bardzo proszę o pomoc w identyfikacji tych roślinek - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

bardzo proszę o pomoc w identyfikacji tych roślinek

Liczba wyświetleń: 2225·Odpowiedzi: 7
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
witam serdecznie mam problem z identyfikacją roślin bardzo proszę o pomoc ta drobnolistna to na moje oko moczarka ale nie jestem pewien natomiast ta druga nie wiem pachnie miętą.za pomoc z góry dziękuję.Miłosz

milosz43

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotrek Dymowski Warszawa

25 maja 2009, 16:55   (#2)  

:arrow: napewno są to emersy :!:
:arrow: roślina z 1 zdjęcia to rotala - pewnie indica
:arrow: ta z drugiego i trzeciego.. trudno powiedzieć.. daj im sie przekształcić.. o ile dasz rade do tego doprowadzić i wtedy pokaż :wink:

Piotrek Dymowski
Ranga: Partner roslinyakwariowe.pl

Miasto: Warszawa

Wspieram stronę kontem Premium

25 maja 2009, 17:09   (#3)  

czy są to rośliny nadające się do akwarium? dziękuję za odpowiedz aha czytałem o tej roślinie (rotala)i wszędzie piszą że pochodzi z Indii ja ją wyłowiłem z rzeki właściwie z rowu między polami.czy u nas też występuje?obydwie rosły pod wodą nurt rzeki słaby.

milosz43

25 maja 2009, 17:40   (#4)  

Ponizej instrukcja przesylania roslin do identyfikacji:

https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... dnych.html

w ten sposob unikniesz pomylek.

Krzysztof

Piotrek Dymowski Warszawa

25 maja 2009, 19:49   (#5)  

W takim razie to rotala pewnie nie jest :wink: nie wiem czy wogóle sie nadają do akwarium..

Piotrek Dymowski
Ranga: Partner roslinyakwariowe.pl

Miasto: Warszawa

Wspieram stronę kontem Premium

MikołajW Bydgoszcz

25 maja 2009, 22:49   (#6)  

Nr. 1 to może jakaś Bacoba [?].

MikołajW
Ranga: Znający temat

Miasto: Bydgoszcz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mocho Tarnów

27 maja 2009, 08:27   (#7)  

MikołajW napisał(a):Nr. 1 to może jakaś Bacoba [?].

według mojej wiedzy to raczej jakaś moczarka!
np. egeria densa w małych strumykach i potokach - przynajmniej w mojej okolicy - jest dość popularna i ja obstawiałbym właśnie moczarki

rośliny ze zdjęć 2 i 3 sam ostatnio wrzuciłem na próbę do akwarium eksperymentalnego (mojego teścia) i czuły się dobrze, szybko się przystosowały i zaczeły rosnąć ale kiedy spróbowały je ryby to zniknęły w ciągu jednego wieczora, przy czym były chyba nieźle smaczne bo żadnych innych roślin te ryby nie podjadają! więcej nie eksperymentowałem. trzeba na pewno utrzymać nieco niższą temperaturę wody niż standardowo

milosz43 napisał(a):czytałem o tej roślinie (rotala)i wszędzie piszą że pochodzi z Indii ja ją wyłowiłem z rzeki właściwie z rowu między polami

w tym zdaniu masz odpowiedź czy ta roślina pochodzi z indi ;)

co do tej drugiej to uważaj. ja pierwszy raz zobaczyłem ją wiosną podczas spacerów z psem. na początku w strumyku wyglądała rewelacyjnie - niby taka młoda sałata pod wodą - więc się na nią skusiłem pewnego razu. u mnie nie zdała egzaminu ale przez ryby. przy czym teraz widzę, że mocno wyrasta nad wodę. góra 10cm roślinki rośnie w wodzie a ponad nią kolejne 30cm.

oczywiście zakładam, że mogłem pomylić roślinki bo zdjęcia pozosatwiają nieco do życzenia.

jak już ktoś zlokalizuje fachowe nazwy tych roślin to proszę o wpis

pozdrawiam i życzę sukcesów
made in china - Twoje decyzje zakupowe tworzą miejsca pracy

mocho
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Tarnów

mayaca Polska -wyłącznie

27 maja 2009, 11:43   (#8)  

Moim skromnym zdaniem zdjęcie pierwsze przedstawia Elodea nuttalli-moczarkę delikatną.Zdjęcie drugie elodea canadiensis-moczarka kanadyjska, trzecie to z dużym prawdopodobieństwem Mentha aqatica-mięta nadwodna,roślina porastająca brzegi moczarów wilgotne rowy, sadzawki,mogąca jakiś czas pozostać w zanurzeniu,jednak nie nadaje się do uprawy w akwarium.

mayaca
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Polska -wyłącznie

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_2488.jpeg

Proszę o pomoc sinica krasnorosty

Mąteusz179 w Glony · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 4370
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg Mam akwarium 72L (60x30x40) Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie Podłoże jałowe piasek i żwir Grzałka na 23 stopnie Filtr tera ex 700plus na 90% mocy Co2 z butli i...
1.jpg

Pomoc w identyfikacji glonów (wgraj zdjęcie)

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 3402 · Wyświetlenia: 1447775
identyfikacja-glonow.jpg Wątek do identyfikacji glonów. Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
11.JPG

Pomoc w identyfikacji rośliny - wgraj zdjęcie

enigma w Rośliny · Odpowiedzi: 2132 · Wyświetlenia: 743773
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
20160130_181238.jpg

Pomoc w identyfikacji ryby (wgraj zdjęcie)

LYSERpL w Zwierzęta · Odpowiedzi: 146 · Wyświetlenia: 209641
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków 1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/ 2 http://imag...
Bez tytułu.jpg

Pomoc w założeniu nowego akwarium

EmWuj w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 19920
Cześć, Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
73ce8a47-11f1-4867-a81c-e58bcce100c7.jpg

Pomoc w diagnozie choroby(?)

Wojciech S w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1376
Cześć, zwracam się o pomoc w diagnozie choroby(?) u ryb w moim zbiorniku. Wszystko zaczęło się mniej niż pół roku temu, zaczęły wtedy zdychać skalary i czasem inne ryby, średnio jedna ryba na 2/4 tyg...
IMG_20250518_061723.jpg

Pomoc w ocenie

slaw1313 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3160
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...

Aquael ULTRAMAX BT - Bardzo słaby przepływ

miszelhdr w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 934
Witam, od 1,5 mies posiadam w/w filtr. Na początku pięknie pracował, jednak po pewnym czasie przepływ drastycznie spadł. Wyczyściłem prefiltr, gąbki (o dziwo nie były jakoś za specjalnie zawalone, co ...

Tych konkursów z nami już nie ma...

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1234
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC... szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)

Pomoc z obsadą do dwóch baniaków.

Pstrungarz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2269
Dzień dobry - zakładam właśnie nowe akwarium(ciemne wody) i w głowie mam prostą i niedużą obsadę. Proszę tylko kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat. Akwarium 60x40x40 72l Podłoże piach ...

Statystyki

Ten temat przegląda 548 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571614
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 547 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.