Jakie świetlówki dobrać? POMOCY! - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jakie świetlówki dobrać? POMOCY!

Liczba wyświetleń: 882·Odpowiedzi: 2
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
szymon82 kobylin
Witam!!
Mam problem z dobore świetlówek. Proszę mi nie pisać poczytaj to się dowiesz bo czytam już cały tydzień i właśnie stwierdziłem że już nic nie wiem, poza tym że mam mętlik w głowie.
Nnapiszę jakie mam na chwilę obecną oświetlenie i prosił bym o podpowiedź jakich świetlówek brakuje. Dodam że na chwilę obecną zależy mi bardziej na tym aby roślinki rosły,
Bo jak na razie to je tylko wymieniam na nowe.

1. akwarium 300 L ,60cm wys. 2x Philips master tl5 39w/865 , 1x Narva Oceanic light i 1x sufitowa *
2. akwarium 160 L 40cm wys.1x flora-glo , 1x aqua-glo i jedna sufitowa *

sufitowa*- tak naprawdę nie wiem czy są zwykłe sufitowe bo pochodzą z pokrywy od akwarium 160L i niestety nic nie jest na nich napisane. Według mnie są zwykłe bo świecą jak zwykłe w moim garażu.

Te sufitowe chciał bym wymienić i dołożyć cos jeszcze, ale kompletnie nie wiem co!
Zgłupiałem od tych wszystkich lumenów, luxów, W na L i temperatur K.

szymon82
Ranga: Początkujący

Miasto: kobylin

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

22 maja 2009, 18:29   (#2)  

Nnapiszę jakie mam na chwilę obecną oświetlenie i prosił bym o podpowiedź jakich świetlówek brakuje. Dodam że na chwilę obecną zależy mi bardziej na tym aby roślinki rosły,
Bo jak na razie to je tylko wymieniam na nowe.

Hmm... nie wiem nic o Twoim akwarium a spokojnie moge Ci napisac ze to nie swiatlo jest przyczyna wymiany przez Ciebie roslin na nowe:]

Moglbys miec wszystkie swietlowki z garazu i jesli bedziesz mial odpowiednie CO2, makro, mikro to rosliny beda rosly. Oczywiscie zakladam ze masz tego swiatla wiecej niz 0,3W/l (z opisu Twojego niestety nie moglem sie doliczyc)

http://strony.aster.pl/faolan/dobor-swietlowek.htm[/quote]

robal_ag
Ranga: Zainteresowany tematem

szymon82 kobylin

22 maja 2009, 19:52   (#3)  

robal_ag napisał(a):Moglbys miec wszystkie swietlowki z garazu i jesli bedziesz mial odpowiednie CO2, makro, mikro to rosliny beda rosly. Oczywiscie zakladam ze masz tego swiatla wiecej niz 0,3W/l (z opisu Twojego niestety nie moglem sie doliczyc)

Więc tak:
Nawóz mam pmdd zakupiony na allegro bez azotu i fosforu.
CO2 mam z butli wysokociśnieniowej.
w akwa. 300 L wychodzi 138W/300L=0,46 W/L
w akwa. 160 L wychodzi 90W/160L= 0,5625W/L
Miałem zamiar wymienić te sufitowe na świetlówki typu Daylight 6500K Philipsa albo narvy, zacząłem szukać na ten temat informacji czy warto kase tracić.
Teraz mam dylemat czy je kupić czy może jakieś inne specjalistyczne.Spesjalistyczne są drogie i mało od nich światła.
Mimo tego iż przeczytałem tyle tych opisów nie potrafię podjąć decyzji, które z nich mam kupić. Dlatego chciałem poznać opinie ludzi którzy mają doświadczenie z akwariami roślinnymi.

szymon82
Ranga: Początkujący

Miasto: kobylin

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

Resized_20220402_022639.jpg

Poprawa belki led POMOCY

LukasTroch w Oświetlenie · Odpowiedzi: 40 · Wyświetlenia: 12154
Witam. Jakiś czas temu wykonałem sobie belkę led na driverach. Jest na niej 33 diody 1w. Robiłem tą belkę według kalkulatora az led. Jest trochę za słaba bo nie wybarwialy się ładnie rośliny i mam wra...

Jakie oświetlenie do akwarium 150x50x50

klosiu2 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4407
Witam. Po długiej przerwie planuje odpalić baniak od nowa. Zastanawiam się nad kupnem nowego oświetlenia. Posiadam 2 lampy Chichiros a1200 120 cm jak dobrze pamiętam. Chciałbym kupić teraz sinkor LED ...

Oświetlenia pomocy

Konrad13 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1683
Witam posiadam akwarium 150x60x60 rosline mam pytanie co do lampy Chihiros LED-System Universal WRGB 1500mm Czy wystarczy mi na takie akwarium z srednio wymagających roslin

jakie światło do 100x50x55?

arturlep w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1117
Drodzy, bardzo proszę o doradzenie w kwestii oświetlenia, akwarium 100x55x55 Skylight Hyperbar FXL.75 WIFI [80W] czy 2x Fluval Plant LED 3.0 BT [46W] czy Aquael Ultra Slim BT 90 [90W] ?? z góry dzi...

Oświetlenie 200l akwarium pomocy

elemneo w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2059
Witajcie, przeszukuje forum jednak nigdzie nie mogę znaleść precyzyjnej odpowiedzi, mam akwarium 200 litrów (100cm x 40cm x 50cm) w którym mam dosłownie kilka Alternanthera reineckii mini które na ośw...

Wymiana świetlówki w 112l.

Ami w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1592
Witam. Chcę wymienić świetlówki w mojej pokrywie i zastanawiam się czy lepiej włożyć standardowe świetlówki t8 czy zamienniki LED. Które rozwiązanie jest lepsze dla roślin?

Inteligentne gniazdka jakie...

akwaAmator w Oświetlenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5989
Chce zakupić Smart gniazdko pod akwarium aby monitorować sobie zużycie prądu. Interesuje mnie tylko opcja watomierza (wiarygodna) i mały rozmiar na jeden w tyk. Zastanawiam się nad gniazdkiem gosund ...

Jakie oświetlenie??

Jano25 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1747
Witam, mam pytanie do wszystkich jakie oświetlenie do zbiornika 126-50-90 akwarium będzie wysokie stąd moje pytanie? Chciałbym uprawiać rośliny też wymagające dużą ilość światła. Pozdrawiam Wysłane...

Jakie świetlówki LED do akwarium 240l

karmel w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3050
Witam.Czy ktoś polecił by konkretne świetlówki LED pod pokrywę akwarium 240l.Nie interesują mnie lampy led. Rośliny planuję mieć średnio wymagające.

Jakie oświetlenie do akwarium 72L?

Matiqu662 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1869
Witam mam problem z wyborem odpowiedniego oświetlenia do mojego akwarium. Aktualnie mam belkę 17W i ok 1500Lm, robią mi się cały czas glony, jak nie zielone na szybach to brązowe. Osobiście nie wiem c...

Statystyki

Ten temat przegląda 220 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 220 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.