Kilka pytań odnośnie roślin - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Kilka pytań odnośnie roślin

Liczba wyświetleń: 1865·Odpowiedzi: 7
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

16 maja 2009, 11:59 Kilka pytań odnośnie roślin  (#1)  

Witam

2 tygodnie temu, założyłem od nowa akwarium i teraz zauważyłem kilka dziwnych rzeczy:

1. Kupiłem Alternanthere reineckii u nas w sklepie, była cała zielona i się zdziwiłem, że to '' niby'' ona. Teraz zaczyna nabierać coraz to bardziej intensywnej czerwieni. Dlaczego wtedy była zielona?

2. Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z przejściem roślin hodowanych emersyjnie na świat podwodny. Kupiłem rotale sp. green wraz z rotundifolią i mają okrągłe liście, też się zdziwiłem i wątpiłem w ich prawdziwość. Jednak wyczytałem, że muszą się przystosować. Jak to wygląda? Czy z liści okrągłych robią się podłużne czy te odpadają i wyrastają nowe?

3. Czemu moja rotala sp. green zaczyna się płożyć na boki?

4. Czemu rotala sp. green nic nie bąbelkuje? W pierwszy dzien założenia akwarium, dosłownie z połowy liści leciały bąbelki a teraz nic, a przecież minęły już 2 tygodnie - inne rośliny bąlekują.

5. Czemu pistia ma gnijące liście? Są to oznaki jakiś niedoborów?

6. Czy to są malutkie glony? Co robić, żeby je szybko usunąć nim się rozrosną?

7. Czemu rotala green i alternanthera wypuszczają korzenie? Za mało dobra w wodzie?

Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję :)
Pozdrawiam
Załączniki
100_0441.JPG
Glony na korzonkach
100_0448.JPG
Płożąca się rotala z okrągłymi liśćmi
100_0447.JPG
Pistia

Plut3k

Thierry Henry Brzesko

16 maja 2009, 12:09   (#2)  

Co do rotali to ja tam tylko po prawej widzę troszku indici chyba. Ja nie widzę sensu kupowania emersów. :? :x

Thierry Henry
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Brzesko

16 maja 2009, 12:13   (#3)  

Właśnie to wygląda jak bacopa bo ma okrągłe liście :) i tak samo myślałem, ale na plakietce w koszyku jest napisane "Rotala rotundifolia green". Więc wydaje mi się, że ona dopiero przejdzie w stan powszechnie rozpoznawalny. To tylko moje zdanie :)

Plut3k

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Thierry Henry Brzesko

16 maja 2009, 12:59   (#4)  

OD zawsze unikałem emeryjnych sztuk i nadal będę. :) Prościej i taniej jest kupić od jakiegoś hodowcy roślin już submersy.

Thierry Henry
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Brzesko

romanbyd Tryszczyn
Plut3k napisał(a):
1. Kupiłem Alternanthere reineckii u nas w sklepie, była cała zielona i się zdziwiłem, że to '' niby'' ona. Teraz zaczyna nabierać coraz to bardziej intensywnej czerwieni. Dlaczego wtedy była zielona?

2. Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z przejściem roślin hodowanych emersyjnie na świat podwodny. Kupiłem rotale sp. green wraz z rotundifolią i mają okrągłe liście, też się zdziwiłem i wątpiłem w ich prawdziwość. Jednak wyczytałem, że muszą się przystosować. Jak to wygląda? Czy z liści okrągłych robią się podłużne czy te odpadają i wyrastają nowe?

3. Czemu moja rotala sp. green zaczyna się płożyć na boki?

4. Czemu rotala sp. green nic nie bąbelkuje? W pierwszy dzien założenia akwarium, dosłownie z połowy liści leciały bąbelki a teraz nic, a przecież minęły już 2 tygodnie - inne rośliny bąlekują.

5. Czemu pistia ma gnijące liście? Są to oznaki jakiś niedoborów?

6. Czy to są malutkie glony? Co robić, żeby je szybko usunąć nim się rozrosną?

7. Czemu rotala green i alternanthera wypuszczają korzenie? Za mało dobra w wodzie?

ad.1- za mało makro, głownie N,
ad.2- stare nie muszą odpadać :) , nowe wyrastają inne,
ad.3- mało makro,
ad.4- mało P,
ad.5- mało N, P,
ad.6- dodać P, CO2,
ad.7- za mało! :P ...

Jak widzisz - kręcimy się w kółko...N,P,K,CO2!...a więc wszystkie problemy są spójne! :wink:
Zasięgnij wiedzy o swojej (ubogiej) wodzie w MWiK !!!
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

16 maja 2009, 22:16   (#6)  

1. Czyli zacząć nawozić pełną linią?
2. Może lepiej jak zacznę od połowy dawki?
3. Jakie nawozy kupić? Zwykłe sole - bo już mam ich sporo, brakuje jedynie P i N - czy może PG (classic, makro, ferro).
4. Co to linii aqua artu to bardziej skłaniam się do niej bo sporo zbiorników na niej bazuje a jeszcze za mało widziałem na solach. Ale taniej będzie kupić sole za 15zł niż PG za 80zł.
Co doradzacie?

Plut3k

romanbyd Tryszczyn

20 maja 2009, 09:56   (#7)  

Z nawożeniem głównym do słupa wody ja dałem sobie spokój dawno. Mam paskudną wodę... Problem rozwiązał się pięknie, gdy wszedłem na ścieżkę LT :) .
No cóż! W dobrej, czarnej ziemi, jest wszystko. Po dłuższym czasie - oczywiście! - zacznie brakować naturalnego CO2 i K, co możemy łatwo uzupełniać.
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

20 maja 2009, 10:42   (#8)  

Jakoś nie mam przekonania do LT, zrobię je w mniejszym 60l zbiorniku. Zamówiłem macro z PG :D bo całe mikro mam w solach. Mam nadzieję, że z roślinami lepiej będzie bo może im brakować tego fosforu z tej racji, iż Pistia mogła mi wyciągnąć z wody to co pożyteczne a na działanie podłoża możliwe, że za wcześnie. W podłożu mam ziemie z biedronki tak wielce polecaną :) O wodzie wodociągowej nic nie wiem bo już od 2 miesięcy ich strona internetowa jest w remoncie :? Niedługo się odezwę czy ten PG macro dał efekty.

Plut3k

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Test roślin z 3 sklepów

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 101
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1910
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
676552207_1819203115931166_4191049261695579640_n.jpg

Kilka fajnych inspiracji sklepowych

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 839
676582059_1819202919264519_2597544746161024585_n.jpg Autorzy: https://mailchi.mp/glassaqua/design-your-next-aquarium-19131265
YouTube

Film Temperatura dla ryb i roślin w akwarium.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1561
Hej Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
IMG_20260308_184419879.jpg

Oświetlenie pod pokrywę dla czerwonych roślin

realfish888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2545
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
s.jpeg

Opracowano szkło zwiększające przyrosty roślin

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2710
Amerykański startup UbiQD opracował i przetestował szkło laminowane polimerem zawierającym kropki kwantowe dzięki czemu pasywnie przekształca fotony UV oraz niebieskie w fotony czerwono-pomarańczowe. ...
YouTube

Film - Dwie ważne porady przy przycinaniu roślin

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2634
Hej Film po niemiecku. Pachi omawia zagadnienie jak przycinać rośliny w akwarium. ?si=IWYDhJdsmvKhOg3L

Pytanie odnosnie Hypermaxa

Essa1987 w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3804
Witam, Mieszkam w Belgii i ostatnio kupiem okazyjnie uzywane akwarium 450L marki Aquatlantis z filtem biobox. Teraz okazyjnie kupuje nowego hypermaxa i mam pytanie jakie media do niego polecacie ??? ...

Bezpieczna bimbrownia kilka pytań do zaawansowanych

PanPanek w Technika CO2 · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3325
Witam jestem że tak powiem początkujący mam kilka pytań do osób które już sporo siedzą w temacie będę wdzięczny za pomoc. Jeśli chodzi o podawanie co2 z bimbrowni: Zdławienie przepływu gazu powoduje ...

Szukam pokrywy na 300 litrów(120x50cm) dla roślin akwariowyc

Łoś w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3335
Witam Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...

Statystyki

Ten temat przegląda 1124 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1124 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.