Jakie światło do akwarium 45L
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam mam takie akwarium jak na poniższej https://ssl.allegro.pl/item570270989_570270989.html
Problemem jest oświetlenie, czy ktoś mógłby mi podrzućić jakis pomysł jaka zarówke zakupić? w pokrywie jest miejsce na tylko jedną zaróweczke, a nie mam warunków, sprzętu i umiejętności żeby nawet próbować przerobić ją na swietlówke:( czy jest jakaś zaróweczka, która wystarczyłaby sama ?
-
omc
●
Nie widzimy, jaka jest tam żarówka!  Domyślam się, że energooszczędna. Nie trzeba mieć specjalnych umiejętności, żeby zainstalować drugą sztukę - równolegle podłączoną do oryginalnej, lub działającą niezależnie (a od czego są znajomi?!...  ). Najważniejsze, żeby nie spadła do wody!!!
Może być taka : http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... 3cc4abad19
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
Dziekuje za odpowiedz szybka:)
Szukałem zdjęcia pokrywy od dołu ale nie ma:( otóż jest tam tylko jedno wyjście a do tej pory miałem żarówke świecową energooszczedna osram (takie jak w kościołach;)) ale czytając forum zaczynam zdawać sobie sprawę jak ważne jest oświetlenie.. Problemem z samodzielnym montażem jest tez to, że w akwa mam 3 bojowniczki, nie chcąc ich przeziebic musze trzymać temperature nad tafla, prowadzi to do rworzenia sie dużych skupisk wody co w konsekwecji może prowadzić do zwarc:/
na 45 L musze mieć minimum 30 Wat oświetlenia?a z tego typu co podesłałes najwiecej to 23:( http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... 3cc4abad19
Znalazłem cos takiego?
http://www.allegro.pl/item628153971_swi ... polux.html
-
omc
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
30W byłoby optymalnie. Raczej nie przekraczaj tej mocy. Poszukaj bogatszej oferty świetlówek 6500K.
-

romanbyd
●
Jeżeli tak jak piszesz masz akwa o wymiarach 50x30x30 profil to nie masz więcej jak 42 litry brutto  Netto będzie około 35 litrów więc żarówa 23W uważam że w zupełności wystarczy. Jak wsadzisz duże oświetlenie to zaczną się problemy  no chyba, że jesteś doświadczonym akwarystom i CO2 i nawozy w płynie nie są Tobie obce.
Przy 23W spokojnie możesz uprawiać dużo roślin więc wybór będziesz miał 
-

marti
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Szczecin
Jako, że jest jedna żarówka, tylko środek akwa będzie oświetlony, a boki nie! Albo wybierz na boki rośliny mało wymagające światła, albo zastosuj 2 żarówki 15 W / 865 K. Oświetlisz wtedy równomiernie zbiornik.
-

romanbyd
●
Przedewszystkim dzieki zazainteresowanie. Otoż tak jak ktos zauważył mam poważny problem z niedoświetleniem tego akwarium na bokach. Poniżej wrzucę rysunek mojej pokrywy i moje przemyślenia na temat zastosowania różnych metod..
By omc24 at 2009-05-20
Na czerwono oznaczyłem planowany przeze mnie montaż świetlówki. Pod pokrywą pozostawię fabrycznie zainstalowaną świetlówkę kompaktową o mocy 9W.
Jak widzicie pokrywa na akwa jest wybitnie nieudana, ale coś z tym zrobić muszę, czy teraz ktoś może mi poradzić jaką świetlówkę kupić?Razem z uchwytami musze zmieścić w 35 cm..
Jesli ktoś mógłby mi podać dokładną specyfikację(wszystkiego co muszę kupic)? Statecznik będe musiał umieścić na zewnątrz, bo wewnątrz pokrywy zbiera sie sporo wody i jest tam dosyć wilgotno.
-
omc
●
20 maja 2009, 19:55
(#10)
jedynie świetlówka 8W się zmieści  mało światła ale zawsze możesz zastsować mocniejszy kompakt i będzie dobrze 
-

marti
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Szczecin
20 maja 2009, 20:57
(#11)
Ostatnio edytowano 20 maja 2009, 21:09 przez omc, łącznie edytowano 1 raz
-
omc
●
20 maja 2009, 21:06
(#12)
-
lubusik
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Bolszewo/k. Wejherowa
20 maja 2009, 21:30
(#13)
problemem jest wymiar, mam 36 cm w poprzek, ale wymyśliłem już chyba jak rozwiąze ten problem!zrezygnuję ze swietlówek,a zamiast tego zastosuje zwykłe kompakty,tyle że ze skierowanymi w dwie przeciwne stronylampami, do tego wykleje pod pokrywy folią aluminiową(chyba ze macie propozycje czegoś lepszego?) myslę ze to wystarczy:/
-
omc
●
23 maja 2009, 08:49
(#14)
Witam.mam podobny problem co kolega gdyz do mojego akwa o wymiarach 60dl x30szer x40wys dostepne sa tylko pokrywy z oswietleniem o mocy 15w a mi potrzeba min 24w.w jaki sposob rozwiazac ten problem bez przerabiania pokrywy ktora miesci tylko 1x15w http://www.allegro.pl/show_item.php?ite ... %82any.czy jest szansa dobrac jakas swietlowke o wiekszej mocy do tej pokrywy.nie jest mi znany typ swietlowki czy t5 czy t8
-
jah
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Tarnobrzeg
23 maja 2009, 20:39
(#15)
Zastosuj 2x15W.
1.Wywal statecznik (pewnie stary, elektromagnetyczny),
2.umocuj drugą świetlówkę T8,
3.podłącz obie świetlówki do dwóch elektronicznych modułów ze świetlówek zintegrowanych 18-20W.
Po prostu - kup 2 świetlówki zintegrowane 18-20W, otwórz plastikowe obudowy, wyciągnij płytki, umocuj je pod pokrywą i przylutuj przewody od gniazd świetlówek akwarystycznych.
Ważne! Moduły elektroniczne przykryj szczelnie obudową z plastikowego pudełka!!! WILGOĆ!!!
-

romanbyd
●
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Warto posłuchać praktyków... &t=&t=862s
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Witam,
szukam porad odnośnie doboru oświetlenia do akwarium o głębokości 70cm.
Wiem że to głębokie akwarium na hodowlę roślin, ale nie planuję żadnych wysoko wymagających roślin, a i bez trawnika też...
Cześć. Chyba przyszedł czas na wymianę sędziwej belki oświetleniowej i zastanawiam się nad tymi dwoma modelami:
- Fluval Plant PRO 4.0 LED 60W Bluetooth
- Chihiros WRGB SLIM 60 II
Który byście wybrali...
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
|