102l - 08.05.2009 - Marek Masłowski - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

102l - 08.05.2009 - Marek Masłowski

Liczba wyświetleń: 4623·Odpowiedzi: 4
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam i pozdrawiam forumowiczów :) Wcześniej pisałem w kilku wątkach, m.in. o pleśni, którą załapał mój korzeń zaraz po zalaniu. W tym temacie chciałbym przedstawić swoje akwarium - pierwsze poważniejsze od czasów dzieciństwa gdy hodowało się "dużo i kolorowo" i pierwsze od startowego "Grupikarium", które mam od roku.

W zamyśle chciałbym hodować w nim jakieś spokojniejsze pielęgnicowate, stąd sporo skał w akwa. Jednak chciałbym by miało roślinny charakter. Czy da się to połączyć? Nie wiem :) Najwyżej skupię się na innych gatunkach. Roślinność w akwarium jest dla mnie ważniejsza.

- Akwarium 102L profil (niestety profil - dostałem od kolegi w spadku po jego "złotorybkarium" :) )
- Podłoże Biogrunt firmy AquaBotanique, na nim firanka ;) a na niej ciemnografitowy żwir
- Skałki GreyMountaint i Knife, plus kilka znaleźnych z wyprawy rowerowej :)
- Korzeń Red Moor
- Standardowa pokrywa, 2x18W świetlówki no-name
- CO2: Butla 1,5L, eletrozawór, kostka lipowa, 2-3 bąbelki na sekundę
- Filtra kaskadowy AquaClear 20 (dwa rodzaje gąbki, węgiel, żwir)
- Ogrzewanie: Grzałka z termostatem 50W

LINK DO GALERII AKWA: http://img412.imageshack.us/gal.php?g=94224616.jpg

Obrazek

UPDATE:
Zmiana kompozycji, restart połowiczny akwa. Nowe światło 0,8W/L+folia alu+odbłyśniki.

LINK DO GALERII: http://img148.imageshack.us/gal.php?g=40144602.jpg

Obrazek

LINK DO NOWEJ GAKERII, update 29.05.2009:
http://yfrog.com/6pakwa15jx

Obrazek
Ostatnio edytowano 29 maja 2009, 22:58 przez agnus, łącznie edytowano 4 razy

agnus

10 maja 2009, 19:58   (#2)  

Wykonałem pomiary testami Zooleka. Oto wyniki:

pH=7,2
GH TwO = 17
KH CH TwW=15

Kompletnie nie potrafię ich zinterpretować ale wychodzi na to że pH chyba jest ok natomiast woda jest "ZNACZNIE TWARDA" wg. legendy opisowej Zooleka. Czy to źle i jak ją zmiękczyć?

agnus

QbaZ Radom

11 maja 2009, 20:40   (#3)  

Pierwsze co nasuwa mi się na usta to tło zrób z brystolu czarnego, masz troszkę mało roślinek, najlepiej gdybyś glosie podzielił jeszcze na kilka mniejszych sadzonek i posadził w różnych miejscach. Zawsze mam takie wrażenie, że efekt trawniczka trudno uzyskać (może dlatego, że nigdy mi z nim nie idzie) ale cierpliwość powinna pomóc. Nie wiem co masz zamiar zrobić z korzeniem, bo wydaje mi się jakbyś nie miał dla niego miejsca czy po prostu nie wiedziałeś co zrobić z luką?

QbaZ
Ranga: Początkujący

Miasto: Radom

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

12 maja 2009, 10:17   (#4)  

Odnośnie tła - taki mam zamiar. Czarny brystol już zakupiłem. Po prostu nie nakładałem ponieważ akwarium jest w "fazie testowej", na razie mam problem z oświetleniem - jest za słabe dla roślin (0,36W/L), montuję własnie trzy świetlówki (0,8W/L) mam nadzieję że rośliny zaczną "bąbelkować".

Glosię rzeczywiście muszę porozsadzać. Co do korzenia - najmniej udany element, wiem. Może podzielę go na mniejsze części i zakomponuję w skałach.
Zaś skały to mariaż dwóch typów, chciałem by akwa miało charakter dualny - pomiędzy formacjami skalnymi "Cieśnina Gibraltar" z Glossostigmy. Mariaż Afryki z Europą. Co z tego wyjdzie - nie wiem. Warunek konieczny to lepsze światło dla roślin nad czym pracuję.

agnus

19 maja 2009, 22:45   (#5)  

QbaZ napisał(a):Pierwsze co nasuwa mi się na usta to tło zrób z brystolu czarnego, masz troszkę mało roślinek, najlepiej gdybyś glosie podzielił jeszcze na kilka mniejszych sadzonek i posadził w różnych miejscach. Zawsze mam takie wrażenie, że efekt trawniczka trudno uzyskać (może dlatego, że nigdy mi z nim nie idzie) ale cierpliwość powinna pomóc. Nie wiem co masz zamiar zrobić z korzeniem, bo wydaje mi się jakbyś nie miał dla niego miejsca czy po prostu nie wiedziałeś co zrobić z luką?

Tak jak planowałem - tło z czarnego brystolu :) Było trochę zabawy z jego przyklejeniem.
Co do roślin - w przyszłym tygodniu dojdą nowe sadzonki. Glosia niestety nie za bardzo chce się przyjąć - marnieje. Może jeszcze zacznie rosnąć. Na razie cała reszta roślin ładnie zaczyna produkować tlen ;)
Cóż.. korzeń jak widzisz zmienił miejsce. Generalnie cała koncepcja uległa zmianie - chyba na korzyść.

agnus

Powrót do Akwaria

Powiązane tematy

856A4950.jpg

624l - BN/Marek

cob_ra w Akwaria · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3033
Witajcie, Roślinniak przeobraził się w BW. Mniej roboty, tańsze koszty utrzymania. Same plusy. Wymiary akwarium: 208x60x50, optiwhite Oświetlenie: T5 80W-2x philips 865 Nawożenie:Brak CO2:Brak Podło...
DSC_0228.jpg

624l - BN/T-Marek

cob_ra w Akwaria · Odpowiedzi: 237 · Wyświetlenia: 129160
Witajcie, Jak w tytule, nowy zbiornik w nowym domu. Wymiary akwarium: 208x60x50, optiwhite Oświetlenie: T5 80W, 2x philips 840, 2x sylvania grolux, 2x sylvania aquastar, 2x80 navra nature super...
YouTube

030l - Zielona kostka - Marek Krzemiński

mkrzeminski w Akwaria · Odpowiedzi: 50 · Wyświetlenia: 16225
Witam wszystkich! Chciałbym zaprezentować swoją zieloną kostkę. Akwarium zostało założone 5 maja 2017r. Jest to zestaw nanoLED 30 Diversa Wymiary akwarium : 30x30x35 cm (objętość brutto 31,5 litra) ...
1.jpg

102l - BN/T - Pelkin

pelkin1971 w Akwaria · Odpowiedzi: 57 · Wyświetlenia: 15681
Witam. Chciałem przedstawić swój pierwszy w życiu zbiornik roślinny. Opinie mile widziane (proszę wziąć pod uwagę, że mam "aż" 4-miesięczne doświadczenie :D Data założenia: 17.11.2012 Zbior...
IMG_4406.JPG

240l - Na pohybel LEDom - 2 Marcin Masłowski

maslo_82 w Akwaria · Odpowiedzi: 32 · Wyświetlenia: 24950
Dziś dalsza część wojny 865 T5 vs. LED Link do pierwszej części: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/360l-na-pohybel-ledom-maslo-82-66813.html?p=505874#505874 Wymiary: 90x45x6...
02246937.JPG

102l - Fishtank_2 - S.S.

Sebastian_S w Akwaria · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3529
Specyfikacja zbiornika Zbiornik: 80/~35/40 Zalany w styczniu 2014. Żona znalazła gdzieś w zakamarkach domu zbiornik i namówiła, żeby zrobić dodatkowe małe akwa dla córeczki. Jak znajdę czas przełożę...

1300l - Na pohybel LEDom 3 - Marcin Masłowski

maslo_82 w Akwaria · Odpowiedzi: 31 · Wyświetlenia: 16353
Dziś dalsza część wojny 865 T5 vs. LED Co ciekawe, na ten moment, coraz więcej osób zaczyna głośno mówić o oświetleniu LED jako kroku wstecz, na nie kroku naprzód. To mnie niejako cieszy, bo początko...

102l - Mój Ziemniak LT. Michał

Majkel82 w Akwaria · Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 12502
Cześć. Prezentuje Wam mojego low techa na bazie ziemi polnej z dodatkiem torfu i Florapolu JBL. Ogólnie jest to mój drugi posiadany zbiornik, pierwszy to 200l HT. Chciałem zobaczyć i porównać na włas...

450l - BN/T - Marek Włodarczyk

Włodar1989 w Akwaria · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2469
Cześć wszystkim Chciałbym się wam pochwalić swoim akwarium. Założone 10 listopada 2017. Dane techniczne: - wymiary: 184x47x55 - oświetlenie: 4x80w 6500k Odyssea 8 godzin dziennie + niebieskie LED-y ...

670 L - IAPLC 2006-2009 Adam Paszczela

Aquadam w Akwaria · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4446
Witam serdecznie , Chciałbym odgrzać stare tematy które mogły przy odrobinie chęci i pracy uczestniczyć w dawnych edycjach IAPLC. Nigdy nie doczekały się swoich" pieciu" minut jak i nie ucz...

Statystyki

Ten temat przegląda 351 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570966
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 351 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.