Hygrophila polysperma pozwijanie liście
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam!
Mam taki problem!
Krawędzie młodych liści przy polyspermie zawijają się do góry i to do tego stopnia że tworzą z liści prawie rurki. Nie posiadam testu na fosfor ani potas,
żelazo mam na poziomie 0.1 ppm, a azot na 10 ppm
Czy ktoś miał podobny przypadek? i czy da się stwierdzić na tej podstawie co się z tą roślinką dzieje, tzn. czego jej brakuje lub czego ma za dużo?
-
szymon82
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: kobylin
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Czym nawozisz i w jakich ilościach?
-
Plut3k
●
Dodaję nawóz pmdd zakupoiny na allegro bez azotu i fosforu.
NO3 mam oddzielnie.
proporcje nawozu to w mg/ml
K - 41,40 S - 20,75 Mg - 2,86 Fe - 1,39 Mn - 0,40 Cu - 0,02 Zn - 0,08 Mo - 0,01 B - 0,25
tak podaje sprzedawca.
Dodaję tak aby żelazo było na poziomie 0.2 ppm.dziś rano zauważyłem pozwijane liście u polyspermy zrobiłem pomiary żelaza=0.1ppm i no3=3ppm , NO3 uzupełniłem do 10ppm nic więcej nie robiłem. W akwarium nie ma rybek.
mam jescze jedno pytanie czy to może być nadmiar CO2 bo dziś wskazywało mi na tescie jbl ( !+ ) i odczynnik był koloru żółtego.
-
szymon82
●
Zwijanie się liści może sugerować niedobór magnezu. Ja bym podniósł Fe do 0,5ppm, co spowoduje też podniesienie stężenia magnezu. Możesz mieć też niedobór fosforu, bo jak widzę nie podajesz go w niczym. Choć to akurat zwijania się liści nie powoduje.
Co do CO2, to nie spotkałem się by jego nadmiar wpływał niekorzystnie na rośliny. Może jedynie na zwierzęta w akwarium.
-

Trezor
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Wrocław
-
Dzięki za zainteresowanie i dobra radę! Zrobiłem jak napisał Trezor i diagnoza trafna roślinki dzisiaj wystrzeliły jak z procy. Niektóre liście wróciły do normalnej formy ,a niektóre nie ale najważniejsze że nowe które dzisiaj wypuściła są normalne
Boję się teraz tylko o ten fosfor ponieważ na razie nie potrafię sam rozpoznać kiedy go brakuje i czym to grozi. No i czy utrzymując poziom Fe na poziomie 0,5 ppm nie przenawożę czymś innym używając tego nawozu.
-
szymon82
●
Powiązane tematy
Może ktoś spotkał się z problemem skręconych liści poniżej stożka wzrostu (sam stożek jest zdrowy). Pacjent: ludwigia rubin red.
Parametry:
GH:9-10
KH:4
K:25-28
P:0.25
NO3:2-5
Fe:0.1
Ca:45
Mg:18
C...
Proszę o poradę w identyfikacji niedoboru, lub blokady.
Poskręcane liście występują w zbiorniku tylko na Alternanthera Reineckii.
Na pierwszy rzut oka - coś z Ca/Mg/K , ale tu nie powinno być problemu...
Witam.
Zbiornik na 2 tygodnie w zasadzie od kilku dni zacząłem zauważać białe i przezroczyste listki na początku na Monte Carlo , teraz również na innych roślinach którym towarzyszy białe nitki .
Nie...
Witam,
borykam się z następującym problemem. Miałem 5 sadzonek Ludwigii sp. Mini Red i zasadziłem je w podłożu mniej więcej pod źródłem światła (żwirek + kulka GT pod spodem). Sadzenie odbyło się w d...
Słuchajcie,
co jest przyczyną wyrastania białych (dosłownie) liści u Heterantery?
Już nie mam z nią siły... Inne rośliny rosną (w miarę) w porządku. Trochę mają nienaturalnie powykręcane liście (z...
Witam
Od jakiegoś czasu mam problem . Roślina ładnie rośnie dochodzi do tafli wody w tym momencie ucinam ją tak w połowie dł i ponownie wsadzam, w podłoże po ok 3-4 dni stożek wzrostu oraz dwa rzędy l...
Witam
Proszę o pomoc w identyfikacji niedoborów.
Objawy:
1. Echinodorus red diamond - liście są złożone wzdłużnie na pół, a końce wywinięte w "haczyk".
2. Pogostemon erectus i rotala Indica...
Witam
Parę słów na temat baniaczka:
Pojemność 200l brutto;
Oświetlenie 4xT5 39w (2x865 6500K, 830, grolux) - 8godzin;
Dwa filtry: HW-302 i JBL e901 (media: keramzyt, ceramika, torf i gąbki);
CO2: Butl...
Witam,
mój zbiornik ma 40 dni, więc jest to świeży zbiornik.
Zbiornik ma wymiary 40x40x40, 64l.
Podłoże: Aquael HELP Advanced Soil Plants.
Parametry wody:
pH: 7,0
KH: 6,0
NO3: 10
P: 0,25 (w wodzie, n...
Witam
Od roku mam akwarium jak poniżej:
Litraż: 200l
Oświetlenie: belka led 150W ustawiona na 70%
Filtracja: JBL 1501
CO2: 24h/dobę
Podmiany 50l/tydzień
Woda RO + Remianin 0,5 miarki (od kilku tygodn...
|
|