Ślimaki - tępić póki czas, czy dać żyć?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Niestety, wraz z roślinkami zafundowałem sobie ślimaczki - zwierzątka mają sie dobrze, rosną szybko, mnożą sie na potęgę... dłuższa obserwacja wykazala, że mimo żerowania na roślinach nie widać żeby je uszkadzały. Nie wiem czy fotka będzie wystarczająca do identyfikacji, bo ciągle nie mogę pierścieni do makro znaleźć 
-
ZaHoryzontem
●
Mehi
Warszafka - Saska Kępa
ja tam widze rozdetke i proponuje kupic helenki - beda zjadaly rozdetki a ty ich nie bedziesz mial na sumieniu 
pozdrawiam, Magda
-

Mehi
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszafka - Saska Kępa
-
Bardzo możliwe.. nawet pasują do opisu na wiki, ale jest różnica w ilości jaj - nie 100, a góra 20... fotki wyszukane przez google też jakby to potwierdzają....
A co to za helenki? 
-
ZaHoryzontem
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ślimaki są pożyteczne w akwarium bo zjadają resztki organiczne, a nie jedzą zdrowych roślin. Jak jest czyste i zadbane akwarium to populacja ślimaków się zmniejsza bo nie mają co jeść.
-
Tomasz_P
●
- Ranga: Początkujący
Mehi
Warszafka - Saska Kępa
slimaki owszem czyszcza ale mnoza sie na potege a jak pokarmu jest mniej to niestety tez sie mnoza i utrzymuja wysokie stezenie populacji w akwarium. ja nie lubie jak mi takie snuja sie po przedniej szybie. helenki (Anentome Helena ) zjadaja inne slimaki. jedna wszystkich nie wsunie ale bedzie je ograniczala
pozdrawiam, Magda
-

Mehi
●
-
OK.. znajomi odwiedzą mnie w sierpniu to może zgodzą się przemycić  do tego czasu będę starał się wyłapywać i przesiedlać do Atlantyku 
-
ZaHoryzontem
●
mabix napisał(a):slimaki owszem czyszcza ale mnoza sie na potege a jak pokarmu jest mniej to niestety tez sie mnoza i utrzymuja wysokie stezenie populacji w akwarium. ja nie lubie jak mi takie snuja sie po przedniej szybie. helenki (Anentome Helena ) zjadaja inne slimaki. jedna wszystkich nie wsunie ale bedzie je ograniczala
Jak papu jest mniej to schodzą do "podziemia". Radzę "zawlec" do akwa świderki, wszsytko się za jakiś czas unormuje. Oczywiście na korzyść świderków.
30L na przetrwanie
-
delTORO
●
- Miasto: Słupsk
- Wspieram stronę kontem Premium
Wszystko ma swoje plusy i minusy. Osobiście już żyję z Zatoczkami mini, koło 2 lat, i nawet je polubiłem, choć ostatnio populacja się zmniejszyła, ślimaki zaczynają się rozpuszczać, a raczej ich skorupki, a wcześniej przez rok tego nie było  nie wiem, czy się cieszyć, czy płakać  Więcej znajduję w kubełku niż w akwarium, tam to mają "wyżerę". Rozdętki mnożą się o wiele szybciej niż zatoczki, sa bardziej uciążliwe, decyzja zalezo od Ciebie, ale na pewno nie zjedzą Ci zdrowych roślin. Świderków nie radzę kupować, bo potem rusza się całe dno, co nie wygląda fajnie, zwłaszcza jak się ma rośliny. Pozdrawiam.
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.
Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
Może tak się zastanówcie, że ślimaki zjadają mnóstwo drobnych glonów i resztek pokarmowych!
MAJĄ BYĆ I ŻYĆ ! 
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
16 maja 2009, 20:10
(#10)
Romanbyd ma rację !!!Ślimaki sa naturalnym składnikiem fauny ,czy nam się to podoba czy nie.Rozdętki[Physia},to mało szkodliwe ślimaczki,wbrew pozorom są dosyć pożyteczne.Poza zjadaniem detrytusu i drobnych glonów osiadłych ,całkiem sprawnie radzą sobie z sinicami.Oczywiście z ogniskami nie inwazją.Mnożą się również mniej chętnie niż zatoczki.
Łatwiej tez ograniczyć ich populację,wystarczy podnieść na kilka dni temperaturę ,by wyraźnie ograniczyć populację. U mnie rozdętki mają stałe miejsce w akwarium.
-

mayaca
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Polska -wyłącznie
Mehi
Warszafka - Saska Kępa
16 maja 2009, 20:19
(#11)
Ale mozna miec i rozdetki i helenke pilnujaca ich populacji  nikt tu nie mowi by ich sie pozbyc na amen.
pozdrawiam, Magda
-

Mehi
●
-
Powiązane tematy
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg
Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu.
Nam również nie udało się jej utrzymać,...
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem"
Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :(
Jak to re...
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
|