Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam
Mam pytanie do Was panowie i panie: jak czyścicie szklane dyfuzory CO2 z glonów? W gorącej wodzie? Szczoteczką?
A drugie pytanie czym napełniacie liczniki szklane bąbelków - wody mi co kilka tygodni ubywa na tyle że muszę uzupełniać - a wiąże się to ze zdejmowaniem/ściąganiem wężyków z końcówek - a że są one szklane to o złamanie nietrudno. Moze jakiś olej?
Pozdr
Tomek
-
skorektoja
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Poznań
mówię nie !
Ostatnio edytowano 31 lip 2009, 19:00 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz
-
Gość
●
Dokładnie, wlej do jakiegoś pojemniczka ACE w proporcji 1:1 z wodą i poczekaj z kilkadziesiąt minut, dyfuzor wygląda jak nowy i działa tak samo.
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.
Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
a czy kostkę ceramiczną Rataja tak samo mozna potraktować 
-

Lidu1
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Radzymin
Używałem kąpieli dyfuzora ceramicznego w wodzie utlenionej i dało dobry efekt. Wydaje mi się, że to mniej szkodliwe niż ACE.
-
akbar
●
kostkę Rataja traktuję wybielaczem i wszystko gra, trzeba potem tylko porządnie wypłukać.
-
bartf
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Krynica-Zdrój
Jeśli boicie się, że wybielacz może dostać się do akwarium to zastosujcie dodatkową kąpiel w środku typu antychlor (uzdatniacz do wody wodociągowej). Na ogół jednak długie płukanie w bieżącej kranówce wystarcza.
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Ostatnio do czyszczenia dyfuzora (ale i rurek szklanych) używam perhydrolu, tj nadtlenku wodoru/wody utlenionej, ale o stężeniu 30%. Bardzo dobry efekt i jeden zasadniczy plus. Nie wprowadza do wody żadnych substancji, nie trzeba wykonywać długiego płukania, tak jak przy czyszczeniu środkami z chlorem.
-
akbar
●
U mnie woda utleniona nie zdała egzaminu. Glon/osad na spieku z dyfuzora ani drgnął :/
-
Gość
●
Woda utleniona ma stężenie bodajże 3%, więc tylko się pieni a nie rozkłada organikę, glon. Perhydrol jest o wiele bardziej s?ężony i skuteczny.
-
akbar
●
Nie używałem zwykłej wody utlenionej  w aptece powiedzieli mi, że można zrobić sobie większe stężenie za pomocą tabletek. No to wrzuciłem wszystkie 10 do małej miseczki. Teoretycznie stężenie powinno być >40%, dlatego ostrożnie się z tym obchodziłem i założyłem rękawiczki. Niestety nawet 30minutowa kąpiel nie dała rady. Albo taka woda utleniona nie działa faktycznie (w sensie tabletkowa) albo mnie w aptece zrobili w jajo.
-
Gość
●
a ja mam pytanko -czy do zestawu co2 konieczny jest elektrozawór-czy tez mozna sie bez niego obejsc
-
Rohan
●
Można się bez niego obejść tylko CO2 będziesz musiał włączać/wyłączać osobiście.Ja zrobiłem właśnie ten błąd że pożałowałem tych kilku złotych więcej i teraz codziennie rano i wieczorem muszę pamiętać o włączaniu i wyłączaniu  A tak podłączasz pod programator czasowy i samo się włącza i wyłącza ;p
-

sebolerro
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Bydgoszcz
-
a czy jezeli samemy właczamy i wyłaczamy to ustawienia sie nierozkalibruja?
-
Rohan
●
Ja Ci powiem że osobiście przez pierwszy tydzień leciały mi raz 3b/s raz 1b/s a jak już się wprawiłem w odkręcaniu zaworu to szło i idzie mi super.Teraz przyznam się bez bicia nie patrzę nawet na licznik tylko jaki strumień bąbelków jest w akwarium  Czyli wszystko na oko...
-

sebolerro
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Bydgoszcz
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja stosuje do czyszczenia wody utlenionej lub easy carbo i pomaga 
-

amddamian
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Zielona Góra
Rohan napisał(a):a czy jezeli samemy właczamy i wyłaczamy to ustawienia sie nierozkalibruja?
tak naprawdę nie musisz wyłączać codziennie co2 na noc-taka konieczność istnieje tylko kiedy masz mocno odkręcony gaz, mało roślin w akwa a dużo ryb i jest to sprawa bardzo indywidualna dla każdego zbiornika. Ja mam 375l bardzo zarośnięte i z zaledwie 50 neonami. Co2 leci ciurkiem przez całą dobę i wszystko jest ok. Trzeba tylko przez kilka dni nakręcić się zaworkiem precyzyjnym i ustawić ilość bąbelków tak, żeby rybki z rana nie wykazywały oznak podduszenia, ale żeby jednocześnie gazu było wystarczająco dużo dla prawidłowego rozrostu roślin. Czyli najprościej jak się da-jeśli rano, przed włączeniem światła rybki nie pływają przy powierzchni, a w ciągu dnia rośliny bomblują i nie masz nieopanowanego wysypu glonów, to oznacza, że dobrze ustawiłeś ilość gazu i zawór może być odkręcony 24h.
Jeśli chodzi o stratę co2 w ciągu nocy (rośliny nie wykorzystują go w ciemnej fazie fotosyntezy), to jest ona na tyle znikoma, że wolę trochę częściej napełniać butlę, niż pamiętać co wieczór o wyłączeniu i co rano o włączeniu gazu. A tak naprawdę regulując codziennie od nowa ciśnienie, doprowadziłoby się do podobnych strat.
-

ronin1124
●
- Miasto: Wrocław
a co do czyszczenia dyfuzora to ja stosuję domestos (całonocna kąpiel) i porządne płukanie pod ciepłą wodą. Glony znikają a w akwa nie zanotowałem żadnych strat 
-

ronin1124
●
- Miasto: Wrocław
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
|
|