CO2 24godziny na dobę - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

CO2 24godziny na dobę

Liczba wyświetleń: 4232·Odpowiedzi: 16
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

21 maja 2009, 16:17 CO2 24godziny na dobę  (#1)  

Ostatnio spotkałem się z takim poglądem, że większe wahania Ph będą w akwarium, gdy nawożenie co2 będzie działać wyłącznie podczas działania oświetlenia, niż gdy będzie działać całą dobę. Ponadto w takiej sytuacji rośliny "głodują" przez pierwsze godziny po włączeniu światła i równocześnie nawożenia co2. Co myślicie na ten temat.

http://www.holendry.republika.pl/co2/faq.html
Ostatnio edytowano 21 maja 2009, 17:47 przez akbar, łącznie edytowano 2 razy

akbar

21 maja 2009, 16:46   (#2)  

Popraw link :?

Plut3k

21 maja 2009, 17:19   (#3)  

link poprawiony

akbar

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

21 maja 2009, 18:06   (#4)  

Są różne szkoły, jedni podają w nocy inni nie.
Ja np. na noc zakręcam, otwieram godzinę przed włączeniem światła albo po prostu jak wstanę z łóżka. W nocy rośliny pobierają głównie tlen więc nie ma potrzeby dawać co2.
Wahania jakieś tam są, rano indykator mam zielony a wieczorem jasno zielony. Negatywnego wpływu na ryby i rośliny nie zauważyłem. :)

Marlon
Ranga: Zainteresowany tematem

zulix Rzeszów

23 maja 2009, 22:35   (#5)  

Niestety w podanym linku informacje są delikatnie mówiąc nieścisłe i przyjęcie ich całkowicie na wiarę może spowodować nieco problemów. Oczywiście nie mówię o całości, bo jest to kawał dobrej roboty, ale dla tych co lubią wszystko rozumieć podaję swoje uwagi:

"Z rozprawy teoretycznej wiemy, że we wzorze na zawartość CO2 w wodzie siedzi logarytm; tak więc jeśli dodamy dwutlenek węgla tak aby zwiększyć jego zawartość w wodzie z zera do powiedzmy X, to pH nam spadnie o Y."
Logarytm 'siedzi" przy wyznaczaniu pH a nie zawartości CO2.

"... jeśli wyłączymy dozowanie na noc to ph wróci nam nad ranem do poziomu wyjściowego - różnica w zmianie wartości pH będzie większa niż gdybyśmy nie wyłączyli dozowania."
Z jakiego powodu wróci nad ranem? Rozumiem, że wróci w kierunku wyższego pH. A nasycanie CO2 w nocy powoduje spadek pH. Nie wiem co jest gorsze - czy wahania pH w górę, czy w dół. No i, czy można to porównywać? To tak jak z temperaturą. Mamy 10 stopni ciepła i co jest gorsze wzrost o 10, czy spadek o 10? Co łatwiej przeżyjemy w cienkiej bluzce?

"...wiemy, że zawartość dwutlenku węgla w wodzie jest zależna też od zawartości CO2 w gazie nad powierzchnią wody. Ponieważ zawartość CO2 w atmosferze jest stała, tak więc przy jakimkolwiek dozowaniu dwutlenku węgla do wody, gaz ten będzie się starał uciec do atmosfery ( aby wyrównać tzw. parcia częściowe gazów ) tym szybciej im większa jest różnica stężeń."
Niestety szybkość dyfuzji gazów z i do wody jest bardzo mała i takie rozważania stają się nieistotne. Osiągnięcie "stanu równowagi" może mieć miejsce po dniach, bądź tygodniach. Eksperymentatorom proponuję otworzyć na noc butelkę z gazowaną wodą mineralną. Zapewniam, że po niejednej nocy woda dalej będzie kwaśna (rozpuszczony CO2). Zresztą tylko dzięki temu dodajemy CO2 do akwarium. Inaczej nie miałoby to sensu.

Stąd rozważania te nie mogą być ścisłe bez uwzględnienia innych czynników. Nie jest to stan ustalony i nie można wyciągać takich wniosków na podstawie wiedzy tylko o jednym parametrze (skład gazu w atmosferze). Część CO2 opuszcza wodę (czy to w wyniku nadmiarowego tłoczenia, czy w wyniku procesu j.w.). CO2 jest cięższy od powietrza a jego dyfuzja w powietrzu nie jest aż tak szybka jakby ktoś myślał. Stąd nad przykrytym akwarium, w którym co gorsza woda nie sięga do krawędzi zbiera się coś co można nazwać poduszką CO2. Tam stężenie CO2 jest na prawdę wysokie i stan równowagi jest zupełnie inny niż podczas porównywania go do ciśnienia cząstkowego CO2 w powietrzu.

Staje się to wszystko zrozumiałe (na chłopski rozum), gdy sprawdzimy maksymalne stężenie CO2 w wodzie nad którym jest powietrze. Jest to około 4 ppm (można policzyć z prawa Henriego). Wyższe stężenia CO2 w wodzie uzyskujemy ponieważ nasycamy wodę prawie czystym CO2 (wtedy można osiągnąć prawie 2000 ppm). To, że jesteśmy w stanie utrzymać stężenie np. 25 ppm świadczy, że szybkość usuwania CO2 z wody za pomocą dyfuzji do powietrza jest jednak mała. Górną granicę regulujemy ciśnieniem gazu (liczbą bąbelków na sekundę itp.). Zwiększając ilość tłoczonego CO2 szybko dojdziemy do stanu w którym ryby będą odczuwać przyduchę. I zwiększona szybkość usuwania CO2 z wody nic nam nie da - w naturalny sposób będzie to szło za wolno. Myślę, że prawie wszyscy mieliśmy taki przypadek jak nawet w dzień ustaliliśmy zbyt dużą szybkość podawania CO2, lub system regulacji nie zadziałał.

Przyspieszenie usuwania CO2 z wody dokonuje się za pomocą usuwania tej poduszki CO2 znad tafli wody i dostarczania czystego "atmosferycznego" powietrza. Odbywa się to za pomocą ruchu faz (wodnej, i/lub gazowej) - im szybciej tym lepiej. Stąd napowietrzanie, wentylator, ogrzewanie, np. za pomocą lamp (konwekcja) przyspiesza usuwanie CO2. W nocy zwykle światło jest wyłączone (brak termicznego ruchu faz), wentylator jeżeli był to teraz nie działa, okna najczęściej pozamykane - brak przeciągów. Do usuwania CO2 pozostaje jedynie wymuszony ruch tafli wodnej (bąbelki, filtr, deszczownie itp.).
Stąd usuwanie CO2 w nocy jest dużo mniej efektywne niż w dzień (kiedy również rośliny nieco się do tego przykładają).

Podsumowując należy stwierdzić, że obie "szkoły" mają swoje racje. Tym niemniej brak doświadczenia może być mało opłacalny (straty w obsadzie) po pozostawieniu CO2 na noc niż utrzymywanie roślin na głodzie (przez pierwsze chwile fotosyntezy). Co do tego głodowania też bym się do końca nie zgodził (rośliny i zwierzęta oddychają więc stężenie CO2 na pewno nie jest 0, lub teoretyczne 4). Zauważmy też, że rośliny rosną w "warunkach naturalnych" w obecności powietrza atmosferycznego (teoretyczne 4 ppm-y CO2 w wodzie). Stąd nie można mówić, że utrzymywanie roślin przez godzinę - dwie w tych warunkach jest dla nich szczególnie groźne.

--- dodano ---

Ja steruję elektrozaworem z CO2 jednym regulatorem wespół z oświetleniem i jak dotąd nie musiałem nic innego kombinować.
Kalkulator do nawozów i "chemii wody": http://podforak.rzeszow.pl/upload/nawoz ... a_wody.xls - nowa wersja z 10.03.2012
Podkarpackie forum akwarystyczne: http://podforak.rzeszow.pl
Ostatnio edytowano 28 maja 2009, 12:05 przez zulix, łącznie edytowano 2 razy

zulix
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Rzeszów

24 maja 2009, 12:23   (#6)  

Zaeksperymentowałem. Pozostawiłem co2 na noc. Rano indykator był jasno zielony. Nie zauważyłem, by ryby miały kłopoty z oddychaniem. Mam jednak obawy, że na dłuższą metę mogą się podusić. Do tej pory co2 działało wraz z oświetleniem. Teraz przyjąłem wersję, że załączam co2 trzy godziny przed włączeniem światła. Zobaczymy, jak to się sprawdzi, ale chyba przy tym pozostanę. Dygresja: nawet jeśli miałem przez kilka dni, przy dużym dozowaniu co2, indykator na kolorze jasnozielonym, to rośliny nie bąbelkowały. Podejrzewam, że chyba musiałbym całkiem zrezygnować z ryb (z uwagi na stężenie co2), żeby zobaczyć bąbelkowanie. Do indykatora używam wody destylowanej, bo przy akwariowej test szybko przestawał działać i robił się żółty.

akbar

zulix Rzeszów

24 maja 2009, 19:31   (#7)  

CO2 nazywa się "supermakro", ale nie jest on jedyną potrzebą roślin. Dopóki nie nawoziłem pozostałymi makro bąbelkowanie było skąpe, bądź nie było go w ogóle (o świetle nie mówiąc). Wydaje mi się więc, że nadmiernym dodawaniem CO2 nie wymusiłbyś bąbelkowania roślin.

Aby było bąbelkowanie musi się osiągnąć graniczny stopień nasycenia wody tlenem. W czasopiśmie PZA Akwarium podawano już sporo lat temu, że w normalnie egzystującym akwarium stężenie tlenu w wodzie po nocy sięga 40% stężenia granicznego. Naturalna dyfuzja tlenu z powietrza (mimo jego potencjalnie dużego stężenia) jest zbyt wolna. Podobnie jak poprzednio można ją zwiększyć mechanicznie.

Aby doszło do przesycenia i wydzielania się bąbelków tlenu resztę tlenu muszą wyprodukować rośliny w fotosyntezie. Większa ilość roślin jest w stanie to zrobić w dobrych warunkach, mniejsza nie. Zwykle bąbelkowanie zauważa się więc dopiero po kilku godzinach po rozpoczęciu świecenia - ten niby "zmarnowany" czas to czas na nasycenie wody tlenem a więc nie ma nic wspólnego z domniemanym "głodowaniem" roślin. Rośliny pracują, tylko my tego nie widzimy :P . Jak jest dużo ryb to zużywają tlen na bieżąco i bąbelkowanie może się jeszcze bardziej opóźnić.
Kalkulator do nawozów i "chemii wody": http://podforak.rzeszow.pl/upload/nawoz ... a_wody.xls - nowa wersja z 10.03.2012
Ostatnio edytowano 26 maja 2009, 18:41 przez zulix, łącznie edytowano 1 raz

zulix

25 maja 2009, 22:51   (#8)  

zulix napisał(a):. Zwykle bąbelkowanie zauważa się więc dopiero po kilku godzinach po rozpoczęciu świecenia - ten niby "zmarnowany" czas to czas na nasycenie wody tlenem.

Olśniłeś mnie po kilku miesiącach rozmyślania nad tym bąbelkowaniem :D Czyli już wiem czemu po podmianie wody rośliny, a raczej bąbelki wariują :D Tym bardziej biorąc to pod uwagę, że woda do podmiany jest lana z prysznica, gdzie na pewno się bardzo natlenia :)
Dzięki za wyjaśnienie

Pozdrawiam

Plut3k

zulix Rzeszów

26 maja 2009, 18:40   (#9)  

Plut3k napisał(a):...woda do podmiany jest lana z prysznica, gdzie na pewno się bardzo natlenia :)

To jeszcze nie jest tak, ale blisko :P . To oczywiście prawda o czym mówisz, ale musiałbyś wymienić całą wodę aby to zadziałało. I musiałbyś mieć do dyspozycji wodę "odstaną" o właściwej temperaturze.

Z kranówką jest trochę innaczej. Woda podawana jest pod ciśnieniem. Jak wiadomo rozpuszczalność gazów w cieczach zależy od ciśnienia. Jeżeli masz w kranie np. 4 atmosfery to masz tam 4 razy więcej rozpuszczonego powietrza niż normalnie. Poza tym kranówka jest zwykle zimna - rozpuszczalność gazów maleje z temperaturą. Sumarycznie więc z kranówki może wydzielić się całkiem dużo bąbelków. Widać to szczególnie wyraźnie w nowo tworzonym akwarium do którego lejemy kranówkę i tam zachodzi jej "odstawanie".

W akwarium podmieniamy zwykle tylko część wody. Jeżeli woda nie jest chlorowana to niektórzy wlewają kranówę prosto do zbiornika (bez odstania). Wtedy to nadmiarowo rozpuszczone powietrze nie musi się wydzielić od razu. :) ponieważ mieszając się z wodą w akwarium (która nie jest nasycona) np. w stosunku 1:4 doprowadza do zwiększenia zawartości gazów w całej masie wody. Rośliny zaczynają bąbelkować niemal natychmiast po podmianie części wody a na ściankach nic się nie wydziela.

zulix

delTORO Słupsk

27 maja 2009, 06:47   (#10)  

zulix napisał(a):...
Poza tym kranówka jest zwykle zimna - rozpuszczalność gazów maleje z temperaturą.
...

Zdaje się, że powinni być wraz ze wzrostem temperatury.
30L na przetrwanie

delTORO
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Słupsk

Wspieram stronę kontem Premium

romanbyd Tryszczyn

27 maja 2009, 09:47   (#11)  

akbar napisał(a):nawet jeśli miałem przez kilka dni, przy dużym dozowaniu co2, indykator na kolorze jasnozielonym, to rośliny nie bąbelkowały. Podejrzewam, że chyba musiałbym całkiem zrezygnować z ryb...

Nie przesadzaj!... :roll: :) Bąbelkowanie bardzo zależy od fosforu w wodzie! ->PO4.
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

zulix Rzeszów

27 maja 2009, 10:13   (#12)  

delTORO napisał(a):Zdaje się, że powinni być wraz ze wzrostem temperatury.

Z gazami jest odwrotnie niż z substancjami stałymi, chociaż i tam zdarzają się wyjątki :D . W zimnych cieczach rozpuści się więcej gazu. Stąd np. ryby o największych wymaganiach dot. tlenu mieszkają w bystrych, górskich potokach i w strefie arktycznej. Często osiągają tam znacznie większe rozmiary niż w innych wodach.

zulix

romanbyd Tryszczyn

27 maja 2009, 10:20   (#13)  

Chyba się nie zrozumieliście :? ->chodzi o czystą stylistykę zdania! Powinno być: "rozpuszczalność gazów maleje wraz ze wzrostem temperatury wody". I tyle. :wink:
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

zulix Rzeszów

27 maja 2009, 14:29   (#14)  

Pewnie tak :P .
Polska to trudna język i ciekawy kraj, jak mawiał Zulu Gula :) .

zulix

27 maja 2009, 21:40   (#15)  

Czyli, jeśli dobrze zrozumiałem, mogę sobie pozwolić na większe dawki nawozów. Graniczną, optymalną wartość nawozów znajdę, gdy albo glony mnie zaleją, albo pojawią się mityczne bąbelki. Używam aquqart macro, ferro (codziennie w zalecanych dawkach 1ml na 40l) i classic (przy podmianach 1ml na 5l). Czy zwiększać równocześnie dozowanie każdego z nich, czy może zastosować jakieś dysproporcje?

akbar

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
zulix Rzeszów

28 maja 2009, 11:56   (#16)  

akbar napisał(a):Czyli, jeśli dobrze zrozumiałem, mogę sobie pozwolić na większe dawki nawozów...

Tylko własne doświadczenia pomogą Ci zrozumieć proces biegnący w twoim akwarium" (każde jest inne - to już trywializm). Wytyczne ogólne, to jakaś "średnia" z wielu. Tak więc mimo kilkuletniego bawienia się nawozami, dalej się z nimi bawię, tj. zmieniam proporcje, modyfikuję itd. Ataki glonów, likwidacja "biologiczna" glonów, atak roślin (wzrost po 20-30 cm na tydzień - upiorność - całe dni przy baniakach), karłowacenie itd. jest moim hobby. Pewnie nigdy nie dojdę do poziomu skuteczności Barra i nic po mnie nie zostanie, ale hobby to przecież jakaś samorealizacja i Nobla nie muszę dostać :D.

Tak więc jak znasz ogólne zasady to zachęcam do eksperymentów. Jedyne co (zresztą na pewno o tym wiesz) nie staraj się robić wszystkiego "na szybko" - duże zmiany dawek co kilka dni. Czasem wpływ zmiany nawożenia uwidacznia się dopiero po kilku dniach i dłużej. Cierpliwość popłaca.

Co do twoich nawozów to przyznaję, że miałem kłopot z Ferro+ i dość szybko zmieniłem go na Mikro. Poza tym u mnie lepiej sprawdzały się nawozy firmy Aquabotanik niż Aqaartu. Teraz lecę na własnych mieszankach. Tym niemniej był okres, że przekraczałem 2-3 razy zalecenia producenta (szczególnie w makro).
A co do proporcji o których piszesz, to mimo wszystko dobrze jest zacząć od "typowych" i starać się nauczyć rozpoznawać objawy niedoborów i nadmiarów. I wtedy korygować nawożenie.

zulix

28 maja 2009, 13:01   (#17)  

Dodałeś otuchy. Dzięki.

akbar

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Jak zakwasić wode bez CO2 ??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 14927
Witam Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
YouTube

Akwarium z mchami - czy podawać CO2 i nawozić mchy?

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1764
YouTube

Low-tech bez CO2, bez nawozów, bez ogrzewania

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3980
bezco2.jpg In this video I discuss the four most important criteria for success when managing low tech planted aquascapes. 1. Substrate: Aquasoils are the best option and superior to other substra...

Jbl direct co2 test - nie działa

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1558
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Nawożenie HT z Co2

Dejv33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 9776
Witam, zakładam akwarium 120L HT. Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2 Akwarium - 80x35x50 Podłoże - Platinium Soil Normal Zestaw Co2 Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...

Jak szybko rozpuszcza się Co2 z dzwona?

seb_ik w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4583
Dzień dobry wszystkim! Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...

Czy ktoś zna skład CO2 w płynie?

smugga w Nawożenie · Odpowiedzi: 104 · Wyświetlenia: 55300
Witam, czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek forumowiczów zna i mógłby podać "przepis szwagra" na ten modny ostatnio specyfik jakim jest węgiel w płynie ? Spodziewam się, że tak jak w przypadku in...

Tetra CO2 Plus

mmagik123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 17148
Witam, Dzisiaj na stronie sklepu natrafiłem na CO2 w płynie. https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tetra-plus-250ml-p-20913.html?osCsid=6df84e45f95e8 A teraz pytanie do was : Jak się sprawdza w waszych...

Nawozenie bez co2

coku w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1975
Witam , chce sie wziąć w końcu lepiej za akwarium i szukam odpowiedzi od osób , które miały nie jedno akwarium , żeby mieć pewność. Chce zamówić sole i sam nawozic bez testow, metoda EI, tylko bez co2...

Trawnik - bimbrownia i CO2 w płynie

AQwa MANIAK w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2052
Chciałbym założyć akwarium z trawnikiem, i mam pytanie czy trwanik będzie poprawnie rósł z co2 z bimbrowni plus węgiel w płynie.

Statystyki

Ten temat przegląda 256 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570974
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 256 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.