Seiryu Stone, twardość wody i ADA Amazonia Soil - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Seiryu Stone, twardość wody i ADA Amazonia Soil

Liczba wyświetleń: 1154·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam,

Mam dość "przykre" doświadczenia ze skałami Seiryu Stone:

Obrazek

Otóż w akwarium ze "zwykłym" żwirem twardość węglanowa [kH] i ogólna [gH] wzrasta o ok 1 stopień dziennie[!] Podmieniam 30% tylko RO 2 razy w tygodniu i stale mam kH >5 i gH >7

Rozpuszczanie skał nie daje żadnej kontroli stosunku Ca:Mg. Mając tylko jeden ok 2kg kawałek skały w 160l akwarium zauważyłem także ciągły wzrost twardości dodatkowo wspomagany wysokim [ponad 30ppm] poziomem CO2 :? Obecnie mam Ca:Mg - 1.5:1

Pytanie do koleżanek i kolegów:
Jak to będzie gdy użyję ADA Amazonia Soil + Seiryu Stone? Nie przeszkadza mi używanie tylko RO, ale chciałbym mieć pełną kontrolę nad poziomem Ca i Mg.
Jak wiadomo Amazonia ma "zdolność" do zmiękczania wody. Pytanie jak długo z ww. skałami?
Ostatnio edytowano 17 maja 2009, 11:43 przez zvirus, łącznie edytowano 1 raz

zvirus
Ranga: Aktywny użytkownik

Anonim 1811

16 maja 2009, 23:51   (#2)  

Mam od jakiegoś czasu drugą już aranżację z Seiryu na Amazonii i nie zauważyłem żadnych problemów. Nie mierzę parametrów wody więc nie mam pojęcia jak to wygląda, ale rośliny rosną naprawdę dobrze, krewetki są pięknie wybarwione a ryby zdrowe. Woda RO/kranówka pół na pół, nawożenie obfite, Mg podawane w stosunku do zawartości Ca w kranie, aczkolwiek w akwarium pewnie stosunek nie jest idealny. Myślę, że nie powinieneś mieć problemów związanych z tymi skałami.

Anonim 1811

17 maja 2009, 11:49   (#3)  

Witam,

Dziękuję za odpowiedź. Cóż wygląda, że za bardzo się przejmuję sprawą. Pozostaje restart zbiornika i dalsze uczenie się... :wink:

zvirus
Ranga: Aktywny użytkownik

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

766762687_1021635500778693_4982467018510898180_n.png.jpeg

ADA Amazonia PRO

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 470
Kiedyś Amazonia, potem Amazonia II, Amazonia Light a teraz PRO czyli nowość w portfolio firmy ADA.
20260426_150003.jpg

Badanie wody TDS

andrzejkowac w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2724
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi RO -0003ppm wynik stały Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm Wo...
YouTube

Film ADA Zbiornik o wymiarach 180x120x60

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1127
Hej Ciekawy aranż. Podziw budzi szerokość akwarium aż 120cm 😀
IMG_0657.jpeg

Piana na tafli wody

akwagucio w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6226
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
YouTube

Film ADA Zbiornik 60cm

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1738
Hej Miłego oglądania
YouTube

Galeria ADA - nowy film

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2696
Zapraszam do obejrzenia

Pompa do usuwania wody

Przemek1979 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1663
Cześć, Szukam informacji dotyczących pompy do pomian wody. Bym mógł z salonu wypompować część wody prosto do łazienki lub np. Na taras dzięki długiemu wężowi. Ktoś mógłby wskazać jakiś swój przykład ...

Stabilizacja parametrów wody a akwarium

Ergoline w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1826
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony. Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...

Jaki minimalny przepływ wody w kubełku dla 300 litrów?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5072
Cześć Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...

Czy CO2 może powodować zmętnienie wody?

askpl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7397
Witam serdecznie, Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...

Statystyki

Ten temat przegląda 1478 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571005
 •  Liczba wątków: 48807
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1478 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.