Źle działający reduktor? Czy tak powinno to działać? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Źle działający reduktor? Czy tak powinno to działać?

Liczba wyświetleń: 1845·Odpowiedzi: 6
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
murasz Wrocław
Witam,

Posiadam reduktor Aqua Artu, który działa świetnie, ale tylko, gdy w butli jest wysokie ciśnienie (dużo gazu), gdy zaczyna się kończyć, wówczas zamiast przepuszczać coraz mniej gazu dzieje się odwrotnie - leci coraz więcej CO2.

Dotychczas po prostu go trochę przykręcałem i było OK, ale wczoraj żona wyszła z domu na dwie godziny, a po powrocie gaz walił tak mocno, że wytruło mi większość rybek :/

Mam zamiar zareklamować ten reduktor, ale wcześniej chciałem się dowiedzieć, czy to normalne, że jak się zmniejsza ciśnienie w butli, to ciśnienie na wyjściu reduktora zamiast się również zmniejszać, to się zwiększa i to dość mocno i w szybkim tępie?

Skoro jest to reduktor akwarystyczny, to powinien być chyba bezpieczny dla rybek?

murasz
Ranga: Początkujący

Miasto: Wrocław

21 maja 2009, 10:47   (#2)  

Na to wygląda że ten reduktor to drogie badziewie jest, jak masz go na gwarancji to wal do producenta.
Jako zabezpieczenie przed tego typu zdarzeniami proponuję dokupić dodatkowy zaworek precyzyjny(camozzi).

Marlon
Ranga: Zainteresowany tematem

Majszczur Wa-wa

21 maja 2009, 11:09   (#3)  

Wprawdzie dopiero dwukrotnie ładowałam butlę, ale ani razu nie zdarzyło mi się, żeby gaz pod koniec wylatywał pod większym ciśnieniem.
Uważam że masz jak najlepsze podstawy do reklamacji !
Sytuacja jaką opisałeś, że pod nieobecność właściciela sprzęt przyczynia się do wytrucia obsady jest niedopuszczalna :twisted:
:arrow: moje https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=25387 :arrow: http://majszczur.posadzdrzewo.pl
Obrazek Piszę poprawnie po polsku, a przynajmniej się staram

Majszczur
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wa-wa

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
murasz Wrocław

21 maja 2009, 11:17   (#4)  

Dziękuję za uwagi.

Mam nadzieję, że uda mi się pozytywnie załatwićr eklamację.

murasz

21 maja 2009, 11:34   (#5)  

Nie zakładając nowego tematu chciałbym się dowiedzieć jak regulujecie te z rotametrem? Wiem, że tym niebieskim pokrętłem ale ja jakoś nie mogę za bardzo precyzyjnie tego ustawić, bo lekkie odkręcenie powoduje 5 bąbelków/s a zakręcenie 0. Kolejne podejście 3b/s - jednak dalej zmierzam ku 1b/s :) i tak po 2 minutowej zabawie każdego ranka ustawiam "na oko" ten 1 bąbelek. Chciałbym się dowiedzieć czy Wasze też są tak nieprecyzyjne?

Pozdrawiam

Plut3k

Majszczur Wa-wa

21 maja 2009, 11:38   (#6)  

Bo precyzyjnie ustawiasz... zaworkiem precyzyjnym... jak sama nazwa wskazuje :wink:
Tym duzym niebieskim/szarym zaworem ustaw sobie te 4/5 bąbli na sek, a precyzyjnym leciutko dopieść do 1 czy dwóch bąbli. Po dwóch-trzech takich manipulacjach ciśnienie się ustabilizuje i będzie ok.
:arrow: moje https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=25387 :arrow: http://majszczur.posadzdrzewo.pl
Obrazek Piszę poprawnie po polsku, a przynajmniej się staram

Majszczur
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wa-wa

murasz Wrocław

03 cze 2009, 15:17   (#7)  

Aby uzupełnić temat muszę napisać, że po zareklamowaniu reduktora szybko otrzymałem nowy egzemplarz. Mam nadzieję, że będzie się dobrze sprawował.

murasz

Powrót do Technika CO2

Powiązane tematy

IMG_20250403_120943.jpg

Używany reduktor CO2

pk77 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4188
Dostałem używany reduktor CO2 (na zdjęciu), zaworek precyzyjny Camozzi i elektrozawór AquaArt. Nie miałem wiele kontaktu z techniką CO2 do tej pory. Mam jeszcze wężyki 6mm (te twardsze), zaworek zwro...
20250120_161119.jpg

czy to moment aby nabić CO2

arcwarden w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3696
Hi pierwszy post piszę w sprawie mojego zestawu CO2 mam pytanie czy to już moment aby zabrać butle i ją nabić ? sprawdzałem teraz poziom gazu na skali i wskazówka zbliża się do wartości 0 zrobiłem ...
sodastream1.jpg

Nowość Aqua-art - reduktor CO2 do butli SodaSystem

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4024
sodastream1.jpg Zapraszam do zapoznania się z nowością w sklepie: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/reduktor-butli-sodasystem-p-49196.html Kto z Was używa systemu SodaStream z butlą 500g? Jesteści...
foto 1.jpg

SODASTREAM Reduktor CO2

guzi75 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3524
Witam, mam butle SODASTREAM, podłączoną pod reduktor od ISTA CO2-foto 1. przez przejściówke TR 21*4, 5/8-18UNF, foto 2. I teraz pytanie? 1- co byście mi za reduktor polecili jakiś inny do tej butli. 2...
IMG20231017191432.jpg

Jak sprawdzić instalację CO2 czy jest szczelna?

Jacek Pawłowski w Technika CO2 · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 11704
Witam Jakie macie sposoby na sprawdzenie szczelności instalacji CO2? Wczoraj nabiłem butlę a dzisiaj jest pusta. Zastanawiam jak sprawdzić reduktor bo mam podejrzenia że to na nim się ulatnia gaz. Jes...

Czy mój system co2 jest nieszczelny?

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2470
Cześć Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...

Czy CO2 może powodować zmętnienie wody?

askpl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7393
Witam serdecznie, Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...

Nieszczelny reduktor Chihiros - 2 manometry

bkoz w Technika CO2 · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 11648
Witam Mam reduktor Chihiros - 2 manometry, który przepuszcza gaz spod nakrętki mocującej do butli. Reduktor pracował prawie rok, potem butla była zakręcona na trzy miesiące i po ponownym odkręceniu po...

Czy taki reduktor będzie pasować do butli z bio ?

Anonim 59529 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3564
Witam Od razu domyślam się jakie będą komentarze że ładuje silnik Ferrari do malucha ale no nie mam gdzie nabić butli takiej z prawdziwego zdarzenia gazem co2 więc musze korzystać z bio co2. Mam taki...

Butla CO2 czy może stać powyżej akwarium

guzi75 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2264
Witam, zawsze miałem butle poniżej akwarium ale teraz brak miejsca, czy butla może stać powyżej akwarium?

Statystyki

Ten temat przegląda 614 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571005
 •  Liczba wątków: 48807
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 614 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.