instalacja filtra RO - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

instalacja filtra RO

Liczba wyświetleń: 546·Brak odpowiedzi
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.

16 maja 2009, 20:11 instalacja filtra RO  (#1)  

Doszedł do mnie filtr RO taki jak z linka http://www.sklep-rainbow.pl/index.php?p457,fro4-k3-osmoza-akwarystyczna-100gpd

Dostałem do niego też instrukcję na mejla. Niestety instrukcja jest opisowo napisana w wordzie i jako, że pierwszy raz mam w rękach ozmozę trochę trudno mi sie popłapać. Zwłaszcza co jest co w filtrze :wink: Instrukcja przedstawia się następująco:

Instrukcja montażu systemów RO ? akwarystyczny ?full?

1.Zamontować przyłącze wody - ?? pod zawory baterii, ?? pod baterię ścienną lub
zmywarkę
2.Na syfon zlewozmywaka założyć opaskę kanalizacji i przewiercić otwór wiertłem 6.
3.Zapisać numery membrany i zamontować ją w obudowie, mocno dokręcając.
4.Podłączyć za pomocą wężyka
- przyłącze wody do pierwszego filtra tzw SEDYMENTU
- opaskę kanalizacji do złączki membrany z ogranicznikiem /420 lub 550/
- do pozostałej wolnej złączki podłączyć dowolną ilość wężyka. Tym wężykiem poleci czysta
woda.
5.Za ostatnią /drugą lub trzecią komorą/ wypiąć wężyk. Włożyć osobny kawałek wężyka,
skierować do zlewozmywaka i odkręcając zasilanie przepłukać dolne komory z wkładami.
/ kilka minut/
na powrót wypiąć wężyk i wpiąć wężyk łączący z membraną.
6.Zmontować cały system, dokładnie sprawdzić wszystkie złączki
7.Otworzyć zasilanie filtra
8.Po upływie ok. 15 minut wodę można zacząć dopiero wodę używać do celów spożywczych
lub akwarystycznych.

NAJWAŻNIEJSZĄ RZECZĄ JEST PRZED ROZPOCZĘCIEM FILTROWANIA WODY
PRZEPŁUKANIE FILTRÓW, SEDYMENTÓW I WĘGLOWEGO. PŁUCZE SIĘ JE TAK DŁUGO AŻ POPŁYNIE CZYSTA OPTYCZNIE WODA.
NIEWYKONANIE PŁUKANIA GROZI NATYCHMIASTOWYM USZKODZENIEM MEMBRANY.

Teraz kilka fotek:

Obudowa filtra:
Obrazek

Części:
Obrazek

Wkłady:
Obrazek

Oprócz tego co na zdjęciach dostałem jeszcze zapasowe wkłady, obudowy na prefiltry i cienki wężyk.

Teraz kilka pytań:

1. Co to za części oznaczone na zdjęciach nr 4 i 5?
2. Czy nie potrzebuję jakiegoś grubszego węża na wykonanie przyłącza?
3 W jaki sposób przeprowadzić płukanie? Czy chodzi o to, żeby zmontować filtr bez wkładania membrany i wtedy puścić wodę przez prefiltry aż będzie optycznie czysta? Czy może trzeba je płukać pod bieżącą wodą?
4. W zestawie są filtry polipropylenowe 1 i 5 microna oraz wkład węglowy. Wkład węglowy dajemy w środek a jak z polipropylenowymi? Z której strony dać 1 a z której 5 microna?
5. Czy ma ktoś instrukcję do podobnego filtra w jakiejś przystępniejszej wersji (schematy), prosiłbym wtedy na mejla :wink: ?
Pozdrawiam
apper

apper
Ranga: Zainteresowany tematem

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Film Masz starszą (1) wersję filtra OASE - obejrzyj!

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2297
Hej Film jak w prosty sposób 1 wersję filtrów OASE przerobić (tuning), aby działały jak wersja 2. Film po niemiecku. &t=?si=B9Qhdg7q8R1DB2Sn
Screenshot_20241229_201834_Allegro.jpg

Wybór filtra RO

Edea w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1077
Witam, Planuje zakupić filtr RO do akwarium 30l (neocardina blue velvet). Aktualnie z kranu mam 7.8 ph, 9 Kh 14 Gh, NO3 utrzymywane na poziomie 10-15. Krewetki żyją, jednak czasem pojawiają się pojedy...
68319-0706348929.jpg

Rozbudowa filtra RO INVITAL ADVANCED

adasko w Filtracja · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 11475
Witam, Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Invital RO ADVANCED Wszystko jest ok,ale niestety ze względu na dużą ilość krzemianów w wodzie wodociągowej ich nie eliminuje. Według testów JBL woda z akw...

Wibracje szkła od filtra wewnętrznego

Valeska w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2585
Hej, może wpadam w lekką paranoję XD, ale czy to normalne, że filtry wewnętrzne (tu akurat Pat Mini) zamocowane do szyb na przyssawkach powodują lekkie, ale wyczuwalne drgania szyb w akwarium? Jak prz...

Zatyczka w głowicy filtra Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1219
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...

Wyłączanie drugiego filtra

piotrjaniszek w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3086
Witam, W akwarium mam dwa filtry zewnętrzne. Co by się stało gdybym jeden (mniejszy) podłączył pod zegar czasowy z oświetleniem. Star o 12, stop 21.

Nowy wirnik do filtra

Lejla w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1657
Dzień dobry wiem że to może trochę głupie pytanie ale czy zamawiał ktoś wirnik do filtra tetra ex1000 z strony invital? Pytam ponieważ wirnik na zdjęciu wygląda całkiem inaczej niż naprawdę. Z góry dz...

Brzęczenie głowicy filtra Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1281
Czy ktoś rozbierał głowicę filtra Eheim 2228. Próbuję rozwikłać problem brzęczenia głowicy. Nie sądzę, że problemem jest wirnik lub ośka. Tu jest wszystko OK. Inny problem jaki zauważyłem to głowica o...

Wybór filtra do akwarium 160l

tomasz bracki w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3610
Witam Szykuje się do zmiany akwarium na 160 l i nie wiem jaki filtr wybrać . Rozważam AQUELA ULTRAMAX 1000. Czy jednak przy tym litrażu skupić się na 1500? A może inna marka ?W akwarium 45 litrów pos...

Wybór wlotów i wylotów do filtra.

Dan4ek w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1939
Witam, jestem nowy na forum. Chciałem prosić o małą pomoc i opinie na temat wlotów i wylotów do akwarium. Najistotniejsze informacje: zbiornik o rozmiarze 80x40x40 = 128l (grubość szkła 8mm) + filtr A...

Statystyki

Ten temat przegląda 665 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 665 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.