|
|
Witam,problem wieczny problem z NO3 poziom katastrofa !!!pom
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
zbiornik założony miesiąc temu 300l 110x45x61h
ph 6,8 do 7
gh 6
no3 40 do 80
roślinność wegetuje i częściowo gnije
co mogę zrobić,jak temu zaradzić skoro i w rurach mam no3 powyżej 40
-
Gość
●
Również witam!
Kup pistie z 5 sztuk minimum. Rogatek też się przyda do "wchłaniania" no3
-
K.Nemo
●
...i w rurach mam no3 powyżej 40...
Kup filtr RO najprostrze mozna kupic juz za 100pln.
-

robal_ag
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Poczytaj o nawozeniu.
Zacznij od podania K (z K2SO4).
Wiele roslin ladnie rosnie przy 40-50ppm NO3 wiec bedzie ok
I duzo latwych, szybko rosnacych roslin ;o)
Hygrophilia Polyspermia da swietnie rade.
-

Amoeba
●
a trzecia mozliwosc to mieszanie takiego kranowitu z RO co da NO3 okolo 20 ppm.
-

robal_ag
●
Marcel77 napisał(a):....no3 40 do 80 ....w rurach mam no3 powyżej 40
Powiem przekornie: "pozazdrościć". Przy odpowiednim świetle, CO2, nawożeniu (bez azotanów oczywiście) i cotygodniowej podmianie części wody (np. 20-30% wody) nawożenie azotem masz za darmo. Oczywiście dobrze byłoby doprowadzić azotany do rozsądnych poziomów za pomocą np. rogatka (bardzo skuteczny - stosuję od lat) a później traktować kranowit jako nawóz. U mnie w kranie jest 15 ppm NO3 i muszę dodawać sztucznie. Pozostałe parametry twojej wody mi się podobają i ja chyba bym się nie decydował na RO w twojej sytuacji.
Tak więc proponuję dużo roślin szybkorosnących (rogatek, pistia, nawódki, różdżyce, kabomby, limnofile, wąkrotka i in.) a same sobie dadzą radę z problemem. Jak wspomniałem nie możesz jednak ograniczać pozostałych czynników wzrostowych.
-

zulix
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów
Powiązane tematy
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach.
Pozdrawiam
Witajcie,
dzisiaj lampa nie uruchomiła się, dopiero zadziałała gdy włączyłem aplikacje.
Wyjeżdzam na 2 tygodnie na urlop i wolałbym by rośliny miały światło w tym czasie...
Co mogę zrobić by np. manua...
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
Cześć,
Moja 60-tka jest obsługiwana przez filtr kubełkowy Sunsun HW-604B. Od niedawna (po 8 miesiącach od zakupu) filtr zaczął głośniej pracować - tak jakby terkotał. Po odłączeniu filtra od zasilania...
Hi zakupiłem tą lampę do kostki 30x30 i mam problem z nią mianowicie w aplikacji presety są zbugowane nie działają poprawnie kolumny z lewej strony jak kafelki
1A 2A 3A
1B 2B 3B
1C 2C 3C
1D 2D 3D
1...
Czy wie ktoś może czy ta firma to ma jakiś dział wsparcia do którego można naskrobać maila ? Mam problem z lampami hyperbar, wisi ich u mnie trzy nad akwarium, dwie fm i jedna fs, chodzi o to że po ak...
|
|