Pytanie o podłoże - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pytanie o podłoże

Liczba wyświetleń: 1175·Odpowiedzi: 1
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

29 maja 2009, 13:24 Pytanie o podłoże  (#1)  

Witam mam pytanie jakiego podłoża użyć ponieważ jestem w tym troszke zielony. Mianowicie mam pytanie jakiego podłoża użyć na wieszchnią warstwe tego co mam a mam: Na samym dnie nawóz tropicala, następnie kilku centymetrową warstwe zwiru o średnicy 2 cm białego a nastepnie na nim takiej samej srednicy żwir czarny łącznie grubośc podłoża ma w tej chwili ok 4/5 cm. I teraz chce na samą góre położyć jakieś podłoże z którego zrobie górki i różne formy nie płaski ponieważ mam teraz powieszchnie płaską a chce zrobić ciekawiej jak na niektórych zdjęciach na forum górki pagórki i inne ;] i co ważne chciał bym aby to podłoże było dobre aby posadzic tam rośliny które mi obrosną tak jak w cholenderkach jak dywan. Niskie rośliny lub trawy. Czyli te podłoże musi byc odpowiednie do takich roślin. Czy możecie mi coś podpowiedzieć czy poprostu mam użyć byle jakiego żwiru o średnicy 1cm?

Z góry dziękuje

xbeer
Ranga: Początkujący

mikit Biała Podlaska

12 cze 2009, 19:50   (#2)  

a może trochę poczytasz co mają inni w swoich zbiornikach skoro oglądasz ich prace.
jeżeli chcesz użyć podłoża z którego możesz tworzyć górki itp to musi być to podłoże chropowate [podłoża filtusa są chyba najtańsze w tym przypadku] by nie osuwało się i nie tworzyło równej płaskiej powierzchni, możesz użyć jakichś kamyczków itp co wspomoże żwir by się nie osuwał. poza tym roślinki jak zarosną to ich korzenie powinny zbić podłoże.

PS. skąd pomysł z zastosowaniem żwirku o granulacji 1cm :shock:
Od czasu stworzenia Internetu, ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

mikit
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Biała Podlaska

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

Fogger Pytanie Gdzie? za ile?

87Brad87 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3429
Witam. Ruszam niebawem z nowym projektem wabikusy. Pytanie brzmi Jaki fogger kupować? wrzucę go do mini M gdzie będą wabiksy. Kupować na znanym portalu polskim w cenach 50-100 zł czy u chinoli za pa...

Szybkie pytanie - jak długo roślina wytrzyma w worku?

Avi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3226
Witam wszystkich serdecznie! Zarejestrowałam się tutaj, gdyż mam może i głupie, ale palące pytanie. Jestem w trakcie zakładania akwarium. Nie wdając się w szczegóły - miałam je dzisiaj zalewać, w zwi...

podłoże bazaltowe

gentlemanjack w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2313
Witam wszystkich potrzebuje rady od doswiadczonych akwarystów, otóż posiadam zbiornik ok 120 l , z podłożem bazaltowym i moje rosliny nie rosną zbyt dobrze. Czytalem na forach ze warto pod żwir dodac ...

Pytanie - budowa wiwarium

kakamil w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2982
kakamil, 03 Sept 2013 - 16:43, napisał: Cześć! Pierwsze pytanie, piszę w dobrym dziale? Jeśli nie to proszę o przeniesienie [:)] A teraz kilka moich pytań. Otóż zacząłem budowę wiwarium do roś...

Czy ta ziemia nadaje się na podłoże ?

kamil2963 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1397
Witam. Ten temat jest już oklepany i nudzący ale nie chce popełnić błędu. Co powiecie o tej ziemi ? http://www.ark-pol.pl/oferta.html (jest to ziemia uniwersalna, 6 od góry) Pisze ze makro i mikro wyn...

Start Wabi-Kusa - kilka pytań (podłoże, rośliny)

Konto17413 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3136
Kupiłem już zbiorniczek (10 litrowy kielich). Przetestuję nowe podłoże (substrat podżwirowy) NutriPlant. I tutaj pierwsze pytanie: Czy substrat przykryć cienką warstwą żwiru czy mogę zastosować sam s...

TŁO w akwarium - Pytanie jakie?

ekuPL w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 28105
Witam. Mam dylemat związany z tłem w akwarium a dokładnie z jego kolorem/barwą. Pomijając tła strukturalne chciałbym znać wasze zdanie na temat tego jaki kolor tła najlepiej oddaje zieleń roślinek, ...

Broszury ADA: nawożenie, podłoże, filtracja

Anonim 1811 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1742
Do poczytania dla zainteresowanych: http://www.adana.co.jp/en/sc/news/detail/197 Podstawy można załapać, całkiem fajnie się czyta. Wkrótce będzie polska wersja :wink:

Pytanie o pleśń

Rafal_Wojtas w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 3474
od 4 miesięcy mocze kożenie i gałęzie wierzby od miesięca dawno juz toną ale cały czas pokryte sa pleśnia iak tego sie pozbyc ? Pozdrawiam . Moderacja: poprawna pisownia korzenie

Forumowe pytanie do Chestera

mkoziarski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1354
Oglądając stronę www Chestera znalazłem bardzo ładny aranż akwarium pod tytułem: Riverbank oto link: http://free.of.pl/c/chesteraquarium/riverbank.htm W związku z tym moje pytania do Chestera: Czy d...

Statystyki

Ten temat przegląda 315 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36920

•  Najnowszy użytkownik: jakub_olczyk

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 315 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.