marniejąca Glossostigma elatinoides - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

marniejąca Glossostigma elatinoides

Liczba wyświetleń: 1274·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Postanowiłem zrobić dywanik z tej roślinki, dlatego w zeszły czwartek wylądowała w moim akwarium. Niestety niektóre sadzonki zaczęły żółknąć, część na łodyżkach a część na liściach.
Parametry zbiornika:

Wymiary: 80x35x40 (112l)
Oświetlenie: T8 18W Philips Master 865, T8 18W Philips Aquarelle, T5 24W Philips Master 865, świecę w godzinach 7-11 i 17-21.
Podłoże: ~1,5cm ziemia ogrodowa, ~3-8cm żwirek i grys bazaltowy
CO2: w sprayu do dzwona (chwilowo. będzie stałe z dyfuzora)
pH: 7,5 (będę zbijał do 6)
gH: 4 albo 5
kH: 4
nawozy jakie posiadam: Planta Gainer macro i PMDD

Uprzejmie proszę o pomoc ;)

Gość

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kadazan Toruń / Bydgoszcz

01 maja 2009, 23:16   (#2)  

Roślina ze sklepu, z czarnego koszyczka? Jeśli tak to przechodzi w formę podwodną. Powinna wkrótce wypuścić nowe listki.

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

01 maja 2009, 23:27   (#3)  

Tak, roślina jest ze sklepu roslinyakwariowe.pl . Czy mam rozumieć że to co teraz jest posadzone po części zmarnieje lub zgnije i zamiast tego wyrośnie zdrowa roślinka? I jeszcze mam pytanie - czy mam odpowiednie warunki na to żeby Glossostigma się ładnie rozrosła jako dywanik, czy może trzeba coś poprawić (nawożenie, oświetlenie, itp)?

Gość

Waldek Wrocław

02 maja 2009, 14:22   (#4)  

Ta roślina potrzebuje CO2, miękką do średniotwardej wodę, światło (najlepiej 0,75 W/l wody), sporo fosforu (czasami brakuje jej magnezu lub manganu). Trochę lepiej rośnie w świeżo założonych zbiornikach i niezbyt wysokich zbiornikach. Wbew pozorom nie jest to jednak trudna czy himeryczna roślina i łatwo opanować jej uprawę.
Pozdrowienia
Waldek

Waldek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

02 maja 2009, 21:40   (#5)  

Z emersami już tak jest, albo odbije po jakimś czasie i zacznie ładnie rosnąć albo zgnije... Ja tak miałem z Glosią i Heńkiem z firmy Tropica. Zacząłem podawać więcej CO2 i dłużej świecić i teraz już mam porośnięte całe dno ;)

Dawid Wesołowski
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Wrocław

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

glosso2.png

Glossostigma elatinoides

roslinyakwariowe.pl w Rośliny pierwszego planu · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 21046
glosso3.JPG Glossostigma elatinoides pochodzi z Nowej Zelandii, moda na wykorzystanie tego gatunku w aranżacji akwarium rozpoczęła się wraz z rozkwitem mody na akwaria inspirowanie pracami Takashieg...
platinum-2.jpeg

Glossostigma elatinoides Platinum

Piotr Baszucki w Rośliny pierwszego planu · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5989
platinum-2.jpeg Nowa odmiana popularnej glossostigmy. Cechą charakterystyczną są jasnozielone liście, niekiedy przybierające barwę żółtą.
YouTube

Żle posadzona glossostigma

qqrq w Sprzątanie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 3457
Chciałem utworzyć sobie trawnik z glosi ale przez niewiedzę żle ją posadziłem, to znaczy obsadziłem z 8-10 zwartych "kupek" glosi, gdzie jest jej ze 30sztuk. Póżniej dopiero doczytałem że sa...

Glossostigma z nasion

eskafal w Sprzątanie · Odpowiedzi: 36 · Wyświetlenia: 37985
Chciałem się z Wami podzielić moimi doświadczeniami z glosią którą się wysiewa, nie sadzi. Temat zaczął się w innym wątku, ale teraz postaram się to wszystko zebrać razem i podsumować. Nasiona kupiłem...

Blada glossostigma z nitkami

el-lo w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3075
Witam serdecznie. Dokładnie tydzień temu wystartowałem z akwarium na CAL BE. Od początku świecę 4h, CO2 z butli i podaję 1ml potasu z linii Easy Life. Pojemność zbiornika to 63l. No ale do rzeczy, pra...

Akwarium 54l HT, Glossostigma, jaka moc power LEDów?

R2-D2 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1621
Witam, chciałbym założyć iwagumi z glossostigmą. Planuję wykonać belkę LED 24W z diod Epistar 1W 45mil (12 diod full spectrum white i 12 diod 8500K). Czy taka moc wystarczy dla dobrego rozwoju tej roś...

Glossostigma elatinoides nasiona

pipikupi w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2216
Mam pytanie czy ktokolwiek próbował wyhodować Glossostigma elatinoides z nasion. Po miesiącu oczekiwania na przesyłkę z Chin wreszcie mam maleńki woreczek z nasionami i powiem szczerze nie wiem jak si...

Glossostigma w jedną noc zmieniła kolor :(

qqrq w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1941
Przedwczoraj wieczorem posadziłem jeden średni kubek Glosi invitro, po 1 dniu praktycznie 70% rośliny zmieniło kolor z jaskrawo zielonego na jasno brązowy, taki jak mają uschnięte rośliny, dziś już 90...

Glossostigma

karol1974 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2855
Mam problem od dluzszego czasu z ta roslina,mianowicie rosnie w gore a sie nie plozy.Wczesniej uzywalem swietlowek o mocy 4#54 akwarium 208l teraz swiece RAZOR LED LIGHT 160W podloze Amazonia,CO2,nawo...

Glossostigma wrastająca w 2 i 3 plan

kazujama w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2717
Jak sobie radzicie z Glossostigmą wrastająca w 2 i 3 plan. Bo kiedy ja wyciągam pensetą to wybija mi się tuman kurzu z podłoża [emoji17]

Statystyki

Ten temat przegląda 689 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 689 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.