250L Sawicki Mariusz -akwaterrarium dla Cynops orientalis - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

250L Sawicki Mariusz -akwaterrarium dla Cynops orientalis

Liczba wyświetleń: 4810·Odpowiedzi: 6
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
MarioMarina Siedlce
Witam,
chciałem zaprezentować Wam moje pierwsze akwaterarium zrobione na podłożu ze zlikwidowanego akwarium.Zbiornik nie jest jeszcze dokończony ale w pierwszej fazie chodziło mi o "zaaklimatyzowanie" się lądowych mchów.
Zbiornik ma 5 tygodni i niedługo zamieszkają w nim traszki chińskie.
Trochę danych
rozmiar 100-50-50
oświetlenie 2*T5 39W
filtracja Eheim 2213
zraszanie -narazie ręczne, kilka razy dziennie
podłoże część lądowa-keramzyt a na nim siatka z ogrodniczego"przeciw owadom" i włóknina dalej Ziemia ogrodowa dla paproci,torf,włókna kokosowe i ADA Amazonia .
podłoże część wodna - ADA Amazonia i wszystkie dodatki plus żwirek.

Rośliny lądowe-mech "poduchy" ,docelowo dosadzę jeszcze paproć Dawalię
Rośliny wodne-rzęsa,mech jawajski, do dosadzenia zwartki
Ostatnio edytowano 05 gru 2010, 22:27 przez MarioMarina, łącznie edytowano 1 raz

MarioMarina
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Siedlce

31 maja 2009, 21:53   (#2)  

Świetne, tego jeszcze nie było, bagienko jak się patrz, szkoda że poświęciłeś na to aż 250L :roll: ale sama aranżacja miodek 8) gratulejszyn :!:

K.Nemo

01 cze 2009, 07:38   (#3)  

Za mało, za mało, za mało roślin. Wywal tą rzęsę, bo traszki będą wychodzić z wody w pancerzu i grzebanie w zbiorniku będziesz miał utrudnione. Poza tym, jak ci zaczną składać jajka, to parę zwartek nie wytrzyma ataku i będziesz miał 100% zawiniętych liści, lepiej dać jeszcze inne rośliny. Poza tym pusto w tej części wodnej.
Ja też uważam, że marnujesz potencjał akwarium, bo mogłeś spokojnie dać ze 20 cm głębokości, w takim traszki są o wiele ciekawsze niż na płytkiej wodzie, w której nie pokazują całego uroku i często są uznawane za "nudne".
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...

Yahilles
Ranga: Znający temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

01 cze 2009, 07:52   (#4)  

A mi ta rzęsa się podobna - prawie jak bagno ;d

K.Nemo

MarioMarina Siedlce

01 cze 2009, 07:57   (#5)  

Yahilles napisał(a):Za mało, za mało, za mało roślin........Poza tym pusto w tej części wodnej.
Tak jak pisałem część wodna nie jest jeszcze zagospodarowana
Yahilles napisał(a): Wywal tą rzęsę, bo traszki będą wychodzić z wody w pancerzu i grzebanie w zbiorniku będziesz miał utrudnione.
Czy ten pancerz tylko nieestetycznie wygląda czy ma jakieś niekorzystny wpływ na traszki?

MarioMarina

Miasto: Siedlce

Adamynas Płock

01 cze 2009, 11:58   (#6)  

Yahilles napisał(a): Wywal tą rzęsę, bo traszki będą wychodzić z wody w pancerzu i grzebanie w zbiorniku będziesz miał utrudnione.
Czy ten pancerz tylko nieestetycznie wygląda czy ma jakieś niekorzystny wpływ na traszki?

Wydaje mi się, że będzie wyglądał nieciekawie na mchach i skałkach kiedy to traszki wyjdą sobie na ląd. Czy zaszkodzi to traszkom :?: raczej nie bo przecież to tylko roślinka ale niech wypowiedzą się znawcy :D

ps. fajnie to wygląda już teraz, tylko czekać aż zarośnie
Ostatnio edytowano 01 cze 2009, 12:03 przez Adamynas, łącznie edytowano 2 razy

Adamynas

Miasto: Płock

01 cze 2009, 23:36   (#7)  

Czy ten pancerz tylko nieestetycznie wygląda czy ma jakieś niekorzystny wpływ na traszki?[/quote]
Pancerz to tak w przenośni, chciałem właśnie powiedzieć, że będziesz miał rzęsę wodną porozrzucaną po całej części lądowej no i po grzebaniu w wodzie będziesz musiał sobie czyścić ręce z rzęsy. Jeśli zależy ci na pływających, to ja bym na twoim miejscu pomyślał o pistii, limnobium czy żabiścieku.
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...

Yahilles
Ranga: Znający temat

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Zbiornik dla raczka CPO

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1532
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
YouTube

Akwarystyczne prezenty dla aquascapera

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1382
Zapraszam do obejrzenia filmiku GreenAqua :)
1-50422.jpeg

250l - George Farmer i Jurijs Jutjajevs (Tropica)

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4091
1-50422.jpeg Zapraszamy do obejrzenia akwarium o pojemności 250l z aranżacją autorstwa George'a Farmera i Jurijsa Jutjajevsa wykonaną dla firmy Tropica Aquarium Plants... Czytaj więcej: https://ros...
1-140222.jpeg

250l - George Farmer i Jurijs Jutjajevs (Tropica)

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4719
1-140222.jpeg Zapraszamy do obejrzenia akwarium o pojemności 250l z aranżacją autorstwa George'a Farmera i Jurijsa Jutjajevs'a wykonaną dla firmy Tropica Aquarium Plants... Czytaj więcej: https://r...
1-170122.jpeg

250l - Rasmus Ostergaard (Tropica)

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3313
1-170122.jpeg Zapraszamy do obejrzenia akwarium o pojemności 250l z aranżacją autorstwa Rasmusa Ostergaarda wykonaną dla firmy Tropica Aquarium Plants... Czytaj więcej: https://roslinyakwariowe.pl/...
maxresdefault-9.jpg

Aranżacja akwarium dla początkujących

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2131
Zapraszam do pooglądania.
YouTube

Akwarium dla Rasbora brigithae

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 4138
Przyjemny zbiorniczek założony z myślą o Rasbora brigithae - małej razborce świetnie nadającej się do akwarium roślinnego. Mamy tę rybkę w ofercie: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/razbora-borneansk...
YouTube

Coś dla miłośników małych zbiorniczków

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3144
Audycja w języku niemieckim, jest możliwość włączenia automatycznego tłumaczenia napisów na polski (z transkrypcji).
YouTube

Akwarium roślinne - porady dla początkujących

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 11760
Zapraszam do obejrzenia (włączcie polskie napisy), Balazs mądrze mówi - szczególnie o planowaniu budżetu na akwarium i nie podnoszenia zbyt wysoko poprzeczki odnośnie litrażu.

Aqua Live Show dla firmy Aquael

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1497
Zapraszam do obejrzenia i dyskusji. https://www.facebook.com/aquaelpl/videos/2611637955740445/ https://www.facebook.com/aquaelpl/videos/277297513313028/ https://www...

Statystyki

Ten temat przegląda 343 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 343 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.