Palety wyskakują z akwarium?
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam!
Czy może ktoś z bardziej doświadczonych w temacie palet mógł mi pomóc?
Od pół roku mam akwarium z paletami - zbiornik dekoracyjny. Od jakiegoś czasu ryby dziwnie się zachowują tzn. wyskakują z wody - i nie mogę znaleźć odpowiedzi czemu?
Zauważyłem że jest to zawsze największa ryba z stada.
Ryby są trzymane w akwarium 240l jest ich w tej chwili 3:-( a było ich 5
Woda
pH 6,8-7,0
TwW - 10*
TwO - 15*
No2 i No3 nie wykrywa test Tetry
Do wody dodaję ekstrakt z torfu
W akwarium są również Ramirezki - im wszystko gra:-)
Ryby nie spłoszone i gdy podejdę do akwarium od razu podpływają.
Co może byc przyczyną ich dziwnego zachowania?
-
capricorn
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Olsztyn
A jaka temp. wody? Jakieś napowietrzanie masz? Albo mocne poruszenie tafli wody z wylotu filtra?
-
Plut3k
●
Dyskowce są wrażliwe na zanieczyszczenie wody, zwłaszcza azotanami. U siebie zauważyłem, że w przypadku kiedy nie mam czasu i nie podmienię wody, to ryby stają się płochliwe i też skaczą. Częstsze podmiany wody uspokajają dyskowce. Możesz też dodać trochę soli koniecznie niejodowanej, która działa uspokajająco na dyskowce.
Uwielbiam ryby - nie tylko smażone
-

gpfoto
●
- Miasto: Grębocice
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeżeli chodzi o temp. to 29*C
W akwarium działa zewnętrzny filtr z deszczownią.
Wodę wymieniam co tydzień - 10% i staram się by jej parametry były takie same jak w ogólnym...
Azotanów nie wykrywa mój test (test Tetry)
zastanawiam sie czy to nie jest jakaś choroba?
Ale nie moge znaleźć żadnej inforamcji czy przy jakieś chorobie efektem mogło byc wyskoczenie ryby?
-
capricorn
●
- Miasto: Olsztyn
Paletki są płochliwe i czasami tak jest, że wyskakują z akwarium, nie pierwszy raz i nie ostatni tak się u kogoś zdarzyło... 
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.
Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
Powiązane tematy
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
slimaki.jpg
Na zdjęciach:
Clea helena (Anentome helena)
Apple snail (Pomacea diffuse)
Brotia (Brotia pagodula)
Blue turbo snail (Celetaia persculpta)
Nerite snails (Neritina natalensis sp.)
Dusky N...
Mam problem, w akwarium pojawiły się takie robaki. Są bardzo żarłoczne i z dnia na dzień jest ich coraz więcej. Co to może być? Jak je zwalczyć?
Witam!
Zaobserwowałem w akwarium dziwne stworzenia (widoczne na zdjęciach w załączniku). Owe stworzenia są przyklejone do ścianki, lekko falują i się przemieszczają. W akwarium obecnie są tylko dwa oz...
Posiadam akwarium 63l.
Planuję do 5 krewetek Amano dorzucić 8 neonków i 4-5 kirysków. Czy taka obsada będzie odpowiednia (będą ze sobą żyły "w zgodzie"?), czy dodać/odjąć jakąś ilość rybek?...
Witam forumowiczow,
Jak w temacie planuje zalozyc moje perwsze akwarium bardziej naturalne z latwymi rybkami do chodowli dla poczatkujacego oraz z takimi roslinami aby nie bylo duzo przycinania.
Obec...
Witam,
Akwa 72l, 60cm długość, filtracja ultramax 1500.
Obsada:
6 gupikow dorosłych i kilka sztuk narybku
4 danio
6 brzanek wysmuklych
Kilka krewetek
1 zbrojnik pospolity...
No i właśnie... Syn ż...
Czy w zbiorniku 20X20X20 mogę trzymać krewetki? A jeśli tak, to ile? Zastanawiam się nad restartem mojego zbiornika 72L, w którym mam ze 25-35 krewetek i szukam im "tymczasowego domu". Tak s...
Jakie ryby do akwarium z brzankami ktorymi jest 6 i jedna molinezja oraz 2 kryskami chcial bym cos jescze dorzucic zeby ladnie to wygaldalo
|
|