Witam, wystartowałem akwarium 112L i od 2 tygodni mam problem z glonami. Glony są brązowe , a niektóre np na Anubiasie zielone kropki. Oświetlenie zbiornika to 2x18 W Philips Aquarelle TLD. Mam ochote wystartować ponownie tez zbiornik zamiast żwirku na warstwe wierzchnia wysypać Floran.Skłąd podłoża to 8 L Biogruntu i ok 8 kg zwirku różnej granulacji. Da to się jeszcze jakos wszystko uratować czy Ctrl+Alt+Del Pozdrawiam
Zwiększenie światła pomoże, ale na zwiększenie ...zielenic! ...
Jakoś - odpukać! - nigdy nie mam tych glonowych plag w świeżym akwa, bo zawsze stosuję:
1.ok. pół światła - przez pierwsze 2-3 tyg.,
2.zawsze dodaję szyszki olchy! - 1 szt./10 l wody -> bardzo zapobiegają też pierwotniakom! (bez węgla w filtrze!),
3.na "dzień dobry" 1 łyżka stołowa NaCl/100 l wody w akwa,
4.podmieniam ok.50% wody po ok.3-5 dniach.
...........
A jakże często czytamy, że "z kopa" akwa dostają wszystko, na maxa!...
Może są takie wody, gdzie można sobie na to pozwolić, ale bezpiecznie jest -> j.w.
Witam, dzieki za odp ale akwa wystartuje od początku, zakupiłem juz floran zamiast zwirku jakos w innym akwa dobrze mi sie sprawdzał (Biogrunt+floran), do filtra wrzuce Bactozym tetry.
O ile zwiekszyc swiatło miedzy rury wstawic T5 24 W , razem było by ok 60 W, czy dołożyć 2x18 W
Naraize bede jechal na takim jakie mam, dopiero pozniej zwieksze dawke swietlną ;)
lampa jest wykonana samodzielnie takze wstawie tam dodatkwy statecznik i poupycham rury t8.
A tak przy okazji Romku szyszki olchy kupiles czy nazbierales w lesie bo niedaleko mnie jest kilka jezior i z tego co pamietam wystepuje tam olcha.
Pozdrawiam
Mógłbym się kłócić o to, że tylko tydzień działają. Kiedyś jak wrzuciłem kilka szyszek, to fakt, że woda na następny dzień lekko zbrązowiała ale dopiero po kilku tygodniach - tak długo bo nie wiedziałem ile je trzymać - liście żabienicy w pomiędzy które wpadła szyszka miały brązowy nalot od garbników Tak więc moim zdaniem dłużej działają niż tydzień To tylko moje zdanie
Miałem na myśli to, że przez kilka dni, najwyżej tydzień, garbniki się wypłukują i szyszki można wyrzucić.
Ale same garbniki działają oczywiście bardzo długo!
Wetwet w Glony· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6183
Dzień dobry potrzebuje pomocy wyszło mi takie o to gówno zbiornik ponad miesiąc 5-6 tyg 250 l, CO2 , światło start akwarium 6h teraz koło 10h, podmiany wody raz w tygodniu różnie od 65l do 120 ostatni...
Anonim 23494 w Glony· Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 9741
Witam wszystkich,
od jakiegoś czasu borykam się w akwarium z glonami, najpierw compsopogon (udało się wyjść) a teraz zielenice w formie wszelakiej - długie nitki, krótie nitki i kropki - a oprócz te...
Konrad2022 w Glony· Odpowiedzi: 31 · Wyświetlenia: 15726
Czy możecie mi wytłumaczyć dlaczego mój zbiornik atakują różnego rodzaju glony (zielenice, nitki, krasnorosty, compsopogon) skoro światło jest umiarkowane a NH4, NO2 i NO3 bliskie zera?
Z tego co czy...
mikolajszymczuk1 w Glony· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5954
Potrzebuje pomocy mam problem z identyfikacja dziwnego glona.
Dziwny niebieski nalot a zarazem nitki na roślinach i tylko na roślinach do tego w wodzie mnóstwo nitek plywajacych :(
Kostka 30l
Filtr ...
Jasiu15 w Glony· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2844
Witam
Kochani sprawa wygląda następująco piszę z imieniu kolegi i jego zbiornika więc na wstępie powiem ze podaje tyle informacji ile mam.
Zbiornik został założony 16.06.2022 o pojemności 240l główn...
djluki w Glony· Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 12933
Tak jak w temacie mam wysyp glonów nitkowych przeczytałem kilkanaście postów stosowalem przyciemnianie,Carbo długość świecenia i nic nie pomaga rozkładam już ręce może ktoś coś pomoże ?
Posiadam 300 l...
guzi75 w Glony· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 4430
Czy ktoś pomoże z identyfikacją glonów nie wiem czy to pleśń czy nitki akwarium tydzień dwie podmianki wody kranówka odstana po 10l na 72l akwarium, netto akwarium 66,72l oświetlenie dwie sekcie 1 dzi...
Statystyki
Ten temat przegląda 382 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571007
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 382 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej