Jaki to Echinodorus? Co z kwitkiem? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jaki to Echinodorus? Co z kwitkiem?

Liczba wyświetleń: 1768·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
JoHnY_D Olsztyn
http://images44.fotosik.pl/117/cbe5bd937181d508.jpg
http://images45.fotosik.pl/116/9d18b30d78330d64.jpg
http://images38.fotosik.pl/112/31cd598b66756e67.jpg

Byłem ostatnio u kolegi któremu odsprzedałem swój baniaczek 160l. Chłopak ma naprawdę świetną wodę - leje przy podmianach wodę z pobliskiego źródła i myślę, że to główna zasługa tego jak wyrosły mu rośliny. Oświetlenie nie za specjalne bo tylko 36W z tego co pamiętam. Nawożenia brak, podłoże - ziemia z torfowiska przysypana grubym żwirkiem i to wszystko. W linkach powyżej przedstawiam jego echinodorusa. Jaki to dokładnie gatunek nie wiem i zdaję się na waszą pomoc. Roślina już miesiąc temu wypuściła pierwszy pęd kwiatowy ale jak dotąd nie zakwitła, chociaż pąki utrzymują się już dosyć długo. Ok dwa tygodnie temu wypuściła drugi pęd a parę dni temu pojawił się trzeci. Co ciekawe to kolega nie "celował" pędami żeby wyszły przez otwory w pokrywie :) Co z nimi zrobić? Można ją jakoś rozmnożyć? Bo listki na pędach są identyczne z tymi które roślina ma pod wodą tylko naturalnie nieco mniejsze. Zastanawiałem się czy jakby pęd był pod woda to może od tych listków roślina puściłaby kolejne korzonki? Roślina w akwarium ma liście wysokości ok 40-50cm. Z góry dziękuję za waszą pomoc:]

JoHnY_D
Ranga: Początkujący

Miasto: Olsztyn

03 maja 2009, 14:53   (#2)  

Każdy taki pęczek listków na pędzie to nowa roślinka. Niestety gatunku nie umiem ci podać, ale ta żabienica jest naprawdę imponująca.
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...

Yahilles
Ranga: Znający temat

sanders Szczecin

03 maja 2009, 16:00   (#3)  

witam. według mnie to Echinodorus osiris, jeżeli rosnie na czerwono, to odmiana beauty red.

sanders

Miasto: Szczecin

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
JoHnY_D Olsztyn

03 maja 2009, 21:24   (#4)  

sanders - chyba to ten gatunek, bardzo podobny bynajmniej. A co byś powiedział o Echinodorus "Jenisiej"? Też wydaje mi się podobny, zwłaszcza pędy kwiatowe.
Yahilles - czyli ze co byś proponował teraz z tym pędem zrobić? Odciąć ten pęd? Czy może zanurzyć go w wodzie i poczekać aż wypuści korzonki? Czy pączki wreszcie rozwiną się w kwiaty?

JoHnY_D

Miasto: Olsztyn

Loniek Legionowo

04 maja 2009, 09:43   (#5)  

proponowałbym zanurzyć w wodzie. każda z tych małych roślinek powinna puścić korzonki. Można te pędy położyć na dnie i łodygę czymś przycisnąć (o ile jest miejsce). Jak puszczą korzenie możesz odciąć od rośliny matecznej. Zwykle nie wszystkie się przyjmują w nowych warunkach ale duża część tak.

Loniek
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Legionowo

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Dozownik nawozów jaki ?

akwaAmator w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4079
Witam Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
IMG_1914.jpeg

Jaki dobry dyfuzor przepływowy?

korben28 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 32 · Wyświetlenia: 18024
Witam, do tej pory używałem reaktora z filtra narurowego, ale chciał bym spróbować dyfuzora przepływowego, może ktoś używa, albo mogli byście coś polecić ? Dyfuzor na wąż 16/22.
20251201_141616.jpg

Jaki filtr

KasiaK w Filtracja · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 10701
Potrzebuję jakiś filtr do akwarium 40l. Od jakiegoś czasu mam problem z glonami z testu wychodzą podwyższone azotyny. Obsada krewetki i bojownik.
akwa.jpg

jaki filtr do tego "akwarium"

radekjab w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3776
Cześć Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie". Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...

Jaki minimalny przepływ wody w kubełku dla 300 litrów?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5050
Cześć Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...

Jaki termometr do silnych pielęgnic

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2492
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium z pielęgnicami. Do mierzenia temperatury w wodzie używałem dwa termometry sery. Jeden szklany precyzyjny sery(taki żólty cienki) i drugi naklejany jako pasek na ze...

Jaki wężyk i kolanko do co2 z Sodastream??

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2954
Witam Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...

Jaki filtr do kostki 50x50x50

razarewi w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2278
Witam, Jak filtr zewnetrzny polecilibyscie do kostki 50x50x50? Pozdrawiam, Robert

Jaki filtr ro najlepszy ?

Achilles272 w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2725
Zastanawiam się nad zmianą filtra ro. Budżet do 1500 zł może trochę więcej,jaki filtr ro według was najlepszy i dlaczego.

Jaki silikon - akwarium 530l

lotus w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1572
Cześć, Niestety po latach zaczyna mi cieknąć akwarium... i musze wymienić silikon. Akwarium 530 litrów. Jakie marki doradzacie? 1. DenBraven https://www.arsen24.pl/produkt/silikon-montagefix-aq-szkl...

Statystyki

Ten temat przegląda 395 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 394 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.