Źle działający reduktor? Czy tak powinno to działać?
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam,
Posiadam reduktor Aqua Artu, który działa świetnie, ale tylko, gdy w butli jest wysokie ciśnienie (dużo gazu), gdy zaczyna się kończyć, wówczas zamiast przepuszczać coraz mniej gazu dzieje się odwrotnie - leci coraz więcej CO2.
Dotychczas po prostu go trochę przykręcałem i było OK, ale wczoraj żona wyszła z domu na dwie godziny, a po powrocie gaz walił tak mocno, że wytruło mi większość rybek :/
Mam zamiar zareklamować ten reduktor, ale wcześniej chciałem się dowiedzieć, czy to normalne, że jak się zmniejsza ciśnienie w butli, to ciśnienie na wyjściu reduktora zamiast się również zmniejszać, to się zwiększa i to dość mocno i w szybkim tępie?
Skoro jest to reduktor akwarystyczny, to powinien być chyba bezpieczny dla rybek?
-
murasz
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Wrocław
Na to wygląda że ten reduktor to drogie badziewie jest, jak masz go na gwarancji to wal do producenta.
Jako zabezpieczenie przed tego typu zdarzeniami proponuję dokupić dodatkowy zaworek precyzyjny(camozzi).
-

Marlon
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Wprawdzie dopiero dwukrotnie ładowałam butlę, ale ani razu nie zdarzyło mi się, żeby gaz pod koniec wylatywał pod większym ciśnieniem.
Uważam że masz jak najlepsze podstawy do reklamacji !
Sytuacja jaką opisałeś, że pod nieobecność właściciela sprzęt przyczynia się do wytrucia obsady jest niedopuszczalna 
-

Majszczur
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wa-wa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dziękuję za uwagi.
Mam nadzieję, że uda mi się pozytywnie załatwićr eklamację.
-
murasz
●
Nie zakładając nowego tematu chciałbym się dowiedzieć jak regulujecie te z rotametrem? Wiem, że tym niebieskim pokrętłem ale ja jakoś nie mogę za bardzo precyzyjnie tego ustawić, bo lekkie odkręcenie powoduje 5 bąbelków/s a zakręcenie 0. Kolejne podejście 3b/s - jednak dalej zmierzam ku 1b/s  i tak po 2 minutowej zabawie każdego ranka ustawiam "na oko" ten 1 bąbelek. Chciałbym się dowiedzieć czy Wasze też są tak nieprecyzyjne?
Pozdrawiam
-
Plut3k
●
Bo precyzyjnie ustawiasz... zaworkiem precyzyjnym... jak sama nazwa wskazuje
Tym duzym niebieskim/szarym zaworem ustaw sobie te 4/5 bąbli na sek, a precyzyjnym leciutko dopieść do 1 czy dwóch bąbli. Po dwóch-trzech takich manipulacjach ciśnienie się ustabilizuje i będzie ok.
-

Majszczur
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wa-wa
Aby uzupełnić temat muszę napisać, że po zareklamowaniu reduktora szybko otrzymałem nowy egzemplarz. Mam nadzieję, że będzie się dobrze sprawował.
-
murasz
●
Powiązane tematy
Dostałem używany reduktor CO2 (na zdjęciu), zaworek precyzyjny Camozzi i elektrozawór AquaArt.
Nie miałem wiele kontaktu z techniką CO2 do tej pory. Mam jeszcze wężyki 6mm (te twardsze), zaworek zwro...
Hi pierwszy post
piszę w sprawie mojego zestawu CO2 mam pytanie czy to już moment aby zabrać butle i ją nabić ? sprawdzałem teraz poziom gazu na skali i wskazówka zbliża się do wartości 0 zrobiłem ...
sodastream1.jpg
Zapraszam do zapoznania się z nowością w sklepie:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/reduktor-butli-sodasystem-p-49196.html
Kto z Was używa systemu SodaStream z butlą 500g?
Jesteści...
Witam, mam butle SODASTREAM, podłączoną pod reduktor od ISTA CO2-foto 1. przez przejściówke TR 21*4, 5/8-18UNF, foto 2. I teraz pytanie?
1- co byście mi za reduktor polecili jakiś inny do tej butli.
2...
Witam
Jakie macie sposoby na sprawdzenie szczelności instalacji CO2? Wczoraj nabiłem butlę a dzisiaj jest pusta. Zastanawiam jak sprawdzić reduktor bo mam podejrzenia że to na nim się ulatnia gaz. Jes...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Mam reduktor Chihiros - 2 manometry, który przepuszcza gaz spod nakrętki mocującej do butli.
Reduktor pracował prawie rok, potem butla była zakręcona na trzy miesiące i po ponownym odkręceniu po...
Witam
Od razu domyślam się jakie będą komentarze że ładuje silnik Ferrari do malucha ale no nie mam gdzie nabić butli takiej z prawdziwego zdarzenia gazem co2 więc musze korzystać z bio co2. Mam taki...
Witam, zawsze miałem butle poniżej akwarium ale teraz brak miejsca, czy butla może stać powyżej akwarium?
|