[133 l.] roślinne "low tech", od projektu do ... - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

[133 l.] roślinne "low tech", od projektu do ...

Liczba wyświetleń: 1850·Odpowiedzi: 2
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam,

Zamierzam założyć baniaczek i chciałbym tu opisać jego rozwój od podstaw, czyli od projektu (poniżej). Jako, że to tej pory w szklanych naczyniach hodowałem tylko mrówki :P liczę na Wasze uwagi i komentarze.

Założenia:
Objętość: 133 l. brutto, około 95-100 l. netto.
Wymiary: (dłg. x szer. x wys.): 90 x 37 x 40 cm
Typ: otwarte
Oświetlenie: T5 1x39 W (tj. 0,4 W/l netto i 0,3 W/l brutto), dodatkowo trochę słonka z lewego boku
Podłoże: ziemia doniczkowa + żwir
Nawożenie: brak
CO2: brak

Dodam, że na chwilę obecną prawie wszytko może być jeszcze zmienione, pozostaje maksymalna długość akwarium, szerokość. Do przyjętej metody LT oraz otwartego zbiornika też na 99% jestem przekonany.

Pierwsza sprawa, jaką chciałbym z Wami przedyskutować, to projekt. Niestety na ten temat najszczuplej z informacjami (może znacie jakieś ciekawe linki) i będę wdzięczny za Wasze opinie dotyczące kompozycji oraz możliwości jej realizacji (np. czy nie przewidziałem za mało miejsca dla poszczególnych planów). Zastanawiam się też, ile gatunków roślin można dać na poszczególne plany, aby nie zrobił sie kogel-mogel
Plan 3 - 4 gatunki (w tym pistia)
Plan 2 - 4 gatunki
Plan 1 - 2 gatunki

Moją intencją nie jest podwodny ogród przystrzyżony i "uczesany", ale jakaś koncepcję zamierzam realizować - oczywiście bardzo elastycznie (wszak roślinki tego planu widzieć nie będą ;) ).

Obrazek

Pozdrawiam,
Dominik

dominik.kdp
Ranga: Początkujący

23 maja 2009, 15:17   (#2)  

Witam,

Zastanawiam się nad zebraniem gatunków tylko z Ameryki Południowej, ewentualnie również Środkowej i mam małe pytanko. Oprócz jakiś małych stadnych (np. miedzików, drobnoustków, zwinników, czy neonów carnych), 4 otosków i parki małych pielęgniczek (np. ramirezki) lub kirysków (te jak już to po zakorzenieniu roślin) chciałbym dodać jakieś żwawe i ruchliwe rybki (1-2) pływające w środku toni o rozmiarach 8-10 cm. Co moglibyście mi polecić z ww. regionów?

dominik.kdp
Ranga: Początkujący

langi1219 Tuchola

23 maja 2009, 17:36   (#3)  

To pytanie lepiej zadaj na tym forum:
Kod: Zaznacz cały
http://www.apisto.pl/fa/index.php

Tutaj się lepiej znają :wink:
Pozdrawiam
25l - Low Tech - Krewetkarium

54l - Low Tech - P. Kakadu

96l - Tanganika -Ll. Meleagris + j. Dickfeldi

langi1219
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Tuchola

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

3-metrowe akwarium roślinne w Białbymstoku

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1214
Zapraszamy do obejrzenia.
lisbona.jpg

Lizbona - największe akwarium roślinne na Świecie

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 158 · Wyświetlenia: 112670
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2015/styczen/ada-lizbona-1.jpg Już niebawem będziemy mieli okazję obejrzeć największe na Świecie akwarium roślinne zaaranżo...
20151208_104210.jpg

Warszawskie ZOO - akwarium roślinne

yoyi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 30345
Wpadłem ostatnio do ZOO w Warszawie zobaczyć, co w trawie piszczy. Przyznam szczerze, że nowe akwarium roślinne robi wrażenie. Miałem szczęście być z samego rana, więc ludzi nie było za wiele a przy o...
maxresdefault-3.jpg

Akwarium roślinne z dyskowcami

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1881
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
maxresdefault.jpg

Akwaria low-tech na roślinach Tropica

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1742
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
YouTube

Inspiracja: akwarium roślinne ze skalarami

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3230
Aż miło popatrzeć :)
YouTube

Wyzwanie w Green Aqua - aranżacja na bazie projektu grafika

Krzysztof Radziszewski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 89 · Wyświetlenia: 37611
Kolejny ciekawy projekt Green Aqua oddziału ADA. Projekt podzielony na trzy etapy. Poniższy film przedstawia etap projektowania, jak ma wyglądać całość. W kolejnych... Zobaczymy jak to wyjdzie. Przyje...
YouTube

Akwarium roślinne - porady dla początkujących

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 11762
Zapraszam do obejrzenia (włączcie polskie napisy), Balazs mądrze mówi - szczególnie o planowaniu budżetu na akwarium i nie podnoszenia zbyt wysoko poprzeczki odnośnie litrażu.

260L - pierwsze roslinne - saper

saper w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 23969
Start : 22.11.2009 Wymiary: 260 L ( http://www.juwel.pl/produkty/vision.html ) 121x(46-32)x64 - profil Światło: 3x54W (T5) . Od przodu : Juwel Day x2, Juwel Nature. Odbłyśniki. Podłoże : Aqua...

Statystyki

Ten temat przegląda 347 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571009
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 347 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.