Eheim 2229 - poziom wody w akwarium - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Eheim 2229 - poziom wody w akwarium

Liczba wyświetleń: 5071·Odpowiedzi: 9
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Wygląd listy:
Orledor Puszcza Wkrzańska
Witam
Zastanawiam się nad nowym filtrem i tak przyglądam się eheimom pulsacyjnym 2029, 2129,2229 i 2329. Z opisu rozumiem że one się co chwilę opróżniają i napełniają. Czy dobrze rozumiem, że poziom wody w akwarium z takim filtrem jest dość zmienny? Filtr ma pojemność ok 10l. Wody tam jest pewnie z 5 litrów. W akwarium o powierzchni dna 100cmx50cm dawałoby to zmianę poziomu o ~1cm. I to dość często bo kilkadziesiąt razy na godzinę.
Chyba że jest to jakoś inaczej rozwiązane. Woda jest przepompowywana z jednej części filtra do innej i poziom wody w akwarium jest stały.
Orientuje się ktoś jak to jest z tymi filtrami? Nie mogę znaleźć instrukcji w sieci.

Orledor
Ranga: Początkujący

Miasto: Puszcza Wkrzańska

23 maja 2009, 23:04   (#2)  

Poziom wody się nie zmienia, po prostu zalewasz filtr wodą z akwarium jak zresztą w instrukcji będzie podane, ile zassie filtr tyle uzupełniasz a woda jest cały czas przepompowywana, czyli poziom się nie zmieni.

Dawid Wesołowski
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Wrocław

24 maja 2009, 09:39   (#3)  

Z opisu filtra : http://www.akwarystyka.sklep.pl/Eheim_P ... 3_21___115
Etap pierwszy - filtr zapełnia się wodą z akwarium aż do całkowitego zalania komory filtracyjnej. W tym momencie specjalny pływak umieszczony w komorze wyrównawczej podnosi się do góry, tym samym zamykając dopływ wody do filtra.

Etap drugi. - woda z filtra zostaje wypompowywana, aż do momentu całkowitego opróżnienia komory filtracyjnej, następnie pływak opada i komora zostaje ponownie zalana wodą z akwarium.

Edit:
Znalazłem instrukcję: http://www.eheim.de/eheim/pdf/en/anleit ... 7_2329.pdf

Tam na stronie 20 stoi:
Attention: Do not fill the aquarium to its maximum height
since the water level varies through the change of water
level in the filter.

Czyli zmienia się poziom.

No to pytanie do posiadacza takiego filtra: O ile zmienia się poziom wody. Proszę o podanie wymiarów dna zbiornika i model filtra. Przeliczę to sobie na własny zbiornik.

Orledor

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kadazan Toruń / Bydgoszcz

25 maja 2009, 12:41   (#4)  

Ja tylko się wtrącę tak z innej beczki...
Filtr pulsacyjny nie będzie się dobrze sprawdzał w akwarium roślinnym. Ze względu na naturę jego pracy bardzo skutecznie zamienia proste formy azotu na azotany, a ponadto może powodować wybijanie CO2 z wody. Poza tym filtry te są dość słyszalne w czasie pracy (odgłos chlupotania). W akwarium roślinnym, oczywiście moim zdaniem, lepiej spisze się konwencjonalny kubełek z serii Classic, Ecco lub Professional.

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

04 cze 2009, 12:35   (#5)  

Kadazan napisał(a):Ja tylko się wtrącę tak z innej beczki...
Filtr pulsacyjny nie będzie się dobrze sprawdzał w akwarium roślinnym. Ze względu na naturę jego pracy bardzo skutecznie zamienia proste formy azotu na azotany,

To źle, że szybko będzie przerabiał azotyny na azotany? Mi się właśnie wydawało, że im szybciej tym lepiej.

Co do poziomu wody w akwarium to znalazłem już że model 2229 wypompowuje do akwarium ok 5l. U mnie powodowałoby to ok 7 milimetrowe zmiany poziomu wody.

Orledor

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

04 cze 2009, 16:06   (#6)  

To źle, że szybko będzie przerabiał azotyny na azotany? Mi się właśnie wydawało, że im szybciej tym lepiej.

Z reguły tak, ale niekoniecznie w akwarium roślinnym. Dowiedziono, że im prostsza forma azotu tym łatwiej i chętniej jest pobierana przez rośliny. W ustabilizowanym akwarium roślinnym filtracja biologiczna w postaci filtra z odpowiednim wkładem jest wręcz niepotrzebna.

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

06 cze 2009, 00:18   (#7)  

Witam,

Według tego [moim zdaniem wartościowego ;)] artykułu idealnie byłoby w ciągu godziny przefiltrować 10x objętość akwarium. Zgodzę się na brak filtra z małą obsadą, albo z brakiem fauny :wink:

Dowiedziono także, że wolny amoniak to np. świetny zapalnik[powód] "zielonej" wody. :(

zvirus

16 cze 2009, 22:47   (#8)  

Witam,

Może się komuś przyda ;)

Zakupiłem powiedzmy okazyjnie ten filtr na Ebay`u. Po testach zdecydowałem się używać go w systemie pracy ciągłej. Chlupot wody jest głośny a ponad 1000l/h pompa robi w akwarium pralkę.
Aby używać go w trybie pracy ciągłej wystarczy odłączyć go od sieci i zatkać rurkę odpowietrzającą [tę w środku najcieńszą]. Od tej chwili możesz podłączyć do wylotu co chcesz (reaktor, grzałkę ect.) Ja mam zainstalowane na wylocie diy reaktor + grzałkę zewnętrzną. Realny zmierzony przepływ filtra to 450l/h, nie jest to jakaś rewelacja ale 5l keramzytu daje mi pewność, że amoniak nie pokaże się w nawet w śladowych ilościach.
Poprzedni Fluval 205 wygląda przy tym monstrum jak karzełek. Na pewno nie polecę tego filtra jako nowy, cena jest kosmiczna i moim zdaniem przesadzona. Prawdopodobnie lepiej się sprawdzi w akwarium morskim.

Ps. W trybie wet/dry pompa jest naprawdę wydajna stąd te różnice (1000l/h vs 450l/h)

zvirus

28 sty 2010, 07:52   (#9)  

planuje zakup tego filtra i po tym co napisales sie zastanawiam moje akwa to 370l i jest teraz zasilane tylko jednym filtrem o wydajnosci podobno 1000l ale widze ze plywa duzo "syfu" jak myslicie kupic czy nie??

alzak

magno TRÓJMIASTO

30 sty 2010, 21:07   (#10)  

Witam,

Jak masz takiej wielkości baniaczek to polecam również używkę E-2228 , ostatnio zakupiłem roczny (na gwarancji) za 330zł i działa bardzo dobrze.

pozdr.
:wink:

magno

Miasto: TRÓJMIASTO

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Film Temperatura dla ryb i roślin w akwarium.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1540
Hej Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
SunSun-modulowy-500lh.jpg

Taśma dwustronna do wewnątrz akwarium

Adip w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3439
Jak w wątku, szukam jakiejś taśmy klejącej dwustronnej typu "nano", którą można by zastosować do sklejenia części znajdujących się w akwarium. Mam filtr wew. i chcę go przerobić, aby móc zas...
eheim5.jpg

Eheim 5e z WIFI - hit czy kit?

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 11224
eheim5.jpg Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit? Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
akwa.jpg

jaki filtr do tego "akwarium"

radekjab w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3727
Cześć Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie". Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...

Eheim Professional 4+ 600 i kwestia bezpieczeństwa

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4590
Witam Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 333
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Eheim 2424 zmiana zaworu

rawracer w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 441
Witam. Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ? Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ? W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...

EHEIM PROFESSIONEL 4+ 250 - smarowanie na rozruch

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1540
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D Jest jeden pr...

Jaki minimalny przepływ wody w kubełku dla 300 litrów?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5007
Cześć Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...

Ustawienie mocy na kubłach w 3 tyg akwarium

radziu1313 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1345
Witam koleżanki i kolegów! Mam do Was pytanie dotyczące cyrkulacji w moim świeżo założonym akwarium. Zbiornik ma 200 litrów, stoi w nim spory korzeń, a tył obsadzony jest szybko rosnącymi roślinami....

Statystyki

Ten temat przegląda 474 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 474 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.