Uprawa emeryjna sztuczki - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Uprawa emeryjna sztuczki

Liczba wyświetleń: 4671·Odpowiedzi: 12
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

14 maja 2009, 12:28 Uprawa emeryjna sztuczki  (#1)  

Chciałem założyć ten temat ze względu na brak ogólnie wystarczającej wiedzy aby uprawiać gatunki ta metoda proszę o to aby forowi cze dzielili się swoja wiedzą na dobry początek piszą co wiem na temat tego typu upraw

jacek9323
Ranga: Początkujący

14 maja 2009, 12:30 moja widza  (#2)  

Żabienice echinodorus ma niezłe predyspozycje do trzymania do nie zanurzonego w wodzie ładne sadzonki po przesadzeniu w ziemie od juki z glina straciły wszystkie niemal liście ale w przeciągu tygodnia zaczęły wypuszczać nowe liście echinodorus odbija a duże się poprzyjmowały od 2 dni są w drugim domu temperatura pokojowa zakupiłem jeden matecznik zasadziłem go do doniczki siatkowej i zalałem woda był kwitnący na 2 pękach . U mnie w oczku gromadzą się pszczoły wiec wsadziłem go w doniczce do oczka i chyba się udało zaczynają wyrastać nowe roślinki na nim całość odciąłem z pędem i wsadziłem do akwarium po 2 dniach roślinki są 2 razy większe i wydaje się ze zanurzenie im sprzyja obecnie mam jakieś 30 gatunków ale myślę ze większość to tylko nazwy handlowe bo rośliną za każdym razem ma inne liście patrząc na moje poczynania spróbowałem czegoś nowego wsadziłem kilka żabienic do płaskiego pojemnika i dorobiłem cos w rodzaju rękawa foliowego jak na razie wszystko gra może jakie małe zewnętrzne liście żółkną ale od środka istna rewolucja nowe liście wyskakują jak grzyby po deszczy starsze okazy zaczynają kwitnąc a to dziwne bo nie doświetlam a wszędzie na necie Pisza o min 12 godzinnym dnu może wystarcza im światło dzienne żabienice zasadzone potem do akwarium gubią wszystkie liście systematycznie na ich miejscach wyrastają nowe podwodne na filmie instruktażowym na youtub znalazłem filmik firmy tropika tips & triks emersyjne formy Rosin w akwarium pokazują tam aby oderwać wszystkie zewnętrzne liście oraz przyciąć bryłę korzeniowa w ten sposób roślina w tym miejscu wypuści rozłogi i się ukorzeni co do formy emersyjnej raczej polecam zostawienie bryły korzeniowej w spokoju ja zakaż dym razem jak ja przyciąłem musiałem czekać aż roślina zgubi liście i wypuści nowe być morze ze winą tego mogła być także zbyt mała wilgotność ale to już zostawię na koleiny eksperyment
Anubias zmarniał doszczętnie dziś 24 04 2009 wsadziłem go tak aby korzeń wystawał ponad powierzchnie gruntu do doniczek od oczek wodnych siatkowanych apotem do większej białej nie przepuszczającej wody w doniczce siatkowej była glina z ziemią ogrodowa a w białej woda zalana ponad doniczkę siatkowa o jakieś 2cm na noc przykryłem wszystko folią . Anubis niestety tak jak zwartki na razie brak znaków życia nie widać pogorszane może gdzieś w sieci znade jak je hodować
Nic z tego pomyślałem szkoda roślin wyjąłem je opłukałem korzenie i za pomocą przyssawek poprzypinałem je do akwarium kolo powierzchni wody to chyba był dobry pomysł bo wyglądają lepiej żwir Anubias które zmarnowałem trzymając je jak rośliny doniczkowe bez przykrycia folia wsadziłem do akwarium jak poprzednie widać znaczne postępy wypuszczają nowe liście
Swoja droga dziwne wyjeżdżając zostawiłem jednego Anubisa z jednym małym listkiem zasadzonego tak jak poprzednie w podłoże jedynie w czysta ziemie ogrodowa PH ok. 6 korzeń wystający z tym ze w pojemniku plastikowym około 40l przykrytym i w górnej części ściany bocznej wywiercone około 5 dziurek średnicy 1,5 cm dla wentylacji zero nawozów tylko ziemia po miesiącu miłe zaskoczenie Anubias ma ok. 6 nowych pięknych liści kolejne w drodze w akwarium miałem starego Nana z poprzednich nie udanych prób ten w akwarium wypuścił już drugi kwiat całkowicie pod woda pierwszy zmarniał obecnie hoduje 3 gatunki tych roślin wydaje się ze optymalnym dla nich środowiskiem jest wilgotność bliska 100% a akwarium dobrze czuja się posadzone w żwirze tak aby korzeń wraz z częścią pędów korzeniowych wystawał nad żwir
zwartek cryptocoryna wszystkie straciły liście i marnieją jutro spróbuje zalać woda ponad bryłę korzeniowa podejrzewam jednak ze będę musiał zwartki tak hodować zwartki zanurzone ponad korzeń nie zwiędły mają się dobrze już drugi dzień co do roślin zwartki zanurzone czuja się świetnie te zalane woda te nie zalane zmarniały te wystające ponad wodę ale przykryte z góry tak jak w paludarium wypuściły nowe liście obecnie hoduje jakieś 15 gatunków tych roślin i widać że w warunkach paludarium jest im lepiej niż w akwarium wniosek ze jak wilgotność jest większa niż 70% wszystko gra jeszcze jedno zwartki w paludarium bardzo lubią ciepłą ziemie to jedyny mój zbiornik który ma kable grzewcze pod ziemia ogrodowa
bacopa natomiast nie lubi brudnej wody korzenie przykryte mułem zaraz gniją w płytkiej wodzie położony na płask szybko maja górne odrosty wszystkie rośliny w pojemnikach trzymam bez co2 Bacopa trzymana na leżąco w czystej wodzie a potem położonego na torf zalany woda wydaje się być ok. a nawet powiem ze widzę szybszy postęp w jej wzroście ważne aby woda była czysta
wgłębka rośnie jak dotąd wspaniale jedyna wada takiej eksperymentalnej hodowli to żarówki ale nie jarzeniowa tylko ta starego typu co daje czerwone światło w gruncie rzeczy to większość wzrostu następuje jak w dzień jest oświetlaną zwykłym światłem dziennym a dopiero na noc zapalam lampkę nocną 15 w
trawka z roślinami trawka wodną hodowla z Holandii posądziłem w tym samym podłożu co żabienice woda troszkę brudna nie oświetlana ani ogrzewana jutro Zorganizuje jakąś żarówkę może filierek powinno pomóc odbijają całkiem szybko jak dotąd chyba tylko jedna się przyjęła ,nie muliłem się wszystkie się przyjęły a stan w jakim je kupiłem był opłakany choć zapłaciłem prawie 50 zł za 10 kłaczy w hurcie trzymane w całkowitym zanurzeniu posadziłem do 2 zbiorników w jednym podłoże ziemia ogrodowa i gruby żwirek na wierzchu w drugim sam żwirek woda raczej miękka ok. 6 no PH ok. 7 efekt nigdy nie mogłem utrzymać tej rośliny a tu patrz odmiana wszystko rośnie i ma się dobrze
Ludwiga pływająca najlepiej rośnie na wodzie o poziomie ok. 3 cm pod spodem ziemia ogrodowa miałem problem z tą rośliny nie dorastały do swoich naturalnych rozmiarów wsadziłem wiec jedna z Anubias do plastikowego pojemnika z otworami do wentylacji powyżej tak aby woda się cie skraplała a roślina nie zgniła po Miesiącu roślina 2 razy większa wypuściła 4 nowe ładne odrosty
Mikrozorium oskrzydlone hodowla błędy jakie popełniłem z tą rośliną wsadziłem ja do żwirku po przyczepieniu jej do korzenia rośnie i ma się dobrze ma liściach pojawiły się tak jak by nasionka ale tylko w tym który jest zanurzony w wodzie teraz wiem ze to nowe okazy z jednej malej rośliny w około 4 miesiące uzyskałem ok. 200 młodych akwarium jest zasilane zwykłą bimbrownią koleiny problem przeniosłem jedna kępkę z roślin do paludarium praktycznie wyginęła może dlatego ze rośliną nie lubi mieć brudnych liści nie powodzenie przy przenoszeniu mobilizuje mnie spróbuje tera zamgławiania i zobaczę co będzie
Ogólne dla błotnych roślin trzymanych amatorsko dla własnych celów wystarcza pojemnik ok. 40 l cały plastikowy lub szklany rośliny z zalanymi woda bryłami korzeniowymi przykryte z góry , tak by wilgotność nie była mniejsza niz. 70 % temp powyżej 20 oC lub płytkie baseny ale z góry przykryta folią .W sieci znalazłem opis wyprawy do gospodarstwa pana Rataja (hodowcy i znawcy roślin błotnych napisał kilka książek )z opisu wynikało ze w jego hodowli wszystkie zbiorniki są ze sobą połączone i woda przepływa z jednego zbiornika do drugiego wydaje się ze każdy większy producent roślin emersyjnych stosuje te technikę czy to Plantis czy Tropica woda o PH 6,5 TWW w granicach 6-8 no wszystkie rośliny do sprzedaży trzymane są na wacie mineralnej w płytkich basenach przykrytych rękawami woda jest pompowana pompami podgrzewana i wzbogacona we wszystkie składniki mineralne jakich potrzeba roślinom woda jest filtrowana i przepuszczana przez ług kwaśny oraz wzbogacona w co2 hodowca stosuje wodę ze studni głębinowej jak i miejską uprzednio przefiltrowana i po zmianie parametrów chemicznych

jacek9323

14 maja 2009, 19:38   (#3)  

hej
Może i inicjatywa fajna, ale ja tego nie potrafię przeczytać.
Próbowałem, ale po kilkunastu linijkach brakło mi tchu.
Wygląda jakby to przepuszczone przez jakiś translator.
Przydałoby się trochę interpunkcji.

pzdr

fr3d3k

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
MikołajW Bydgoszcz

14 maja 2009, 22:51   (#4)  

Nie da się czytać.
A co do emersów... aktualnie próbuję takiej uprawy z Glossostigma elantoides (ładnie się rozrasta), Trichomanes javanicum (dopiero zacząłem), wcześniej z powodzeniem Eleocharis acicularis. Rośliny zamieszczone są w mchu na wylocie z kaskady, ich korzenie omywa spływająca woda.
Eleocharis rozrastał się ale jego pędy były niższe niż te w pełni zanurzone i zakorzenione w dnie. Dodam, że akwarium stoi na parapecie okiennym od strony wschodniej, w miejscu nasłonecznionym.

MikołajW
Ranga: Znający temat

Miasto: Bydgoszcz

15 maja 2009, 20:25   (#5)  

Żabienice echinodorus ma niezłe predyspozycje do trzymania go jako forma emersyjna ładne sadzonki po przesadzeniu w ziemie ogrodową z glina straciły wszystkie niemal liście ale w przeciągu tygodnia zaczęły wypuszczać nowe

echinodorus
odbija a duże okazy się poprzyjmowały od 2 dni są w drugim domu temperatura pokojowa zakupiłem jeden matecznik zasadziłem go do doniczki siatkowej i zalałem woda był kwitnący miał po 2 pęki kwitów . U mnie w oczku gromadzą się pszczoły wiec wsadziłem go w doniczce do oczka i chyba się udało zaczynają wyrastać nowe roślinki
odciąłem cały pęd z kwiatami i wsadziłem do akwarium po 2 dniach roślinki są 2 razy większe i wydaje się ze zanurzenie im sprzyja obecnie mam jakieś 30 gatunków żabienic po 2 okazy z każdego gatunku ale myślę ze większość to tylko nazwy handlowe bo rośliną za każdym razem wypuszczają inne liście

Patrząc na moje poczynania spróbowałem czegoś nowego wsadziłem kilka żabienic do płaskiego pojemnika i dorobiłem cos w rodzaju rękawa foliowego jak na razie wszystko gra może jakie małe zewnętrzne liście żółkną ale od środka istna rewolucja nowe liście wyskakują jak grzyby po deszczy starsze okazy zaczynają kwitnąc a to dziwne bo nie doświetlam a wszędzie na necie Pisza o min 12 godzinnym dniu może wystarcza im światło dzienne

jacek9323

15 maja 2009, 20:25   (#6)  

Ze swojej strony mogę dodać :
Mchy akwariowe; ładnie się rozrastają,maja grubsze gałązki,
Cryptocoryny; ładnie wyglądaja nad wodą, mniejsze liscie,
Eleocharis; krótsze niż w formie podwodnej igiełki, kwitnie trochę dziwnymi kwiatami
Glossotigma; forma nadwodna podobna to podwodnej, kwitnie malutkimi, delikatnymi, białymi kwaitami
Rotala Rotundifolia; bardzo ładnie wygląda nad wodą, w dobrym swietle kapitalnie się wybarwia, na krwistoczerowny kolor, łodygi znacznie grubsze niż u formy podwodnej
Riccia fluitans; na lądzie wygląda IMO wiele razy lepiej niz w wodzie. Plecha nabiera innego kształtu
Rośliny rosną w wiekszości na podłożu: biogrunt + żwir, w jednym zastosowałem podłoże własnej roboty + żwir. Wszystko stoi na szafce niedaleko południowego okna.

Pozdrawiam
Maciek

Gość

15 maja 2009, 20:30   (#7)  

Zwartek cryptocoryna wszystkie straciły liście i marnieją jutro spróbuje zalać woda ponad bryłę korzeniowa
zwartki zanurzone ponad korzeń i przykryte z góry tak jak w paludarium wypuściły nowe liście obecnie hoduje jakieś 15 gatunków tych roślin i widać że w warunkach paludarium jest im lepiej niż w akwarium wniosek ze jak wilgotność jest większa niż 70% wszystko gra jeszcze jedno zwartki w paludarium bardzo lubią ciepłą ziemie to jedyny mój zbiornik który ma kable grzewcze pod ziemia ogrodowa

jacek9323

ZaHoryzontem

15 maja 2009, 20:35   (#8)  

A możesz jakieś fotki poglądowo załączyć?

ZaHoryzontem

15 maja 2009, 20:45   (#9)  

Anubias zmarniał doszczętnie dziś 24 04 2009 wsadziłem go tak aby korzeń wystawał ponad powierzchnie gruntu do doniczek od oczek wodnych siatkowanych apotem do większej białej nie przepuszczającej wody
W doniczce siatkowej była glina z ziemią ogrodowa a w białej woda zalana ponad doniczkę siatkowa o jakieś 2cm przykryłem wszystko folią . ale tylko na noc
słaby efekt błąd jaki popełniłem to brak wystarczającej wilgotności ponad roślinką dlatego się zeschła
Nic z tego pomyślałem szkoda roślin wyjąłem je opłukałem korzenie i za pomocą przyssawek poprzypinałem je do akwarium kolo powierzchni wody to chyba był dobry pomysł bo wyglądają lepiej Anubias które zmarnowałem trzymając jgo jak rośliny doniczkowe bez przykrycia folia wsadziłem do akwarium widać znaczne postępy wypuszczają nowe liście
Swoja droga dziwne wyjeżdżając zostawiłem jednego Anubisa z jednym małym listkiem zasadzonego tak jak poprzednie w podłoże jedynie w czysta ziemie ogrodowa PH ok. 6 korzeń wystający z tym ze w pojemniku plastikowym około 40l przykrytym
W górnej części ściany bocznej wywiercone około 5 dziurek średnicy 1,5 cm dla wentylacji zero nawozów tylko ziemia po miesiącu miłe zaskoczenie Anubias ma ok. 6 nowych pięknych liści kolejne w drodze
w akwarium miałem starego Nana z poprzednich nie udanych prób ten w akwarium wypuścił już drugi kwiat całkowicie pod woda pierwszy zmarniał obecnie hoduje 3 gatunki tych roślin wydaje się ze optymalnym dla nich środowiskiem jest wilgotność bliska 100% a akwarium tak jak i paludarium dobrze czuja się posadzone w żwirze tak aby korzeń wraz z częścią pędów korzeniowych wystawał nad żwir

jacek9323

15 maja 2009, 21:39   (#10)  

pewnie tylko musze sciągnąc jakis program do zmiejszania zdjec

jacek9323

15 maja 2009, 22:02   (#11)  

jesli ktos ma jakieś warte uwagi linki na temat emersów to tagże zapraszam wstawiac

jacek9323

15 maja 2009, 22:49   (#12)  

jacek9323

15 maja 2009, 22:52   (#13)  

Moje emersy z paludarium - Hygrophila glabra i Ludwigia palustris, które same wyrosły z wody
Obrazek
Ceratopteris siliquosa rosnąca na ściance z korka, po której ciągle płynęła woda
Obrazek
Anubias barteri - u mnie rosły z zanurzonym kłączem, zaraz obok ścianki po której ciekła woda i widać, że wilgotność im odpowiadała
Obrazek
Emersyjny misz-masz na owej ściance
Obrazek
Obrazek
Długi czas po wyłączeniu nawadniania ścianki wszystko jeszcze rosło...
Obrazek
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...

Yahilles
Ranga: Znający temat

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1.jpg

Zielona uprawa emersyjna

Zeldyr w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5537
Hej :) Miałem dość długą przerwę i po paru latach postanowiłem wrócić do ulubionego hobby oraz w końcu zrobiłem coś co planowałem cztery lata temu - uprawa emersyjna. Trochę zachodu z pozyskaniem wsz...
1.jpg

Kubeczki - eksperyment z uprawą emersyjną

Johnbol w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 73 · Wyświetlenia: 32341
Witam, Chciałem zaprezentować Wam efekty mojego małego eksperymentu (dla mnie to coś nowego) - "kubeczki". Nie są to co prawda typowe wabi-kusa, ale tak, jak wabi-kusa opierają się na rośli...

Problem z uprawą roślin.

Krystian1982 w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 3276
Proszę o pomoc w kwestii problemów z uprawą roślin. Zbiornik to standardowe 200l o wymiarach 100x40x50 oświetlany dwoma świetlówkami LEDDY TUBE RETROFIT firmy Aquael o mocy 16 W (jedna Plant druga Sun...

Uprawa mchu

Kenny1337 w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2294
Mam pytanie na temat mchu czy jak zostawie mech np w słoiku to bedzie on sobie powoli rósł bez filtracji itd? Otórz mam 2 rodzaje mchu (phoenix i mini pelia) w akwarium zastanawiam się czy jak bede go...

Uprawa roślin w słonych i słonawych wodach

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2487
Zachęcam do lektury w magazynie Nature: http://www.nature.com/nature/journal/v174/n4434/pdf/174782b0.pdf

Ogólne problemy z uprawą

mahtew w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1648
Witam Zgłaszam się z kilkoma problemami, z którymi od dłuższego czasu nie mogę sobie poradzić. Akwarium – 240l 120x40x50h; może z 0,5cm podłoża (Substrat Aqua Substrate II); obecnie stoi na podłodze, ...

Metody: kontrola glonów czy uprawa roślin? - Tom Barr

spider72 w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 12004
Metody: kontrola glonów czy uprawianie roślin? https://barrreport.com/threads/methods-algae-control-or-growing-plants.5988/ Wiele metod dozowania sugeruje, że zawierają sposób na rozwiązanie wszystk...

uprawa roslin na balkonie czy to mozliwe

mariusz01 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 939
Mam pewne pytanie do bardziej doświadczonych w tym temacie , znalazłem przez przypadek fajny szklany pojemnik (cos ala Ada do Wabi kusa) o wymiarach średnica 30cm wysokosc 10 cm , zamierzam wsypac tam...

Uprawa emersyjno-wodna

Deadi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2390
Witam Chodzi o Pogostemon Erectus - czy jeśli czubki wyjadą poza wodę czy stanie się z nimi coś złego? Jako, że pasuje mi taki rozrost tej rośliny, to znaczy nad poziom wody, zastanawiam się czy mo...

Uprawa w płytkim podłożu / dobór roślin

hddk w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2915
Witam! Mam zbiornik 170x70x150 cm do hodowli dzbaneczników, ale nie żadne "kompozycyjne" paludarium :-) Dno wyłożone jest grubym keramzytem zalanym wodą do ok. 1,5 cm, na tym stoją plastikowe kratk...

Statystyki

Ten temat przegląda 475 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36921

•  Najnowszy użytkownik: jarek_miksiewicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 474 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.