest dla nikogo niczym nowym... ale jak na to wszystko reagują roślinki? U siebie palę kadzidełka prawie codziennie (te z pyłków kwiatowych), a rośliny akurat u mnie rosną wyjątkowo dobrze. Nie wiąże jednak ze sobą tych dwóch kwestii. Dymu papierosowego nie mam możliwości zweryfikowac.
-

MikołajW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Bydgoszcz
oryginalnych kadzidelek tybetanskich z wiorkow sandalowca trzeba sie nie zle naszukac;) a te co sa powszechnie dostepne "indyjskie" nie sa robione w europie tylko w indiach i chinach z surowcow pozostawiajacych wiele do zyczenia i domyslu..
co do wplywu takiego dymu ( z tych nietoksycznych) na rosliny - moze to dodatkowa dawka co2;)
-
loeb
●
- Ranga: Poznaje temat
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
|
|