|
|
102l - 08.05.2009 - Marek Masłowski
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
Witam i pozdrawiam forumowiczów  Wcześniej pisałem w kilku wątkach, m.in. o pleśni, którą załapał mój korzeń zaraz po zalaniu. W tym temacie chciałbym przedstawić swoje akwarium - pierwsze poważniejsze od czasów dzieciństwa gdy hodowało się "dużo i kolorowo" i pierwsze od startowego "Grupikarium", które mam od roku. W zamyśle chciałbym hodować w nim jakieś spokojniejsze pielęgnicowate, stąd sporo skał w akwa. Jednak chciałbym by miało roślinny charakter. Czy da się to połączyć? Nie wiem  Najwyżej skupię się na innych gatunkach. Roślinność w akwarium jest dla mnie ważniejsza. - Akwarium 102L profil (niestety profil - dostałem od kolegi w spadku po jego "złotorybkarium"  ) - Podłoże Biogrunt firmy AquaBotanique, na nim firanka  a na niej ciemnografitowy żwir - Skałki GreyMountaint i Knife, plus kilka znaleźnych z wyprawy rowerowej  - Korzeń Red Moor- Standardowa pokrywa, 2x18W świetlówki no-name- CO2: Butla 1,5L, eletrozawór, kostka lipowa, 2-3 bąbelki na sekundę - Filtra kaskadowy AquaClear 20 (dwa rodzaje gąbki, węgiel, żwir) - Ogrzewanie: Grzałka z termostatem 50WLINK DO GALERII AKWA: http://img412.imageshack.us/gal.php?g=94224616.jpg UPDATE:Zmiana kompozycji, restart połowiczny akwa. Nowe światło 0,8W/L+folia alu+odbłyśniki. LINK DO GALERII: http://img148.imageshack.us/gal.php?g=40144602.jpg LINK DO NOWEJ GAKERII, update 29.05.2009: http://yfrog.com/6pakwa15jx
Ostatnio edytowano 29 maja 2009, 22:58 przez agnus, łącznie edytowano 4 razy
-
agnus
●
Wykonałem pomiary testami Zooleka. Oto wyniki:
pH=7,2
GH TwO = 17
KH CH TwW=15
Kompletnie nie potrafię ich zinterpretować ale wychodzi na to że pH chyba jest ok natomiast woda jest "ZNACZNIE TWARDA" wg. legendy opisowej Zooleka. Czy to źle i jak ją zmiękczyć?
-
agnus
●
Pierwsze co nasuwa mi się na usta to tło zrób z brystolu czarnego, masz troszkę mało roślinek, najlepiej gdybyś glosie podzielił jeszcze na kilka mniejszych sadzonek i posadził w różnych miejscach. Zawsze mam takie wrażenie, że efekt trawniczka trudno uzyskać (może dlatego, że nigdy mi z nim nie idzie) ale cierpliwość powinna pomóc. Nie wiem co masz zamiar zrobić z korzeniem, bo wydaje mi się jakbyś nie miał dla niego miejsca czy po prostu nie wiedziałeś co zrobić z luką?
-
QbaZ
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Radom
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Odnośnie tła - taki mam zamiar. Czarny brystol już zakupiłem. Po prostu nie nakładałem ponieważ akwarium jest w "fazie testowej", na razie mam problem z oświetleniem - jest za słabe dla roślin (0,36W/L), montuję własnie trzy świetlówki (0,8W/L) mam nadzieję że rośliny zaczną "bąbelkować".
Glosię rzeczywiście muszę porozsadzać. Co do korzenia - najmniej udany element, wiem. Może podzielę go na mniejsze części i zakomponuję w skałach.
Zaś skały to mariaż dwóch typów, chciałem by akwa miało charakter dualny - pomiędzy formacjami skalnymi "Cieśnina Gibraltar" z Glossostigmy. Mariaż Afryki z Europą. Co z tego wyjdzie - nie wiem. Warunek konieczny to lepsze światło dla roślin nad czym pracuję.
-
agnus
●
QbaZ napisał(a):Pierwsze co nasuwa mi się na usta to tło zrób z brystolu czarnego, masz troszkę mało roślinek, najlepiej gdybyś glosie podzielił jeszcze na kilka mniejszych sadzonek i posadził w różnych miejscach. Zawsze mam takie wrażenie, że efekt trawniczka trudno uzyskać (może dlatego, że nigdy mi z nim nie idzie) ale cierpliwość powinna pomóc. Nie wiem co masz zamiar zrobić z korzeniem, bo wydaje mi się jakbyś nie miał dla niego miejsca czy po prostu nie wiedziałeś co zrobić z luką?
Tak jak planowałem - tło z czarnego brystolu  Było trochę zabawy z jego przyklejeniem.
Co do roślin - w przyszłym tygodniu dojdą nowe sadzonki. Glosia niestety nie za bardzo chce się przyjąć - marnieje. Może jeszcze zacznie rosnąć. Na razie cała reszta roślin ładnie zaczyna produkować tlen
Cóż.. korzeń jak widzisz zmienił miejsce. Generalnie cała koncepcja uległa zmianie - chyba na korzyść.
-
agnus
●
Powiązane tematy
Witajcie,
Roślinniak przeobraził się w BW. Mniej roboty, tańsze koszty utrzymania. Same plusy.
Wymiary akwarium:
208x60x50, optiwhite
Oświetlenie: T5 80W-2x philips 865
Nawożenie:Brak
CO2:Brak
Podło...
Witajcie,
Jak w tytule, nowy zbiornik w nowym domu.
Wymiary akwarium:
208x60x50, optiwhite
Oświetlenie:
T5 80W, 2x philips 840, 2x sylvania grolux, 2x sylvania aquastar, 2x80 navra nature super...
Witam wszystkich!
Chciałbym zaprezentować swoją zieloną kostkę. Akwarium zostało założone 5 maja 2017r.
Jest to zestaw nanoLED 30 Diversa
Wymiary akwarium : 30x30x35 cm (objętość brutto 31,5 litra)
...
Witam.
Chciałem przedstawić swój pierwszy w życiu zbiornik roślinny.
Opinie mile widziane (proszę wziąć pod uwagę, że mam "aż" 4-miesięczne doświadczenie :D
Data założenia: 17.11.2012
Zbior...
Dziś dalsza część wojny 865 T5 vs. LED
Link do pierwszej części: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/360l-na-pohybel-ledom-maslo-82-66813.html?p=505874#505874
Wymiary: 90x45x6...
Specyfikacja zbiornika
Zbiornik:
80/~35/40
Zalany w styczniu 2014.
Żona znalazła gdzieś w zakamarkach domu zbiornik i namówiła, żeby zrobić dodatkowe małe akwa dla córeczki. Jak znajdę czas przełożę...
Dziś dalsza część wojny 865 T5 vs. LED
Co ciekawe, na ten moment, coraz więcej osób zaczyna głośno mówić o oświetleniu LED jako kroku wstecz, na nie kroku naprzód. To mnie niejako cieszy, bo początko...
Cześć.
Prezentuje Wam mojego low techa na bazie ziemi polnej z dodatkiem torfu i Florapolu JBL.
Ogólnie jest to mój drugi posiadany zbiornik, pierwszy to 200l HT.
Chciałem zobaczyć i porównać na włas...
Cześć wszystkim
Chciałbym się wam pochwalić swoim akwarium.
Założone 10 listopada 2017.
Dane techniczne:
- wymiary: 184x47x55
- oświetlenie: 4x80w 6500k Odyssea 8 godzin dziennie + niebieskie LED-y ...
Witam serdecznie ,
Chciałbym odgrzać stare tematy które mogły przy odrobinie chęci i pracy uczestniczyć
w dawnych edycjach IAPLC. Nigdy nie doczekały się swoich" pieciu" minut jak
i nie ucz...
|
|